file 3 νέες αρωματικές ποικιλίες για τον ελληνικό αμπελώνα

Περισσότερα
17/06/2013 18:43 #10037 από Giwrgos_P
Giwrgos_P δημιούργησε το θέμα: 3 νέες αρωματικές ποικιλίες για τον ελληνικό αμπελώνα

Με τρεις νέες αρωματικές ποικιλίες εμπλουτίζεται ο ελληνικός αμπελώνας από ερευνητές του ΕΛΓΟ-Δήμητρα (Ινστιτούτο Αμπέλου) και του ΤΕΙ Καλαμάτας.
<div><div> </div></div><div>Σύμφωνα με την ομάδα των Ζαμανίδη, Πασχαλίλη, Πιτσόλη, Μπινιάρη, Βασιλειάδη, Χουλιάρα και Ουζουνίδου, υπάρχουν ελάχιστες ποιοτικές ποικιλίες, που να δίνουν σταφύλια για κόκκινα αρωματικά κρασιά.«Δήμητρα» Η ποικιλία «Δήμητρα» δημιουργήθηκε με τη διασταύρωση των ποικιλιών Αγιωργήτικο και Μerlot. Η χρονική διάρκεια από την στιγμή της έκπτυξης του οφθαλμού μέχρι και την περίοδο του τρύγου είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη και η ξυλοποίηση της κληματίδας πολύ υψηλή. To ποσοστό των παραγωγικών βλαστών είναι πάνω από 95%, ενώ ο αριθμός των ταξιανθιών ανά βλαστό, συνήθως δύο. Το άνθος της είναι ερμαφρόδιτο.
«Κριμπάς» Η ποικιλία «Κριμπάς» δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση των ποικιλιών Αγιωργήτικο και Μοσχάτο Αλεξάνδρειας. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη του οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό είναι 146-155 ημέρες. To ποσοστό των παραγωγικών βλαστών είναι πάνω από 90%, ενώ ο αριθμός των ταξιανθιών ανά βλαστό δύο και τα άνθη ερμαφρόδιτα. Η ποικιλία είναι αυτογονιμοποιούμενη με υψηλή απόδοση.
«Μακεδόνας» Η ποικιλία «Μακεδόνας» δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση Ξινόμαυρου με Cabernet Sauvignon. H χρονική διάρκεια από την έκπτυξη του οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό κυμαίνεται όσο και στις προηγούμενες ποικιλίες. Παρομοίως, το ποσοστό των παραγωγικών βλαστών είναι πάνω από 90%, ενώ ο αριθμός των ταξιανθιών ανά βλαστό είναι δύο και τα άνθη ερμαφρόδιτα. Η ποικιλία είναι αυτογονιμοποιούμενη με υψηλή απόδοση.
Χαρακτηριστικά σταφυλιών Στην ποικιλία «Δήμητρα»το μέγεθος της σταφυλής είναι μέτριο έως μεγάλο, ενώ το σχήμα κυλινδρικό-κωνικό και μπλε-μαύρου χρώματος. Η σάρκα είναι χυμώδης με έντονο χαρακτηριστικό άρωμα και με μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Στην ποικιλία «Κριμπάς» το μέγεθος της σταφυλής είναι μέτριο, οβάλ σχήματος, και μπλε-μαύρου χρώματος. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή, ενώ η σάρκα είναι λευκή και το γλεύκος έχει μοσχάτο άρωμα.
Τέλος, στην ποικιλία «Μακεδόνας» το μέγεθος είναι μέτριο, το σχήμα κυλινδρικό-κωνικό με μέτρια έως αραιή πυκνότητα. Η ράγα είναι μετρίου μεγέθους, σφαιρικού σχήματος, μπλε-μαύρου χρώματος, με πυκνή κέρινη ανθηρότητα. Η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι υψηλή και το γλεύκος έχει έντονο άρωμα πράσινης πιπεριάς.
</div> http://www.agrotikabook.gr/3-%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/06/2013 19:47 #10038 από physiart
physiart απάντησε στο θέμα: 3 νέες αρωματικές ποικιλίες για τον ελληνικό αμπελώνα
Γιώργο ευχαριστώ για την ενημέρωση. Που τις βρίσκουμε αυτές τις ποικιλίες αν θέλουμε να φυτέψουμε; Έχουν περάσει σε φυτώρια;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.103 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ