file Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί

Περισσότερα
19/09/2018 23:23 #25978 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλησπέρα σε όλους,

Μαζέψαμε και πατήσαμε και φέτος τα σταφυλάκια και κάναμε μούστο. Φέτος πήγα νωρίς και ο μούστος έχει 11.5 βαθμούς μπωμέ. Έριξα μεταμπισουλφίτ και η ζύμωση έχει ξεκινήσει...

Thanasis
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2018 21:19 #26012 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Τέλειωσε η ζύμωση. Μέτρησα την Τρίτη ειδικό βάρος 0.996 και περίμενα 2-3 μέρες να πέσει για να φτάσει στο 0.993 και να κλείσω με παραφινέλαιο. Έκανα μετάγγιση σήμερα και μέτρησα πάλι το ειδικό βάρος αλλά δεν έπεσε καθόλου. Τι να κάνω; Να περιμένω ή να το κλείσω με παραφινέλαιο;

Σας ευχαριστώ!

Thanasis
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2018 23:16 - 29/09/2018 23:20 #26013 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Το ορθόν είναι ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε η αλκοολική ζύμωση (ακολουθεί η μηλογαλακτική).

Κάποια στιγμή προσπάθησα να κάνω σύνθεση διαφόρων πινάκων, για να βοηθηθώ στην προσπάθεια μου. Σας τον κοινοποιώ. Όπως βλέπετε, το πόσο θα είναι το ειδικό βάρος σε ένα ζυμωμένο μούστο, σχετίζεται με το πόσα ήταν τα αρχικά σάκχαρα και κατά συνέπεια το αναμενόμενο αλκοόλ.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 29/09/2018 23:20 από Goude.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, tsiubiu

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2018 00:24 #26014 από tsiubiu
tsiubiu απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Δε γνώριζα για αυτό το συσχετισμό με τα σάκχαρα και το ειδικό βάρος. Ακολουθούσα τις οδηγίες από πέρυσι που μάζεψα πιο αργά και πιο ώριμα τα σταφύλια 12.5-13 βαθμούς μπωμέ, και με συμβούλεψαν να κλείσω το κρασί όταν το ειδικό βάρος φτάσει στο 0.993.

Από τον πίνακα βλέπω ότι με 11.5 βαθμούς μπωμέ φέτος, το ειδικό βάρος φτάνει στο 0.9945 στο τέλος της ζύμωσης. Εντάξει κοντά είμαι. Αύριο το πρωί θα κλείσω με παραφινέλαιο, για να μην οξυδωθεί και άλλο το κρασάκι...

Φέτος έκανα τη μετάγγιση με σωληνάκι/συγκοινωνούντα δοχεία. Πέρυσι την είχα κάνει με κατσαρόλες...

Σε ευχαριστώ.

Thanasis
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2018 11:52 #26134 από Kostas37
Kostas37 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Καλημέρα στην παρέα,

πρώτη προσπάθεια για κρασί και έχω δύο βαρέλια, ένα 100Lt Inox
και ένα πλαστικό 100 Lt με 12,4 μπομέ ποικιλίας σαβατιανό, ροδίτης και μοσχάτο
Τρύγισα στα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως έριξα soulfid από τον χημικό.
Η ζύμωση σταμάτησε στις 12 μέρες και μετά από το δεύτερο δείγμα στον χημικό
έριξα πάλι Soulfid και σφράγισα τα βαρέλια. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες
και πρέπει να κάνω μετάγγισησύμφωνα με τον χημικό. Θα χρειαστεί αντλία ή
μπορώ να χρησιμοποιήσω
και χειροκίνητη;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2018 21:50 #26135 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Όταν λες χειροκίνητη εννοείς σαν αυτή του λαδιού;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/10/2018 11:29 #26137 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Συνονόματε αν έχεις τα δοχεία ψηλά ενώνεις τις κάνουλες με λάστιχο τροφίμων και με την ροή μεταφέρεται στο νέο δοχείο.Συστήνω να αφήσεις λίγες μέρες με κρύο να καθαρίσει πλήρως από πάνω μέχρι την κάνουλα και μετά κάνε την μετάγγιση.Ανά 10 ημέρες βάλε ένα ποτηράκι να βλέπεις αν καθάρισε.Καλόπιοτο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Kostas37

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2018 15:39 #26212 από Kostas37
Kostas37 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια για σπιτικό λευκό κρασί
Δοκίμασα και από τα δύο βαρέλια και το δείγμα από το
πλαστικό βαρέλι έχει καλύτερη γεύση από'τι το Inox.
Στο Inox ο μούστος πικρίζει λίγο.
Μετάγγιση δεν έχω κάνει ακόμη, περιμένω σύμφωνα
με τις συμβουλές να καθαρίσει ο μούστος. Σε μία εβδομάδα
με δέκα μέρες νομίζω θα την κάνω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.070 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ