file ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.

Περισσότερα
23/05/2016 13:09 - 25/05/2016 18:51 #20828 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Καλησπέρα φίλοι,
η ιδέα ωραία, η κατασκευή ζηλευτή.
Για την πίεση τώρα του σταφυλοπολτού μερικά στοιχεία.
Στην ερυθρή ή ερυθρωπή οινοποίηση η αποβοστρύχωση γίνεται κανονικά τα κοτσάνια απομακρύνονται αμέσως.
Στην λευκή όμως αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του οινοποιού, διότι τα κοτσάνια που μένουν διευκολύνουν την πίεση και τη ροή του μούστου, αλλιώς ο σταφυλοπολτός γίνεται μια συμπαγής, κολλώδης μάζα, ασυμπίεστη.
Τα κοτσάνια δημιουργούν καλύτερες συνθήκες πίεσης και ροής σχηματίζοντας σήραγγες στην μάζα.
Τα κοτσάνια λοιπόν μένουν στον σταφυλοπολτό και μετά την ροή του μούστου αποχωρίζονται για την ζύμωση και την απόσταξη.
Πιέσεις μεγάλες δεν χρειάζονται, ίσως και καθόλου πιέσεις, μόνο υπομονή.
Στα λευκά ευοξείδωτα ο χρόνος όμως στοιχίζει σε οξειδώσεις.
Χρυσή τομή λοιπόν.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 25/05/2016 18:51 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/05/2016 23:44 #20831 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Nikos Kotsalis Πες εναν αποδεκτο χρονο περαιωσης της ολης διαδικασιας (σπασιμο ρογας-μουστος στο βαρελι) κατα την γνωμη σου για το ασυρτικο.


Ειναι κατανοητο και σιγουρα ετσι.. Με τα κοτσανια μαζι θα στραγγισουν καλυτερα, αλλα.. προσοχη! Εαν ο σπαστηρας -διαχωριστηρας εχει και αντλια τοτε δεν γινεται να διαχωρισει κοτσανια ενω εχουμε παρει τον μουστο, θα μπουκωσει η αντλια αμεσως.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2016 17:06 #20834 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Φίλοι, φίλε Stelios 1, καλησπέρα,
Στα λευκά ευοξείδωτα, άμεση στράγγιση για τον πρόρωγο, και καθόλου ή σχεδόν καθόλου πίεση.
Σίγουρα δεν περιμένεις μέχρι την άλλη μέρα να στραγγίσει και να πάρεις όλο το ζουμί.
Η μάζα είναι όντως βαρειά για να την κουμαντάρει η αντλία,
αλλά για την συνέχεια ούτως ή άλλως θα βάλεις νερό για να συνεχίσει η ζύμωση,
και αυτό γίνεται και στα λευκά αλλά και στα κόκκινα.
Περνάς λοιπόν πάλι τον νερο-αραιωμένο πολτό από το μηχάνημα-εκραγιστήρα-αποβοστρυχωτή και η αντλία τα καταφέρνει μια χαρά, αν η πυκνότητα είναι πάνω κάτω ίδια με αυτή του σταφυλοπολτού.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2016 22:33 #20837 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Nikos Kotsalis Σ ευχαριστω πολυ! Σκεφτομαι πως η ολη διαδικασια.. Σπασιμο- πιεση-μεταφορα στο βαρελι.. θα χρειαζεται κανενα μισαωρο, σε τετοιον χρονο ποροσανατολιζομαι αλλα θα θελει και ικανη πιεση, ειναι θεματα αυτα που πρεπει να κατανοησω πριν φτιαξω κατι μεγαλο. Εκτος και αν το χρονικο αυτο διαστημα του μισαωρου μπορει να επεκταθει και ποσο? Οπωσδηποτε πρεπει εφετος να φτιαξω ενα μικρο και 100-200 κιλα ασπρο κρασι.
Εμενα η αντλια του σπαστηρα-εκραγιστηρα στομωνει ακομη και αν τα σταφυλια ειναι καπως σταφυδιασμενα, δεν θα τολμουσα να το δοκιμασω θα μπουκωσει σιγουρα αμεσως. Ισως αλλες μηχανες να μπορουν δεν ξερω, αλλα οσοι το δοκιμασουν ας εχουν το νου τους και σ αυτο.
Νερο δεν εριξα ποτε στα τσιπουρα (θεωρουσα οτι σιγουρα θα ξυδιασουν), γυρισμα πρωι βραδυ και νερο ριχνουμε στο καζανι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/05/2016 22:47 #20838 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Στο σκαριφημα που εδειξα.. Το ανοξειδωτο δοχειο δεν θα ειναι απο ετοιμη διατρητη ανοξειδωτη, η με σχισμες, (πολυ χρησιμη η ιδεα του Αντρεα) γιατι εκει που θα το παραγγειλω (πολυ φθηνα για μενα) εχουν σειρα παραγωγης.
Ελπιζω να βρω σε μανδρα ανακυκλωσης (παλιατζη) καταλληλη μπουκαλα και μια μηχανη ψυγειου, αν δειτε στο γιου τιουμπ (..οσοι δεν το εχετε δει) Φτιαχνουν αθορυβα κοπρεσσερ με παλιες μηχανες ψυγειων. Εχω κ εγω ενα τετοιο, στην αναγκη θα χρησιμοποιησω αυτην. Ουτε καν χειριστηριο δεν χρειαζεται παρα μονον ταχυσυνδεσμοι-ρακορ (κοστος 1-1,5 ευρω το ενα), ενας διακοπτης ρευματος ''πατητος'' (οσο πιεζεις δηλαδη να δινει ρευμα, σαν της κορνας) και ενα μανομετρο. Ουτε πρεζοστατης ουτε τιποτα αλλο. Οτι κανω φυσικα θα το δειξω εδω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/05/2016 08:05 - 28/05/2016 08:48 #20852 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Για να υπολογίσεις πόση πίεση χρειάζεσαι πρέπει να ξέρεις τι κρασί θέλεις να κάνεις. Όσο πιο πολύ πιέζεις τα στέμφυλα τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μούστου παραλαμβάνεις αλλά υποβαθμισμένης ποιότητας.

Γενικά για την παραλαβή του μούστου υπάρχουν τα εξής:
Πρόρογος (παραλαβη μούστου χωρίς πίεση), 1η Πίεση, 2η Πίεση, 3ή Πίεση κλπ

Για αρίστης ποιότητας κρασί θα φτάσεις μέχρι και την πρώτη πίεση.

Λοιπόν. Ψάχνοντας στις σημειώσεις μου που κρατάω κατά καιρούς βρήκα ότι για τις πιέσεις ισχύουν:

1η πίεση = 0,2bar για 20'
2η πίεση = 0,8 bar για 30'
3η πίεση = 1,8bar για 60'

Αν δεχτούμε ότι είναι σωστά αυτά που γράφω, έχεις ένα πρώτο αντικειμενικό στοιχείο για το θέμα του χρόνου. Όλοι οι άλλοι παράγοντες εξαρτώνται από εσένα και μόνο εσύ μπορείς να τους απαντήσεις.

Για να αποφύγεις τις μεταφορές με την αντλία και τα στομώματα σκέψου να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν σπαστήρα όπως είπε ο Nikos Kostalis αλλά τοποθετημένο πάνω από το δοχείο του πιεστηρίου σου. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις τα εξής:

1. Δεν απομακρύνεις τα κοτσάνια τα οποία θα σε βοηθήσουν να έχεις καλύτερη και γρηγορότερη στράγγιση.
2. Δεν θα χάσεις τον χρόνο που θα έχανες σε περίπτωση που η αντλία σου στομώσει.
3. Έχεις ένα μηχάνημα λιγότερο για να καθαρίσεις μετά τη διαδικασία.

Αν θεωρήσουμε το χρόνο που χρειάζεσαι να σπάσεις όλα τα σταφύλια και να τα βάλεις στο πιεστήριο μισή ώρα όπως λες, σκέψου ότι τα πρώτα σταφύλια που έσπασαν θα στραγγίζουν για μισή ώρα. Αν θες να είναι δίκαιος με όλα τα σταφύλια σου θα πρέπει να αφήσεις και τα τελευταία να στραγγίξουν μισή ώρα. Αυτό το δεύτερο μισάωρο λίγο έως πολύ θα το χρειαστείς και εσύ. Να σετάρεις το έμβολο, να ανεβάσει πίεση αν δεν έχει πιεστικό δοχείο, να κάνεις ένα τσιγάρο κλπ) Έχουμε το σύνολο μία ώρα λοιπόν. Βάλε και άλλα 20' (μίση ώρα σου λέω εγώ) υπό πίεση, το σύνολο 1,5ώρα και τελείωσες . Προσωπικά σας χρόνος μου φαίνεται ελάχιστος.
Τελευταία διόρθωση: 28/05/2016 08:48 από andreas.360.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/05/2016 18:10 #20856 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Σ ευχαριστω πολυ Αντρέα! Επι τελους ακουσα και κατι συγκεκριμενο και αυτο με βοηθαει παρα πολυ! Θα φτιαχνω λευκο κρασι και ρετσινα, οποτε προρογος και 1η πιεση θα ειναι για λευκο ας πουμε και μετα για ρετσινα (υπαρχει και αυτη η επιλογη δηλαδη).
Οι πιεσεις που αναφερεις ειναι ποιλυ χαμηλες, και αυτο με βοηθαει επισης παρα πολυ, προτιμω το πνευματικο.
1η πίεση = 0,2bar για 20'
2η πίεση = 0,8 bar για 30'
3η πίεση = 1,8bar για 60'
Τα παραπανω αναφερονται σε πιεση στο εμβολο? Σε πιεση στο δοχειο ανα τετραγωνικο εκατοστο? Θα βρεθουν ολα με τον καιρο και την διαθεση που υπαρχει για βοηθεια.
Σε μπερδεψα,ο διαχωρισμος που λεει ο Νίκος γινεται μετα την πιεση και τοτε εγω θα εχω προβλημα στην αντλια. Αλλα αυτο ειναι κατι διαδικαστικο και δεν εχει σχεση με την κατασκευη, θα δοκιμασω με το μικρο εφετος και αυτον τον τροπο και αν μπορω να τα στιψω καλα, πεταω τα υπολειματα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/05/2016 18:28 #20857 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Η Πίεση αυτή που μετράτε;

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/05/2016 00:26 #20859 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.

Bio Farmer έγραψε: Η Πίεση αυτή που μετράτε;


Αυτο αναρωτιεμαι κ εγω. Πιστευω θα μετριεται στον σταφυλοπολτο, οποτε αν ειναι ετσι το εμβολο θα πρεπει να εχει αρκετα φαρδια μπουκαλα εαν προκειται για αερα, αλλιως μονο υδραυλικο. Μην μπερδευουμε τις υδροπρεσες και τα πνευματικα με ασκο μεσα, σε αυτα η μικροτερη πιεση τους, εφαρμοζεται σε πολυ μεγαλυτερη επιφανεια.. Δε μπορω να το πω σωστα αλλα νομιζω οτι.. διαιρουμε το εμβαδον του πιεστηριου με το εμβαδον του εμβολου και το αποτελεσμα να το πολαπλασιασουμε με τις τιμες που εδειξε ο Ανδρέας. Η λεω μ.λ.κ.ες???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/05/2016 01:27 #20861 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΦΥΛΟΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ 500 ΛΙΤΡΩΝ.
Πρέπει να γίνει κατανοητή η σχέση που υπάρχει μεταξύ της Πίεσης, της ασκούμενης Δύναμης, και της Επιφάνειας στην οποία ασκείται αυτή η δύναμη.

Στο θέμα μας και θεωρητικά μιλώντας, η πίεση είναι ίδια παντού. Και στο έμβολο και στο σταφυλοπολτό. Φυσικά εκτονώνεται στην περιοχή των σχισμών του δοχείου και γίνεται ίση με την ατμοσφαιρική. Αυτό που αλλάζει είναι η δύναμη. Επειδή το έμβολο έχει μικρή επιφάνεια ασκεί μεγάλη δύναμη στον σταφυλοπολτό στο σημείο επάφή του με αυτόν. Η δύναμη αυτή όμως "φτάνοντας" στον σταφυλοπολτό μέσω της πλάκας πίεσης "μοιράζεται" σε μεγαλύτερη επιφάνεια με αποτέλεσμα τελικά σε αυτόν να ασκείται μικρότερη δύναμη. Η ΠΙΕΣΗ όμως είναι η ίδια.

Για να γίνει κατανοητό φέρτε στο μυαλό σας το κλασσικό παράδειγμα με την πινέζα. Όσο πιέζουμε την πινέζα από το κεφάλι της (μεγάλη επιφάνεια) δεν πονάμε γιατί ασκείται μικρή δύναμη στο δάχτυλό μας. Όταν όμως πάμε να την πιέσουμε με την ΙΔΙΑ ΠΙΕΣΗ από την ανάποδη (μικρή επιφάνεια) πονάμε γιατί η δύναμη που ασκείται πλέον στο δάχτυλό μας είναι πολύ μεγάλη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ