file "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΔΕΙΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ".

Περισσότερα
01/04/2008 11:09 #96 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΔΕΙΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ".
Πολλοί μικροπαραγωγοί και ερασιτέχνες οινοποιοί, σε λίγο θα "αδειάσουν" τα βαρελάκια τους από το κρασί, αν μάλιστα ήταν "καλό" θα τα έχουν ήδη αδειάσει οι "φίλοι, γνωστοί κουμπάροι..." και πάει λέγοντας !!!

Τι θα το κάνουμε όμως το άδειο ξύλινο βαρελάκι προκειμένου να διατηρηθεί;

Αν έχουμε αφαιρέσει την οινολάσπη, με το άδειασμα του βαρελιού, τότε θα το πλύνουμε καλά και θα αφαιρέσουμε ότι στερεό υπόλειμμα υπάρχει μέσα, απολυμαίνοντάς το, π.χ κλείνοντας την τρύπα και αφού το έχουμε ήδη στραγγίσει καλά και καίγοντας μέσα μια θειαφοπαστίλια των 2,5 γραμ. αν το βαρέλι είναι 100 λίτρων, των 5γραμ. αν το βαρέλι είναι μέχρι 200 λίτρα και 10 γραμ. αν το βαρέλι είναι 500 λίτρα.

Κάθε δίμηνο θα το ανοίγουμε και θα επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με την ίδια αναλογία παστιλιών.

Για να μην "στανιάρει" το βαρέλι ειδικά αν βρίσκεται σ ε μέρος που δέχεται την επιρροή της ηλιακής ακτινοβολίας, κατά διαστήματα, μπορούμε να το σκεπάζουμε με μια υγρή λινάτσα.

Εφόσον δεν το απολασπώσουμε το βαρέλι, μπορούμε απλά να το ανοίξουμε, να προσθέσουμε μια ανάλογη οινολογική ουσία για να μην έχουμε "ξίνισμα" και να το ξανασφραγίσουμε έτσι ώστε να διατηρηθεί "στανιαρισμένο" μέχρι την επόμενη σοδειά.

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.100 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ