file Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Περισσότερα
27/04/2013 01:08 #9745 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Μπορεις να χρησιμοποιησεις το εργαλειο σε οποια φαση της διαδικασιας επιθυμης,δεν υπαρχει κανενας περιορισμος ως προς τον χρονο εκχυλυσης,ουτε και απο το χρωμα των σταφυλιων.Οι τομες ειναι της ταξεως του 0,5 χιλιοστου και ανα 50 χιλιοστα περιπου εναλαξ απο καθε πλευρα.Δεν περναει τιποτα(περα απο υγρο)και δεν φραζει με τιποτα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/04/2013 01:17 #9746 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Απο την αλη μακη,πως γινεται να διαχωριζεις τα στεμφυλα απο τον μουστο πριν τελειωσει ο βρασμος,και να μην θελεις να κανεις μεταγγιση οταν αυτος βραζει;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/04/2013 17:30 #9749 από makis xam
makis xam απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
καλησπερα αλεξανδρε..διαχωριζω τα στεμφυλα(κοκκινα) απο το μουστο πριν τελειωσει ο βρασμος επειδη τα εχω δεμενα μεσα σε πλαστικο τσουβαλι η σε πολυ μεγαλο τουλι..οταν τα αφαιρω τα στραγγιζω καλα κ ο μουστος συνεχιζει να βραζει..λεω επισης οτι δε θελω να κανω μετεγγιση του μουστου οσο αυτος βραζει γιατι δε το θεωρω σωστο..ελπιζω να απαντησα σε αυτο που ρωτας κ να μην καταλαβα λαθος..επισης να πω παλι οτι ειμαι αρχαριος κ καθολου εμπειρος για αυτο αν εχεις καμια παρατηρηση η υποδειξη να μου κανεις δεκτη...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/04/2013 02:25 #9756 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Αγαπητέ vasitse:
Δύο είναι κυρίως οι τρόποι διαχωρισμού του γλεύκους (ζυμωμένου ή μή) απο τα στέμφυλα, κατα την ερασιτεχνική οινοποίηση.
Πρώτος και πιό εύκολος είναι να ρίξεις τον σταφυλοπολτό στην στροφιλιά, οπότε απο κάτω τρέχει ο μούστος που τον συλλέγεις.
Ο δεύτερος, ανάλογος με αυτόν που σου ανέφερε ο φίλος Αλέξανδρος με τον σωλήνα. Κατασκευάζεις έναν κύλινδρο διαμέτρου περίπου 25 cm και ύψους όσο η πλαστική δεξαμενή σου απο ανοξείδωτη διάτρητη λαμαρίνα με κλεισμένο τον κάτω πάτο (λαμαρίνα τέτοια που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές μεγάλων ανοξείδωτων δεξαμενών οινοποίησης για την κατασκευή του εσωτερικού φίλτρου της δεξαμενής), και όταν είναι να κάνεις τη μετάγγιση τον βυθίζεις με πίεση στο κέντρο και μέχρι περίπου τον πάτο της πλαστικής σου δεξαμενής των 200 λίτρων. Αναρροφάς με αντλία και με λάστιχο που στο κάτω μέρος του αγοράζεις και τοποθετείς μια "ποδοβαλβίδα με φίλτρο" (ή μεταγγίζεις με μιά κανάτα, αν δεν έχεις αντλία). Το φίλτρο της ποδοβαλβίδας, κάθε λίγα λίτρα, το καθαρίζεις εξωτερικά με το χέρι σου γιατί στομώνει. Θα σου ανεβάσω και μια φωτογραφία εντός των ημερών, για να δεις πως το έκανα εγώ.
Άλλοι πάλι, βάζουν 10-15 εκατοστά πιό πάνω απο τον πάτο του δοχείου έναν κρουνό εκροής (κάνουλα, βρύση) ενώ απο τη μέσα μεριά εφαρμόζουν ένα είδος υποτυπώδους φίλτρου για να κρατάει/εμποδίζει τα στέμφυλα και τα κουκούτσια, μην φθάσουν στην κάνουλα και τη βουλώσουν.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/04/2013 03:04 #9757 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Αγαπητέ vasitse:
Δύο είναι κυρίως οι τρόποι διαχωρισμού του γλεύκους (ζυμωμένου ή μή) απο τα στέμφυλα, κατα την ερασιτεχνική οινοποίηση.
Πρώτος και πιό εύκολος είναι να ρίξεις τον σταφυλοπολτό στην στροφιλιά, οπότε απο κάτω τρέχει ο μούστος που τον συλλέγεις.
Ο δεύτερος, ανάλογος με αυτόν που σου ανέφερε ο φίλος Αλέξανδρος με τον σωλήνα. Κατασκευάζεις έναν κύλινδρο διαμέτρου περίπου 20 cm και ύψους όσο η πλαστική δεξαμενή σου απο ανοξείδωτη διάτρητη λαμαρίνα με κλεισμένο τον κάτω πάτο (λαμαρίνα τέτοια που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές μεγάλων ανοξείδωτων δεξαμενών οινοποίησης για την κατασκευή του εσωτερικού φίλτρου της δεξαμενής), και όταν είναι να κάνεις τη μετάγγιση τον βυθίζεις με πίεση στο κέντρο και στον πάτο της πλαστικής σου δεξαμενής των 200 λίτρων. Αναρροφάς με αντλία και με λάστιχο που στο κάτω μέρος του αγοράζεις και τοποθετείς μια "ποδοβαλβίδα με φίλτρο". Το φίλτρο κάθε λίγα λίτρα το καθαρίζεις εξωτερικά με το χέρι σου γιατί στομώνει. Θα σου ανεβάσω και μια φωτογραφία εντός των ημερών, για να δεις πως το έκανα εγώ.

SPYROS

Φίλε SPYROS. Θα σου ήμουν υπόχρεος για αυτή την τόσο κατατοπιστική φωτογραφία.! Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2013 00:42 #9829 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Καμια φωτο κανεις;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2013 12:02 #9833 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Λιγη υπομονη,δανεισα το εργαλειο σε καποιον να κανει την δουλεια του,αυτος το δανεισε σε καποιον αλλο να κανει την δουλεια του και τωρα περιμενω να επιστρεψει για την φωτογραφηση.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2013 12:17 #9834 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Εχει κανει θραυση δηλαδη το συστημα! Αλεξανδρε θα περιμενω οσο χρειαστει
Σ' ευχαριστω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2013 16:25 #9836 από Bio Wines
Bio Wines απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή σε ότι αφορά τα παραπάνω που
διάβασα.


Καλό θα είναι να μην αφήνουμε να ξεβράσουν τα στέμφυλα με το
μούστο / κρασί μέχρι το τέλος.


Για να έχεις καλύτερη ποιότητα και με λιγότερη πιθανότητα να
έχεις στυφό κρασί θα πρέπει να απομακρύνονται τα στέμφυλα περίπου όταν το μπομέ
είναι στο 3 -4, πολλοί το βγάζουν και στο 4 – 6, αναλόγως τι θέλεις να πάρεις. Είναι
λάθος να το αφήνεις να ξεβράσει όλο μαζί.


Στα λευκά αν θέλεις να κάνεις εκχύλιση το αφήνεις στον
στίφτη για ορισμένες ώρες πριν το στύψεις και μετά κάνεις τα καθέκαστα.






Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2013 00:29 #9841 από vasitse
vasitse απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Σε ευχαριστώ φίλε μου για την συμβουλή σου, τη θεωρώ πολύτιμη αφού μαλιστα προέρχεται από τον πλέον ειδικό επί του θέματος.Την συμπαραμονή μέχρι το τέλος της ζύμωσης την επέλεξα κατόπιν μελέτης του βιβλίου του Σουφλερού και να πω την αλήθεια δυο συνεχόμενες χρονιές με merlot όλα πήγαν καλά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.081 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ