file ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ

Περισσότερα
02/12/2009 23:22 #2439 από zico
zico απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Πολύ γρήγορα


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/09/2010 03:33 #3865 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΟΥΣΤΟΥ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΦΙΑΛΩΝ


Παραδοχές:Ο πίνακας αυτός, κατασκευάσθηκε με τις εξής παραδοχές:
Μούστος 100 1) lt
Χρήση (βύθιση) μιας φιάλης 2)
Αμελητέες απώλειες θερμότητας από το περίβλημα της δεξαμενής 3)
η εκλυόμενη από τη ζύμωση θερμότητα Δεν λαμβάνεται υπόψη4)


Σημείωση: Για διπλάσιο μούστο, η πτώση θερμοκρασίας υποδιπλασιάζεται.Με βάση τα παραπάνω, για συγκεκριμένη ποσότητα μούστου και για την επιθυμητή πτώση θερμοκρασίας, υπολογίζουμε τον αναγκαίο αριθμό παγωμένων φιαλών που θα εμβαπτίσουμε στο μούστο.
Παράδειγμα: Έχω 300 λίτρα μούστο (3Χ100 lt) θερμοκρασίας 32 <sup>o</sup>C και θέλω να ρίξω τη θερμοκρασία του κατά 12 βαθμούς, με παγωμένες φιάλες του 1,5 λίτρου, θερμοκρασίας -10 <sup>o</sup>C;. Πόσες φιάλες θα χρησιμοποιήσω


2,01) = 6 φιάλες. Επομένως, τα 300 λίτρα απαιτούν 3: Τα 100 λίτρα απαιτούν (12 :ΑπάντησηX6 = 18 φιάλες.

SPYROS
+ 32 <sup>o</sup>C0 <sup>o</sup>C1,932,57
+ 22 <sup>o</sup>C0 <sup>o</sup>C1,762,34
+ 32 <sup>o</sup>C-10 <sup>o</sup>C2,012,69
+ 22 <sup>o</sup>C-10 <sup>o</sup>C1,84 2,45
Με μία παγωμένη φιάλη m<sub>φ</sub> = 1,5 ltΜε μία παγωμένη φιάλη m<sub>φ</sub> = 2,0 lt
Αρχική θερμοκρασία μούστου t<sub>μ</sub><sub>1</sub> <sub> </sub> σε<sup>o</sup>CΑρχική θερμοκρασία παγωμένων φιαλών t<sub>1 </sub> σε<sup>o</sup>CΠτώση θερμοκρασίας μούστου 100 lt
tσε 0 <sup>o</sup>C)
[/b]

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/09/2010 03:51 #3866 από cabernet
cabernet απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Αφού δώσω τα συγχαρητήρια μου στον φίλο Σπύρο για τον πινακά του να προσθέσω οτι στο φετινό μου ασύρτικο κατέβασα με σχετική ευκολία την θερμοκρασία στους 17 C με το σύστημα των παγωμένων μπουκαλιών. Η δυσκολία στο εγχειρημα ειναι οτι για την αρχή τουλάχιστον που η θερμοκρασιές ειναι ψηλά ο πάγος στο μπουκάλι λιώνει πολύ γρήγορα(περιπου 1 ώρα) και θέλει συνέχεια αλλαγή.Γι'αυτό το λόγο ειναι πρακτικά καλό να υπάρχει πολύ κενός χώρος στην καταψυξη του ψυγείου ή καταψυκτης (ακομα καλυτερα)!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/09/2010 04:13 #3867 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Αγαπητέ Cabernet,

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια και για τις παρατηρήσεις σου με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα.

Τον υπόψη πίνακα έκατσα και τον έφτιαξα (ύστερα απο κάποιους σχετικούς υπολογισμούς που δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς) σήμερα το πρωϊ, για να έχει ο κάθε συνάδελφος που ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό, έναν "μπούσουλα" ωστε να κατευθύνεται κατα κάποιον τρόπο, και να ξέρει απο πού περίπου θα ξεκινήσει, για να μην ψάχνεται πειραματόμενος.

Προφανώς αναφέρομαι σε ερασιτεχνική οινοποίηση και σε μικρές δεξαμενές οινοποίησης, τη θερμοκρασία των οποίων μπορούμε εύκολα και πρόχειρα να ελέγξουμε, με τον τρόπο αυτό.

Γιατί δεν είναι δυνατό με παγωμένα μπουκάλια να θελήσουμε να ψύξουμε μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές. Θα μας πάρουν με τις ντομάτες!!!!!!!!!!!!!



SPYROS.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/12/2010 08:49 #4495 από pafsilipoclub
pafsilipoclub απάντησε στο θέμα: ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ
Το κρασί είναι το μοναδικό μέσον διαφυγής από το στρες και την ταχυφαγεία και το μέσον επικοινωνίας μεταξύ των ομοτράπεζων. Η γνώση της πόσης βέβαια δημιουργεί εναν μεγαλύτερο ορίζοντα απόλαυσης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/01/2011 08:35 #4639 από Polios
Polios απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΟΥΣΤΟΥ
Χ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ ΦΙΑΛΩΝ

Αρχική θερμοκρασία μούστου t <sub>μ </sub><sub>1 </sub> <sub> </sub> σε <sup>o </sup>C Αρχική θερμοκρασία παγωμένων φιαλών t <sub>1 </sub> σε <sup>o </sup>C Πτώση θερμοκρασίας μούστου 100 lt
t σε 0 <sup>o </sup>C )
Με μία παγωμένη φιάλη m <sub>φ </sub> = 1,5 lt Με μία παγωμένη φιάλη m <sub>φ </sub> = 2,0 lt
+ 22 <sup>o </sup>C -10 <sup>o </sup>C 1,84 2,45
+ 32 <sup>o </sup>C -10 <sup>o </sup>C 2,01 2,69
+ 22 <sup>o </sup>C 0 <sup>o </sup>C 1,76 2,34
+ 32 <sup>o </sup>C 0 <sup>o </sup>C 1,93 2,57


Παραδοχές: Ο πίνακας αυτός, κατασκευάσθηκε με τις εξής παραδοχές:
1) Μούστος 100 lt
2) Χρήση (βύθιση) μιας φιάλης
3) Αμελητέες απώλειες θερμότητας από το περίβλημα της δεξαμενής
4) Αμελείται η εκλυόμενη από τη ζύμωση θερμότητα


Σημείωση: Για διπλάσιο μούστο, η πτώση θερμοκρασίας υποδιπλασιάζεται. Με βάση τα παραπάνω, για συγκεκριμένη ποσότητα μούστου και για την επιθυμητή πτώση θερμοκρασίας, υπολογίζουμε τον αναγκαίο αριθμό παγωμένων φιαλών που θα εμβαπτίσουμε στο μούστο.
Παράδειγμα: Έχω 300 λίτρα μούστο (3Χ100 lt ) θερμοκρασίας 32 <sup>o </sup>C και θέλω να ρίξω τη θερμοκρασία του κατά 12 βαθμούς, με παγωμένες φιάλες του 1,5 λίτρου, θερμοκρασίας -10 <sup>o </sup>C . Πόσες φιάλες θα χρησιμοποιήσω;


Απάντηση: Τα 100 λίτρα απαιτούν (12 : 2,01) = 6 φιάλες. Επομένως, τα 300 λίτρα απαιτούν 3 X 6 = 18 φιάλες.

SPYROS
[/b]

χαιρετώ την ωραία σας κοινότητα να κάνω και εγώ μια
ερώτηση σε ένα χώρο με 20 βαθμούς Κελσίου περίπου (τόσο είναι ο χώρος μου αυτή
την εποχή)σε τι θερμοκρασία περίπου βράζει ο μούστος, η να το θέσω και αλλιώς
σε τι θερμοκρασία χώρου θα πρέπει να βρίσκετε ο μούστος από κόκκινα σταφύλια
για να βράσει μεταξύ 25 – 30 βαθμούς που θέλουμε

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/01/2011 16:41 #4642 από skagio
skagio απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΟΥΣΤΟΥ
Σε κάποια Αμερικάνικα sites έχω δει ότι χρησιμοποιούν πολύ τον ΞΗΡΌ ΠΆΓΟ. Αυτοί που δεν έχουν επαγγελματικά ψυκτικά για τον έλεγχο της θερμοκρασίας ζύμωσης. Ξέρει κανείς περισσότερα πάνω σε αυτό? Οινολόγο-χημικό που ρώτησα δεν είχε ιδέα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2011 01:04 #4643 από axtapos
axtapos απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΟΥΣΤΟΥ
Την εποχή του τρύγου και της εκχύλισης, οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλότερες.Αφού σήμερα έχεις 20 - όπως λές - μάλον είσαι κοντά στις απαιτήσεις

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2011 04:09 #4644 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΕ ΞΗΡΟ ΠΑΓΟ
http://el.wikipedia.org/



Το διοξείδιο του άνθρακα με τη μορφή του ξηρού πάγου χρησιμοποιείται συχνά στα οινοποιεία για τη γρήγορη ψύξη των σταφυλιών με σκοπό την αποτροπή της πρόωρης ζύμωσης. Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης του ξηρού πάγου σε σχέση με το παγωμένο νερό είναι ότι ψύχει τα σταφύλια χωρίς προσθήκη νερού το οποίο θα μπορούσε να αραιώσει τα σάκχαρα στο γλεύκος των σταφυλιών και, κατά συνέπεια, να μειώσει τη συγκέντρωση αιθανόλης στο τελικό προϊόν. Το αέριο CO<sub>2</sub> που προκύπτει από την εξάχνωση του ξηρού πάγου, επειδή είναι βαρύτερο από τον αέρα, συσσωρεύεται στον πυθμένα των δεξαμενών, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που βοηθά στην καταπολέμηση των βακτηρίων, που προέρχονται από τα σταφύλια μέχρι τη στιγμή κατά την οποία θα αρχίσει η ελεγχόμενη ζύμωση. Το διοξείδιο του άνθρακα τοποθετείται μερικές φορές στην κορυφή μπουκαλιών κρασιού ή άλλων δοχείων αποθήκευσης όπως βαρέλια για αποφυγή της οξείδωσης. Επειδή όμως υπάρχει κίνδυνος να διαλυθεί μέσα στο κρασί, αντικαθίσταται συνήθως από άλλα αέρια, όπως άζωτο ή αργό.



Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/01/2011 08:31 #4645 από Polios
Polios απάντησε στο θέμα: ΨΥΞΗ ΜΟΥΣΤΟΥ

Την εποχή του τρύγου και της εκχύλισης, οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλότερες.Αφού σήμερα έχεις 20 - όπως λές - μάλον είσαι κοντά στις απαιτήσεις



Σε ευχαριστώ για την απάντηση.




Δηλαδή να πούμε ότι ο μούστος στο στάδιο της εκχύλισης
(βράσιμο) ανεβάζει γύρο στους 5 βαθμούς παραπάνω θερμοκρασία από αυτή που
βρίσκεται, oπότε αν ο χώρος αποθήκευσης μας εκείνη την εποχή έχει
θερμοκρασία από 20 – 25 και μια υγρασία 60 – 80 % είναι ιδανικός για οινοποίηση
κόκκινου οίνου χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε με πάγους, νερά κλπ σωστά??


Έχει κάποιος άλλος ανάλογη εμπειρία?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.094 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ