Βιβλία αμπελουργίας και οινοποίησης
- Theo24
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 421
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 323
Λοιπόν, ψάχνω ορισμένα βιβλία για αρχή ώστε να σχηματίσω μια βάση γνώσεων γύρω από την αμπελουργία και την οινοποίηση. Μετά από μία λεπτομερή έρευνα βρήκα ένα αρκετά μεγάλο αριθμό βιβλίων, όμως θα ήθελα να μου προτείνετε τα πιο βασικά και χρήσιμα που θα πρέπει να διαβάσει κάποιος ώστε να ξεκινήσει το ταξίδι του στο μαγικό αυτό κόσμο. Παραθέτω τη λίστα παρακάτω και αν έχετε χρόνο, δώστε μου μερικές συμβουλές για το ποιά από αυτά είναι απαραίτητα για αρχή. Επίσης εάν παρέλειψα κάποιους σημαντικούς τίτλους, παρακαλώ να τους αναφέρετε. Ευχαριστώ θερμά!
1) Αμπελουργία, Κ.Δημητράκης
2) Αμπελουργία, Κ.Κούσουλας
3) Αμπελουργία βιολογική καλλιέργει, Hofman-Kopfer-Werner
4) Στοιχεία αμπελουργίας και οινολογίας, Γ.Ζαρμπούτης-Μ.Τσιβεριώτου
5) Πρακτική αμπελουργία-Οινολογία, Ι.Βαγιάνος
6) Η τέχνη της αμπελουργίας, Π.Τσέτουρας
7) Οικολογικό κρασί και βιολογική καλλιέργεια αμπέλου, Π.Τσέτουρας

9) Αμπελουργία Οινοποίηση, Α.Τσακίρης
10) Ασθένειες και εχθροί της αμπέλου, Ι.Ρούμπος
11) Οινοτεχνία. Η επιστήμη του κρασιού στην πράξη, Π.Τσέτουρας
12) Τα μυστικά του καλού κρασιού, Π.Τσέτουρας
13) Κάνω το δικό μου κρασί, Α.Τσακίρης
14) Ελληνική οινογνωσία, Α.Τσακίρης
15) Ημερολόγιο αμπελουργού, Κ.Κούσουλας
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Rafail
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 22
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
θα σου προτεινα τα βιβλια του Τσακιρη
φοιτω στο τμημα οινολογιας
και τα χω διαβασει...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Theo24
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 421
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 323
έχει τυχόν κανείς προμηθευτεί το νέο βιβλίο του Μανώλη Σταυρακάκη "Αμπελουργία";
Η τιμή του είναι λίαν απαγορευτική, αλλά μάλλον πρόκειται για σοβαρό έργο.
Περισσότερα εδώ:
www.embryopub.gr/index.php?target=products&product_id=2879
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Αμπελογραφία - Σταυρακάκη
Αμπελογραφία - Νικολάου
Αμπελογραφία - Κριμπά.
Οινοποίηση - Τσακίρη
Οινοποιήσιμες ποικιλίες του ελληνκού αμπελώνα - Σπινθηροπούλου.
Η ποιότητα στο τσίπουρο - Τσέτουρα.
Φυτοπραστασία - Πανάγος
Εδαφολογία - αξιολόγηση εδαφών και κρασί - Καλύβας.
Φυτοπραστασία - Σαββίδη.
Η επανάσταση Θεού, φύσης και ανθρώπου - Φουκουόκα.
Ηφυσική καλλιέργρεια - Φουκουόκα.
Θερμοκρασία - η καρδιά της οινοποίησης.
Αμπέλια με Αμερικάνικα κλήματα - 1929. Παπαδόπουλος.
Το αμπέλι η σταφίδα και η σουλτανίνα. Κριμπά. 1932
Η φυλλοξήρα και τα Αμερικάνικα κλήματα. Λογοθέτης. 1932.
Οινολογία- από το σταφύλι στο κρασί - Τσακίρη.
Το οικολογικό κρασί - Τσακίρη.
Το ξύδι. Βέκιος,
Βιολογική καλλιέργεια αμπελιού. ΔΗΩ.
Αμπελουργία- Δημητράκη.
Ημερολόγιο αμπελουργού - Κούσουλα.
Το κρασί και η παραγωγή του - Αλεξάκης.
Τα μυστικά του καλού κρασιού. Τσέτουτρας.
το τσίπουρο και η τσικουδιά - Σουφλερού - Ροδοβίτη.
Η τέχνη της αμπελουργίας - Τσέτουρα.
Το βιβλίο του κρασιού - Βέκιου.
Ασθένειες και εχθροί της αμπέλου - Ρούμπος,
Ο οίνος στην Ελλάδα και στον κόσμο - Φιλιππίδης.
Κάνω το δικό μου τσίπουρο - Τσακίρης
Ποτογραφία - Τσακίρης
Πρακτική αμπελουργία οινολογία. Βαγιάνος Ιωάννης.1986
και κάποια άλλα στο χωριό.
Όλα είναι καλά και ο κάθε συγγραφέας δίνει τις πληροφορίες του. Αλλά για την εισαγωγή και κατανόηση του αντικειμένου, χρειάζονται οι εκλαϊκευμένες εκδόσεις. Ύστερα πας και στα σύνθετα. Και ο καθένας ανάλογα με το επίπεδο του και τις ανησυχίες του.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- andreas.360
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 391
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 211
Να σε ρωτήσω κάτι. Ποια είναι η γνώμη σου για το βιβλίο "Θερμοκρασία - η καρδιά της οινοποίησης"; Είναι το επόμενο βιβλίο που θέλω να αγοράσω αλλά φοβάμαι ότι παρέχει πληροφορίες ακραία επιστημονικές ή/και επαγγελματικές.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Ελληνική αμπελογραφία Α, Β, Γ, Δ, Ε (1965-1972). Λογοθέτης.
Συμβολή εις την ελληνική αμπελογραφία. Λογοθέτης. 1967.
Σύγχρονες αμπελοοινικές τάσεις. 2011.
Βιοκαλλιέργειες. Άλκιμος
Η σύγχρονη πρακτική αμπελουργία. 1961. Χρυσαφίδης.
Εχθροί και αρρώστιες του αμπελιού. 1965. Χρυσαφίδης.
Αμπελογραφία. Βλάχου.
Το κλάδευμα της αμπέλου. Χρυσαφίδης. 1963.
Τυχαία αποσπάσματα από το βιβλίο : Θερμοκρασία : η καρδιά της οινοποίησης.
Υπολογισμοί για τους ερυθρούς οίνους
Αν εξετάσουμε τώρα την περίπτωση μιας ερυθράς οινοποίησης που πραγματοποιείται σε ζεστή χρονιά, όπου απαιτείται ψύξη της σταφυλομάζας από τους 27 στους 22ο C, μια ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση στους 28ο C και στη συνέχεια μια μεταζυμωτική εκχύλιση εν θερμώ στους 30o Cεπί 7 ημέρες και μια ελεγχόμενη μηλογαλακτική ζύμωση εν θερμώ στους 22ο C. (σελ. 87).
Thermocompact
Οι συσκευές αυτές, αποκλειστικής παραγωγής της εταιρείας imega – Della Tofola, έχουν σχεδιαστεί για την προζυμωτική εκχύλιση των κόκκινων σταφυλιών εν θερμώ ή εν ψυχρώ. Αμέσως μετά τη διέλευση της από το εκραγιστήριο, η σταφυλομάζα αποθηκεύεται στο σύνολο της σε μια ενδιάμεση δεξαμενή και, στη συνέχεια, εμβαπτίζεται σταδιακά σε κλάσματα θερμού ή ψυχρού γλεύκους προκατεργασμένου με ομοαξονικό εναλλάκτη θερμότητας ο οποίος συνδέεται με λέβητα ή με ψυκτικό συγκρότημα. Ο χυμός αποστράγγισης απομακρύνεται και υπόκειται σε φυγοκέντριση και, εν συνεχεία τοποθετείται σε δεξαμενές ζύμωσης. (σελ. 139).
Όλα τα βιβλία έχουν να προσφέρουν και ανάλογα αν ο αναγνώστης είναι ο κατάλληλος, γι αυτό το βιβλίο. Και ο ampelourgos, αποτελεί για μένα ένα από τα καλύτερα μαθήματα <<Περί την άμπελον>>. Έχω πει στο παρελθόν, ότι ο ampelourgos αποτελεί σχολείο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- epistoleas
-
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 25
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Theo24
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 421
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 323
Πώς και δεν βλέπω την Αμπελουργία του Κούσουλα;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Goude
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1054
- Κάρμα: 6
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 492
Τι να σου πω. Το αμπέλι είναι ένας ολόκληρος πολιτισμός; Όρεξη να 'χει κανείς ν' αφιερωθεί ... μοναχός...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αμπέλι
- Βιβλία αμπελουργίας και οινοποίησης