file Λευκό κρασί

Περισσότερα
21/09/2012 00:30 #8109 από OSSA
OSSA δημιούργησε το θέμα: Λευκό κρασί
Συνάδελφοι καλησπέρα. Αποφάσισα φέτος να κάνω λευκό κρασί και θα ήθελα την βοήθειά σας .Θα πάρω 200 κιλά Ροδίτη και έχω ακούσει πως το λευκό κρασί έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σε σχέση με το κόκκινο .Κάπου διάβασα οτι πρέπει να βγάλω τα στάμφυλα απο τον μούστο απο την αρχή, όπως επίσης και η απολάσπωση πρέπει να γίνει πριν ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση, αλλά και γενικότερα οποιαδήποτε πληροφορία με την οινοποίηση λευκού κρασιού θα με βοηθούσε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2012 10:30 #8110 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Λευκό κρασί
Φίλε OSSA θα σου πω τι κάνω εγώ κάθε χρόνο και αν το τηρήσεις το κρασί σου θα είναι καθαρό και διαυγές και δεν θα θέλει ούτε μπετονίτες, ούτε φίλτρα.
α) αφαιρείς τους βοστρύχους και εκρραγίζεις τις ρόγες
β) πιέζεις ελαφρά τις ρόγες σε σταφυλοπιεστήριο χειροκίνητο. Η πίεση πρέπει να είναι τόση ώστε από τα 200 κιλά σταφύλια να πάρεις το πολύ 100 κιλά γλεύκος. Τα τσίπουρα (φλούδες ) που μένουν τα ζυμώνεις χωριστά για τσίπουρο.
γ) θειώνεις τα 100 κιλά γλεύκους με 10 γρ. μεταμπισουλφίτ σταδιακά όσο βγαίνει ο χυμός από το πιεστήριο, δηλαδή ανά 10-20 κιλά με την ανάλογη ποσότητα ( 10γρ. μτμλφίτ/100λιτρο). Μπορείς και να θειώσεις μια αρχική ποσότητα γλεύκους με τη συνολική ποσότητα του θειώδους και στη συνέχεια να ρίξεις μέσα στο θειωμένο σιγά-σιγά όλη την ποσότητα του χυμού όπως βγαίνει από το πιεστήριο.
δ) αφήνεις το γλεύκος σε απόλυτη ηρεμία για 12-14 ώρες και αν μπορείς να διατηρήσεις τη θερμοκρασία του κάτω από τους 20 C έχει καλώς.
ε) μετά κάνεις τη λεγόμενη στατική απολάσπωση για να απαλαχθεί το γλεύκος από τις γλευκολάσπες( περίπου 5-7 κιλά).Μπορείς να κάνεις την απολάσπωση είτε με σιφονισμό από πάνω σιγά-σιγά μέχρι να δεις τις γλευκολάσπες και να σταματήσεις, είτε με τη βοήθεια ηλεκτροκίνητης αντλίας με το ίδιο τρόπο ή απλώς ανοίγοντας την κάνουλα της δεξαμενής (αν έχει).
στ) το απολασπωμένο γλεύκος το αφήνεις να ζυμωθεί αν μπορείς διατηρώντας τη θερμοκρασία κάτω από τους 20 C ενώ τις γλευκολάσπες δεν τις πετάς αλλά τις βάζεις να ζυμωθούν με τα τσίπουρα.
ζ) αν δεις ότι δεν ξεκινά η ζύμωση μέσα σε 4 μέρες τότε θα βάλεις ζύμες σε αναλογία 20γρ. ζύμες/100λίτρα γλεύκους.
η) όταν τελειώσει η ζύμωση (ειδικό βάρος κάτω από 0,995 ) τότε αφήνεις σε απόλυτη ηρεμία το κρασί για 3 μέρες και στη συνέχεια κάνεις τη δεύτερη απολάσπωση αυτή τη φορά για τις οινολάσπες ( περίπου 4-5 κιλά). - Εδώ αν έχεις τη δυνατότητα να περάσεις το κρασί από βαρέλι για κανα 2-3 μήνες τότε μπορείς και να αφήσεις τις οινολάσπες στο κρασί αλλά χρειάζεται αρκετή εμπειρία και προσοχή για να μην πάρει το κρασί άσχημα αρώματα υδρόθειου.-
θ) θειώνεις το απολασπωμένο κρασί ( περίπου 85 λίτρα) με 8,5 γρ. μεταμπισουλφίτ δηλαδή αναλογία 10γρ.μτμλφιτ/100λίτρα, και το κλείνεις ερμητικά για κανα 2-3 μήνες να ωριμάσει σε inox δεξαμενή.
ι) από εδώ και πέρα το πολύ να χρειαστεί μια ακόμη μετάγγιση ανάλογα πόσα τρυγικά έχει το κρασί και είτε το εμφιαλώνεις είτε το καταναλώνεις σιγά-σιγά από το inox.
Από ότι κατάλαβες από 200 κιλά σταφύλι θα πάρεις τελικά 80 κιλά κρασί, αλλά αυτό θα είναι ΑΑΑ σε ποιότητα λόγω της χρήσης μόνο του πρόρογου και όχι των πιέσεων. Καλή επιτυχία.


αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kxristos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2012 22:44 #8146 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: Λευκό κρασί
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το μέλος paksimadis για την ανταπόκρισή του και τις λεπτομερής απαντήσεις στο ερώτημά μου για λευκό κρασί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
31/10/2012 21:26 #8518 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: Λευκό κρασί
Επανέρχομαι σε μια παλαιότερη δημοσίευσή μου με θέμα το λευκό κρασί. Τότε με βοήθησε με τις γνώσεις του το μέλος paksimadis και ακολούθησα τις οδηγίες του , το ερώτημά μου τώρα είναι το εξής : Εχει περίπου 35 μέρες που ξεκίνησε να βράζει 100 κιλά γλεύκος ( ΡΟΔΙΤΗΣ ) απολασπομένο απο τις γλευκολάσπες, και ακόμα είναι θολό και οι οινολάσπες δεν έχουν καθίσει. Αυτό σημαίνει οτι συνεχίζει η ζύμωση? Να ενημερώσω οτι εδώ και δέκα μέρες τα ζάχαρα είναι στο μηδέν και δεν κατεβαίνουν στο 995 που θα έπρεπε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2012 08:58 #8521 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Λευκό κρασί
Κλείσε ερμητικά το κρασί και άστο μια εβδομάδα ακίνητο για να δεις αν έχουν καθίσει οι οινολάσπες. Αν έχουν καθίσει τότε μετάγγισε για να φύγουν οι οινολάσπες και θείωσε με 10γρ/100λιτρο.Στη γεύση πώς είναι το κρασί; Μήπως άρχισε να ξινίζει λόγω της παρατεταμένης ζύμωσης ή διακρίνεις και μια γλυκάδα λόγω μη τελειωμένης ζύμωσης;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2012 17:56 #8535 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Στη γεύση φαίνεται μια χαρά δεν νομίζω να άρχισε να ξινίζει , τώρα όσο για την γλυκάδα ίσως να γλυκίζει λίγο . Για το ερμητικά κλειστό και ακίνητο που μου λές,εχει μια βδομάδα που το εχω αφήσει σε ησυχία και ομως δεν έχουν καθίσει οι οινολάσπες .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/11/2012 19:17 #8536 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Στο μπομώμετρο τί ένδειξη δείχνει στο ειδικό βάρος;

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/11/2012 21:14 #8539 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Στο μπομώμετρο η ένδειξη είναι μηδέν .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/11/2012 09:40 #8540 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Άρα δεν έχει τελειώσει πλήρως η ζύμωση, ακόμα έχει ζάχαρα, μάλλον λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Ανακάτεψε λίγο το κρασί για να ενεργοποιηθούν οι μύκητες και αν μπορείς να εξασφαλίσεις την άνοδο της θερμοκρασίας του χώρου στους 25 βαθμούς περίμενε μια εβδομάδα ακόμη και ξαναμέτρα. Αν έχει πέσει το μπομέ κάτω από το μηδέν και το κρασί έχει καθαρίσει αισθητά, τότε μετάγγισε, θείωσε και κλείστο.Βοηθάει να τυλίξεις τη δεξαμενή με κουβέρτες, όπως κάνουν οι γυναίκες με τα τσουρέκια, βάλε και ένα θερμαντικό σώμα κοντά και περίμενε.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/11/2012 18:07 #8568 από Giwrgos_P
Giwrgos_P απάντησε στο θέμα: ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
Παιδια, εφτιαξα κι εγω για πρώτη φορά λευκο κρασι. Δηλαδη οχι ακριβως λευκο, γιατι ενεκα της ελλειψης ειδικου εξοπλισμου το οινοποιήσα οπως το ερυθρο, με τη διαφορα οτι αφαιρεσα τα στεμφυλα μετα απο λιγο. Το αποτελεσμα ηταν να βγει ενα ελαφρως ροζε κρασι.

Λογω του οτι οινοποίησα την καθε ποικιλια ξεχωριστα, η ποσοτητα ειναι πολυ μικρη. Εξαλλου ειμαι ακομα στη φαση των πειραματισμων για την τελικη επιλογη ποικιλιας και στην ουσια κανω μικρο-οινοποιήσεις.

Βρηκα ενα ενδιαφερον λινκ (ειναι στα αγγλικα) που μιλαει για πρακτικους τροπους διαύγασης του λευκου (και επισης του ερυθρου) κρασιου, όπως επίσης και για το πως λυνουμε το πρόβλημα του θολώματος του λευκου κρασιου που οφείλεται σε υπερβολικη ποσοτητα ταννινών του μούστου!...:

Το άρθρο λοιπον αυτο, εκτος απο οδηγιες σχεικα με χρηση μπετονιτη που εχουμε ξανασυζητησει παλιότερα εδώ στον αμπελουργο, κανει μνεια και σε πρακτικες μεθόδους, με ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) και για τη χρήση με τσόφλια αυγου, αλλα και με γάλα !!

http://winemaking.jackkeller.net/finishin.asp

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.273 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ