file Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013, Online εμπορική συνεργασία La Tour Melas - Wineshop.gr

Περισσότερα
26/03/2013 15:03 #9574 από ampelourgos
ampelourgos δημιούργησε το θέμα: Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013, Online εμπορική συνεργασία La Tour Melas - Wine


Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013







Online εμπορική συνεργασία
La Tour Melas - Wineshop.gr




Το
ηλεκτρονικό κατάστημα Wineshop . gr , σύναψε τον Μάρτιο εμπορική συμφωνία διάθεσης για την Ελλάδα
και το εξωτερικό των κρασιών του οίκου La Tour Melas , που διαθέτει τον αμπελώνα
και το οινοποιείο του στον Αχινό Φθιώτιδος. Το Wineshop . gr διανέμει όλες τις χρονιές των κρασιών
του κτήματος στην λιανική και χονδρική αγορά και οι περιγραφές τους βρίσκονται στην
ηλεκτρονική διεύθυνση www . wineshop . gr Η εμπορική συμφωνία
των δύο εταιριών περιλαμβάνει την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων του οίκου από
το διαδίκτυο μέσω του γνωστού ηλεκτρονικού καταστήματος.



Ακολουθεί
σύντομη παρουσίαση του οίκου La Tour Melas



Ο Πύργος
Μελά ( La Tour Melas ) βρίσκεται στο χωριό Αχινός στον νομό Φθιώτιδος στην κεντρική Ελλάδα σε απόσταση
200 περίπου χλμ. βόρεια της Αθήνας αμέσως μετά την Λαμία.



Το
κτήμα και ο πύργος είναι σε υψόμετρο 150-200 m και περιβάλλονται από
παρθένα δάση βελανιδιάς. Έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και καταπληκτική θέα
στο Αιγαίο. Το 2001 εισήχθησαν από την Γαλλία και φυτεύτηκαν αμπέλια Cabernet Franc & Merlot . Όλα ξεκίνησαν από μία πέτρινη δεξαμενή νερού που κτίσθηκε
για το πότισμα των νεαρών αμπελιών και που στη συνέχεια με ειδικές εργασίες επέκτασης
και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις διαμορφώθηκε στον πύργο στον οποίο οφείλει το όνομά
του το οινοποιείο La Tour Melas .







ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ



Φωλιασμένος
στην πλευρά της κοιλάδας με υψόμετρο 160μ, φυτεμένος σε αργιλώδες έδαφος. Η αύρα
της θάλασσας δροσίζει τα αμπέλια κατά την διάρκεια της ημέρας και το βραχώδες ασβεστολιθικό
υπέδαφος κρατά την ισορροπία κατά την διάρκεια της νύχτας δημιουργώντας ένα μοναδικό
μικροκλίμα.



Η πυκνότητα
φύτευσης είναι 10.000 κλήματα/εκτάριο σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίση του εδάφους
και την μικρή στρεμματική απόδοση (30-50 hL / ha ) έχουν σαν αποτέλεσμα την ιδανική ωρίμανση των σταφυλιών
και την παραγωγή ενός συμπυκνωμένου καταπληκτικού χυμού.



Το
προσεκτικό κλάδεμα (χειμερινό και ανοιξιάτικο) και η σχολαστική αμπελουργία ακρίβειας,
μας δίνουν κάθε Αύγουστο μοναδική πρώτη ύλη για το La Tour Melas . Η συγκομιδή γίνεται με το
χέρι και μόνο τα απολύτως υγιή και ώριμα σταφύλια οδηγούνται στον αποραγισμό.







Χρησιμοποιούμε
βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους για την φροντίδα του αμπελώνα, θεωρώντας τον
σαν έναν αυτόνομο γεωργικό οργανισμό. Το δάσος βελανιδιών, οι ελιές, τα οπωροφόρα,
τα αγριόχορτα, οι μέλισσες, οι χήνες, τα πρόβατα συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργούν
ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των αμπελιών.



Με
βάση το αστρονομικό ημερολόγιο, επιλέγουμε την ακριβή φάση της σελήνης για κάθε
καλλιεργητική εργασία (κλάδεμα, συγκομιδή) και κάθε εργασία στο οινοποιείο (μετάγγιση,
γέμισμα βαρελιών, εμφιάλωση).







ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ



Η οινοποίηση
έχει ουσιαστικά τέσσερα στάδια



1.
Συγκομιδή και αποραγισμός



2.
Ζύμωση σε δεξαμενές και βαρέλια με ελεγχόμενη θερμοκρασία



3.
Ωρίμανση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 L για 20-24 μήνες.



4.
Εμφιάλωση, παλαίωση και ωρίμανση στο κελάρι για 6-12 μήνες, ετικετάρισμα και συσκευασία




Λαμβάνοντας
υπόψη τα παραπάνω στάδια, σχεδιάσαμε και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο υπόγειο οινοποιείο
σε 4 επίπεδα με ελεγχόμενη θερμοκρασία σε όλους τους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο
ο μούστος και το κρασί “ρέει” λόγω της βαρύτητας από το ένα βήμα στο επόμενο, ελαχιστοποιώντας
την χρήση της αντλίας.



Ο τρύγος
κάθε χρόνο στο La Tour Melas είναι μια γιορτή! Αφού αποφασισθούν οι ημερομηνίες τρυγητού κάθε
ποικιλίας μετά από δειγματοληψίες σταφυλιών, αναλύσεις στο εργαστήριο, γευστικές
δοκιμές, αλλά και με βάση το βιοδυναμικό ημερολόγιο, 40 με 50 εργάτες χρησιμοποιούνται
κατά την διάρκεια του τρύγου κάνοντας διαλογή σταφυλιών και αποραγίζοντάς τα ρόγα-ρόγα.




Αυτή
η επίπονη διαδικασία αποτρέπει τον τραυματισμό των τσαμπιών και οι ρόγες οδηγούνται
ολόκληρες στις δεξαμενές ή στα βαρέλια και μετά από 3-4 εβδομάδες εκχύλισης πριν
και κατά την αλκοολική ζύμωση, καταλήγει στα βαρέλια για την μηλογαλακτική ζύμωση.




Η μη
χρήση αντλιών σε όλες τις φάσεις παραγωγής από το σταφύλι μέχρι την εμφιάλωση, καθώς
και η μη χρησιμοποίηση φίλτρων για την διαύγαση του κρασιού, έχουν σαν αποτέλεσμα
ένα βελούδινο κρασί που δεν έχει χάσει τίποτα από την γεύση του terroir . Η χρήση καινούργιων δρύινων γαλλικών βαρελιών Seguin Moreau , Saury και Hermitage ωριμάζουν το κρασί
προσδίδοντας του μεταξένια υφή, συμπληρώνοντας την φρουτώδη γεύση του με νότες καπνού,
βανίλιας και μπαχαρικών.



Ακολουθεί
σύντομη περιγραφή των εκλεκτών κρασιών του οίκου La Tour Melas



LA TOUR MELAS 2006 http://goo.gl/1QBbw



Μόνο 400 κιβώτια ήταν η παραγωγή
του 2006.



Το τελικό κρασί ήταν 50% cabernet franc και 50% Merlot . Η εσοδεία 2006, χαρακτηρίζεται από πλούσιο άρωμα κερασιού
και kirsch liqueur με νότες γλυκόριζας
και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι πλούσιο με τανίνες “πικάντικες” αλλά ώριμες και
μαλακές. Παλαιώστε το 3-4 χρόνια ακόμη και χαρείτε το μέχρι το 2017!







LA TOUR MELAS 2007 http://goo.gl/E1a07



Το 2007 (55% Merlot , 45% Cabernet Franc ) χαρακτηρίζεται από την πλούσια
φρουτώδη καθαρή μύτη του. Γεμάτο και πυκνό στο στόμα αλλά συγχρόνως κομψό και “ελαφρύ”
με εμφανή την παρουσία της δρυός. Η χαμηλή οξύτητα και η μεγάλη δύναμη, δείχνει
ότι θα είναι ώριμο για κατανάλωση νωρίτερα από τους προκατόχους του. Κατανάλωση
τώρα και μέχρι το 2016.



Καθαρή
πλούσια μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων με πιο έντονη την παρουσία του Merlot αν και το ποσοστό 55% Merlot και 45% Cabernet Franc είναι το ίδιο με το 2007. Στόμα γεμάτο και παχύ με έντονη την παρουσία του
καινούργιου βαρελιού με πολύ καλή ισορροπία φρούτου βανίλιας.



Έτοιμο
για κατανάλωση τώρα αλλά μια παλαίωση 3-5 χρόνια θα το ωριμάσει ακόμα περισσότερο.








LA TOUR MELAS 2008 http://goo.gl/2R4r2



Καθαρή
πλούσια μύτη ώριμων κόκκινων φρούτων με πιο έντονη την παρουσία του Merlot αν και το ποσοστό 55% Merlot και 45% Cabernet Franc είναι το ίδιο με το 2007. Στόμα γεμάτο και παχύ με έντονη την παρουσία του
καινούργιου βαρελιού με πολύ καλή ισορροπία φρούτου βανίλιας. Έτοιμο για κατανάλωση
τώρα αλλά μια παλαίωση 3-5 χρόνια θα το ωριμάσει ακόμα περισσότερο.



Λόγω
κακών καιρικών συνθηκών το 2009 δεν έγινε συγκομιδή.







LA TOUR MELAS 2010 http://goo.gl/UwtYl



Σκούρο
πορφυρό με μωβ ανταύγειες. Το κρασί του 2010 δείχνει ότι το αμπέλι μας ενηλικιώνεται
και τα σταφύλια που παράγει είναι ολοένα πιο γεμάτα με πολύ καλά ώριμες τανίνες
και με ιδιαίτερη συμπύκνωση.



Πολύ
ελκυστικό άρωμα κόκκινων φρούτων και ειδικά δαμάσκηνου και σταφυλιού που συμπληρώνονται
με την βανίλια, την γλυκόριζα και τα “γλυκά μπαχαρικά”. Πλούσιο σώμα με μαλακές
τανίνες και εντυπωσιακή επίγευση. Ενδείκνυται μια παλαίωση 3-5 χρόνια τουλάχιστον
και απολαύστε το μέχρι το 2025!



Ακολουθεί
περιγραφή και κριτική των κρασιών στα αγγλικά.







VINTAGE 2010



Vineyard and grape selection



• Merlot 60%, Cabernet Franc
40%, P




Average Age : 12 years



• Yield : 30 hl/ha



• Soil : clay and limestone



• Certified Organic farming for
all the vineyard



Wine-Making



• Destemming by hand



• Cold maceration for 12 days,
fermenting in stainless steel temperature controled



• Separate vinification of the
different grapes with wild yeast



• 80% New French oak barrels
aging for 18 to 20 months



• Production: 4800 bottles



Tasting



• Colour is dark purple.
Attractive and complex nose, displaying dark plum melted liquorice, vanilla,
sweet spice and oak.



• On the palate it is medium to
full bodied, rich, with generous fruit, soft tannins and balancing acidity.
Long aftertaste. Great potential to improve over the next years.



La Tour Melas 2010 Greece -
JancisRobinson.com




28 Jan 2013 by JH



Merlot 68%, Cabernet Franc 30%,
Petit Verdot 2% - planted in Central Greece about15 years ago on
clay/limestone; 30 hl/ha, organic. Hand destemmed. Cold maceration for 12 days,
fermenting in stainless steel temperature controlled tanks.



Separate vinification of the
different grapes with ambient yeast. 80% new French oak barrels ageing for 18
to 20 months.



Production: 4800 bottles.



Mid ruby with pinkish rim.
Refined Bordeaux-like aroma of cassis fruit, a touch of cedar and tobacco leaf,
with more cedary dark fruit on the palate and Cabernet Franc's typical
freshness. Elegantly built but with a tannic grip and balance indicating this
could age for another 5+ years at least. I would never have put it in Greece if
I had tasted it blind. My one criticism is that you can feel the heat a little
on the finish, and the alcohol brings a slight hardness at the end but it has
very nice length. ( JH )







Απευθείας
σύνδεσμος αγοράς των οίνων και των συσκευασιών δώρου: http:// goo. gl/9 ca1 u



Για αγορές χονδρικής και ho . re . ca . επικοινωνείτε με τα πλήρη στοιχεία εταιρίας στο hondriki @ wineshop . gr



Το Wineshop . gr είναι το πρώτο και μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα οίνων
και ποτών στην Ελλάδα – λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www . wineshop . gr απο το 2000 και έχει βραβευτεί με το “ Ermis Gold Web Award ” . Διαθέτει μεγάλη ποικιλία
οίνου απο τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, ποτά, delicatessen , κρασιά με προσωπική ετικέτα και
δώρα προσωπικά και εταιρικά σε πολύ ελκυστικές τιμές. Το Wineshop . gr ανήκει και διαχειρίζεται
απο την επιχείρηση Wine Art .



Γραφεία: Πανδώρας
21 Νέα Ερυθραία 14671 τηλ. 2106204176, φαξ 2118001748, www. wineshop. gr email: info@ wineshop. gr




...καλά κρασιά...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/03/2013 21:53 #9576 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013, Online εμπορική συνεργασία La Tour Melas - Wines
Στην Ελλάδα της κρίσης που όλοι βιώνουμε οι τιμές αυτών των κρασιών 28-80 ευρώ!!!!!!!! είναι λίγο πρόκληση ίσως? Εύχομαι να υπάρχει αγοραστικό κοινό πάντως με αυτές τις δυνατότητες και ο κ. Μελάς να έχει βρει το μυστικό να πουλάει και να είναι η εξαίρεση στον κανόνα της αδυσώπητης κρίσης που έχει κτυπήσει οινοποιεία με εξαιρετικά κρασιά και πολύ φθηνότερες τιμές που παραμένουν στα κελάρια τους στα αζήτητα....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/03/2013 16:53 #9582 από Alexkat
Alexkat απάντησε στο θέμα: Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013, Online εμπορική συνεργασία La Tour Melas - Wines
Ευτυχώς που υπάρχει κι αυτό το ευλογημένο διαδίκτυο και με ένα απλό ψάξιμο στα καλούδια του καταλαβαίνεις πως προκύπτουν και τα 50 και τα 80€ που μπορεί να κοστολογεί ο καθένας το προϊόν του....

Αυτά τα λίγα, καθώς αν συνεχιστεί το ποστ θα είμαι όχι μόνο εκτός τόπικ και εκτός θεματολογίας φόρουμ γενικότερα!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/04/2013 23:37 #9619 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: Δελτίο Τύπου – 26 Μαρτίου 2013, Online εμπορική συνεργασία La Tour Melas - Wines
Ίσως η απάντηση είναι εύκολη, μιας και ορισμένοι ζηλωτές κίνησαν για το μακρύ δρόμο του οινοποιού , ξεσηκώνοντας-αντιγράφοντας ξένα οινικά πρότυπα και κυρίως "γαλλοαναθρεμένες συνταγές ", ήθελαν να κάνουν κρασιά "εξαγωγής" σε τιμές που το βαλάντιο του Έλληνα ήταν αδύνατον να καλύψει, εξ ού και η πτώση της ανά lit κατανάλωσης, εξ ού η στροφή στο χύμα , μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε μαγαζί θα καταδείξει ότι το κρασί ήταν ο μοχλός των άμεσων οικονομικών-κερδοφόρων αποτελεσμάτων, αφού η τιμή αγοράς και η τιμή διάθεσης απέχουν παρασάγγας... από το κρασί λοιπόν θα έβγαινε το υπερ-κέρδος, τώρα όντως στη φούσκα της μεταπολίτευσης και την εποχή της τελευταίας 10ετούς-15ετούς οικονομικής-δανειστικής αφασίας που επηκολούθησε, ο καθείς επαγγελματίας έκανε εν προκειμένω ότι του υπαγόρευε το θυμικό του και γίνονταν από το "χ ή ψ" επάγγελμα και αμπελουργός και οινοποιός, κι έτσι οι παραγωγοί ως συνήθως φτώχαιναν και οι ιδιώτες οινοποιοί πλούτιζαν, κάθε λίγο και νέα "κτήματα" έβγαιναν στο προσκήνιο, τώρα με τι άδειες αναμπέλωσης και πως τις έπαιρναν,αν έπαιρναν, άλλο θέμα αυτό, όπως και πόσο πουλούσε κάθε φιάλη...
Και βέβαια αν υποθέσουμε ότι οι τιμές των ποιοτικών ερυθρών ποικιλιών ανά περιοχή κυμαίνονται από 30-60 λεπτά και συνυπολογίσεις τα ενδιάμεσα κόστη μεταποίησης, αντιλαμβάνεται κανείς τα περιθώρια κέρδους , οι δε όποιες εύηχες-ευφάνταστες ονομασίες -παραπέμποντας ευθέως-σε γαλλικά στάνταρ, σαν marketing καλές είναι, αλλά η πελατεία είναι το ζητούμενο και κάποτε, το διαθέσιμο εν Ελλάδι εισόδημα του μέσου Έλλληνα,σήμερα το ζητούμενο είναι αν υπάρχει κάν ένα κάποιο μικρό εισόδημα βιοπορισμού, στις πλείστες ελληνικές οικογένειες ...


"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/04/2013 15:36 #9624 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Τ’αμπέλια τού ‘Μελά’
Τ'αμπέλια τού ‘Μελά' ....


Στήν πρώτη σχετική ανάρτησι, εδώ,
διερωτήθηκα τί νά προσέξω; ...,
τήν ενημέρωσι; τήν προβολή του; τήν
καλλιεργητική ,(ή οινοποιητική) τεχνική καί πρακτική του; τό επιχειρείν; ....
Πάντως όχι γιά τά ασυνήθιστα (γιά τά δικά μας δεδομένα) ακριβά προϊόντα του...
Στίς συζητήσεις πού ηκολούθησαν, η σύγχυσίς μου έγινε πλήρης.
Θά σχολιάσω καί
εγώ, απ' ό,τι βλέπω καί εννοώ, χωρίς νά θέλω νά θίξω κανέναν, καί άν απαντώ σέ κα΄ποια σημεία πού δέν έχω
πολυ-καταλάβει.





Χαίρομαι, ειλικρινά, γιά τό ό,τι
έχει επιτύχει αυτός ο άνθρωπος, όσον ακριβώς στεναχωριέμαι καί γιά τόν
μόχθο τού κάθε αντίστοιχου ανθρώπου πού δέν μπορεί νά πιάση τόπο (καί ειδικά μέ
τήν παρούσα κρίσι). Δέν αιτιώμαι κανέναν, μή τε καί θά κάνω τήν επαγωγή. Ούτε
καί θά τά συσχετίσω. Τήν, ως άν ενδεχομένη, (αντι-)πρότασι - προβολή τού
επιχειρηματία αυτού, σάν πρότυπο, όπως θά έκανε ένας πολιτικός απέναντι στήν
διαμαρτυρία γιά τό γενικώτερο πρόβλημα επιβιώσεως τών καλλιεργητών, θά τήν
απέρριπτα ως υποκριτική.





Ο άνθρωπος αυτός, ο ‘Μελάς', κατάφερε νά παράγη ένα προϊόν, (καί κατά
τεκμήριο ποιότητα), καί νά τό διαθέτη σέ προνομιακή τιμή. Αλλά, απευθύνεται σέ συγκεκριμένο καταναλωτικό
κοινό καί βαλάντια. Γιά εμένα, μπάβο του. Μακάρι νά είχε καί ο καθένας μας τήν
οικονομική δυνατότητα νά τό απολαύση. Τό τέλειο, τό ακριβό, δέν έχει όρια. Τό
εισόδημα, όμως, τού μείζονος καταλωτικού κοινού τής αγοράς, είναι πολύ
περιωρισμένο (καί περιορίζεται
διαρκώς). Τό νά ξεκινήση η Φίατ νά παράγη αυτοκίνητα σάν τά ΡολςΡόϋς,
εγκαταλείποντας τά Φιατάκια, απλώς δέν θά πωλήση! Καί, άν σήμερα αδυνατούμε νά
αγοράσωμε ένα Φιατάκι, ... δέν έχει νά κάνη τίποτα μέ αυτό η ΡολςΡόϋς.


Ο άξονας τής πολιτικής πού έχει χαραχθή γιά τήν παραγωγή (καί τήν
στοιχειώδη μεταποίησι) τού πρωτογενούς τομέα καί υπηρετείται από τούς
πολιτικούς είναι ξεκάθαρος. Φθηνά, μαζικά καί επιδοτούμενα προϊόντα, νά μήν
επαναστατήση η μάζα από τήν έλλειψι βασικών αγαθών, νά μήν αυξηθή ο πλθωρισμός
καί νά τούς μένη εισόδημα γιά τά αγαθά τού δευτερογενούς τομέα. Τό έχω
ξανά-πεί. Θέλετε παραδειχθήτε το, θέλετε μή.


Καί άν η τιμή ανάμεσα στόν παραγωγό καί στόν τελευταίο καταναλωτή
παρουσιάζει τόσο μεγάλο χάσμα, όπως τό ζούμε καθημερινά, μήν αιτιάσθε τούς
μεταποιητές καί τούς εμπόρους. Ή, τού'λάχιστον μήν τό κάνετε πρίν άν ζήσετε καί
εκείνων τών άνθρώπων τήν έγνοια καί τό καθημερινό τους πρόβλημα . Μήν κινούμεθα
στό νά φάγωθούμε μεταξύ μας, γιατί δέν καταλαβαίνομε τί μάς φταίει. Κάποιοι τό
επιδιώκουν, εμείς ας μήν παρασυρώμεθα !


Προσωπικά, στό ακριβό (άν καί ποτέ δέν είχα τήν δυνατότητα νά τό
απολάυσω ) αναζητώ τήν ποιότητα, (εκτός άν πρόκειται
γιά " club", οπότε δέν μέ αφορά ). Τό καλό, τό ακριβό, θέλω νά τό βλέπω, νά υπάρχη. Από τήν άλλη μεριά όμως, στό φθηνό
πού αγοράζω, αναζητώ κάποια στοιχειώδη στάνταρς καί δέν δέχομαι τήν ‘φθηνή' καί
επιπόλαια καί πλουτιστική θέσι τού παραγωγού - εμπορευάμενου, όπως τού τύπου
... άν θέλης καλό, τότε πήγαινε πάρε τό ....!



Αυτά, κυρίως, γιά τό επιχειρείν .







Γιά τό ‘οινοποιείν' δέν θά ερωτήσω τόν ‘Μελά', καθ' όσον πιστεύω ότι
«... τό καλό κρασί γίνεται στό αμπέλι... ». (ούτε ο
‘Πύργος' μέ ενδιαφέρει ). Έτσι θά
κολλήσω στό ‘καλλιεργείν' τού ‘Μελά'. Απ' ότι μπορώ νά βλέπω, νά σχολιάσω καί
νά ερωτήσω:





«....
αργιλώδες έδαφος, ... και βραχώδες ασβεστολιθικό υπέδαφος , .... αύρα της θάλασσας, ... ένα μοναδικό
μικροκλίμα....»




Μού
φαίνεται μάλλον σάν δημοσιογραφική παρουσίασις παρά σάν εδαφολογική τεκμηρίωσις
(άν
καί δέν είμαι κάν εδαφολόγος !). Τό έδαφος φαίνεται αργιλώδες, κοκκινόχωμα, μάλλον
βαρύ, μεταξύ ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Ναί, αυτός ο τόπος σηκώνει τ'αμπέλια
καί κυρίως ο συνδυασμός αργίλου μέ τά ασβεστολιθικά αποσαθρώματα τών
πετρωμάτων. Είναι κάτι πού συμβαίνει σέ πολλές περιοχές. Διερωτώμαι όμως σέ τί
πλεονεκτεί έναντι τού μάλλον ‘calcium'
επιφανειακού εδάφους μέ μείζον ‘silica'
υπέδαφος (βαθειά);


Η αύρα τής θάλασσας
είναι δεδομένη, αλλά, άλλο τό έδαφος καί άλλο ο ‘αέρας'. Καί εννοώ - ερωτώ γιά
τόν ‘αέρα' τής συγκεκριμένης θέσεως.





«...
το κτήμα περιβάλλεται από παρθένα δάση βελανιδιάς.... Το δάσος βελανιδιών, οι
ελιές, τα οπωροφόρα, τα αγριόχορτα, οι μέλισσες, οι χήνες, τα πρόβατα
συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη
των αμπελιών.... »




Απ'
όσον μπορώ νά διακρίνω από τίς σχετικές φώτος, τό τοπίο έχει μιά αυτοφυή δασική
κάλυψι, αλλά δέν θά έλεγα καί "παρθένα"!
Τίς βελανιδιές δέν μοπρώ νά τίς διακρίνω. Κάπου φαίνονται λίγα δένδρα στήν άκρη
του. Οι ελιές- αγριλιές ξεχωρίζουν. Οι βελανιδιές ...; καί τί ‘βελανιδιές';
Άλλο τά πουρνάρια, καί άλλο οι δρείς;
(αριές, πάντως δέν φαίνονται νά είναι). Η δρύς συνυπάρχει μέ τήν καλλιέργεια,
τό πουρνάρι, .... όχι καί τόσον, ενώ οι ελιές , ... καθόλου μέ τά κληματα!
Επίσης, δέν βλέπω τήν συνύπαρξι από τήν φώτο. Δέν βλέπω καμμιά δρύ στά
πεζούλια, ή σέ κάποιον αρμακά!


Θά μού πείτε: τί ζητώ; νά συνάγω συμπεράσματα
γιά 100 στρέμματα, από φώτος 2-3 στρεμμάτων; Εσύ τό λές, στήν προβολή σου! Εγώ
περιμένω κάτι νά δώ καί νά μού εξηγήσης τό πλεονέκτημα τής δρυός δίπλα στό
κλήμα, (καί όχι γιά εμένα). Τό άν είναι όμορφος ο πύργος καί φανταστικό τό
τοπίο πέρα, .. δέν σημαίνει τό ανάλογο καί γιά τό αμπέλι καί τόν καρπό του!


Τά χορτάρια, κάπου τά
είδα, καί μεγαλωμένα!. Κόβεις εκ περιτροπής τόν ένα από τούς δύο διαδρόμους,
(μέ χορτοκοπτικό;). Τά πρόβατα καί τίς χήνες δέν τά κατάλαβα. Τά βάζεις μέσα (σάν καί εμένα ) νά βοσκήσουν τό χορτάρι; (εννοώ πρίν
πετάξη τό αμπέλι! ), ή, τό αμπέλι
ακούει τά κουδούνια τους καί τά βελάσματα απ' έξω; Άν τά βάζης μέσα, ... πότε
πρόλαβε τό χορτάρι καί εμεγάλωσε τόσον πολύ ως αυτήν τήν εποχή;





«...η
πυκνότητα φύτευσης 10.000
κλήματα/εκτάριο (= 1 κλήμα/τετρ. μ. ) σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίση του
εδάφους και την μικρή στρεμματική απόδοση (30-50hL/ha) (δηλ. = 300 - 500
λίτρα κρασί/ ανά στρέμμα, άν καταλαβαίνω καλά ) έχουν σαν αποτέλεσμα την
ιδανική ωρίμανση των σταφυλιών και την παραγωγή ενός συμπυκνωμένου
καταπληκτικού χυμού... »


Η
πυκνότητα φύτευσης μού φαίνεται μεγάλη, (άν καί τά πυκνοφυτεμένα αμπέλια
δίνουν καλύτερη ποιότητα ).
Διερωτώμαι, πώς έρχεσαι γύρω; καί τά πρόβατα θά δυσκολεύονται νά περάσουν ...


Τήν στρεμματική απόδοσι τών 300 λίτρων γιά ένα ‘παχύ' κρασί τήν θεωρώ τήν μεγίστη
καί όχι μικρή. Θά μού πής πώς τό πότισμα ευνοεί τήν απόδοσι, αλλά όχι καί τό
‘παχύ' κρασί. Επειτα, δέν βλέπω κάποια ευρηματικότητα στό πότισμα, όπως γιά
παράδειγμα πού ελέγαμε στό κτήμα ‘ΑΛΦΑ'.





Γιά
τίς


«... βιοδυναμικές μεθόδους, ... με βάση το
αστρονομικό ημερολόγιο, επιλέγουμε την ακριβή φάση της σελήνης για κάθε
καλλιεργητική εργασία (κλάδεμα, συγκομιδή) και κάθε εργασία.... »


... δέν μάς λές καί εμάς κάτι τό πρακτικό.... ;
Δέν είμαστε δά καί απ' αυτούς πού δέν ξέρουν από πού βγαίνει ο Ηλιος καί η
Σελήνη, αλλά, νά μήν αυτοσχεδιάζει κάθε φορά μόνος του ο Klassikos...!





Ampelouge, ... καλά έκανες
καί έβαλες αυτήν τήν ανάρτησι. Εγώ κρασί από τού ‘Μελά» δέν δύναμαι νά αγοράσω.
Μπορείς νά φροντίσης γιά τήν γνώσι στά ανωτέρω ερωτήματα ; (καί όχι μόνον γιά
εμένα )..
ή, νά κανόνιζες μιάν ‘εκπαιδευτική εκδρομή' στ' αμπέλια τού ‘Μελά'; Άν είναι νά
μάς μείνη κάτι ...


KLASSIKOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.195 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ