file Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Περισσότερα
26/04/2013 10:52 #9734 από vasitse
vasitse δημιούργησε το θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Ενδεχομένως να είμαι "λίγο" άκαιρος αλλά ο νους ταξιδεύοντας προετοιμάζεται!

Θα ήθελα να θέσω αυτό το ερώτημα στα έμπειρα αλλά και στα εφευρετικά μέλη του φόρουμ.
Σκοπός μου κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της αλκοολικής ζύμωσης (που γίνεται μέσα σε πλαστικά βαρέλια 200αρια) είναι να διαχωριστούν τα στέμφυλα από το μούστο ή κρασί.
Με ενδιαφέρει βέβαια να μην τα "στεγνώσω" ώστε να πάρουμε και τσίπουρο.
Καμιά λειτουργική πατέντα κανείς; Κάτι με αντλία και ευκολία; Το "σύστημα" με τις κανάτες και το σουρωτήρι είναι καλό αλλά για μικρές ποσότητες!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 12:51 #9736 από makis xam
makis xam απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
καλησπερα vatitse..
αν κ οχι εμπειρος θα σου πω αυτα που κανω εγω...προφανως μετα απο το τελος της ζυμωσης μεταγγιζεις το κρασι σου σε αλλα βαρελια,σωστα??κ για να κρατας τα στεμφυλλα μαζι με το μουστο στη διαρκεια της ζυμωσης φτιαχνεις κοκκινο κρασι..
ο ενας τροπος που σκεφτηκα να κανεις ειναι κατα την ωρα της μετεγγισης(κ στην περιπτωση που εχει ολοκληρωθει η ζυμωση) να κανεις αναρροφηση με ενα χοντρο λαστιχο κ το κρασι-μουστο να τον περνας απο σουρωτηρι το οποιο βρισκετε μεσα σε ενα χωνι κ ετσι τα στεμφυλα να μενουν στο σουρωτηρι κ το κρασι να πεφτει καθαρο στο βαρελι..θα αδειαζεις το σουρωτηρι ομως καθε φορα που γεμιζει κ το κερδος δε χρησιμοποιεις κανατες...τα πλαστικα δοχεια φροντισε να τα εχεις λιγο πιο ψηλα απο το εδαφος για να παρεις πιο ευκολα το κρασι..αν παλι τα εχεις διπλα απο το τελικο βαρελι κ λιγο πιο ψηλα απο αυτο θα ηταν το ιδανικο..
εγω διαχωρισω τα στεμφυλα πριν την ολοκληρωση της ζυμωσης..τοτε αφου εχω πατησει τα σταφυλια κ εχω βγαλει τα τσαμπια,εχω κρεμασμενο κ δεμενο στο εσωτερικο του πλαστικου δοχειου ενα τσουβαλι πλαστικο(αυτο που χρησιμοποιουν κ στις ελιες,καθαρο κ καινουργιο παντα) κ ριχνω μεσα του το πατημενο μουστο με τα στεμφυλα..απο αυτο περναει ο μουστος κ συγκρατει τα στεμφυλα..μολις γεμισω το πλαστικο δοχειο κλεινω το τσουβαλι με ενα σπαγγο καλα κ το αφηνω μεσα στο δοχειο για 5 με 7 μερες να παρει χρωμα ο μουστος κ μετα το αφαιρω στργγιζοντας το οσο μπορω...
τωρα χωρις να ειμαι ειδικος κ εμπειρος θα κανω καποιες παρατηρησεις κ μην τις πολυ λαβεις στα υποψιν σου:
1)εγω δεν θα αφηνα τα στεμφυλα μεσα στο μουστο σε ολη τη διαρκεια της ζυμωσης...
2) αν φτιαχνεις ασπρο κρασι τελικα κ οχι κοκκινο καλο θα ηταν τα στεμφυλα να παραμενουν στο μουστο μερικες ωρες κ να αφαιρουνται πριν ξεκινησει ο βρασμος..
3)αν φτιαχνεις τσιπουρο απο λευκα σταφυλια οταν διαχωρισεις το μουστο απο τα στεμφυλα βαλε κ λιγο μουστο μαζι τους για να ολοκληρωθει ο βρασος τους κ να μην στεγνωσουν,ανακατευοντας τα συχνα..
4)αν φτιαχνεις τσιπουρο απο τα στεμφυλα κοκκινων σταφυλιων κ τα αφαιρεσεις πριν τελειωσει ο βρασμος,παλι βαλε λιγο μουστο μαζι τους μην στεγνωσουν..
ελπιζω να βοηθησα καπως κ να μην τα εκανα χειροτερα[:D]

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 13:57 #9737 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου makis xam..
Μπορεί όπως λες να μην είσαι έμπειρος (όλα βέβαια είναι σχετικά) αλλά τουλάχιστον είσαι εφευρετικός!
Πολύ εύστοχα παρατήρησες ότι μεταγγίζω μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης το κόκκινο κρασί μου και καθ' όλη την διάρκειά της στέμφυλα και μούστος συμπαραμένουν.
Επειδή είμαι σίγουρος για την υγιεινή κατάσταση των σταφυλιών πριν το πάτημα και εννοείται πως διαχωρίζω τους βοστρύχους, δεν υπάρχει πρόβλημα να "βράσουν" μούστος και στέμφυλα μαζί. Απεναντίας έτσι εκχυλίζονται συστατικά που θεωρώ τόσο απαραίτητα όσο και επιθυμητά.
Το πρόβλημα με τον χώρο που χρησιμοποιώ είναι πως δεν υπάρχουν ψηλότερα σημεία και για να γίνει αυτό που λες πρέπει να επιστρατευτεί αντλία σταφυλοπολτού που προς το παρόν δεν υπάρχει. Επιπλέον το σουρωτήρι με το χωνί γρήγορα θα γέμιζαν και δεν θα ήταν εύχρηστα. Αυτό που είχα στο μυαλό μου είναι αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει ίσως κάποιο διάτρητο σωλήνα και μία αντλία να το βυθίζει στο σταφυλοπολτό και να κάνει αναρρόφηση........; Ή κάποιο κάδο όπου έχει τοποθετημένο εσωτερικά ένα διάτρητο δίσκο (δλδ ένα γιγάντιο σουρωτήρι) και αντλεί εκεί μέσα το σταφυλοπολτό για να τον στραγγίσει.......;
Δεν ξέρω αν έδωσα τροφή για σκέψη και προβληματισμό ή αν κάτι από αυτά αποτελεί συνήθης πρακτική για κάποιους;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 15:52 #9738 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Την εδωσες μονος σου την απαντηση φιλε,εισαι σε καλο δρομο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 15:59 #9739 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Την εδωσες μονος σου την απαντηση φιλε,εισαι σε καλο δρομο.

Φίλε alexandros.k έχεις δοκιμάσει κάτι από τα δύο;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 16:35 #9740 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Εχω φτιαξει εναν ανοξειδωτο σωληνα φ75 τον οποιο εχω ταπωσει στο κατω μερος,το υψος του ειναι λιγο μεγαλυτερο απο το υψος του βαρελιου.Απο τους 10 ποντους εως τους50 εχει λεπτες εγκαρσιες τομες ετσι ωστε να περναει το υγρο και τιποτα αλλο.Μπορεις να κανεις αναροφηση με αντλια,η αν δεν υπαρχει επιλεγεις την πιο απλη λυση του τραβηγματος με λαστιχο,αφου σηκωσεις το βαρελι λιγο ψηλοτερα,ρουφας και αφου το χαμηλωσεις τρεχει μονο του.Καποια στιγμη θα ανεβασω μια φωτο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 16:47 #9741 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Εχω φτιαξει εναν ανοξειδωτο σωληνα φ75 τον οποιο εχω ταπωσει στο κατω μερος,το υψος του ειναι λιγο μεγαλυτερο απο το υψος του βαρελιου.Απο τους 10 ποντους εως τους50 εχει λεπτες εγκαρσιες τομες ετσι ωστε να περναει το υγρο και τιποτα αλλο.Μπορεις να κανεις αναροφηση με αντλια,η αν δεν υπαρχει επιλεγεις την πιο απλη λυση του τραβηγματος με λαστιχο,αφου σηκωσεις το βαρελι λιγο ψηλοτερα,ρουφας και αφου το χαμηλωσεις τρεχει μονο του.Καποια στιγμη θα ανεβασω μια φωτο.

Ακούγεται πολύ αποτελεσματική η κατασκευή σου φίλε μου και είναι πολύ ενδιαφέρουσα μιας και πρόκειται για δοκιμασμένη λύση!
Για αντλία χρησιμοποιείς κάποια απλή μεταγγίσεων Φ20, 25 ή 30 ή πρέπει να είναι εξεζητημένη όπως μια σταφυλοπολτού;
Αν μπορούσες πάντως να ανεβάσεις και μια φωτό θα σου ήμουν υπόχρεος!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 16:57 #9742 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Απλη αντλια μεταγγισεων,οπως ειπα,στον σωληνα περναει μονο υγρο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 17:02 #9743 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Όποτε μπορέσεις φίλε μου ανεβάζεις και μια φωτό.
Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/04/2013 20:46 #9744 από makis xam
makis xam απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
οντως πολυ καλη η ιδεα του αλεξανδρου...εγω βεβαια δεν μπορω να την εφαρμοσω αφου διαχωριζω τα στεμφυλα(κοκκινα) απο το μουστο σχετικα γρηγορα πριν τελειωσει ο βρασμος κ δεν θελω να κανω μεταγγιση του μουστου οταν αυτος βραζει..μπορω ομως να το κανω για το μουστο απο ασπρα σταφυλια αφου μετα το πατημα αφηνω μουστο κ στεμφυλα μαζι για 12-18 ωρες κ μετα τα αφαιρω..
μια ερωτηση εχω ομως..κατα τη διαρκεια τις αναρροφησης,με το λαστιχο η την αντλια, τα κουκουτσια κ τα φλουδια δεν φραζουν τις εγκαρσιες τομες που περιγραφεις με αποτελεσμα να μην περναει μετα απο λιγο ο μουστος-κρασι???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.285 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ