file Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Περισσότερα
19/09/2013 19:06 #10675 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού - Διάρκεια εκχύλισης
Καλή ιδέα για στροφιλια ...:)

Παύλος Έδεσσα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/09/2013 19:23 #10676 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού - Διάρκεια εκχύλισης
Νόμιζα ότι το ήθελες για να βυθίσεις τα στέμφυλα στο μούστο. Προφανώς το θέλεις για τη στιγμή του διαχωρισμού του μούστου από τα στέμφυλα στην ερυθρή οινοποίηση; Αν είναι έτσι, φτιάξε ένα "σωλήνα" από διάτρητη ανοξείδωτη λαμαρίνα (με πάτο) και μετάγγισε το καθαρό από στέμφυλα μούστο σε άλλο δοχείο φιλτράροντάς τον με ένα απλό σουρωτήρι.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2015 20:47 #19286 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Ο Σπύρος και ο Αλέξανδρος τα εξηγησαν μια χαρα.
Εγω χρησιμοποιω χρονια τωρα εναν πλαστικο σωληνα διαμετρου 10 εκατοστων, ξεκινησα να κανω τρυπες αλλα αργουσα υπερβολικα κ επιασα τον τροχο, μεσα σε 5 λεπτα ειχα τελειωσει.
Εκανα λοξες τομες πολυ πυκνες. Απο 200αρια βαρελια μπορω να παρω μουστο πριν αρχισει η ζυμωση γυρω στο 1/4ο με αντλια και το 1/3 με σκετο λαστιχο, για μπρουσικο οταν εχει μπωμε 4-6 παιρνω το μισο με αντλια και τα 2/3 με λαστιχο (ουσιαστικα ξεκιναω με αντλια και αν θελω κ αλλο απο καποιο συγκεκριμενο βαρελι τραβαω κ αλλο με το λαστιχο). Γρηγορη διαδικασια ακομα και για μεγαλες ποσοτητες.
Το λαστιχο που βαζουμε πρεπει να ειναι λοξα κομενο γιατι αλλιως τυχαινει να βεντουζαρει.
Το εβγαλα φωτο για να γινει κατανοητο απ ολους.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2015 21:40 - 14/09/2015 22:17 #19290 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;




Έτοιμη διάτρητη ανοξείδωτη λαμαρίνα κόστος 45 ευρώ
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 14/09/2015 22:17 από setoinos.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 08:50 #19295 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 09:25 - 17/09/2015 10:19 #19296 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Γιώργο,

Όπως είχα σημειώσει και πριν δυο χρόνια, τέτοια κυλινδρική κατασκευή από διάτρητη λαμαρίνα χρησιμοποιούσα και εγώ. Είδα όμως ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίπονη (περιμένω να γεμίσει, βουλώνουν οι τρύπες και κάθε λίγο θέλουν καθάρισμα, βουλώνει το ποτηράκι-φίλτρο του λάστιχου αναρρόφησης της αντλίας, κλπ), γι΄ αυτό τα τελευταία χρόνια τον διαχωρισμό από τα στέμφυλα τον κάνω στη στροφιλιά. Φέτος μάλιστα στο merlot μου δεν χρησιμοποίησα ούτε στροφιλιά. Σε "ήρεμο" αποζυμωθέν κρασί (που δεν το ανακάτεψα τις τελευταίες ώρες), από την άκρη του καπέλου των στεμφύλων, με προσοχή για να μην το αναταράξω, κατέβασα λάστιχο 2-3 cm πάνω από τον πυθμένα και το τράβηξα όλο. Γρήγορα, και πεντακάθαρο. Προϋπόθεση: η δεξαμενή να βρίσκεται λίγο ψηλότερα από το δοχείο υποδοχής. Όταν το υπόλοιπο το έριξα στη στροφιλιά, δεν έβγαλε ούτε μισό κιλό κρασί. Και αυτό θα κάνω πλέον κάθε χρόνο, και οσάκις δεν πετύχει το κόλπο, θα χρησιμοποιώ στη συνέχεια τη στροφιλιά. Νομίζω πως είναι η καλύτερη λύση.

Παραθέτω και μια καλή γερμανική λύση, όμως ακριβή (590 €):





SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 17/09/2015 10:19 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 09:44 #19297 από Alexkat
Alexkat απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Κ. Σπύρο το καπέλο δεν πέφτει κάτω προς το τέλος της ζύμωσης?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 10:38 - 15/09/2015 10:40 #19301 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Αλέξανδρε,

H ζύμωση περατώνεται σε 8-12 μέρες (κατά περίπτωση) και το καπέλο καταβυθίζεται πολύ αργότερα, στις 25 μέρες περίπου (και πάντως μετά τις 20 ημέρες).

Η καταβύθιση του καπέλου δεν αποτελεί κριτήριο αφαίρεσης του κρασιού από τα στέμφυλα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/09/2015 10:40 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 13:24 #19302 από Alexkat
Alexkat απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Πολύ καλή λύση, καθαρή και νομίζω ιδανική γι όποιον έχει μικρό κλειστό χώρο και δεν θέλει να γεμίσει κρασί παντού. Θυμόμουν ότι προς το τέλος της ζύμωσης το καπέλο υποχωρεί, λόγω της μειωμένης έκλυσης CO2 αλλά μάλλον δεν θυμάμαι καλά. Ευχαριστώ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2015 14:11 #19303 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Διαχωρισμός σταφυλοπολτού.....Καμιά ιδέα;
Μπερδευτηκα λιγο.. Εγω λεω απλα για να τραβηξουμε μουστο, η μουστο που βραζει, απο ενα δοχειο σε αλλο. Μετα την μεταγγιση λοιπον αυτη εαν προκειται για μουστο που θα κοψουμε με φαρμακο, θα κανουμε αναγκαστικα και αλλη μια μεταγγιση, το ιδιο και αν προκειται για μπρουσικο (εδω ισως κανουμε κ αλλη..).
Το φιλτραρισμα γιατι το μπερδευετε με την παραπανω διαδικασια? Ειναι αλλο πραγμα και αν θελετε διαδικασια 2 σε 1 περιπλεκουν τα πραγματα αρκετα,
Αν προσεξετε οι τομες με τον τροχο ειναι πολυ λεπτες, ποτε δεν στομωνει, σταματαω να ΄΄ξαναγεμισει΄΄ ο σωληνας μονο αν προκειται για ανναροφηση μουστου με αντλια, με σκετο λαστιχο ειναι οκ.
Οταν ειναι η βραση σε εξαρση τοτε ουτε με αντλια ουτε με λαστιχο γινεται δουλεια, πρεπει πριν η μετα απ αυτο το σταδιο, γιατι σ αυτο τραβας σκετο αφρο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.536 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ