file Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .

Περισσότερα
13/09/2017 20:40 #23621 από THUKIS
THUKIS δημιούργησε το θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Καλησπέρα παιδιά ,
Φτάνει η ώρα να μαζέψουμε και λίγο τα μπέρδεψα στο μυαλό μου .

Α).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για απόσταγμα πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε ώστε να μην έχει πρόβλημα το απόσταγμα στο καζάνι ; Τα σταφύλια φέτος είναι πολύ καθαρά,υψηλά ζάχαρα 12++ που σκέφτηκα να μην ρίξω αλλά φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες και τον χρόνο παραμονής μέχρι να ανοίξουν τα καζάνια .

Β).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για κρασί πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε στην αρχή/πατημα και στο τράβηγμα του μούστου;Τα σταφύλια θα είναι τα ίδια .

Γ).Όταν έχουμε σταφυλοπολτό τι όγκο υπολογίζουμε για μούστο; Πχ 100 λίτρα σταφυλοπολτό περίπου 60 λίτρα μούστο;

Μπορεί να χρησιμοποιήσω παστίλιες μουστόλης για αυτό ρωτάω τι όγκο υπολογίζουμε .
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .

Ξέρω ότι θα μου πείτε πάνε σε έναν χημικό να σου πει εκείνη την στιγμή αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια στην περιοχή μας .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

υ.γ. είχα και κάτι άλλο να ρωτήσω αλλά δεν μου έρχεται :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2017 21:31 - 13/09/2017 21:40 #23622 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
www.ampelourgos.gr/forum/%CE%BF%CE%AF%CE...BB%CF%86%CE%B9%CF%84 Δεν υπάρχει διαφορά Α)και Β) την ίδια ποσότητα βάζουμε.Στο Γ) εξαρτάται από το πόσο θα πιέσεις στο σταφυλοπιεστήριο.
Τελευταία διόρθωση: 13/09/2017 21:40 από κωστας χ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2017 22:50 #23623 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Μπορεί να χρησιμοποιήσω παστίλιες μουστόλης για αυτό ρωτάω τι όγκο υπολογίζουμε .
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .

Θα υπολογισεις συμφωνα με οτι γραφουν οι παστιλιες! Ειναι ερωτηση αυτη?
Δεν ξερω αν η μουστολη θα αλλαζε σε τετοιο τραγικο βαθμο την γευση/ποικιλιας ωστε να το καταλαβετε, δεν το νομιζω ειναι λιγο κουφο αυτο, κατι αλλο θα συνεβει.
Η γνωμη μου ειναι οτι.. εαν δεν παλιωνεις κρασι και καταναλωνεται μεσα στην χρονια να μην βαλεις τιποτα προσθετο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2017 08:03 #23624 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Stelios1 το κρασί το βάζω σε δρύινο βαρέλι για 1 χρόνο .
Επειτα πριν την εμφιάλωση θειωνω και στέκονται τα μπουκάλια για χρόνια .
Δεν πολύ πίνουμε κρασί . Μόνο Χριστούγεννα και σε καμία γιορτή . Έχουμε μπουκάλια από το 80 ' .
Πιο πολύ τσίπουρο καταναλώνουμε και πουλάμε σε κάνα φίλο .

Ρωτάω για τις παστίλιες διότι χρησιμοποιούν δικές τους ζύμες και για αυτό λέω μήπως αλλάζει η γεύση .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2017 09:35 #23625 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .

THUKIS έγραψε: Καλησπέρα παιδιά ,
Φτάνει η ώρα να μαζέψουμε και λίγο τα μπέρδεψα στο μυαλό μου .

Α).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για απόσταγμα πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε ώστε να μην έχει πρόβλημα το απόσταγμα στο καζάνι ; Τα σταφύλια φέτος είναι πολύ καθαρά,υψηλά ζάχαρα 12++ που σκέφτηκα να μην ρίξω αλλά φοβάμαι τις υψηλές θερμοκρασίες και τον χρόνο παραμονής μέχρι να ανοίξουν τα καζάνια .

Β).Στον σταφυλοπολτό που θα έχουμε για κρασί πόσο είναι η αναλογία (δόση μεγ. - ελαχ. ) μεταμπισουλφιτ που χρησιμοποιούμε στην αρχή/πατημα και στο τράβηγμα του μούστου;Τα σταφύλια θα είναι τα ίδια .

Γ).Όταν έχουμε σταφυλοπολτό τι όγκο υπολογίζουμε για μούστο; Πχ 100 λίτρα σταφυλοπολτό περίπου 60 λίτρα μούστο;

Μπορεί να χρησιμοποιήσω παστίλιες μουστόλης για αυτό ρωτάω τι όγκο υπολογίζουμε .
Αν και μια φορά έχω χρησιμοποιήσει παστίλιες μουστόληςς και άλλαξε τελείως το κρασί σαν γεύση/ποικιλίες . Έχει παρατηρήσει κάποιος κάτι τέτοιο ; Το λέω γιατί κάθε χρόνο βάζουμε τις ίδιες ποικιλίες και περίπου έχει στάνταρ γεύση /σώμα .

Ξέρω ότι θα μου πείτε πάνε σε έναν χημικό να σου πει εκείνη την στιγμή αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τέτοια στην περιοχή μας .

Ευχαριστώ εκ των προτέρων .

υ.γ. είχα και κάτι άλλο να ρωτήσω αλλά δεν μου έρχεται :)


Καλημέρα
Πολλοί δεν θειώνουν σταφυλοπολτό που θα πάει για απόσταξη.
Η γνώμη μου είναι αντίθετη.
Πάντα θειώνω στις κατάλληλες ποσότητες για οινοποίηση.
Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη ή ακατάλληλη γεύση.
10 γρ μεταμπισουλφίτ στο 100 λιτρο σταφυλοπολτού για υγιή κόκκινα σταφύλια είναι ενδεδειγμένη.
Αν μετά την ζύμωση παραμείνουν πολύ για να πάρουν σειρά για απόσταξη ακολουθείς μετρήσεις ενεργού θειώδους.
Οι απαντήσεις είναι: Α και Β το ίδιο, η οινοποίηση είναι κοινή είτε θα κάνεις κρασί είτε απόσταγμα.
Γ ναι.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2017 00:51 #23633 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Εξ αιτιας σας εδω μεσα τωρα θειωνω στο πατημα, δεν ειδα κανενα προβλημα στο τσιπουρο.
Εαν ειχα σταφυλια που θα πηγαιναν εξ ολοκληρου για τσιπουρο (απαγορευεται) φυσικα και δεν θα θειωνα. Εχω παρα πολλους πελατες ομως στο καζανι που αγοραζουν σταφυλια να κανουν τσιπουρο (παρανομοι αυτοι ε!) για παρτη τους, αμα τους πεις για θειωση θα τους φανουνε μαγικα, αλλα βγαζουν καλο τσιπουρο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/09/2017 14:29 #23636 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας και το ενδιαφέρον .
Και εγώ δεν θείωνα παλιά πριν γνωρίσω το φορουμ και ενημερωθω .

Μια τελευταία σκέψη που είχαμε με την παρέα :

Το τετραήμερο που έρχεται θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες .
Πιο καλά είναι να βρεί τα σταφύλια στο κλήμα 'η στο βαρέλι ? τα μέτρησα χθες (βουλγάρικο από 10 μέχρι 14 ) . Πάνω από την Έδεσσα 350μ , ξερικό , 30+ χρονών .
Τα ξινόμαυρα θέλουν ακόμα αρκετά . Αν και είδα 2 μελισσούλες ....

Τέλος αναρωτιόμασταν αν μαζευτούν πολύ πρωί αν έχουμε κέρδος σε άρωμα / αιθέρια έλαια πτητικά λόγο δροσιάς . Αυτό το σκεφτήκαμε λόγο οτι μαζευουμε βότανα τα οποία υπάρχει διαφορα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού μαζέματος .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2017 08:51 #23723 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Καλημέρα παιδιά ,
Πριν 3 ημέρες πατήσαμε κάποια σταφύλια και ο σταφυλοπολτος μπήκε σε 8 50άρι βαρέλια πλαστικά . Στα τέσσερα δεν έριξα τίποτα. Στα άλλα τέσσερα έριξα από 5 γρ. μεταμπισουλφιτ αραιωμένο με νερό και καλό ανακάτεμα στο βαρέλι .
Αυτά που δεν έριξα τίποτα ,τρίτη μέρα τώρα βράζουν σαν τρελά . Τα άλλα τέσσερα με μεταμπισουλφιτ ακόμα περιμένω . Ούτε φουσκάλα .

Ποικιλία. Βουλγάρικο 11-12 μπομε.

Είναι φυσιολογικό αυτό ;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2017 10:11 #23725 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Λογικά σήμερα θα ξεκινήσει. Μήπως η θερμοκρασία είναι χαμηλή και δυσκολεύεται διπλά; Αν δεν ξεκινήσει θα πρέπει να εμβολιάσεις με ζύμες του εμπορίου ή με μια ποσότητα απο τον μούστο που ήδη ζωμώνεται από τα 4 δοχεία. Δεν μου έχει τύχει ποτέ να μην ξεκινήσει η ζύμωση οπότε για θέματα εμβολασμού ας απάντήσει και κάποιος άλλος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2017 10:19 #23726 από THUKIS
THUKIS απάντησε στο θέμα: Μεταμπισουλφιτ απορίες /αναλογίες .
Από θερμοκρασία δεν έχουμε πρόβλημα . Έχει αρκετή ζέστη αυτές τις ημέρες .
Θα μαζέψουμε και σήμερα απογευμα κάνα 15 κλούβες .
Αν δεν έχει ξεκινήσει ο βρασμός θα ριξω κάνα κουβά από τα άλλα βαρέλια που έχουν ξεκινήσει να πάρει μπρος .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.283 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ