file Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας

Περισσότερα
04/02/2014 14:06 #14601 από BIO AMPELOYRGOS
BIO AMPELOYRGOS δημιούργησε το θέμα: Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας
Αγαπητοί φίλοι Αμπελουργοί,

Θέλω να φτιάξουμε, αν μπορούμε, ένα εγχειρίδιο καλής αμπελουργικής πρακτικής παραθέτοντας ο κάθε ένας από εμάς τη γνώμη του και την εμπειρία του...

Οι Αμπελώνες που καλλιεργούμε τα τελευταία 27 χρόνια (Πιστοποιημένοι Βιολογικοί από το 1997) έχουν φτάσει τα 150 στρέμματα και είναι Σουλτανίνες με σκοπό την παραγωγή φύλλων. Ο όγκος της δουλειάς μας έχει αναγκάσει να οδηγηθούμε σε λύσεις πιο εντατικές, αλλά και για τον ίδιο λόγο η εμπειρία μου σε αυτό τον τομέα (Βιοκαλλιέργεια) είναι μεγάλη. Θα σας πω λοιπόν τη γνώμη μου από την πλευρά ενός «μεγάλου» (σε έκταση) αμπελουργού.
Όλα αυτά τα χρόνια έχω δοκιμάσει σε λιπάσματα εδάφους: ορυκτά πετρώματα, οργανικά (κέρατα κλπ.), κοπριές κλπ., σε εδαφοβελτιωτικά: Ζεόλιθο και σε διαφυλλικά: εκχυλίσματα από φύκια και από σκουλήκια, αμινοξέα κλπ. Τέλος, στην φυτοπροστασία έχω χρησιμοποιήσει Χαλκό, Βακίλους, Πυρεθρίνες, Αζεντιρεκτίνες, Θειάφι κλπ.
Έχω καταλήξει σε μερικά συμπεράσματα και ακόμη λιγότερα σκευάσματα τα οποία τελικά χρησιμοποιώ στα αμπέλια μου.
Πριν τα αναλύσω θέλω να πω για το χαμηλό pH στα χωράφια το οποίο διορθώνεται ως ένα βαθμό με τη χρήση Ζεολίθου, αλλά ακόμη πιο καλά με τη χρήση Δολομίτη ο οποίος το ανεβάζει.

Εδαφική Λίπανση:
1. ΒΑΣΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Πριν τη φύτευση νέου αμπελώνα κάνουμε τη βασική λίπανση, {ανάλογα νε τα αποτελέσματα των εδαφολογικών αναλύσεων (οι οποίες καλό είναι να επαναλαμβάνονται κάθε 2-4 έτη)}, ρίχνοντας Φώσφορο, Κάλιο και Μαγνήσιο. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο Φώσφορος τον οποίο μπορούμε να δώσουμε με Φωσφορίτη (π.χ. Φωσφορίτης Ρ2Ο5 26%), ο οποίος «δίνει» από το 2-3 έτος μέχρι το 7-8 έτος. Μετά είναι το Κάλιο (π.χ. Θειικό Κάλιο Κ2Ο 50%) και το Μαγνήσιο (π.χ. Κιζερίτης MgO 25%) και τελευταίο το Άζωτο το οποίο δίνουμε όποτε θέλουμε στο έδαφος ή διαφυλλικά. Τα παραπάνω παραδείγματα σκευασμάτων είναι της εταιρίας ΓΕΩ.Λ.ΙΧ. Ε.Π.Ε. μέσω του γεωπόνου Λεωνίδα Καπλάνη. Σε αυτό το στάδιο κάνουμε και την εδαφοβελτίωση με Ζεόλιθο όπως περιγράφω πιο κάτω.
2. ΧΛΩΡΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Κάθε χρόνο κάνω χλωρή λίπανση σπέρνοντας Βίκο, Φακελωτή ή κάποιο άλλο ψυχανθές φυτό, σειρά παρά σειρά και εναλλάξ χρόνο με το χρόνο. Στα κλαδέματα ρίχνω τις κληματσίδες πάνω στο Βίκο που μεγαλώνει και «σκαρφαλώνει» πάνω σε αυτές και αφρατεύει. Λίγο πριν την ανθοφορία του, οπότε έχει και το maximum Άζωτο στα θυλάκιά του, περνάω μια φορά με τον καταστροφέα και μετά ενσωματώνω αφού έχω ψεκάσει όλη την μάζα αυτή με διάλυμα 5% Ενεργών Μικροοργανισμών (ΕΜ) και 0,2-0,3% πούδρας Ζεολίθου. Αυτό βοηθά στην καλύτερη χουμοποίηση της μάζας αυτής και στη μεγάλη βελτίωση του εδάφους μας.
3. ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Κάθε 3-4 χρόνια (ή και πιο συχνά ανάμεσα στις σειρές με το Βίκο) κάνω ένα διάλειμμα στη χλωρή λίπανση και ρίχνω ένα πολύ καλό λίπασμα από κουτσουλιά και κοπριά προβάτων το οποίο μου σύστησαν φίλοι βιοκαλλιεργητές και είδα ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτό είναι το VIVORGAN 5-5-5, της σειράς GREEN UP, της εταιρίας ΒΗΠ. Επειδή οι παραγωγές μου δεν είναι μεγάλες, δεν ρίχνω περισσότερο από 5 μονάδες το στρέμμα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι «μονάδες» των οργανικών λιπασμάτων είναι πολύ πιο σημαντικές/δυνατές/αποτελεσματικές απ’ ότι οι «μονάδες» των ανόργανων/χημικών λιπασμάτων. Είναι έτοιμες να παρθούν από το φυτό. Ο Γεωπόνος Γεώργιος Γερμάνης λέει ότι τα Οργανικά λιπάσματα «δίνουν» το 50% της δύναμής τους ένα χρόνο μετά την εφαρμογή τους και γι’ αυτό είναι καλό να ρίχνουμε αρκετές μονάδες τον πρώτο χρόνο και λιγότερες τα επόμενα χρόνια.

Εδαφοβελτίωση:
1. ΧΛΩΡΗ ΛΙΠΑΝΣΗ. Πολύ σημαντική είναι η χλωρή λίπανση και για την αύξηση της Οργανικής Ουσίας και τη βελτίωση των εδαφών μας όπως την περιγράφω πιο πάνω.
2. ΖΕΟΛΙΘΟΣ. Για ΜΙΑ ΦΟΡΑ στη ζωή του αμπελώνα μας «γεμίζουμε» το χώμα μας με Ζεόλιθο. Αυτό μπορεί να γίνει πριν την φύτευση, μαζί με τη βασική λίπανση, ή μετά. Μπορούμε να ρίξουμε την ποσότητα Ζεολίθου που χρειαζόμαστε με τη μια ή (αν μας είναι οικονομικά δύσκολο) σταδιακά εντός 2-3 ετών. Ρίχνουμε Ζεόλιθο στην κοκκομετρία που μας υπαγορεύουν τα χώματά μας. Συνήθως, για τα μέτρια και ελαφριά εδάφη ρίχνουμε μικρές κοκκομετρίες της τάξεως των 50μ-80μ (μ=0,001mm) και για τα πολύ βαριά εδάφη ρίχνουμε Ζεόλιθο κοκκομετρίας 2,5-3mm για να αφρατέψουμε το έδαφός μας. Ρίχνουμε 300 κιλά ανά στρέμμα Ζεόλιθο μικρής κοκκομετρίας και 400-450 κιλά το στρέμμα μεγάλης (γιατί όσο πιο μικρόκοκκο είναι το σκεύασμά μας τόσο πιο αποτελεσματικό είναι). Ο Ζεόλιθος βοηθά στην 100% χρησιμοποίηση των θρεπτικών συστατικών και της υγρασίας που υπάρχουν στο έδαφος από τα φυτά μας. «Παίρνει» τα θρεπτικά συστατικά, το νερό αλλά και το ατμοσφαιρικό Άζωτο (φιλτράροντας τον αέρα) και τα διαχειρίζεται δίνοντάς τα σιγά-σιγά στα φυτά μας χωρίς αυτά να χάνονται στο υπέδαφος ή να δεσμεύονται από το έδαφός μας (εδάφη με υψηλό pH). Βοηθά πάρα πολύ και κατά των βακτηριδιακών και μυκητολογικών προβλημάτων κλπ. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ: «ΖΕΟΛΙΘΟΣ. ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;» στο www.ampelourgos.gr .
3. ΜΗ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. Όσο λιγότερο μπαίνουν τα μηχανήματα (τρακτέρ, φρέζα) στο χωράφι, τόσο καλύτερο θα είναι το έδαφός μας. Κάθε φορά που περνάμε με το τρακτέρ πατάμε το χώμα μας, με τη φρέζα (ότι χειρότερο) δημιουργούμε μια πιεσμένη στρώση εδάφους κάτω από την επιφάνεια που εμποδίζει τον αέρα και το νερό να κυκλοφορούν. Κλπ. κλπ. κλπ.

Διαφυλλική Λίπανση:
1. ΖΕΟΛΙΘΟΣ. Η χρήση 0,2-0,3% πούδρας Ζεόλιθου (κοκκομετρίας 1,5μ-3μ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ) στα ραντίσματά μας, εκτός από την προστασία που παρέχει, βοηθάει στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσων σκευασμάτων χρησιμοποιούμε (όποια κι αν είναι αυτά: Συμβατικά ή Βιολογικά). Επίσης, δεσμεύει το ατμοσφαιρικό Άζωτο και το δίνει στα φυτά μας.
2. ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ. Κάθε χρόνο τα φυτά μας χρειάζονται, σε όλα τα στάδιά τους, μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά. 0,1% ιχνοστοιχεία είναι μια πρακτική που εφαρμόζω. Ακόμη πιο αποτελεσματικό και χρήσιμο, κατά τη γνώμη μου είναι η εφαρμογή (μαζί με Ζεόλιθο, Οπαλίτη και Δολομίτη) 0,2% ιχνοστοιχείων ένα μήνα πριν πέσουν τα φύλλα. Τον καιρό αυτό, μετά τον τρύγο, οι χυμοί των φυτών μας επιστρέφουν στις ρίζες και κατεβάζουν και αποθηκεύουν υλικό για να ξεκινήσουν ξανά την επόμενη Άνοιξη. Με 0,2% ιχνοστοιχεία τα βοηθάμε να κάνουν ένα πολύ καλό και δυνατό ξεκίνημα.
3. ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ. 0,1-0,3% εκχύλισμα σκουληκιών σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του φυτού αλλά και του καρπού βοηθάει στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα και το μέγεθος του καρπού.

Διαφυλλική Φυτοπροστασία:
1. ΧΑΛΚΟΣ. Ξεκινάω με το Χαλκό για να πω ότι είμαι 100% αντίθετος στη χρήση του. Είναι τοξικός και όπου είναι απολύτως αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει αυτό να γίνεται με μεγάλη προσοχή και με όλα τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας του παραγωγού και κατ’ επέκταση και του καταναλωτή. Με τη χρήση Ζεόλιθου, Οπαλίτη και Δολομίτη μπορούμε να μειώσουμε τις ποσότητες του χαλκού που χρησιμοποιούμε στο ένα τρίτο!!! Τέλος, η χρήση Χαλκού σε χειλική μορφή είναι πολύ πιο αποτελεσματική και απαιτούνται έως και 20 φορές μικρότερες ποσότητες.
2. ΖΕΟΛΙΘΟΣ. Η χρήση 0,5-1% πούδρας Ζεόλιθου (κοκκομετρίας 1,5μ-3μ ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ) στα ραντίσματά μας προσφέρει προστασία από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες όπως το Ωίδιο, ο Βοτρύτης και ο Περονόσπορος. Επίσης έχει και εντομοαπωθητική δράση, καθώς η περιεκτικότητά του σε Πυρίτιο δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σαν του εδάφους γύρο από τα φυτά μας. Έτσι αποπροσανατολίζει τα έντομα. Εδώ και 8 χρόνια περίπου έχει προσβληθεί η περιοχή μας από το Τζιτζικάκι και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Ειδικά στα δικά μας αμπέλια τα οποία προορίζονται περισσότερο για την παραγωγή φύλλων, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια έχω ξοδέψει μια περιουσία ραντίζοντας με φυσικό Πύρεθρο και Αζεντιρεκτίνες (περίπου 60-70 ευρώ το λίτρο = 350 ευρώ το βυτίο). Εδώ και 2 χρόνια που κάνω συχνές επεμβάσεις με 0,5% πούδρα Ζεόλιθου, έχω δει καταπληκτικά αποτελέσματα. Στο θέμα «ΖΕΟΛΙΘΟΣ. ΠΟΙΑ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ;» στο www.ampelourgos.gr έχω δημοσιεύσει αναλυτικά το πρόγραμμα καλλιέργειας των αμπελώνων μου.
3. ΘΕΙΑΦΙ. Πιστεύω ότι το Θειάφι (σε βρέξιμη κυρίως μορφή) είναι ένα από τα καλύτερα εφόδια που έχουμε, μετά το Ζεόλιθο. Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο με 0,3-0,5% βρέξιμο Θειάφι σε όλη τη σεζόν καταπολεμούσα τις κυριότερες ασθένειες. Τα τελευταία δυο χρόνια, λόγω της χρήσης του Ζεόλιθου έχω ελαττώσει τις ποσότητες βρέξιμου Θειαφιού σε 0,2% ανά βυτίο μαζί με 0,5% πούδρα Ζεόλιθου.

ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΞΕΧΝΑΩ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.

Πάγκαλος Δ. Καζάκης
6936708723
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lambros

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2014 00:22 #14612 από mag
mag απάντησε στο θέμα: Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας
Συμφωνω με τα γραφομενα σας. ( αν και δεν χρησιμοποιω ζεολιθο).
Θα ηθελα την προταση σας για την καταπολεμηση της σαπιλας και της ευδεμιδας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/02/2014 08:11 #14615 από BIO AMPELOYRGOS
BIO AMPELOYRGOS απάντησε στο θέμα: Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΕΜΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ
05/02/2014

Καλημέρα mag.

ΛΙΓΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
{{{……..Την Ευδεμίδα μπορείς να την παρακολουθήσεις με παγίδες στο αμπέλι σου, αλλά επειδή η ζημιά γίνεται από τις προνύμφες, πρέπει να κάνεις πολύ καλό έλεγχο ο ίδιος, ψάχνοντας για τα αυγά τους (διάφανες μπαλίτσες στο άνθος του σταφυλιού). Από τα αυγά αυτά βγαίνουν οι προνύμφες οι οποίες τρέφονται σε πρώτη φάση με τα άνθη (1η γενιά) και μετά με τις άγουρες ράγες (2η γενιά) μέσα στις οποίες κρύβονται από τους φυσικούς εχθρούς τους. Αυτές οι ράγες είναι που αργότερα θα προσβληθούν από Βοτρύτη και θα σαπίσουν. Τα ίδια προβλήματα προκαλεί και η Κογχυλίδα (ένα παρόμοιο έντομο το οποίο ξεκινάει 7-10 μέρες μετά την Ευδεμίδα).
Από το τέλος Απριλίου λοιπόν προσέχουμε για έντονη κινητικότητα των εντόμων και μόλις την αντιληφθούμε, 10-12 μέρες μετά κάνουμε το ράντισμα για να «πιάσουμε» τις προνύμφες της πρώτης γενιάς. Όσο για τις προνύμφες της 2ης γενιάς, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Συνήθως πρέπει να ραντίσουμε 5-6 μέρες αφού δούμε ΞΑΝΑ έντονη κινητικότητα. Για πιο σίγουρα, παρατηρούμε το αμπέλι μας (στα τσαμπιά) και μόλις δούμε το πρώτο σκουληκάκι (προνύμφη), ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, κάνουμε το ράντισμα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης και πρόληψης (ωφέλημα έντομα τα οποία προσελκύουμε με φύτευση θάμνων κλπ, κλπ.).……….}}}*στοιχεία από το βιβλίο «Αμπελουργία - Βιολογική Καλλιέργεια» των Hofmann, Koepfer και Werner.

Σε πολλές περιοχές οι τοπικές Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης εκδίδουν προειδοποίηση και τότε γίνονται επεμβάσεις με Βάκιλο Θουριγγίας (Bacillus Thuringiensis). Ο Βάκιλος Θουριγγίας είναι από τα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια.

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ:
Εγώ θα σου πω τη γνώμη μου βάση του τρόπου καλλιέργειας που εφαρμόζω. Χρησιμοποιώ σε ΟΛΑ τα ραντίσματά μου, από τα μέσα Απριλίου έως και μετά το κλάδεμα πούδρα Ζεόλιθου μαζί με άλλα σκευάσματα (βρέξιμο Θειάφι, Οπαλίτη, Δολομίτη, Εκχύλισμα Σκουληκιών). Πιο συγκεκριμένα:
Ξεκινάω με ένα δυνατό σχετικά ράντισμα με 0,4% βρέξιμο Θειάφι και 1% πούδρα Ζεολίθου πριν σκάσουν τα μάτια. Από εκεί και μετά κάνω ραντίσματα με 0,2% βρέξιμο Θειάφι και 0,5% πούδρα Ζεολίθου και ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του φυτού προσθέτω 0,1-0,3% εκχύλισμα σκουληκιών. Μετά τον Τρύγο ακολουθούν το ράντισμα προετοιμασίας (1 μήνα πριν πέσουν τα φύλλα) και το Χειμερινό (μετά το κλάδεμα) τα οποία έχουν 1% πούδρα Ζεολίθου, 1% πούδρα Οπαλίτη και 1% πούδρα Δολομίτη. Στο πρώτο προσθέτω και 0,1-0,2% ιχνοστοιχεία για να έχει το φυτό την Άνοιξη που θα ξεκινήσει.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε προσβολή από το Τζιτζικάκι και δεν μπορούσαμε να το καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά, παρά μόνο με φυσικό Πύρεθρο και Αζεντιρεκτίνη, σκευάσματα πάρα πολύ ακριβά τα οποία δεν είναι επιλεκτικά και σκότωναν και τα ωφέλιμα. Και επειδή οι υπόλοιποι αμπελουργοί δεν έκανα τα ίδια ραντίσματα σε λίγες μέρες οι πληθυσμοί από τα άλλα αμπέλια ήταν και πάλι στα δικά μας.
Τα τελευταία 2-3 χρόνια που ραντίζω με Ζεόλιθο, η προσβολή είναι ελάχιστη. ΜΟΝΟ σε περίπτωση έξαρσης κάνω ΜΟΝΟ ΕΝΑ ράντισμα με φυσικό Πύρεθρο.

Η εμπειρία των τελευταίων ετών και τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής μου λένε ότι: Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ, ένα ορυκτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο (βασικό συστατικό του εδάφους) αποπροσανατολίζει τα έντομα και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα προβλήματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.
Η πούδρα Ζεολίθου, επειδή δρα σε ΣΥΝΕΡΓΙΑ με ΟΛΑ τα σκευάσματα, σου προτείνω, αν δεν ακολουθήσεις ακριβώς το πρόγραμμά μου και θέλεις να βάλεις κάποιο άλλο σκεύασμα, να βάλεις σε κάθε ράντισμα και 0,2-0,3% πούδρα Ζεολίθου για να δράσει καλύτερα το σκεύασμα που χρησιμοποιείς. Και με ένα έξοδο της τάξης των 5-6 ευρώ ανά τόνο θα έχει καλύτερα αποτελέσματα και εξοικονόμηση από τη μείωση των ποσοτήτων των πολύ πιο ακριβών σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι.

Ελπίζω να μη σε κούρασα πολύ και να είναι χρήσιμες οι πληροφορίες που σου έδωσα. Θα χαρώ πολύ, αν μπορώ, να βοηθήσω περισσότερο στο ίδιο ή κάποιο άλλο θέμα.

Πάγκαλος Δ. Καζάκης
6936708723
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/04/2019 22:10 #26642 από lambros
lambros απάντησε στο θέμα: Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας
Κύριε Καζάκη χαίρετε
Ήθελα να σας ευχαριστήσω για το κατατοπιστικό άρθρο. Επιφυλάσσομαι να σας ενοχλήσω στο μέλλον. Και πάλι ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/04/2019 12:46 - 11/04/2019 21:40 #26643 από Newampelos
Newampelos απάντησε στο θέμα: Πρακτικές και Εφόδια της Βιολογικής Αμπελοκαλλιέργειας
Για τον ατταπουλγίτη ποια ειναι η γνώμη σας?
Και αν θα μπορούσε κάποιος να προτείνει ένα εκχύλισμα σκουληκιών για ψεκασμα γιατί έψαξα και δεν μπόρεσα να βρω κάτι σχετικό παρά μόνο εδαφοβελτιωτικά..

Ευχαριστώ.
Τελευταία διόρθωση: 11/04/2019 21:40 από Newampelos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.350 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ