file Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου

Περισσότερα
19/09/2017 16:43 #23718 από akis.kollias
akis.kollias δημιούργησε το θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
καλησπερα και απο εμενα,θα ηθελα να ρωτησω το εξης , ποσες φορες πρεπει να <<συρω>> το κρασι και ανα ποσο χρονικο διαστημα?ενας γνωστος μου ειπε να το μεταγγισω ανα 8 μερες και τρεις φορες. ισχυει κατι τετοιο? να ακολουθησω αυτη την συμβουλη?
μιλαμε για ποσοτητα περιπου 50 λιτρων λευκης οικοποιησης και καθαρα για σπιτικο κρασακι. σας ευχαριστω

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/09/2017 21:47 #23722 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Οι μεταγγίσεις, ειδικά αν δεν γίνουν σωστά εμπεριέχουν κινδύνους. Οι πολλές μεταγγίσεις εμπεριέχουν πολλούς κινδύνους. Το τρεις φορές ανά οκτώ ημέρες, μάλλον είναι υπερβολή.

Αυτή τη στιγμή τι έχεις, σταφύλια, μούστο, μούστο απολασπωμένο, μούστο αποζυμωμένο;

Χοντρικά οι μεταγγίσεις είναι:
Μία μια την προζυμωτική απολάσπωση.
Μία μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης.
Μία αμέσως μετά τα μεγάλα κρύα.

Λογικά μέχρι τότε το κρασί σου θα έχει αποκτήσει ένα πολύ καλό επίπεδο διαύγειας οπότε και θα μπορέσεις να το εμφιαλώσεις.

Ίσως η συμβουλή του φίλου σου για μετάγγιση τρεις φορές ανά οκτώ ημέρες να σου δώσει την δυνατότητα για πιο άμεση κατανάλωση αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2017 22:12 #23731 από akis.kollias
akis.kollias απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
σε ευχαριστω για την απαντηση σου!
βγαζω πολλα χρονια τσιπουρο απο ντεμπινα και φετος ειπα να πειραματιστω να δοκιμασω να βγαλω λιγο κρασακι για το σπιτι και ειμαι σε πολυ αρχαριο σταδιο. εχω μουστο αλλα δεν εχει γινει απολασπωση σωστα γιατι δεν ηξερα ( απ'οτι διαβασα να τον κρυωσω και να τον αφησω καποιες ωρες). πατηθηκαν τα σταφυλια, ξεχωρισα τον μουστο, εβαλ μιση μουστολη 1-2 στα 50 κιλα μουστο, τον αφησα περιπου 4-5 ωρες στο πλαστικο βαρελι που εχω και μετα τον μεταγγισα στο ανοξειδωτο βαρελι. ολα αυτα γιναν την κυριακη που μας περασε.
αρα Ανδρεα τωρα δεν πρεπει να κανω εστω μια μεταγγιση για να καθαρισει πριν τελειωσει η αλκοολικη συμωση? επισης σκεφτομουν να μην το εμφιαλωσω και να το αφησω στο ανοξειδωτο που εχω με παραφινελαιο στο κελαρι που εχω φτιαξει στο χωριο. ειναι σωστο αυτο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2017 11:11 - 21/09/2017 16:58 #23739 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Οι 5-6 ώρες είναι λίγες για την απολάσπωση. Του χρόνου να το αφήσεις 24 ώρες. Τώρα ότι έγινε έγινε.

Από την στιγμή που ζυμώνει τώρα θα έλεγα να μην το μεταγγίσεις. Εγώ θα περίμενα να ολοκληρωθεί η ζύμωση και μετά θα έκανα την μετάγγιση. 1-2 μήνες μετά την μετάγγιση το κρασί να έχει διαυγάσει πολύ καλά και θα μπορείς να το καταναλώνεις από το ανοξείδωτο.

Να το παρακολουθείς καθημερινά όμως για την πορεία της ζύμωσης με πυκνόμετρο και όχι να περιμένεις τις περιβόητες 40 μέρες.
Τελευταία διόρθωση: 21/09/2017 16:58 από andreas.360.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/09/2017 21:57 #23743 από akis.kollias
akis.kollias απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
σε ευχαριστω Ανδρεα. θα ακολουθησω την συμβουλη σου και δεν θα το πειραξω καθολου. να το παρακολουθω καθημερινα μου ειναι καπως δυσκολο γιατι το εχω σε κελαρι στο χωριο αλλα θα ειμαι εκει 2 με 3 φορες την εβδομαδα. . σημερα πηγα και το ειδα στην 4 μερα απο τον τρυγο και ειναι ουσιαστικα στην αρχη, σταφυλοσακχαρα στο 22% και ομολογω οτι εχει ηδη καθαρισει αρκετα και απ'οτι βλεπω ξεκινησαν και τα κρυα !!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/09/2017 13:27 #23747 από teohunter
teohunter απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Γεια σας και απο μενα.Χθες 21/9 τρυγησα ενα αμπελακι πατηθηκε το σταφυλι περιπου 1200ροδιτης και 200 μαυροδαφνη.Θα ηθελα την γνωμη σας οσον αφορα το βγαλσιμο απο την καδη.Να το κανω το σαββατο απογευμα η κυριακη απογευμα???Θα υπαρξει καποιο προβλημα περα απο το χρωμα???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2017 16:37 #23753 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Δεν βλέπω το λόγο γιατί να υπάρξει κάποιο θέμα. Ίσως λίγη τανίνη παραπάνω αν και λόγω της απουσίας της αλκοόλης δεν θα εκχυλιστούν οι σκληρές τανίνες.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2017 13:00 #23770 από teohunter
teohunter απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Σε ευχαριστω andreas.Το δειγμα για τον οινολογο το παιρνουμε οταν ξεκινησει ο βρασμος η πριν.Εγω πηγαινω δειγμα με ττην εναρξη του βρασμου και μια στο τελος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2017 14:11 #23771 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου
Απ' όσο γνωρίζω το δείγμα παίρνεις και το πας πριν ξεκινήσει ο βρασμός για να έχεις το περιθώριο να κάνεις διορθώσεις στον μούστο (αν χρειαστεί) πρίν να έχει ξεκινήσει η ζύμωση για τα καλά.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2017 17:47 - 25/09/2017 17:49 #23772 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Πότε και πόσες μεταγγίσεις πρέπει να κάνω στο κρασί μου

andreas.360 έγραψε: Απ' όσο γνωρίζω το δείγμα παίρνεις και το πας πριν ξεκινήσει ο βρασμός για να έχεις το περιθώριο να κάνεις διορθώσεις στον μούστο (αν χρειαστεί) πρίν να έχει ξεκινήσει η ζύμωση για τα καλά.


Πολύ σωστός ο Αντρέας (άλλωστε, άμα αρχίσει η ζύμωση, τα δεδομένα έχουν αλλοιωθεί)

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 25/09/2017 17:49 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": andreas.360, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.250 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ