file Ξεκινώντας από το μηδέν

Περισσότερα
22/08/2008 11:13 #461 από ninakos
ninakos απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα
Δε μου φαίνεται σοβαρή η ιδέα να φυτεύσει κανείς 40 στρέμματα αμπελιού, ενώ δηλώνει "άσχετος".

Προτείνω να ξεκινήσει με 5 στρέμματα, το πολύ, και του χρόνου θα δει ότι έχει μάθει πάρα πολλά γι' αυτή τη δραστηριότητα.

Είναι πολλά που πρέπει να μάθει και ακόμα περισσότερα τα χρήματα που θα επενδύσει.

Θέματα προς διερεύνηση και επίλυση:

-Δικαιώματα φύτευσης

-Εδαφολογικές αναλύσεις

-Επιλογή υποκειμένου και ποικιλίας

-Τρόπος κατασκευής του αμπελιού

-Διάθεση των σταφυλιών (σημαντικό!)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/08/2008 12:56 #463 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα
Εν πρώτοις θα επισημάνω ότι η έκταση υπό αναμπέλωση που αναφέρεις αφορά επαγγελματική χρήση.

Ως εκ τούτου οικονομοτεχνικά μιλάμε για μια μεσοπρόθεσμη επένδυση έντασης κεφαλαίου ή εργασίας , πράγμα που εσύ θα αποφασίσεις αγαπητέ φίλε.

Οι επενδύσεις οικονομικά παρουσιάουν ρίσκα και απρόοπτα και ειδικά όταν μιλάμε για αγροτικές επενδύσεις πρέπει νάχουμε κατά νου, ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι "ξέσκεπες" και "συνεταίρος σου είναι μόνο ο Θεός...", πούλεγαν οι παλιότεροι κάτοικοι της υπαίθρου, έχοντας υπόψη τις πιοικίλες ασθένειες, καύσωνες, παγετούς, χαλάζι, ξηρασία, ακαρπία κοκ

Καταρχήν σε μια "επένδυση", αν μη τι άλλο, δίνουμε ένα χρονικό ορίζοντα επανάκτησης του κόστους, τουλάχιστον της πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή υπολογίζουμε μέσω των αποσβέσεων, τι κόστος επανειστράττουμε αφενός και τις κεφάλαιο αφετέρου καταναλώνουμε ετησίως αλλά και κοντολογής & τι κέρδος επιχειρηματικό προκύπτει μετά την αφαίρεση όλων των "δαπανών" χρήσης.

Λχ στο αμπέλι η επένδυση είναι "μεσοπρόθεσμη", γιατί αν όλα πάνε καλά, η στρεμματική απόδοση θα είναι καλή μετά την 5ετία, οπότε μέχρι τότε, θα υπάρχει ένα οικονομικό κεφάλαιο "παγωμένο" αλλά και και κάποιες ετήσιες δαπάνες που θα το επιβαρύνουν περαιτέρω, χωρίς αντίστοιχες "εισπράξεις".

Επιλέον τέτοια αμπελουργική έκταση, σημαίνει και απαιτεί πλήρη εκμηχάνιση, άρα λοιπόν χρειάζεται ένα τρακτέρ τουλάχιστον 60 ΗΡ, ψεκαστικό τουλάχιστον 500lit, πιστόλι ραντίσματος, φρέζα σκαπτική ή αμπελουργική, καλλιεργητής, κλαδευτικό συγκρότημα με καζάνι τουλάχιστον 500άρι (μη συνεχούς λειτουργίας καλύτερα), αεροψάλιδα τουλάχιστον τρία, θειαφιστικό χωρητικότητας τουλάχιστον 100 κιλών, μια μικρή ρυμούλκα (καρότσα) και λιπασματοδιανομέας γραμμικός.

Η τιμή στα παραπάνω α κόμη και αν είναι μεταχεισρισμένα σε καλή κατάσταση θα ξεπερνά άνετα τα 15000€ και πλέον.

Και βέβαια μιλάμε και για την απόλυτη προσωπική απασχόληση- εργασία που συνήθως ξεχνάμε και δεν την υπολογίζουμε., πχ από την προσωπική μου εμπειρία σε έκταση 30 στρεμμάτων το κλάδεμα με πλήρες σέτ μηχανικό, διαρκεί αυτό 10-12 μέρες "καιρού επιτρέποντος" με ωράριο από 0,730΄ πμ - 18.30' μμ, από δυο πολύ έμπειρα άτομα ( εγώ και ο αδερφός μου).

Δηλαδή 20 μεροκάματα κατ΄ελάχιστον (κανονικά διπλά λόγω του διπλού μας ωραρίου, αλλά δεν τα υπολογίζω), αφού ληφθεί υπόψη, ότι για κλάδεμα από 08.00΄ πμ -14.00΄ μμ οι κλαδούχοι παίρνουν 40-50€ την μέρα, άρα 40χ2χ20=1600€ το λιγότερο, με υποχρεωτικό φαγητό που σημαίνει τουλάχιστον 20€ για δυο άτομα (εμεις πίνουμε μόνο καφέ ...)[;)]

Τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα ήτοι κόστος κλημάτων, κολονάκια, σύρματα, γωνιές κλπ αυτά είναι θέμα διαπραγμάτευσης, και ένα ποσό, πάνω από 15000€ δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση.

Και βέβαια αν προστεθεί σύστημα άρδευσης, όπερ σημαίνει γεώτρηση ή πηγάδι, πομόνα, ηλεκτροκίνητο μοτέρ και παροχή ρεύματος ή πετρελαιομηχανή, δίκτυα, σωλήνες , ταύ γωνιές κλπ το κόστος εκτινάσεται κατά πολύ...

Κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν και πας να διαθέσεις την παραγωγή σου θα σου ζητήσουν αμπελουργικό μητρώο, αμπελουργική ταυτότητα και έκταση ρητά οριοθετημένη στο αμπελουργικό μητρώο της περιοχής σου, άρα αλοιπόν πρώτο και κύριο μέλημα είναι να δεις αν μπορείς να φυτέψεις αμπέλι, μιας κι αυτό σήμερα με τους ισχύοντες κανονισμούς απαγορεύεται, εκτός αν αφορά ειδικά δικαιώματα, ή αναφύτευση μετά από εκρίζωση παλιού με άδεια και επιδότηση της ποικιλίας.

Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι καθόλου απλά αγαπητέ φίλε ακόμη και αν υπάρχει όλο το χρηματικό κεφάλαιο που καλύπετι όλα τα παραπάνω, και, να λάβεις υπόχη ότι 40 στρεμ. αμπέλι σημαίνουν τουλάχιστον δουλειά πραγματική, τριπλασίων στρεμμάτων οποιασδήποτε άλλης καλλιέργειας.

Ενώ το ετήσιο κόστος φυτοπρποστασίας κλπ , χωρίς τα συλλεκτικά του τρύγου και τα μεταφορικά στα οινοποιεία -συνήθως κοντά 2000€-, για τα δικά μου δεδομένα σημαίνουν το λιγότερο 2000€, άρα λοιπόν 4000€, που σημαίνουν πρέπει να πουλήσω κοντά στους 20τόνουςχ0,25€κιλό σταφύλι *=5000€ για να βγάλω τα βασικά έξοδα και να μείνουν και 1000€ για τα όποια απρόοπτα του τρύγου!!!

Και βάζω την μεγαλύτερη τιμή ανά κιλό =0,25 €, όπου πουλήθηκε πέρυσι το Καμπερνέ Σωβινιόν (Θήβα), ενώ ο ροδίτης ή το σαβατιανό κυμάνθηκαν μέχρι 0,20€ ανά κιλό.

Λίγο καλύτερα πουλιέται το ασύρτικο αλλά εξαρτάται η τιμή από την χρονιά και τα αποθέματα των οινοποιείων.

Καλύτερη τιμή σταφυλιού ήτοι 0,80€, ανά κιλό, μόνο για μοσχοφίλερο στην Τρίπολη έχω ακούσει, με "κλειστά προγράμματα" παραγωγών από τον Μπουτάρη.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν αγαπητέ φίλε πρέεπινα σταθμίσεις όλα τα δεδομένα και την δική σου ψυχική, σωματική και οικονομική αντοχή και να αποφασίσεις !!!

Σκεπτόμενος ότι (και) ο ελεύθερος σου χρόνος, θα πάει "περίπατο" σε μεγάλο βαθμό...

Σε άλλες περιοχές με μεγάλη παραγωγή και λίγα οινοποιεία άκουσα πέρυσι τιμές και 0,08€!!!

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/08/2008 15:13 #465 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα


Για αμπελουργικό υλικό -και -πληροφορίες δες εδώ: http://www.vitrohellas.gr/

& εδώ: http://www.agroathens.com/gre/aboutexpo.html





<div align="center">ΦΥΤΩΡΙΑ ΜΑΓΓΙΝΑ Σπαθοβούνι, 20008, Κόρινθος
Τηλ.: 2741099159 - FAX : 2741098175

<div align="center"> </div>
<div align="center">ΦΥΤΩΡΙΑ ΜΕΛΕΤΙΟΥ 6ο Χλμ Θηβών-Μουρικίου, 32200, Θήβα </div>
Τηλ.: 2262028788 - FAX : 2262028788

<div align="center">ΦΥΤΩΡΙΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ Vogue 07200, 7200, Γαλλία
Τηλ.: 33475377636 - FAX : 3347537003
</div>
Από το "ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ":
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ
<a></a>
ΡΑΠΤΗΣ
Φυτώριο ποιότητας
<a></a> H νεότερη αμπελουργική ιστορία της οικογένειας ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, όταν ο Γιώργος Ράπτης ασχολήθηκε με την παραγωγή και τη διάθεση φυτωρίων αμπελιού από επιλεγμένους κλώνους, ανθεκτικούς στη φυλλοξήρα, στο Λεόντιο της Νεμέας. Σήμερα, τη σκυτάλη έχει πάρει η νεότερη γενιά της οικογένειας, η κόρη του Ελένη και ο γιος του Χρήστος, που έχοντας αγαπήσει από την παιδική τους ηλικία την αγροτική ζωή ξέρουν ότι τους ταιριάζει.
Στις σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους κι έχοντας μόνιμο και έμπειρο προσωπικό, συνεχίζουν να δημιουργούν μοσχεύματα αμπέλου. Παράλληλα, καλλιεργούν τα ιδιόκτητα προγονικά αμπέλια και δημιουργούν νέα. Αυτήν τη στιγμή, ο αμπελώνας τους φτάνει τα 120 στρέμματα μέσα στη ζώνη ονομασίας προέλευσης, στα αμπελοτόπια Ποτάμι, Κεφαλάρι, Βρύση, Στενούλια, Αγία Παρασκευή, Αμυγδαλιές, Χαλιάδες, Αχλαδιές και Μπάλτα. Το χωριό Λεόντιο, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Νεμέας, είναι χτισμένο σ' ένα οροπέδιο με χαμηλούς λόφους περιτριγυρισμένους από ορεινούς όγκους.

Οι αμπελώνες, όπου παράγεται το 25% του Αγιωργίτικου, βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων. Εκτός από το Αγιωργίτικο, έχουν φυτέψει επιπλέον τις ελληνικές ποικιλίες Ροδίτης και Ασύρτικο και τις διεθνείς Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay. Η καλλιέργεια είναι στο σύνολό της βιολογική. Το 1998 η οικογένεια Ράπτη αποφασίζει να επεκτείνει την επιχείρηση δημιουργώντας οινοποιείο με σύγχρονης τεχνολογίας οινολογικό εξοπλισμό, τόσο για λευκή όσο και για ερυθρή οινοποίηση, καθώς και υπόγεια κάβα για την παλαίωση ορισμένων κρασιών σε δρύινα βαρέλια. Από τα σταφύλια τους παράγουν τόσο μονοποικιλιακά όσο και κρασιά ανάμειξης, ενώ προμηθεύονται και οινοποιούν ακόμη Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία. Το οινοποιείο βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του χωριού και είναι ανοιχτό σε επισκέπτες.
[/td][/tr] [/table]</div>

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/08/2008 15:31 #466 από ampelourgos
ampelourgos απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα
Φυτώρια Αμπέλου
  • Γιώργος Γκόφας, Νεμέα, 2746022738
  • Αλέξανδρος Δάφνης, Κόρινθος, 2741036200
  • Κων/νος Τσιανος, Λεόντιο Νεμέας, 2746061206
  • Γιάννης Φασουλής, Λεόντιο Νεμέας, 2746061430


...καλά κρασιά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/08/2008 18:23 #467 από hellas
hellas απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα
Γεια σε ολους.Μπραβο σας για το site πολυ καλο.Θελω και εγω να βαλω αμπελι 10 στρεματα.Το μονο προβλημα το νερο.Θα μπορεσω να το ποτισω με 4τονο βυτιο(με σταγονα)?Για κληματα που ρωτησα μου ειπανε 1,50 ευρο τη ριζα(2ετη merlot,sirah).Οσο για τιμη merlot και sirah ειπανε για 0,55/kg(περιοχηΕλασσονας).Περιμενω τα σχολια σας παιδια .Και παλι μπραβο για το site.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/09/2008 00:35 #497 από poupoumas
poupoumas απάντησε στο θέμα: Φύτευση νέου αμπελώνα
σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες και εσύ & Ο αμπελουργός καθώς και όλοι οι αλλοι στο forum. θά ήθελα να συμπληρώσω οτι το μεγαλυτερο μέρος του εξοπλισμου που ανάφερες τον εχω γιατί προέρχομαι από αγροτική οικογένεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2008 18:01 #554 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Φύτεμα νέου αμπελιού
Απάντησις στόν φίλο τόν Αρκά (στόν poupoumas) πού, μήνα Αύγουστο, άν δέν έγραφε στόν "ampelourgos.gr" καί έβγαινε καί εφώναζε στά χωράφια θά έλεγε: '` ρέ εσείς, μ' ακούει κανείς;..". Εκεί, τήν εποχή αυτήν, ίσως περισσότεροι θά σέ ήκουαν. Στό site σέ διαβάσαμε μέ κάποια καθυστέρησι. Μήν έχης παράπονο, θά ακούσης πολλά ακόμη. Τό πρόβλημα θά είναι νά επιλέξης.
Κατ' αρχήν, καλώς ώρισες καί μήν απογοητέυεσαι. Είσαι νέος, Βλέπε πίσω σου καί γύρω σου γιά νά μή σκοντάψης εμπρός σου.
`Ρέ εσύ, από τήν Αρκαδία, μιά περιοχή όπου έχει τό πλεονέκτημα στό Μοσχοφίλερο, ερωτάς εμάς γιά τήν ποικιλία αυτήν ; Εγώ είμαι από τήν Αχαΐα καί άν ενδιαφερόμουν νά μάθω λεπτομέρειες γιά τήν Μαυροδάφνη (στήν οποία έχει παράδοσι ο τόπος αυτός), δέν θά 'ρωτούσα στήν Αττική ή τήν Λάρισα! Θά έκανα μιά γύρα εκεί στά χωριά τής Τριταίας καί επάνω ως τό Λεόντιο. Άν, πάλιν , ήθελα λεπτομέρειες γιά τό Καπερνέ, γιά τό οποίο η ιστορία τής περιοχής δέν είναι επαρκής, δέν θά επήγαινα στήν Σαντορίνη, η οποία έχει παράδοσι στά αμπέλια, αλλά στήν Αλβανία!
Γιατί σού τά λέγω αυτά; Μά, ... έχεις δίπλα σου τούς Σπυροπουλαίους! Παιδιά - γεωπόνοι - καλλιεργητές - οινοποιοί - επιχειρηματίες. Αυτοί έκαναν γνωστό τό Μοσχοφίλερο στήν Αμερική καί εσύ ερωτάς εμάς; Γιά τήν συγκεκριμένη ποικιλία , ό,τι θά σού είπουν αυτοί. Τίποτε άλλο. Καί μή διστάζης μήπως σέ ίδουν ως ανταγωνιστή πού θά τούς κόψης τήν δουλειά. Πατριώτες σου είναι βρέ, Αρκάδες καί ντόμπροι άνθρωποι, θά σέ βοηθήσουν.

Επί τών λοιπών:
Ο φίλος ο VAGAIOS, τυπικός καί κατατοπισμένος όπως πάντοτε, έδωσε μιά σύνοψι τής οικονομο-τεχνικής αναλύσεως. Θά τά ανλογισθής καί εσύ.
Εγώ δέν θά μείνω σέ τούτα. Αντιθέτως θά σού τονίσω κάποια πράγματα, τά οποία άν δέν τά προσέξης οι παρενέργειες, ίσως , νά μήν είναι αναστρέψιμες.
- Πρώτα απ' όλα, καί εγώ θεωρώ ότι τά 40 στρέμματα γιά νά ξεκινήσης άπαξ είναι `ρίσκο. Τί σέ πειράζει, βρέ αδερφέ,νά ξεκινήσης μέ 5 στρέμματα αρχικά καί, καλά νά είσα, σέ 10 χρόνια κάνε τα 100 ! Ό,τι δήποτε καί νά σού είπουν καί νά τό κατάλαβες, θέλει καί κάποιο χρόνο νά τό χωνέψης.
- Γιά τά χωματουργικά: Δέν ξέρω άν η έκτασις είναι οριζόντια, ή πλεύρωμα (επικλινής).
Γιά τό ίσωμα δέν υφίσταται θέμα.
Στήν 2η περίπτωσι, όμως, όπου τό έδαφος είναι επικλινές καί ανάλογα τόν βαθμό, θά σου συνιστούσα μή γελαστής καί τό κάνης μονοκόμματο επάνω-κάτω. Θά σού τό σαρώση τό νερό. Διατήρησε, ή δημιούργησε αναχώματα - στροφούς γιά τήν συγκράτησι τών χωμάτων καί τήν ανακατεύθυνσι γιά τήν απορροή τών ομβρίων υδάτων. Διατήρησε, επίσης, τήν αυτοφυή βλάστησι στίς άκρες καί κάτω από τούς στροφούς γιά τήν ανανέωσι τού χώματος, (εκτός, προφανώς, άν πρόκειται γιά πεύκα!) .
- Γιά τόν προσανατολισμό: Οι συνιστώσες πού θά διαμορφώσουν τήν επιλογή σου είναι : η ηλιοφάνεια, ο αερισμός πού επιδιώκεις τίς θερμές 'ωρες τού καλοκαιριού, ο αερισμός καί η ηλιοφάνεια τίς πρωϊνές ώρες τού Μαΐου-Ιουνίου καί, όπως δήποτε ο περιορισμός τής διαβρώσεως από τά νερά. Εξαρτάται τί βαραίνει περισσότερον. Επειδή, όμως, στό θέμα τούτο, ό,τι καί νά σου είπω, θά αδυνατής νά τό κατανοήσης, συμβουλέυσου έναν ντόπιο, γέρο, νά σέ ορμηνεύση τό πώς καί νά σού εξηγήση τό γιατί. Μόνον εκείνοι ξέρουν. Εκείνοι, πού όταν ώργωναν τραβούσαν τίς σποριές λοξά, ώστε στόν "κατήφορο" νά γυρίζη τό χώμα επάνω καί στό"ανήφορο" νά γυρίζει πρός τά κάτω καί νά διατηρείται ή χωματική ισορροπία. Γιά νά σου κεντρίσω τήν ανυσυχία θά σού είπω μιά ιστρία πού συνέβη σέ μιά πόλι τής Βορειο-Δυτικής Ελλάδος. " Πήγε ένας επιτελικός νά ελέγξη καί νά εγκρίνη έναν όρχο οχημάτων τής πυροσβεστικής. Όλα καλά, μά δέν υπέγραψε. Επήγε μόνος του στό καφενείο, έπιασε κουβέντα μέ τούς ντόπιους. Όταν επέστρεψε, αρνήθηκε νά υπογράψη, διότι η πόρτα όπως ευρίσκετο κόντρα στόν χιονιά καθιστούσε αδύνατη τήν έξοδο τών οχημάτων γιά τόν σκοπό πού επροβλέπετο ! "
- Γιά τίς αποστάσεις: Θά σού έλεγα, κατ' εκτίμησιν, από 1.75 έως καί 2 μέτρα. Αναλόγως τήν φτώχεια τού εδάφους. Μά, δέν έχετε καί τά βαριά - έφορα χώματα εσείς εκεί. Αντίστοιχα, δέν νομίζω νά σκέφτεσαι νά τά κλαρώσης τά κλήματα επάνω σέ σύρματα μέ πασσάλους! Απ΄ό,τι γνωρίζω τά κλήματα τά δικά σας είναι λίγο μεγαλύτερα από εκείνα τής Σαντορίνης! Μή βλέπης τίς φωτογραφίες τών άλλων στό site καί παρασύρεσαι. Έχουν άλλους τόπους εκείνοι.
- Γιά τήν καλλιεργητική πρετιμασία:
Άν έχης αγριάδα στό χωράφι , ή άλλα ζιζάνια πού πολλαπλασιάζονται στό αμπέλι, ... βάλε λιγους χοίρους μέσα γιά καν'ά χρόνο νά τά εξαφανίσουν διά παντός καί νά "δουλεψουν" καί τό χώμα.
Άν έχετε πρόβλημα νηματωδών (αυτά μεταδίδουν τίς ασθένειες), ή τουλάχιστον προληπτικά, σπείρε το 1-2 χρόνια μέ βρώμη ή κριθάρι.
Λές ότι τά τελευταία 2 χρόνια τό έσπειρες βίκο. Υποθέτω, εννοείς πρίν από 2 χρόνια. Δύο χρονιές συνεχόμενα βίκος δέν γίνεται, μέ τίποτα. Πρεπει νά περάσουν τούλάχιστον 3-4 χρόνια! Ο βίκος τό εμπλουτίζει μέ άζωτο, αλλά είτε τόν `ρίχνεις τήν χρονιά πρίν τήν φύτευσι, ή καί στά 2-3 χρόνια αφού τό φυτεύσης καί τόν αλέθης μέ τήν φρέζα τήν άνοιξι, γιά χλωρή λίπανσι πού λέμε.

- Παραλειπόμενα: Έχω τήν εντύπωσι ότι κείθε, κατά 'σάς, υπάρχουν περιοχές μέ πετρώματα ιδανικά γιά τό Καπερνέ. Γιά ψάξ' το ως εναλλκτική γιά τό Μοσχοφίλλερο.
Προσωπικά δέν έχω άλλο τί νά προσθέσω. Σού εύχομαι καλή επιτυχία στίς επιλογές σου.
KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2009 15:19 #1319 από Yorikas
Yorikas απάντησε στο θέμα: Φύτεμα νέου αμπελιού
Σχετικά με αυτό που έγραψε παραπάνω ο φίλος
"Κι αν όλα πάνε κατ' ευχήν και πας να διαθέσεις την παραγωγή σου θα σου ζητήσουν
αμπελουργικό μητρώο, αμπελουργική ταυτότητα και έκταση ρητά
οριοθετημένη στο αμπελουργικό μητρώο της περιοχής σου, άρα αλοιπόν
πρώτο και κύριο μέλημα είναι να δεις αν μπορείς να φυτέψεις αμπέλι,
μιας κι αυτό σήμερα με τους ισχύοντες κανονισμούς απαγορεύεται, εκτός
αν αφορά ειδικά δικαιώματα, ή αναφύτευση μετά από εκρίζωση παλιού με
άδεια και επιδότηση της ποικιλίας."
Θα μπορούσε κανείς να μας πεί περισσότερα πράγματα σχετικά με αυτό; Μερικές ερωτήσεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι:
  • Υπάρχει κάποιος χάρτης με τους αμπελουργικούς τόπους στην Ελλάδα; Αν ναι που μπορούμε να τον βρούμε;
  • Απο πόσα φυτά και πάνω θεωρείται ενα αμπέλι επίσημα "αμπέλι";
  • Γιατί απαγορεύεται σήμερα η δημιουργία αμπέλου? Προφανώς η επαγγελματική του χρησιμοποίηση απαγορεύεται,έτσι;
  • Αν θέλεις να κάνεις αμπέλι σε ποιές υπηρεσίες πρέπει να απευθηνθείς;
Ευχαριστώ
Γιωρίκας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2018 13:24 #25373 από λυκος
λυκος απάντησε στο θέμα: Ξεκινώντας από το μηδέν
καλο μεσημερι σε ολους ..Ειμαι κρητικης καταγωγης και εχει ο παππουλης μου 40στρεμματα αμπελια πολλα πολλα χρονια !!γνωριζω πολλα για το αμπεΛΙ ΕΧΩ ΤΡΥΓΙΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ εχω απλωση σταφιδα κλπ ...ο παππους εχει ποικιλια κοτσιφαλι και σουλτανινα ..Ειμαι τωα στι κυκλαδες στην σιφνο..καλος καιρος χωμα αργιλωδες ,αρκετο αερα αλλα πολυ ζεστη ..Ο φιλος μου εχει χωραφια ακκαλιεργητα .Μου παραχωρει τα χωρφια αυτα για αμπελι ..Επειδη το κανω πρωτη φορα σκεφτηκα διαλεξα ενα χωραφι διπλα στο σπιτι του 30 μετρα μηκος με 6 μετρα πλατος εβαλα τρακτερ το οργωσε λιπασμα δεν εβαλα ,και αποφασισα να φυτεψν κοτσιφαλι και σουλτανινα ..Δεν θλω ομως αμπελι να ακουμπα στην γη ..Θελω να το κανω γραμικο να βαλω υποστηλοματα και να σηκωθει ψηλα οποτε τα σταφλθλια να κρεμονται ..καθε κλιμα μπορει να γινει αναριχωμενο η κατι ιδιαιτερο ??? μπορει καποιος ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕΙ ? και για την λιπανση τι ειδος λιπασματος χρειαζεται ? ασβεστιο μονο ??το χραφι πριν πολλα χρονια ειχε καποια κλιματα ..τωρα εχιουν βγει καινουργια 3 κλιματα απο μονα τους .το αλλλο χωραφι ειναι μονο χορτα ..ΠΟσα κλιματα θα βαλω ? Στις διαστασεις πουανεφερα 30Χ 6 ποσα να χωρεσουν σε αποσταση 1,5 μετρων το καθενα ? 50 κλιματα μαλλον η λιγοτερα ?? ευχαριστω για την προσοχη σας και περιμενω απαντηση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/04/2018 15:56 #25374 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Ξεκινώντας από το μηδέν
Χριστός Ανέστη σε όλους και καλοσόρισες.Σε μικρό νησί είσαι, υπάρχει ένας επαγγελματίας οινοποιός-αμπελουργός, κοίταξε τι ποικιλίες έχει, τρόπο διαμόρφωσης,καλλιέργειας κουβέντιασε με τυχόν άλλους που έχουν μικρό αμπέλι στα χωριά.Αυτό που γράφεις για δίπλα σε σπίτι δεν στο συστήνω γιατί θα χρειάζεται ραντίσματα-θειαφίσματα και είναι και πολύ μικρό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.095 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ