file '' H KABA TOY ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥ -ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ".

Περισσότερα
02/04/2008 10:40 #100 από VAGAIOS
VAGAIOS δημιούργησε το θέμα: '' H KABA TOY ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΟΥ -ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥ".
Πολλοί εξ ημών αμπελουργοί προχωρούν και στην εμφιάλωση του παραγόμενου κρασιού και επομένως απαιτείται και κάποιος ιδιαίτερος χώρος προκειμένου να γίνονται οι σχετικές εργασίες αλλά και να φυλάσσονται τα μπουκάλια, μέχρις ότου καταναλωθεί το κρασί, χρειαζόμαστε δηλαδή μια ιδόκτητη "κάβα".

Στα σύγχρονα διαμερίσματα όσο επιθυμητό κι αν είναι αυτό είναι πρακτικά δύσκολο, ενώ αν έχουμε κάποιοιν ανάλογο χώρο σε υπόγειο, πυλωτή κλπ τα πράγματα διευκολύνονται.

Με απλές μεθόδους, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια "ευπρόσωπη κάβα" και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας και στους οινο-φίλους μας, να απολαύσουμε αμφότεροι, τα "οινικά (μας) και όχι μόνο δημιουργήματα" !!!

Για το σκοπό αυτό παραθέτουμε μερικές βασικές και χρηστικές οδηγίες:

<ol>

  • <div>Οι φιάλες των κρασιών "είθισται" να τοποθετούνται σε πλάγια θέση, ώστε ο φελλός να διαβρέχεται πλήρως και να αποφεύγεται η ξηρότητά του, που μπορεί να συντελέσει "αργά και σταθερά" στην καταστροφή του, στην είσοδο οξυγόνου στο περιεχόμενο της φιάλης και συνεπώς στη σταδιακή "οξείδωση" του κρασιού.</div>

  • <div>Η θερμοκρασία του χώρου είναι βασική παράμετρος και μάλλον η πλέον σημαντική, μιας "ιδανικής" κάβας. Για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρείται σταθερή όλες τις εποχές και να κυμαίνεται ανάμεσα στους 11-13 βαθμούς καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Η επίτευξη επομένως μιας σταθερής θερμοκρασίας, προϋποθέτει κατ΄ανάγκη, χώρους σχετικά ψυχρούς με ποσοστό ικανοποιητικής υγρασίας και χώρους γενικά δυσμετάβλητης θερμοκρασίας, γιαυτό και στην εισαγωγή αναφερθήκαμε στα υπόγεια ως τα δανικά μέρη για το "στήσιμο" μιας κάβας. Σε περίπτωση που τα πράγματα απαιτούν μια "διορθωτική" κίνηση πολλοί εγκαθιστούν και κλιματιστικά μηχανήματα, ενώ υπάρχει και μια ευελιξία σε ό,τι αφορά τα θερμοκρασιακά όρια. Έτσι και μια θερμοκρασία πχ 18 βαθμών μπορεί να γίνει ανεκτή, εφόσον παραμένει σταθερή και δεν υπάρχουν σημαντικές μεταπτώσεις. Σε θερμοκρασίες 8-9 βαθμών παρεμποδίζεται η "ωρίμανση" των κρασιών ενώ σε θερμοκρασίες πάνω από 20-25 βαθμούς επιταχύνεται "ανεξέλεγκτα" η ωρίμανσή του.</div>

  • <div>Η υγρασία του χώρου είναι ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας μιας και π.χ από την παρουσία κλιματιστικού ενδέχεται να είναι ξηρή η ατμόσφαιρα και να "στεγνώσουν" οι φελλοί, πράγμα όμως που αποφεύγουμε, αν οι φιάλες είναι σε πλάγια θέση και τα καψύλλια καλά προσαρμοσμένα στις φιάλες. Ύπαρξη υπερβολικής υγρασίας προκαλεί συμπτώματα μούχλας που μπορεί να καταστρέψει τις ετικέτες ή να μουχλιάσουν οι φελλοί. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία και θερμόμετρου και υγρόμετρου. </div>

  • <div>Ο φωτισμός. Μια κάβα εξ ορισμού πρέπει να είναι σκοτεινή και όσο λιγότερο την επισκεπτόμαστε τόσο καλύτερα. Πρέπει να χρησιμοποιούμε διακριτικό φωτισμό από λυχνίες πυράκτωσης μικρής ισχύος λ.χ 25W και να μην υπάρχουν λαμπτήρες φθορισμού καθώς και η κάβα, να μην είναι "εκτεθειμένη" στο άπλετο ηλιακό φως.</div>

  • <div>Οσμές. Η κάβα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει χαρακτήρα "γενικής αποθήκης" και δεν πρέπει να συνυπάρχουν υλικά, προϊόντα και λοιπά αναλώσιμα που να εκδύουν έντονη και χαρακτηριστική οσμή.Το μόνο που επιτρέπεται να συνυπάρχει είναι άλλα αλκοολούχα ποτά, εμφιαλωμένα και όχι χύμα, τα οποία σε αντίθεση με τα μπουκάλια κρασιού τοποθετούνται σε όρθια θέση.</div>

  • <div>Καθαριότητα. Απαιτείται σχολαστική καθαριότητα του χώρου και το δάπεδο καλό είναι να είναι στρωμένο με αντιολισθητικά πλακίδια ώστε να καθαρίζονται εύκολα και γρήγορα και να αποφεύγονται εστίες μόλυνσης. Η παρουσία παροχής νερού -και ζεστού ακόμη καλύτερα- διευκολύνει την καθαριότητα σε περιπτώσεις πχ σπασίματος μπουκαλιού, ενώ τα υλικά καθαριότητας πρέπει να είναι "απλά" και όχι χημικά προϊόντα.</div>

  • <div>Κραδασμοί. Οι απότομοι και έντονοι κραδασμοί θεωρούνται δευτερογενώς ως "παρενοχλητικοί" παράγοντες που ευθύνονται για την ανατάραξη των αποθηκευμένων φιαλών, ενώ επίσης το ίδιο προβληματική θα είναι και η κάβα, η οποία λ.χ αποτελεί μέρος ή τμήμα υπόγειου χώρου στάθμευσης και όπου καθημερινά εισέρχονται και εξέρχονται οχήματα. </div>

  • <div>Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις οι χομπίστες, έχουν δημιουργήσει τις πλέον ιδανικές συνθήκες κάβας, σε χώρους υπόγειους, με τοίχους επενδεδυμένους με πέτρα και ξύλο, με αντιολισθητικά δάπεδα, ανάλογο φωτισμό, ειδικά ράφια κοκ</div>

  • <div>Όσον αφορά το γέμισμα της κάβας δεν χρειάζεται βιασύνη και πλέον των δικών μας κρασιών, μπορούμε να προμηθευτούμε και άλλα από την αγορά που να ταιριάζουν στα "ίδια γούστα", προσέχοντας να τα αποθηκεύουμε κατά παραγωγό ή ποικιλία ή ομάδα κρασιών, να τοποθετούνται στα ράφια αναλόγως του χρόνου κατανάλωσης και του χρόνου παλαίωσης, ενώ στην περίπτωση των δικών μας, αν δεν υπάρχουν ετικέτες απαιτείται τουλάχιστον ένα αυτοκόλλητο ετικετάκι σε κάθε φιάλη που να δηλώνει βασικά στοιχεία της ταυτότητάς τους. Πάντως σήμερα η κατασκευή από μας, ετιέκτας μέσω Η/Υ, είναι πολύ απλή και εύκολη υπόθεση και μπορούμε να κατασκευάσουμε μια "μακέτα" δικής μας έμπνευσης την οποία και θα τυπώσουμε και εκτυπώσουμε στα υπάρχοντα αυτοκόλλητα έτοιμα ετικετάκια που υπάρχουν στα αναλώσιμα των βιβιλοπωλείων, καταστημάτων Η/Υ κλπ.</div>

  • <div>Σε κάθε περίπτωση ας μην ξεχνάμε, ότι πέραν των απόψεων ή γνωμών των ειδικών και των γευσιγνωστών, η τελική επιλογή μιας φιάλης για να μπει στην κάβα για συμπλήρωση, "βαρύνει" και μας τους ίδιους, αναλόγως με το τι κρασιά επιθυμούμε και καταναλώνουμε με βάση τις γευστικές απαιτήσεις και εμπειρίες μας.</div>
  • </ol>

    "Vagaios ampelourgos"

    "Οίνος και παίδες αληθείς...".

    Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

    Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.115 δευτερόλεπτα
    Powered by Kunena Φόρουμ