file «Το χύμα κρασί, μύθοι, δοξασίες, πραγματικότητα…»

Περισσότερα
04/03/2008 13:44 #44 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: «Το χύμα κρασί, μύθοι, δοξασίες, πραγματικότητα…»
Το χύμα κρασί που πουλιέται σε μεγάλες ποσότητες δεν έχει «ταυτότητα», επομένως δεν πιστοποιείται και η ποιότητά του.

Η επιστήμη της οινολογίας θεωρεί ότι η διαδικασία παραγωγής του κρασιού τελειώνει με την εμφιάλωσή του και πλέον μας απασχολεί η συντήρησή του και η ωρίμανση-παλαίωση εντός της φιάλης.

Το κρασί που δεν εμφιαλώνεται σταδιακά οξειδώνεται.. Για τον ίδιο λόγο συσκευάζονται οι χυμοί φρούτων, το λάδι και μια σειρά άλλων προϊόντων.

Αν το χύμα κρασάκι που πίνετε είναι κακής ποιότητας και έχετε ήδη κάποιες ενοχλήσεις όταν πίνετε κρασάκι (πονοκεφάλους, στομαχόπονους κλπ.) αποφύγετε να ζητήσετε το ίδιο την επόμενη φορά.

Τα τελευταία χρόνια η μόδα των «ελληνοποιήσεων» χτύπησε και στην αγορά κρασιού και ποσότητες από διάφορες χώρες εισάγονταν σε χαμηλή τιμή και «πλασσάρονταν» σαν ελληνικά. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, η διαφορά έτοιμου προϊόντος ήτοι ξένου κρασιού και ελληνικού μούστου να είναι σε μεγάλη απόσταση, οπότε γιατί να «αγοράσουν» κάποιοι ελληνικά σταφύλια…

Συμφέρει η κατανάλωση χύμα κρασιού;

Κάποιοι «παραγωγοί» μάλλον απαλλάσσονται από το δεύτερης ποιότητας κρασί (κρασί πίεσης) που παράγουν.

Κάποιοι ερασιτέχνες παραγωγοί, των οποίων τα κρασιά παρουσιάζουν τεχνικά προβλήματα τα δίνουν εύκολα χωρίς ταυτότητα, σε πολύ χαμηλή τιμή.

Κάποιες ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, κλπ αγοράζουν χύμα κρασί πολύ φθηνά και το πωλούν στην πενταπλάσια τιμή.

Κάποιοι που έχουν συνηθίσει να καταναλώνουν κακή ποιότητα κρασιού, οπότε και θεωρούν ότι αυτό «είναι το κρασί».
Ανέκδοτο:Κάποτε ήταν κάποιος που χήρεψε και ξαναπαντρεύτηκε. Η δεύτερη γυναίκα του φημιζόταν για καλή μαγείρισσα. Χρησιμοποιούσε όλη της την τέχνη για να τον ευχαριστήσει, κι αυτός έτρωγε κάθε μέρα τα δημιουργήματά της και στο τέλος την κριτικάριζε: καλό το φαγητό γυναίκα, αλλά όχι τόσο καλό όσο της μακαρίτισσας. Μια μέρα η γυναίκα ατύχησε στην κουζίνα της και έκαψε λιγάκι το φαγητό. Έκπληκτη άκουσε τον άντρα της να αναφωνεί: Αυτό μάλιστα. Αυτό είναι φαγητό! Σαν της μακαρίτισσας!
Λένε ότι τα χύμα κρασιά είναι «φυσικά», χωρίς συντηρητικά, οικολογικά και άλλα παρόμοια.

Και πάλι κανένας δεν μας πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι οικολογικής καλλιέργειας (απ' τις δυσκολότερες και πολυδάπανες καλλιέργειες, γι αυτό και τα οικολογικά προϊόντα συνήθως είναι πιο ακριβά).

Το να μεγαλώνουμε ένα αμπέλι και να φτιάχνουμε ένα κρασί χωρίς να έχουμε και την απαραίτητη τεχνογνωσία, επομένως το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας να γίνεται κατά τύχη, δεν σημαίνει ότι το προϊόν που θα προκύψει είναι αγνό και καλό. Μπορεί να παρουσιάζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα και όταν δεν υπόκειται σε κάποιο έλεγχο μπορεί να είναι έως ακατάλληλο.

Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας της παραγωγής του κρασιού πρέπει να τηρούνται αυστηρά συνθήκες υγιεινής

Το κρασί χρειάζεται μια ποσότητα «συντηρητικού», που όταν προστίθεται ελεγχόμενα, είναι εντελώς ακίνδυνο, έως ευεργετικό. Εάν δεν προσθέσουμε συντηρητικό, το κρασί κινδυνεύει να προσβληθεί από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.



"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.094 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ