file Κρασί μοσχάτο!

Περισσότερα
09/08/2012 14:15 #7718 από ppdpls
ppdpls δημιούργησε το θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Γεια σε όλους!
Θα ήθελα σας παρακαλώ λίγη βοήθεια όσον αφορά την παραγωγή κρασιού από ποικιλία μοσχάτου.
Οι γνώσεις μου όμως περιορίζονται μόνο σε συγκεκριμένη ποικιλία που παράγουμε στα Γιάννενα, αυτήν της ντεμπίνας ...
Οπότε χρειάζομαι μια μικρή ή και μεγάλη βοήθεια!
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:
1.Ποια ποικιλία μοσχάτου βγάζει αφρώδες και γλυκό κρασί?
2. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασίας για να έχω ως αποτέλεσμα το "αφρώδες και γλυκό"?
3. Από που μπορώ να αγοράσω το σταφύλι?
4. Διάβασα κάπου οτι στις περιπτώσεις των γλυκών κρασιών πρέπει να αφήσω το σταφύλι να "λιαστεί" για 10 μέρες .Ποια είναι η ακριβής διαδικασία οινοποίησης?

Σας Ευχαριστώ!

Με Εκτίμηση
Παπαδόπουλος Παναγιώτης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/08/2012 16:08 #7729 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Καλησπερα! Μια και δεν σου απανταει κανενας αλλος, να κανω μια μικρη παρεμβαση μια και ειμαστε και πατριωτάκια!

Για να φτιαξεις σε ερασιτεχνική κλιμακα αφρωδες κρασι δεν ειναι απλη διαδικασια! Πριν μερικους μηνες ειχαμε ανοιξει συζητηση γι'αυτο το θεμα εδω στον ampelourgos.gr ...Κανε μια ερευνα στις παλιοτερες συζητησεις. Καπου ειχα βρει και ενα διαδυκτιακο τοπο που εδιναν οδηγιες για το πως να φτιαξεις αφρωδες κρασι με απλο τροπο (με προσθηκη ζαχαρης και μαγιας) και το αναρτησα εδω!... Εχε υποψιν σου παντως οτι με τη μαγια η ζαχαρη μεταρεπεται σε διοξειδιο του ανθρακα (φυσαλιδες) οποτε ετσι χανεται και η γλυκεια γευση...

Επισης για να φτιαξεις φυσικο γλυκο κρασι στα μερη μας ειναι παλι δυσκολο, γιατι το κλιμα και το υψομετρο (αν το αμπελακι σου βρισκεται στην ορεινη Ηπειρο) δεν το επιτρεπει.

Αφρωδες λευκο κρασι μπορει να παραχθει απο πολλες λευκες ποικιλιες, συμπεριλαμβανομενης της Ντεμπινας, αλλα ακομα και απο ερυθρες (μαυρες) ποικιλιες. Εκεινο που ειναι ζητουμενο σε μια ποικιλια ωστε να ειναι καταλληλη για να δωσει αφρωδες κρασι ειναι να εχει το παραγόμενο κρασι υψηλη οξυτητα και "μεταλλικοτητα" στη γευση...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/08/2012 16:32 #7731 από ppdpls
ppdpls απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Αυτό βέβαια που σκέφτομαι αρχικά,
είναι για φέτος τουλάχιστον να αγοράσω
το σταφύλι...και επειδή μου αρέσει πολύ
το μοσχάτο ....προσπαθώ να μάθω ποια
ποικιλία μοσχάτου να αγοράσω...Επίσης
να σου πω την αλήθεια ,δεν με ενδιαφέρει
και πολύ το αποτέλεσμα ,ας βγει ότι κρασί
θέλει,απλά είπα να προσπαθήσω ....με μια
ποικιλία που δυστυχώς δεν βγαίνει στα
μέρη μας!


Και πάλι ευχαριστώ για την βοήθεια!

Μόλις το σφραγίσω... θα σου στείλω pm
,για να σε βρω να σου δώσω 2-3 μπουκάλια!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/08/2012 17:05 #7732 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Ευχαριστω για την ευγενη προσφορά φιλε μου! Κι εγω αν σε ενδιαφερει θα σου δωσω απο το δικο μου κρασι, που το φτιαχνω απο σταφυλια merlot ! [;)]

Οσον αφορα τα μοσχάτα λευκά σταφύλια υπάρχουν δυο κυριες ποικιλίες: το Μοσχάτο Αλεξανδρείας (μεγαλόρραγο μοσχατο) και το Λευκό Μοσχάτο ή Μοσχούδι ή Μοσχάτο Σάμου (μικρόρραγο μοσχατο). Αν μπορεσεις και βρεις απο αυτα προσθεσε τα στη Ντεμπίνα για να δωσουν αρωμα στο κρασι !

Πληροφοριες για το Μοσχατο Αλεξανδρειας εδω : http://www.keosoe.gr/mosxatoalexandrias.html

Και για το Μοσχάτο Λευκό, εδώ: http://www.keosoe.gr/mosxatowhite.html

A! Kαι ξεχασα να σου πω οτι υπάρχουν και μερικες αλλες αρωματικες λευκες ποικιλιες που δινουν αντιστοιχα αρωματικα λευκά κρασια, και οι οποιες δεν ειναι ακριβως μοσχάτες!.

1)Gewurtztraminer / Traminer : Γερμανικης ή βορειο-ιταλικης προελευσης. Δινει κρασια που κυριαρχουν αρωματα ροδοπεταλων (τριανταφυλλου) και αλλα. Εχει καλλιεργηθει με επιτυχια στην περιοχη μας απο το οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

2)Viognier: γαλλικης προελευσης: Δινει κρασια με αρωματα φρουτων (ροδακινου) και αλλα.

3)Μοσχοφιλερο: Γνωστη ελληνικη ποικιλια με μοναδικο αρωμα (ωριμαζει ομως παρα πολυ αργα και δεν νομιζω να μπορει να ευδοκιμησει στην Ηπειρο)

4)Μαλαγουζιά : Επισης γνωστη ποικιλια, πολυ αρωματικο σταφυλι και αντιστοιχο κρασι! (Εχω φυτεψει απο αυτην & Viognier στον πειραματικο αμπελωνα μου και περιμενω τα ...αποτελεσματα των παρατηρησεων)!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/03/2013 20:25 #9452 από oinopoths
oinopoths απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Γιώργο θα ήθελα να σε ρωτήσω,αν εγώ που είμαι στο δήμο δωδώνης (κερασέα υψόμετρο περίπου 500 μέτρα) λέω να βάλω λίγο μοσχοφίλερο,θα κάνει προκοπή λές?Σε ρωτάω γιατί είδα διαφορά στην ανάπτυξη των φυτών (σε σχέση με την Ιτέα,έχει ένας φίλος μου αμπέλι εκεί) όταν εκεί πάνω τα φυτά είναι 5 πόντους εμένα είναι 60.Να σε ενημερώσω ότι το αμπελάκι διανύει το τρίτο έτος και φέτος λέω να αφήσω τους καρπούς,(το κλάδευα χαμηλά και τους έκοβα) υπάρχει περίπτωση να παίζει αυτό ρόλο στην ανάπτυξη?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/03/2013 21:35 #9453 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Θεωρητικα, φιλε & συντοπίτη oinopoths, βρίσκεσαι στο ιδανικό υψόμετρο για το μοσχοφίλερο. Ουτε πολυ ψηλα, ουτε πολυ χαμηλα!... Δεν ξέρω ομως, γιατι παντού στη βιβλιογραφια αναφέρεται πως μονο στο οροπέδιο της Μαντίνειας πιάνει τα σωστά γράδα. Κι εκει όχι πάντα. Απο οτι λέγεται οταν η χρονια δεν ειναι ευνοϊκή και δεν πιανουν τα απαραίτητα γράδα, τότε προσθέτουν ζάχαρη για να ανεβάσουν τον αλκοολικό βαθμό. Αν αυτο επιβάλλεται να το κανουν στην Πελοπόνησσο που εχει πολυ μεγαλύτερη ηλιοφάνεια απο την 'Ηπειρο, τοτε τι να πούμε κι εμεις?! ... Ενας άλλος παράγοντας ειναι και το εδαφος. Νομιζω (χωρις να ειμαι σίγουρος, πρεέπει να το τσεκάρω για να βεβαιωθω) οτι στην πατρίδα του Μοσχοφίλερου την Μαντίνεια, τα εδάφη ειναι κοκκινοχώματα, καπως βαρια, που κρατανε την υγρασία. Ισως να παιζει κι αυτο ρόλο στο τελικο αποτέλεσμα, ειδικά στην διαμόρφωση του αρωματικού δυναμικού του κρασιού!
Εν κατακλείδι θα έλεγα, οτι εάν το εδαφος που βρισκεται το αμπελοτεμαχιο σου βλέπει προς τον νότο (ο άριστος προσανατολισμός για την περιοχη μας), να το επιχειρήσεις! ... Εξάλλου κι εγω ειναι καιρός που το σκέφτομαι να κάνω το ίδιο !...
Α, και εχε υπόψιν σου και κατι άλλο. Ειδα οτι ειναι πολυ ευαίσθητο στο ωίδιο που στην περιοχή μας λογω των πολλων βροχών κάνει θράυση! Ενα εχω βαλει ολο κι ολο, ειναι στο 5ο ετος φετος και δεν εχει κατορθωσει να δεσει σταφυλια ακομη!
~Οσον αφορά το ήδη υπάρχον αμπελακι σου,μια χαρα ειναι, τωρα που ειναι στο 3ο ετος , μπορεις να κανεις το οριστικο κλαδεμα διαμορφωσης και να το δεσεις στα σύρματα! ... Δεν πειραζει που το κλαδευες χαμηλα, ισα-ισα καλο του εκαμες, ειδικα αν ειναι ξηρικο. Τι ποικιλια εχεις βαλει, Ντεμπίνα κλασσικά?!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/03/2013 21:54 #9454 από risvan
risvan απάντησε στο θέμα: νεοσ αμπελωνασ απο αυτοριζα
καλησπερα σε ολουσ

χωρισ να θελω να προκαλεσω θα ηθελα αν θελουν και αυτοι οι αρχαιοι του side <<<em>ampeloyrgos--klassikos -giorgos</em> P->> και ολοι οι υπολοιποι να ασχοληθουν λιγο με το θεμα για τα αυτοριζα και να μας δωσουν τα φωτα τουσ .








Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/03/2013 16:02 #9456 από oinopoths
oinopoths απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Για τη βροχή που λες Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο,από αυτόν και μόνο τον παράγοντα δε βλέπω να επιβιώνει! (εκτός και αν κάνεις μια κατασκευή στους πασάλους και βάλεις νάυλον,στύλ θερμοκήπειο για 20 ρίζες που θέλω εγώ πιστευω είναι καλά) Τώρα για τα γράδα που λες,με την τεχνική του σταφιδιάσματος που κάπου είχα διαβάσει εδώ μέσα λες να μη κάνει δουλειά? δε θα ανεβάσουν σάκχαρα? πάντως εγώ θα κάνω μια απόπειρα του χρόνου, να είμαστε καλά και βλέπουμε γιατι αξίζει τον κόπο.Με προβλημάτισες λίγο με τον προσανατολισμό Γιώργο γιατί το αμπέλι κοιτάει ανατολικά,έκανα βλακεία? μου είπαν πως ηταν καλύτερα.Οι ποικιλίες που έχω είναι καμπερνέ,αγιωργίτικο,μερλότ το οποίο έχει φοβερή ανάπτυξη,ντεμπίνα,και μοσχάτο το κόκκινο,όμως έπαθα ζημιά όλα ήταν αγορασμένα απο διαφορετικούς γεωπόνους και έχασα καμμιά 20αρια και το θέμα είναι επειδή δεν τα σημείωσα δεν ξέρω και ποιά ποικιλία έχασα! κλαδέματα και πάλι κλαδέματα λοιπόν,40 κλαδιά είχα τσιτώσει πέρυσι στο χώμα μαζί με κοπριά και έχασα μόνο 7 απο τα οποία έβαλα τα 30 και συνολικά αυτη τη στιγμή έχω 100 ρίζες.Με προβληματίζουν κάποια όμως που δεν είναι αναπτυγμένα και το σκέφτομαι να τα γυρίσω στο σύρμα φέτος (ακόμα δεν έχω κλαδέψει)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/03/2013 23:50 #9571 από oinopoths
oinopoths απάντησε στο θέμα: Κρασί μοσχάτο!
Για τη βροχή που λες Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο,από αυτόν και μόνο τον παράγοντα δε βλέπω να επιβιώνει! (εκτός και αν κάνεις μια κατασκευή στους πασάλους και βάλεις νάυλον,στύλ θερμοκήπειο για 20 ρίζες που θέλω εγώ πιστευω είναι καλά) Τώρα για τα γράδα που λες,με την τεχνική του σταφιδιάσματος που κάπου είχα διαβάσει εδώ μέσα λες να μη κάνει δουλειά? δε θα ανεβάσουν σάκχαρα? πάντως εγώ θα κάνω μια απόπειρα του χρόνου, να είμαστε καλά και βλέπουμε γιατι αξίζει τον κόπο.Με προβλημάτισες λίγο με τον προσανατολισμό Γιώργο γιατί το αμπέλι κοιτάει ανατολικά,έκανα βλακεία? μου είπαν πως ηταν καλύτερα.Οι ποικιλίες που έχω είναι καμπερνέ,αγιωργίτικο,μερλότ το οποίο έχει φοβερή ανάπτυξη,ντεμπίνα,και μοσχάτο το κόκκινο,όμως έπαθα ζημιά όλα ήταν αγορασμένα απο διαφορετικούς γεωπόνους και έχασα καμμιά 20αρια και το θέμα είναι επειδή δεν τα σημείωσα δεν ξέρω και ποιά ποικιλία έχασα! κλαδέματα και πάλι κλαδέματα λοιπόν,40 κλαδιά είχα τσιτώσει πέρυσι στο χώμα μαζί με κοπριά και έχασα μόνο 7 απο τα οποία έβαλα τα 30 και συνολικά αυτη τη στιγμή έχω 100 ρίζες.Με προβληματίζουν κάποια όμως που δεν είναι αναπτυγμένα και το σκέφτομαι να τα γυρίσω στο σύρμα φέτος (ακόμα δεν έχω κλαδέψει)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.180 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ