file "ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΝΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ".

Περισσότερα
12/03/2008 10:10 #63 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: "ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΙΝΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-ΤΟΠΙΚΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ"
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η οποία είναι εναρμονισμένη με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, τα εμφιαλωμένα κρασιά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τους επιτραπέζιους οίνους και τους οίνους ονομασίας προέλευσης (Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε.). Α. ΟΙΝΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ Τα κρασιά ονομασίας προελεύσεως διακρίνονται σε κρασιά Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) και Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχόμενης (Ο.Π.Ε.). Τα Ο.Π.Α.Π. φέρουν πάνω στο φελλό ειδική κόκκινη ταινία αναγνώρισης. Η ταινία αυτή για τα κρασιά Ο.Π.Ε. είναι μπλε. Οι ταινίες χορηγούνται από το κράτος με βάση τις δηλώσεις παραγωγής. Κανονικά θα έπρεπε οι ταινίες και κατά συνέπεια η «έγκριση» να χορηγείται από ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα προέβαιναν σε «τυφλή» δοκιμασία των κρασιών όλων των δεξαμενών και των βαρελιών που πρόκειται να έρθουν στο εμπόριο ως οίνοι Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε. Δυστυχώς, τέτοιες επιτροπές δεν λειτούργησαν ποτέ στη χώρα μας, είτε γιατί δεν υπήρχαν στην περιφέρεια εκπαιδευμένοι γευσιγνώστες, είτε γιατί δεν είναι έτοιμος ο παραγωγικός κόσμος να δεχθεί την κρίση μιας ομάδας ειδικών χωρίς δυσαρέσκεια. Επομένως, στην πράξη η επικόλληση μιας μπλε ή κόκκινης ταινίας στο επιστόμιο συνιστά, για την ώρα, μια διοικητική και όχι μια ποιοτική εγγύηση. Οι περιοχές που δίνουν, βάσει νομοθεσίας, κρασιά Ο.Π.Α.Π. ή Ο.Π.Ε. είναι οι εξής: ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΕΥΚΩΝ ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π. • ΑΓΧΙΑΛΟΣ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Ροδίτης, Σαββατιανό • ΖΙΤΣΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ) - Ντεμπίνα • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) - Ρομπόλα • ΛΗΜΝΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο Αλεξανδρείας • ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μοσχοφίλερο • ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΠΛΑΓΙΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ροδίτης, Ασύρτικο, Αθήρι • ΠΑΡΟΣ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Μονεμβάσια • ΠΑΤΡΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Ροδίτης • ΠΕΖΑ (ΚΡΗΤΗ) - Βηλάνα • ΡΟΔΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Αθήρι • ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Ασύρτικο, Αθήρι, Αϊδάνι • ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Βηλάνα, Θραψαθήρι ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΥΘΡΩΝ ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π. • ΑΜΥΝΤΑΙΟ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο • ΑΡΧΑΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά • ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα • ΔΑΦΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο • ΛΗΜΝΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Λημνιό • ΜΕΛΙΤΩΝΑ ΠΛΑΓΙΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Λημνιό, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc • ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Μαύρο Μεσενικόλα, Carignan, Syrah • ΝΑΟΥΣΑ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο • ΝΕΜΕΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Αγιωργίτικο • ΠΑΡΟΣ (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Μανδηλαριά, Μονεμβάσια • ΠΕΖΑ (ΚΡΗΤΗ) - Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά • ΡΑΨΑΝΗ (ΘΕΣΣΑΛΙΑ) - Ξινόμαυρο, Σταυρωτό, Κρασάτο • ΡΟΔΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Μανδηλαριά • ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο, Μανδηλαριά ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Ε. ή Ο.Π.Α.Π. • *ΔΑΦΝΕΣ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) - Μαυροδάφνη, Κορινθιακή • ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΕΠΤΑΝΗΣΑ) - Μοσχάτο Λευκό • ΛΗΜΝΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο Αλεξανδρείας • *ΝΕΜΕΑ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Αγιωργίτικο • ΠΑΤΡΑ ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μαυροδάφνη Κορινθιακή • ΠΑΤΡΑ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μοσχάτο Λευκό • ΡΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Μοσχάτο Λευκό • ΡΟΔΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ) - Μοσχάτο Τρανί, Μοσχάτο Λευκό • ΣΑΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΣ (ΑΝ. ΑΙΓΑΙΟ) - Μοσχάτο Λευκό • *ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ VINSANTO (ΚΥΚΛΑΔΕΣ) - Ασύρτικο, Αϊδάνι • *ΣΗΤΕΙΑ (ΚΡΗΤΗ) - Λιάτικο ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι επιδόρπιοι (γλυκείς) οίνοι του ονόματος των οποίων προηγείται *, είναι οίνοι Ο.Π.Α.Π. Οι λοιποί είναι οίνοι Ο.Π.Ε. ΖΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΦΡΩΔΩΝ ΞΗΡΩΝ ΟΙΝΩΝ Ο.Π.Α.Π. • ΑΜΥΝΤΑΙΟ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ) - Ξινόμαυρο (Ροζέ) • ΖΙΤΣΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ) - Ντεμπίνα (Λευκό) Β. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΙ ΟΙΝΟΙ Στην κατηγορία αυτή ανήκει το 90% περίπου των ελληνικών κρασιών, όπως επίσης οι Τοπικοί Οίνοι και οι Οίνοι Ονομασίας Κατά Παράδοση. Γ. ΤΟΠΙΚΟΙ ΟΙΝΟΙ Η υποκατηγορία αυτή δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι Τοπικοί οίνοι φέρουν το όνομα της περιοχής από την οποία προέρχονται και το χαρακτηρισμό «Τοπικός» –π.χ. Αττικός Τοπικός, Πελοποννησιακός Τοπικός κλπ. Οι Τοπικοί οίνοι, σύμφωνα με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις, ανάλογα με το όνομα της περιοχής που φέρουν, χωρίζονται σε: α) Τοπικούς Διαμερισματικούς (π.χ. Πελοποννησιακός, Μακεδονικός κλπ.), β) Τοπικούς που εκτείνονται σε περισσότερους του ενός νομού (π.χ. Πλαγιών Κορινθιακού), γ) Τοπικούς με ένδειξη νομού (π.χ. Πυλίας), επαρχίας ή αμπελουργικής περιοχής μικρότερης του νομού (μικροί τοπικοί). Δ. ΟΙΝΟΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία στην ομάδα αυτήν κατατάσσονται η Ρετσίνα και η Verdea των Ιονίων Νήσων. Ο όρος «Ονομασία Κατά Παράδοση» σημαίνει ότι το όνομα Ρετσίνα, λόγου χάρη, χρησιμοποιείται αναγκαστικά και παραδοσιακά για το χαρακτηρισμό κρασιών με το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση κρασιών που περιέχουν διαλυμένη ποσότητα ρετσινιού. ΤΥΠΟΙ ΟΙΝΩΝ Οι τύποι των κρασιών σχετίζονται με το χρώμα, την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. ΧΡΩΜΑ Τα κρασιά ανάλογα με το χρώμα τους κατατάσσονται σε λευκά, ροζέ και ερυθρά. Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από το είδος του σταφυλιού, αλλά και από τη μέθοδο οινοποίησης. ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΣΑΚΧΑΡΑ Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, τα κρασιά διακρίνονται σε ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά. Η νομοθεσία ορίζει επακριβώς την απαιτούμενη συγκέντρωση σακχάρων, προκειμένου ένα κρασί να χαρακτηριστεί ξηρό ή ημίξηρο κλπ. Η γλυκύτητα του κρασιού οφείλεται στα σάκχαρα που παραμένουν αζύμωτα όταν σταματήσει η αλκοολική ζύμωση. Η αλκοολική ζύμωση μπορεί να σταματήσει και τεχνητά, με προσθήκη αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλη μεγαλύτερη από 15% vol είναι τα γνωστά Vins de Liqueur. ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα, τα κρασιά χωρίζονται σε ήσυχα, ημιαφρώδη και αφρώδη. Το αέριο μπορεί να προέρχεται από την αλκοολική ζύμωση και να έχει διατηρηθεί στο κρασί (Φυσικώς Αφρώδεις Οίνοι) ή να προστεθεί εκ των υστέρων (Ανθρακούχοι). Reserve και Grand Reserve Οι ενδείξεις αυτές αφορούν αποκλειστικά κρασιά ονομασίας προελεύσεως και αναφέρονται στον χρόνο παλαίωσης για το συγκεκριμένο κρασί. Για τα λευκά κρασιά η ένδειξη Reserve υποδηλώνει χρόνο παλαίωσης 2 ετών πριν την κυκλοφορία του προϊόντος, από τα οποία για 6 τουλάχιστον μήνες το κρασί παρέμεινε μέσα σε βαρέλι. Για το κόκκινο κρασί αντίστοιχα ο χρόνος παλαίωσης είναι τα 3 χρόνια και η παραμονή στο βαρέλι 6 μήνες τουλάχιστον. Η ένδειξη Grand Reserve όταν αναγράφεται σε ετικέτα λευκού κρασιού υποδηλώνει ότι το προϊόν παλαιώθηκε για 3 τουλάχιστον χρόνια, ένα από τα οποία θα ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι. Για τα κόκκινα κρασιά ο χρόνος παλαίωσης είναι 4 χρόνια, 2 από τα οποία ήταν ο χρόνος παραμονής στο βαρέλι, το οποίο ειδικά για αυτή την ένδειξη δεν πρέπει να ξεπερνά σε χωρητικότητα τα 600 λίτρα. Τι σημαίνουν οι ενδείξεις Cava, Chateau, Domaine Η ένδειξη Cava αναφέρεται αποκλειστικά σε Επιτραπέζιους οίνους (και όχι σε οίνους ονομασίας προέλευσης) οι οποίοι έχουν υποστεί παλαίωση (2 χρόνια για τα λευκά, 3 για τα κόκκινα με ελάχιστο χρόνο παραμονής σε βαρέλι τους έξη μήνες). Οι ενδείξεις Βίλα, Μοναστήρι, Chateau, Κτήμα, Πύργος, Κάστρο, Αγρόκτημα, Domaine αναφέρονται σε τοπικούς οίνους και υποδηλώνουν ότι η παραγωγή του κρασιού έγινε αποκλειστικά με τη χρήση σταφυλιών που παρήχθησαν στην ίδια αμπελουργική εκμετάλλευση, μέσα στην οποία έγινε και η οινοποίηση. Οίνοι Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ ή VQPRD ) 1. Γουμένισσα Ερυθρός Ξηρός Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα 2. Πλαγιές Μελίτωνα Ερυθρός Ξηρός Λημνιό, Cabernet Sauvignon , Cabernet Frank 3. Πλαγιές Μελίτωνα Λευκός Ξηρός Αθήρι, Ασύρτικο, Ροδίτης 4. Νάουσα Ερυθρός Ξηρός Ξινόμαυρο 5. Αμύνταιο Ερυθρός Ξηρός Ξινόμαυρο 6. Αμύνταιο Αφρώδης Ροζέ Ξινόμαυρο 7. Ζίτσα Λευκός Ξηρός Ντεμπίνα 8. Ζίτσα Αφρώδης Λευκός ΞηρόςΝτεμπίνα 9. Ραψάνη Ερυθρός Ξηρός Κρασάτο, Σταυρωτό, Ξινόμαυρο 10. Αγχίαλος Ερυθρός Ξηρός Ροδίτης, Σαββατιανό 11. Νεμέα Ερυθρός Ξηρός Αγιοργίτικο 12. Πάτρα Λευκός Ξηρός Ροδίτης 13. Μαντινεία Λευκός Ξηρός Μοσχοφίλερο, Ασπρούδες 14. Ρομπόλα Κεφαλληνίας Λευκός Ξηρός Ρομπόλα 15. Λήμνος Λευκός Ξηρός Μοσχάτο Αλεξανδρείας 16. Πάρος Ερυθρός Ξηρός Μανδηλαριά & Μονεμβασιά 17. Σαντορίνη Λευκός Ξηρός Ασύρτικο, Αηδάνι, Αθήρι 18. Πεζά Ερυθρός Ξηρός Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι 19. Πεζά Λευκός Ξηρός Βηλάνα 20. Αρχανές Ερυθρός Ξηρός Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι 21. Δάφνες Ερυθρός Ξηρός Λιάτικο 22. Σητεία Ερυθρός Ξηρός Λιάτικο 23. Ρόδος Λευκός Ξηρός Αθήρι 24. Ρόδος Ερυθρός Ξηρός Μανδηλαριά *Οι οίνοι ΟΠΑΠ παράγονται από συγκεκριμένες αμπελουργικές περιοχές και συγκεκριμένες ποικιλίες και οινοποιούνται στον τόπο παραγωγής τους με καθορισμένο τρόπο. Ακολουθούνται καθορισμένες αμπελουργικές φροντίδες και ορίζεται ένα μέγιστο στρεμματικής απόδοσης. Αριθ. Απόφασης 235309/7.2.2002, τεύχος Β΄ αριθμός ΦΕΚ 179/1-2 –2002.


«Έγκριση παραδοσιακών ενδείξεων οίνων». Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τον Καν (ΕΚ) 1493/99 του Συμβουλίου ( L 179/1999), για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινικής αγοράς και ει­δικά την παράγραφο 4 του Παραρτήματος Ι. 2. Τον Καν(ΕΚ) 1622/00 της Επιτροπής (L 194/2000), για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του Καν(ΕΚ) 1493/99 για την κοινή οργάνωση της αμπελοοινι­κής αγοράς και για την καθιέρωση κοινοτικού κώδικα των o ιν o λ o γικών πρακτικών και επεξεργασιών. 3. Τον Καν(ΕΚ) 2729/00 της Επιτροπής (L 316/2000), σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής όσον αφορά τους ελέγχους στον αμπελοοινικό τομέα. 4. Την 68/25.1.2002 εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (Κ.Ε.Π.Ο.) σχετική με το θέμα. 5. Την. 399580/30.10.2001 (ΦΕΚ1479/31.10.2001) από­φαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Γεωργίας, περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Γε­ωργίας Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη. 6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολο­γισμού, αποφασίζουμε: Εγκρίνουμε τις παρακάτω παραδοσιακές ενδείξεις οί­νων καθώς και τα περιγραφικά στοιχεία που καθορίζουν κάθε μία από αυτές: 1.ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΛΕΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ / Blanc de blancs Επιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οί­νο που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους στα­φυλιών λευκών ποικιλιών αμπέλου καθώς και για ημια­φρώδη και αφρώδη οίνο από σταφύλια λευκών ποικιλιών. Αφορά οίνους v . q . p . r . d , v . p . q . p . r . d ., v . m . q . p . r . d ., και επι­τραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 2. ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΑΣΤΑΦΥΛΙΑ/ Blanc de noir Επιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οίνο που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους σταφυλιών ερυθρών ποικιλιών αμπέλου καθώς και για ημιαφρώδη και αφρώδη οίνο από σταφύλια ερυθρών ποι­κιλιών. Αφορά επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική έν­δειξη (Τοπικοί οίνοι). 3.ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ ΕΡΥΘΡΩΠΑ ΣΤΑΦ Y ΛΙΑ 'Η ΛΕΥΚΟΣ ΑΠΟ KOKINA ΣΤΑΦΥΛΙΑ / Blanc de gr ι s Επιφυλάσσεται για λευκό ξηρό, ημίξηρο και ημίγλυκο οίνο, που προέρχεται από λευκή οινοποίηση γλεύκους σταφυλιών ερυθρωπών ή γκρίζων ποικιλιών αμπέλου καθώς και για αφρώδη και ημιαφρώδη οίνο από σταφύλια ερυθρών και γκρίζων ποικιλιών. Αφορά οίνους v . q . p . r . d ., v . p . q . p . r . d ., v . m . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεω­γραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 4. ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ / kokinel i
Επιφυλάσσεται για ερυθρωπό ξηρό, ημίξηρο και ημί­γλυκο οίνο. Αφορά επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι) και τη ρετσίνα.
5. Ο I ΝΟΣ ΛΟΦΩΝ / Vin de collines Επιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες που εκτείνο­νται σε περιοχές με λ o φώδη διαμόρφωση. Αφορά οίνους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 6. Ο I ΝΟΣ Π ΛΑ ΓΙΩΝ / Vin de coteaux Επιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες που εκτείνο­νται σε πλαγιές λόφων ή ορέων. Αφορά οίνους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 7. ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ 'Η ΑΠΟ OPEINA ΚΡΑΣΑ­ΜΠΕΛA / Vin de vignobles montagneux Επιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες ορεινών περιο­χών με υψόμετρο μεγαλύτερο από 500 μέτρα. Αφορά οί­νους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 8. ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ Ή ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΚΡΑΣΑΜΠΕΛΑ Ή ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑ/ Vin de vieux vignobles / Vin de vielles vignes Επιφυλάσσεται για οίνο από αυτόριζους αμπελώνες ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών. Αφορά οί­νους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 9. ΑΠΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ(ΟΥΣ) AM ΠΕΛΩΝ A ( E Σ)/ Vin de vig ­ noble ( s ) insulaire ( s ) Επιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες των νήσων της χώρας εκτός της Εύβοιας και της K ρήτης. Αφορά οίνους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 10. ΑΠΟ AM Π E ΛΩ N Α (E Σ ) ΣΕ ΠΕΖΟΥΛΕΣ / Vin de vigno­bles en terrasses E πιφυλάσσεται για οίνο από αμπελώνες σε πεζούλες. Αφορά οί­νους v . q . p . r . d . και επιτραπέζιους οίνους με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικοί Οίνοι). 11. ΛΙΑΣΤΟΣ Ι LIASTOS Ι Vin de paiIIe Επιφυλάσσεται για γλυκό οίνο O ν o μασίας Προελεύσε­ως ή επιτραπέζιο οίνο με γεωγραφική ένδειξη (Τοπικός Οίνος), εφ όσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις σχετικά με τον τρόπο παρασκευής και τη σύστασή του: -Τα σταφύλια συλλέγονται υπερώριμα και αφήνονται στον ήλιο ή υπό σκιά για μερική αφυδάτωση. Η ελάχιστη ή και η μέγιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα των σταφυ­λιών πριν και μετά την αφυδάτωση ορίζεται κατά περί­πτωση από την Υπουργική απόφαση αναγνώρισης του κά­θε οίνου, -Μετά τη μερική ζύμωση του γλεύκους, ο οίνος έχει φυ­σικό αποκτημένο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 9% Vol και περιεκτικότητα σε σάκχαρα τουλάχιστον 140 γραμμάρια/λίτρο. -Τα σάκχαρα και η αλκ o όλη που περιέχονται στον έτοι­μο οίνο, προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν, χωρίς να προστεθεί πριν, κατά ή μετά την αλκοολική ζύμωση, συμπυκνωμένο γλεύκος, συμπυκνω­μένο ανακαθαρισμένο γλεύκος, αλκοόλη ή προϊόντα από­σταξης, 12. VINSANTO Η ονομασία « Vinsanto » η οποία χρησιμοποιείται από αι­ώνων ως επωνυμία καταγωγής των γλυκών οίνων από λιασμένα σταφύλια του συμπλέγματος Santo Erini - San ­ torini των νήσων Θήρα και Θηρασία, επιφυλάσσεται απο­κλειστικό για τους οίνους του συμπλέγματος αυτού και επέχει θέση «Ονομασία Προελεύσεως Σαντορίνη Ανωτέ­ρας Π o ιότητ o ς, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 235308/7.2.2002 που εκδόθηκε σε "εφαρμογή του Β.Δ. 539/4,8,71 (ΦΕΚ/159/Α/14,8,71). 13, NVXTEPI - Nykteri : Παραδοσιακή ένδειξη που επιφυλάσσεται αποκλειστι­κά για όσους λευκούς ξηρούς οίνους «Ονομασίας Προε­λεύσεως Σαντορίνη Ανωτέρας Ποιότητας» έχουν ελάχι­στο φυσικό αλκοολικό τίτλο 13,5% Vol έχουν οινοποιηθεί είτε σε δεξαμενές είτε σε βαρέλια και στη συνέχεια έχουν παραμείνει προς ωρίμαση σε βαρέλια τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες. 14, PET Σ INA / Retsina
Υποχρεωτική ένδειξη, που επιφυλάσσεται αποκλειστι­κά για τους ελληνικούς οίνους, οι οποίοι παρασκευάζο­νται σύμφωνα με το Π.Δ. 514/1979(Φ,ΕΚ 157/12,7,79).
15. ΡΕΤΣΙΝΑ ΝΕΑΡΗ Ή ΡΕΤΣΙΝΑ ΦΡΕΣΚΙΑ / Retsina neuve Επιφυλάσσεται για οίνο «Ρετσίνα» με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής εφόσον περιέχει διοξείδιο του άνθρακα περί το 1 γραμμάριο/λίτρο. Στην κύρια ετικέτα και σε εμφανές σημείο αναγράφεται η φράση "ενδείκνυται να καταναλωθεί μέχρι τέλους Απρι­λίου 20..» του έτους που ακολουθεί την τρυγητική περίο­δο παραγωγής του οίνου. 16, ΡΕΤΣΙΝΑ ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ / Retsina en futs
Επιφυλάσσεται για οίνο «Ρετσίνα» με γεωγραφική επωνυμία καταγωγής, η οποία οινοποιήθηκε σε βαρέλι.
17. BEP ΝΤΕ A / Verntea E πιφυλάσσεται για οίνο "Ονομασία κατά παράδοση Ζα­κύνθο u » που έχει α v αγνωριστεί με την Υπουργική απόφα­ση 397719/1.10.1992 (ΦΕΚ 623/6/22.10.1992). Στο ετικετάρισμα (σήμανση) των οίνων των περιπτώσε­ων 15 και 16, οι ενδείξεις Ρετσίνα νεαρή ή Ρετσίνα φρέ­σκια και P ετσίνα βαρελίσια, συνοδεύονται από τη γεω­γραφική επωνυμία καταγωγής το δε σύνολο είναι γραμ­μένο με γράμματα του ιδίου τύπου, διαστάσεων και χρώματος ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο. Αμέσως δε κάτω ή πάνω από τις ενδείξεις αυτές αναγράφεται με πε­ζά γράμματα η υποχρεωτική ένδειξη «Ονομασία κατά Πα­ράδοση Ρετσίνα».
Δεν επιτρέπεται, στο ετικετάρισμα (σήμανση) των εμ­φιαλωμένων οίνων, η χρήση της ένδειξης «Γιοματάρι» ως εμπορικού σήματος.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2002
<em>ΠΗΓΕΣ: «ΔΡΟΜΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΑ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΙΝΟ Α.Ε».</em>



"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/03/2008 12:13 #86 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: Η λίστα με τους αναγνωρισμένους από την Ε.Ε. ελληνικούς τοπικούς οίνους -


Εκατόν δύο (102) ελληνικά τοπικά κρασιά (επιτραπέζιοι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη) είναι αναγνωρισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν στις φιάλες τους να φέρουν την ονομασία αυτή, όπως και την ονομασία κατά παράδοση, με βάση το νέο, αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κατάλογο για τα τοπικά κρασιά.

Στον εν λόγω κατάλογο, που δημοσιεύθηκε στο φύλο της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιέχονται οι ακόλουθοι ελληνικοί τοπικοί:

Επιτραπέζιοι οίνοι οι οποίοι ονομάζονται «Τοπικοί Οίνοι» (Regional wine) 1. Αγιορείτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Mount Athos - Agioritikos) 2. Τοπικός Οίνος Πλαγιές Βερτίσκου (Regional wine of Slopes of Vertiskos) 3. Τοπικός Οίνος Τριφυλίας (Regional wine of Trifilia) 4. Τοπικός Οίνος Νέας Μεσήμβριας (Regional wine of Nea Messimvria) 5. Μακεδονικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Macedonia - Macedonikos) 6. Ηρακλειώτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Heraklion - Herakliotikos) 7. Λασιθιώτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Lasithi - Lasithiotikos) 8. Μεσσηνιακός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Messinia - Messiniakos) 9. Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Peloponnese - Peloponnesiakos) 10. Κρητικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Crete - Kritikos) 11. Τοπικός Οίνος Επανομής (Regional wine of Epanomi) 12. Κορινθιακός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Korinthos - Korinthiakos) 13. Τοπικός Οίνος Πυλίας (Regional wine of Pylia) 14. Θεσσαλικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Thessalia - Thessalikos) 15. Τοπικός Οίνος Τυρνάβου (Regional wine of Tyrnavos) 16. Τοπικός Οίνος Πλαγιές Αμπέλου (Regional wine of Slopes of Ambelos) 17. Τοπικός Οίνος Βίλιτσας (Regional wine of Vilitsa) 18. Τοπικός Οίνος Γρεβενών (Regional wine of Grevena) 19. Δωδεκανησιακός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Dodekanese - Dodekanissiakos) 20. Τοπικός Οίνος Κισάμου (Regional wine of Kissamos) 21. Παιανίτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Peanea) 22. Τοπικός Οίνος Αναβύσσου (Regional wine of Anavyssos) 23. Τοπικός Οίνος Κρανιάς (Regional wine of Krania) 24. Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πάρνηθας (Regional wine of Slopes of Parnitha) 25. Συριανός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Syros -Syrianos) 26. Θηβαϊκός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Thebes - Thivaikos) 27. Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κιθαιρώνα (Regional wine of Slopes of Kitherona) 28. Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πετρωτού (Regional wine of Slopes of Petroto) 29. Τοπικός Οίνος Γερανείων (Regional wine of Gerania) 30. Παλληνιώτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Pallini - Palliniotikos) 31. Αττικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Attiki - Attikos) 32. Τοπικός Οίνος Σιάτιστας (Regional wine of Siatista) 33. Τοπικός Οίνος Ριτσώνας Αυλίδας (Regional wine of Ritsona Avlidas) 34. Τοπικός Οίνος Λετρίνων (Regional wine of Letrines) 35. Τοπικός Οίνος Τεγέας (Regional wine of Tegea) 36. Αιγαιοπελαγίτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Aegean Sea) 37. Τοπικός Οίνος Σπάτων (Regional wine of Spata) 38. Τοπικός Οίνος Πλαγιών Πεντελικού (Regional wine of Slopes of Pendeliko) 39. Τοπικός Οίνος Μαρκόπουλου (Regional wine of Markopoulo) 40. Τοπικός Οίνος Ληλαντίου Πεδίου (Regional wine of Lilantio Pedio) 41. Τοπικός Οίνος Χαλκιδικής (Regional wine of Halkidiki) 42. Καρυστινός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Karystos - Karystinos) 43. Τοπικός Οίνος Χαλικούνας (Regional wine of Halikouna) 44. Τοπικός Οίνος Οπούντια Λοκρίδος (Regional wine of Opountia Lokridos) 45. Τοπικός Οίνος Παγγαίου (Regional wine of Pangeon ) 46. Τοπικός Οίνος Πέλλας (Regional wine of Pella) 47. Τοπικός Οίνος Δράμας (Regional wine of Drama) 48. Τοπικός Οίνος Αδριανής (Regional wine of Adriani) 49. Τοπικός Οίνος Σερρών (Regional wine of Serres) 50. Τοπικός Οίνος Αγοράς (Regional wine of Agora) 51. Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης (Regional wine of Valley of Atalanti) 52. Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας (Regional wine of Sterea Ellada) 53. Τοπικός Οίνος Αρκαδίας (Regional wine of Arkadia) 54. Τοπικός Οίνος Μεταξάτων (Regional wine of Metaxata) 55.Τοπικός Οίνος Κλημέντι (Regional wine of Klimenti) 56. Τοπικός Οίνος Κέρκυρας (Regional wine of Corfu) 57. Τοπικός Οίνος Ημαθίας (Regional wine of Imathia) 58. Τοπικός Οίνος Μαντζαβινάτων (Regional wine of Mantzavinata) 59. Τοπικός Οίνος Σιθωνίας (Regional wine of Sithonia) 60. Ισμαρικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Ismaros - Ismarikos) 61. Τοπικός Οίνος Αβδήρων (Regional wine of Avdira) 62. Τοπικός Οίνος Ιωαννίνων (Regional wine of Ioannina) 63. Τοπικός Οίνος Πλαγιές Αιγιαλείας (Regional wine of Slopes of Egialia) 64. Τοπικός Οίνος Πλαγιές του Αίνου (Regional wine of Slopes of Enos) 65. Θρακικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Thrace - Thrakikos) ή Τοπικός Οίνος Θράκης 66. Τοπικός Οίνος Ιλίου (Regional wine of Ilion) 67. Μετσοβίτικος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Metsovo - Metsovitikos) 68. Τοπικός Οίνος Κορωπίου (Regional wine of Koropi) 69. Τοπικός Οίνος Θαψανών (Regional wine of Thapsana) 70. Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κνημίδος (Regional wine of Slopes of Knimida) 71. Ηπειρωτικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Epirus - Epirotikos) 72. Τοπικός Οίνος Φλώρινας (Regional wine of Florina) 73. Τοπικός Οίνος Πισάτιδος (Regional wine of Pisatis) 74. Τοπικός Οίνος Λευκάδας (Regional wine Lefkada) 75. Μονεμβάσιος Τοπικός Οίνος (Regional wine of Monemvasia - Monemvasios) 76. Τοπικός Οίνος Βελβεντού (Regional wine of Velventos) 77. Λακωνικός Τοπικός Οίνος (Regional wine of Lakonia - Lakonikos) 78. Tοπικός Οίνος Μαρτίνου (Regional wine of Μartino) 79. Aχαϊκός Tοπικός Οίνος (Regional wine of Αchaia) 80. Τοπικός Οίνος Ηλείας (Regional wine of Ilia) 81. Τοπικός Οίνος Θεσσαλονίκης (Regional wine of Thessaloniki) 82. Τοπικός Οίνος Κραννώνος (Regional wine of Krannona) 83. Τοπικός Οίνος Παρνασσού (Regional wine of Parnasos) 84. Τοπικός Οίνος Μετεώρων (Regional wine of Meteora) 85. Τοπικός Οίνος Ικαρίας (Regional wine of Ikaria) 86. Τοπικός Οίνος Καστοριάς (Regional wine of Kastoria) Οίνοι Ρετσίνα συνοδευόμενοι από την ονομασία ενός νομού και από την ένδειξη «Ονομασία κατά παράδοση»(traditional designation) Ρετσίνα Αττικής (Retsina of Attiki) Ρετσίνα Βοιωτίας (Retsina of Viotia) Ρετσίνα Ευβοίας (Retsina of Evvia) Οίνοι που φέρουν το όνομα μιας περιοχής παραγωγής και την ένδειξη «Ονομασία κατά παράδοση» (traditional designation) Βερντέα Ονομασία κατά παράδοση Ζακύνθου (Verdea Onomasia kata paradosi Zakinthou) Ρετσίνα Μεσογείων (Retsina of Mesogia) Ρετσίνα Κρωπίας (Retsina of Kropia) ή Ρετσίνα Κορωπίου (Retsina of Koropi) (1) Ρετσίνα Μαρκοπούλου (Retsina of Markopoulo) Ρετσίνα Μεγάρων (Retsina of Megara) Ρετσίνα Παιανίας (Retsina of Peania) ή Ρετσίνα Λιοπεσίου (Retsina of Liopesi) Ρετσίνα Παλλήνης (Retsina of Pallini) Ρετσίνα Πικερμίου (Retsina of Pikermi) Ρετσίνα Σπάτων (Retsina of Spata) Ρετσίνα Θηβών (Retsina of Thebes) Ρετσίνα Γιάλτρων (Retsina of Gialtra) Ρετσίνα Καρύστου (Retsina of Karystos) Ρετσίνα Χαλκίδας (Retsina of Halkida)

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.119 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ