file Eπιλογή ποικιλίας

Περισσότερα
08/04/2009 23:06 #1295 από konstantinos
konstantinos δημιούργησε το θέμα: Eπιλογή ποικιλίας
Αυτές τις ημέρες φυτεύω ένα αμπέλι και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποια ποικιλία που να δίνει απευθείας γλυκό κρασί, ώστε να φυτέψω και μερικά τέτοια κλήματα. Γνωρίζω ότι το γλυκό κρασί επιτυγχάνεται με τη διακοπή του βρασμού του μούστου, αλλά χρειάζεται προσοχή. Υπάρχει τρόπος να το πετύχω με συγκεκριμένη ποικιλία;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/04/2009 14:40 #1296 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Eπιλογή ποικιλίας
Φίλε Konstantine,
Πολλοί αυτές τίς ημέρες ευρίσκουν τόν χρόνο νά ασχοληθούν μέ τίς "φυτείες" τους. Όμως έχουν κάνει καί ένα κουμάντο από πολύ ενωρίς. Καί, ειδικά, γιά τήν επιλογή - παραγγελία τών φυτών. Τά φυτά δέν είναι προϊόντα τής λαϊκής γιά τά ψωνίσης, από ό,τι απομένει, στό τέλος, πού θά είναι καί φθηνά! Ενωρίς, νά πάρης ό,τι θέλης καί νά είναι καί αξιόπιστα. Πρόσεχε τό τελευταίο.
Αναφορικά μέ τίς ποικιλίες, γιά γλυκό κρασί:
Γιά λευκό, θά σού έλεγα βασικά, τό Μοσχάτο (Σάμου, `Ρίου, Αλεξανδρείας, άν καί εσείς τήν παραλλαγή πού έχετε τό λέτε "Μοσχάτο Σπίνας").

Γιά ερυθρό γλυκύ οίνο, όπως έλεγα καί στό φίλο "chania" στήν σχετική ενότητα ΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΜΠΕΛΙΩΝ?



<!--[endif]-->


στό http://ampelourgos.gr/forums/t/283.aspx βασικές ποικιλίες στήν Νότια Χώρα γιά τόν σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται η Μαυροδάφνη, τό Παριανό , τό Μαυρολιάτικο καί τό Φωκιανό τό μαύρο.
Τά τρία τελευταία είναι τού δικού σας νησιωτικού χώρου καί δέν νομίζω ότι χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις. Η Μαυροδάφνη, άν τό επιχειρήσης, μήν τήν βάλης σέ βαρύ αργιλώδες , αλλά σέ πλευρώματα μέ ελαφρύ ασπρόχωμα καί πέτρα , ή, αντίστοιχα, πασπαριά. Εναλλάκτικά , ή /καί συμπληρωματικά, θά σού συνιστούσα καί τή σταφίδα τήν μαύρη, ή μαύρο ψιλόρραγο πού σταφιδιάζει. Είναι πολύ καλό καί ταιριάζει μέ τά περισσότερα. Η Μαυροδάφνη καί η Σταφίδα θέλουν χαράκωμα καί θειάφισμα στό άνθος, άλλως η ανθόρροια θά είναι έντονη έως πλήρης.
Εξυπακούεται ότι θά βάλης καί κάποιες άλλες ποικιλίες γιά τόν συνδυασμό, αναλόγως τού τί χαρακτηριστικά θέλης νά συμπληρώσης ή νά επιτύχης. Ειδικά γιά τό Φωκιανό , λόγω πτωχού χρώματος, οι περισσότεροι τό συνδυάζουν μέ μιά βαθύχρωμη ποικιλία, όπως τήν Μαντηλαριά.
Λεπτομέρειες γιά τήν εφαρμογή τής τεχνικής τού γλυκού οίνου, δέν κατέχω ιδαίτερες. Κανόνισε νά μάθης πολύ ενωρίς, (όχι τήν τελευταία στιγμή, όπως τό κάνεις μέ τά κλήματα), νά είπης καί σέ εμάς, (άν καί προσωπικά προτιμώ νά παίρνω καν'ά πμουκάλι γλυκό κρασί από νησιώτες πού τό'χουν μεράκι, παρά νά επιχειρήσω δικό μου).
Καλή σου τύχη,
KLASSIKOS



Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/04/2009 00:55 #1299 από konstantinos
konstantinos απάντησε στο θέμα: Eπιλογή ποικιλίας
Ευχαριστώ πολύ το φίλο KLASSIKO για την άμεση και πολύ κατατοπιστική απάντηση. Βέβαια για την επιλογή ποικιλίας και παραγγελία κλημάτων είχα φροντίσει από πέρσι και τώρα έχω παραλάβει. Απλώς άφησα σε μια άκρη χώρο για καμιά τριανταριά κλήματα για γλυκό κρασί που πολύ θα ήθελα να καταφέρω να παράγω,δεν ήξερα όμως σχετικές ποικιλίες.

Το γλυκό κρασί επιτυγχάνεται, όταν με τεχνητά μέσα σταματήσουμε τη ζύμωση του μούστου, όσο αυτός είναι ακόμα γλυκός και πριν η γλυκιά γεύση του γίνει με λίγα λόγια οινόπνευμα. Βέβαια είναι δύσκολη διαδικασία, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αν κάτι δεν πάει καλά (συνθήκες αποθήκευσης, θερμοκρασία κτλ.) να ξεκινήσει ξανά η ζύμωση που διακόπηκε και να καταλήξει σε ξύδι! Έτσι τα περισσότερα γλυκά κρασιά του εμπορίου για να μην πούμε όλα, δεν έχουν ακολουθήσει αυτή τη φυσική διαδικασία και για να αποφύγουν τα προβλήματά της παράγονται με προσθήκη ζάχαρης, σιροπιών και άλλων γλυκαντικών ουσιών στο τέλος της ζύμωσης και χωρίς να δίδεται βάση στην ποικιλία των σταφυλιών. Όντως από τις ποικιλίες που αναφέρατε έχω μοσχάτο. Όταν θα επιχειρήσω την παραγωγή γλυκού κρασιού θα ενημερώσω. Ευχαριστώ και πάλι για την άμεση ανταπόκριση!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.138 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ