file Η πρωτη φορα τρομαζει

Περισσότερα
01/08/2009 01:48 #1818 από Xiotis
Xiotis δημιούργησε το θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Εχω διαβασει 2 βιβλια και ακομα δεν ξερω πως να κανω κρασι και τι εξωπλισμο θα χρειαστω.

Ειναι η πρωτη μου φορα και εχω ενα καρο αποριες. Διαβαζω κατι και λεω μηπως δεν το καταλαβα καλα.Μετα παω σε κατι site που πουλανε εξοπλισμο και σου δινουν ενα σορο πραγματα που δεν αναφερονται στα βιβλια ή λενε για καποια χημικα που δεν εχω ιδεα που θα τα βρω.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? Δεν θελω να αποτυχω!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/08/2009 02:19 #1819 από flea
flea απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Φιλε xiotis
Καλως ορισες στην παρεα μας.
Και γω το ιδιο με σενα εβαλα φετος αμπελι και συνεχεια μου διμιουργουνται αποριες.μια συμβουλη εχω να σου δωσω.Αρχικα θα ρωτςς παλιους παραγωγους τις περιοχης σου και ολα θα πανε καλα.Οι συμβουλες τους ειναι χρυσαφι!
Καλη επιτυχια
flea

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/08/2009 12:39 #1821 από Xiotis
Xiotis απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Φιλε flea

Σε ευχαριστω και σου ευχομε τα καλητερα με το νεο σου αμπελι ... :)

Η αληθεια ειναι οτι το σκεφτικα αλλα δεν ξερω κανεναν που να κανει κρασι.... αυτο που θα ηθελα ειναι αν καποιος

απο το φορουμ θα αφιερωνε τον χρονο να με καθοδηγησει .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/08/2009 01:16 #1831 από flea
flea απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Φιλε xiotis
Σιγουρα υπαρχουν πολλοι φιλοι που με χαρα θα σε βοηθησουν.Αρκει να κανεις συγκεκριμενες ερωτησεις και να βαζεις κατανοητους τιτλους στα θεματα τα οποια θελεις να βρεις λυση.
Flea

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/08/2009 21:34 #1848 από Xiotis
Xiotis απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Φιλε Flea εχεις δικιο... αρχιζω

1)Με Καλαμπακι απο Λημνο μπορω να κανω ημιγλυκο ?

2)Αφου τα πατησω , ποσες μερες μενει ο χυμος με τα φλουδια?

3)Θα χρειαστω ζυμες?

4)Ποτε βαζω το μεταμπισουλφιτ.. και τι αλλο πρεπει να βαλω?

Η ιστορια εχει ως εξης... πριν 3 μηνες εγεινα μπαμπας και αποφασησα να φτιαξω

κρασι στην χρονια της γεννησης της κορης μου.Περιπου 70-80 μπουκαλια.

Τα 50-60 να τα μοιραστω με φιλους και τα υπολοιπα να τα ανοιξω στον ΓΑΜΟ της.

Καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2009 11:26 #1854 από northwest.s
northwest.s απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
καλημέρα στην όμορφη παρέας σας[:)]

Διαβάζω αρκετό καιρό το forum και πραγματικά έχω μάθει αρκετά πράγματα για το κρασί, το οποίο μου αρέσει ιδιαίτερα να το απολαμβάνω με τις παρέες μου. Λόγω πρόσφατης μετακόμισης μου εκτός της Αθήνας, ήρθε πλέον ο καιρός σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον να βάλω το δικό μου βαρελάκι κρασί. Όπως είναι λογικό έχω πάρα πολλές απορίες, οπότε θα ήθελα την βοήθεια των πιο έμπειρων μελών του Forum. Θέλω συγκεκριμένα να φτιάξω κόκκινο κρασί (περίπου 100 κιλά)και έχω αποφασίσει να αγοράσω ένα ανοξείδωτο δοχείου ανοικτού τύπου, με πλωτήρα ελαίου.

Για την μεταφορά του μούστου υπολογίζω ότι θα χρειαστώ 3-4 πλαστικά δοχεία (υπολογίζω περίπου 120 κιλά μούστο). Καταρχάς μπορώ να γεμίσω το ανοξείδωτο δοχείο με 80-90 κιλά μούστο (μαζί με τα στέμφυλα) και τον υπόλοιπο που περισεύει να τον αφήσω μέσα σε κάποιο δοχείο? Ή είναι καλύτερη λύση να πάρω κάποιο μεγαλύτερο πλαστικό βαρέλι να βάλω μέσα όλο το μούστο με τα στέμφυλα και όταν τραβήξω στη συνέχεια μόνο το μούστο να τον βάλω στο ανοξείδωτο βαρέλι?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2009 17:44 #1857 από physiart
physiart απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει

Φιλε Flea εχεις δικιο... αρχιζω

1)Με Καλαμπακι απο Λημνο μπορω να κανω ημιγλυκο ?

2)Αφου τα πατησω , ποσες μερες μενει ο χυμος με τα φλουδια?

3)Θα χρειαστω ζυμες?

4)Ποτε βαζω το μεταμπισουλφιτ.. και τι αλλο πρεπει να βαλω?

Η ιστορια εχει ως εξης... πριν 3 μηνες εγεινα μπαμπας και αποφασησα να φτιαξω

κρασι στην χρονια της γεννησης της κορης μου.Περιπου 70-80 μπουκαλια.

Τα 50-60 να τα μοιραστω με φιλους και τα υπολοιπα να τα ανοιξω στον ΓΑΜΟ της.

Καθε βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη!!

Φίλε Xiotis, εύχομαι να σου ζήσει η κορούλα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι στιγμές μεγαλειώδεις η γέννηση ενός παιδιού, οπότε ο ενθουσιασμός σου είναι δικαιολογημένος!!!! Θα σε απογοητεύσω όμως για τα μπουκάλια που θέλεις να ανοίξεις στο γάμο της (εκτός και αν την έχεις τάξει για παντρειά στα 10 της - ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΩ ;-)). Είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ένα μπουκάλι για 20-25 χρόνια με τις στοιχειώδεις δυνατότητες ενός ερασιτέχνη. Έτσι, υπάρχει η πιθανότητα τα μπουκάλια που θα ανοίξεις να είναι ξύδι (η μεγαλύτερη) ή να έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά γήρανσης που θα έχουν αλλάξει εντελώς τη φυσιογνωμία του.
Πάντως, η ιδέα και μόνο δεν είναι κακή. Ακόμη και αν δεν υπάρχει επιτυχία, το συναίσθημα που θα έχει το κρασί αυτό θα είναι εξαιρετικό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/08/2009 17:53 #1858 από physiart
physiart απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει

καλημέρα στην όμορφη παρέας σας



Διαβάζω αρκετό καιρό το forum και πραγματικά έχω μάθει αρκετά πράγματα για το κρασί, το οποίο μου αρέσει ιδιαίτερα να το απολαμβάνω με τις παρέες μου. Λόγω πρόσφατης μετακόμισης μου εκτός της Αθήνας, ήρθε πλέον ο καιρός σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον να βάλω το δικό μου βαρελάκι κρασί. Όπως είναι λογικό έχω πάρα πολλές απορίες, οπότε θα ήθελα την βοήθεια των πιο έμπειρων μελών του Forum. Θέλω συγκεκριμένα να φτιάξω κόκκινο κρασί (περίπου 100 κιλά)και έχω αποφασίσει να αγοράσω ένα ανοξείδωτο δοχείου ανοικτού τύπου, με πλωτήρα ελαίου.

Για την μεταφορά του μούστου υπολογίζω ότι θα χρειαστώ 3-4 πλαστικά δοχεία (υπολογίζω περίπου 120 κιλά μούστο). Καταρχάς μπορώ να γεμίσω το ανοξείδωτο δοχείο με 80-90 κιλά μούστο (μαζί με τα στέμφυλα) και τον υπόλοιπο που περισεύει να τον αφήσω μέσα σε κάποιο δοχείο? Ή είναι καλύτερη λύση να πάρω κάποιο μεγαλύτερο πλαστικό βαρέλι να βάλω μέσα όλο το μούστο με τα στέμφυλα και όταν τραβήξω στη συνέχεια μόνο το μούστο να τον βάλω στο ανοξείδωτο βαρέλι?


Φίλε northwest.s,
είχα γράψει πριν 4 χρόνια ένα άρθρο για το περιοδικό www.klika.gr που εκδίδουμε, για το πως βλέπει ένας ερασιτέχνης οινοποιός τη διαδικασία "φτιάχνω κρασί". Ήταν μία δικιά μου ματιά ως ερασιτέχνης για κάθε ένα φίλο που θέλει να κάνει μία αρχή. Μπορείς να ξεκινήσεις από εκεί:
http://www.klika.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=165
Για τα υπόλοιπα, ρώτα τους φίλους του φόρουμ. Είναι εξαιρετικά καταρτισμένοι!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/08/2009 14:10 #1861 από northwest.s
northwest.s απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει
Ευχαριστώ φίλε physiart για την απάντηση σου, καθώς επίσης και για το άρθρο σου το οποίο είναι πολύ καλό για κάποιον που τώρα ξεκινάει.

Ψάχνοντας περισσότερο για το πώς μπορώ να οργανώσω καλύτερα το όλο εγχείρημα και με δεδομένα την άγνοια και το αρκετό άγχος της 1<sup>ης</sup> φοράς, μου δημιουργούνται συνεχώς κάποιες απορίες.

Συγκεκριμένα προβληματίζομαι για το εάν αγοράσω μούστο για κόκκινο κρασί, θα πρέπει να πάρω έξτρα και στέμφυλα έτσι ώστε να τα αναμίξω για 3-5 ημέρες όπως έχω διαβάσει? Και σε τι αναλογία? Ή μήπως θα περιέχονται τα στέμφυλα μέσα στο μούστο, άρα ουσιαστικά μιλάμε για σταφυλοπολτό?

Μετά την πάροδο των 3-5 ημερών, πως βγάζω τα στέμφυλα? Ενδείκνυται με κάποιο μεγάλο σουρωτήρι ή πρέπει να τραβήξω το μούστο από τη κάνουλα ή με κάποιο λάστιχο?

Αν τώρα αντί για μούστο αγοράσω σταφύλια (περίπου 120-130 κιλά). Θα είναι σχετικά εύκολο για αυτή τη ποσότητα να βγάλω μόνος μου χειροκίνητα τις ρώγες και στη συνέχεια να πατήσω με τα πόδια τα σταφύλια, σε ένα αυτοσχέδιο πατητήρι (μία πλαστική κλούβα καλυμμένη με ένα νάιλον, αδειάζοντας στη συνέχεια όλο το περιεχόμενο μέσα στο βαρέλι)?

Επειδή σκέφτομαι να κάνω μίξη δύο ποικιλιών (π.χ. καμπερνέ και μερλό), τι γίνεται όταν ο τρύγος για τη κάθε ποικιλία απέχει χρονικά (έστω και για κάποιες ημέρες)?

Συγνώμη για τις πολλές απορίες, αλλά έχω ψιλοπελαγώσει…


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2009 17:55 #2053 από KLASSIKOS
KLASSIKOS απάντησε στο θέμα: Η πρωτη φορα τρομαζει



Φίλε Xiotis,


Μέ σημαντική
καθυστέρησι, νά σέ καλώς ορίσω καί εγώ, ευχόμενος νά ‘σαι καλά καί νά χαρής τήν
κόρη σου νυφούλα. Ίσως έρχομαι κατόπιν εορτής κατόπιν εορτής! αλλά καί η εποχή
αυτή δέν ευχερεί τήν οινο-αμπελο-φιλολογία.


Επί τών σχετικών
(καί σύν αυτοίς καί τού northwest.s ) ερωτημάτων, συνοπτικά:


μέ ό,τι συστήνει ο γραφικός “physiart” γιά
τήν διατήρησι τών φιαλών καί έχω ιδιαίτερη επιφύλαξι γιά τήν επιτυχή κατάλληξι
ενός ημίγλυκου οίνου από μή έμπειρο. Επίσης, συμμερίζομαι καί προσυπογράφω,
σχεδόν απόλυτα, τά όσα λέγει ο φίλος αυτός στό άρθρο του στήν σελίδα: Συμφωνώ


http://www.klika.gr/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=133&Itemid=165


θά γίνη κρασί. Θά διαφοροποιηθώ μόνον μέ τόν φίλο “physiart” σέ
κάποια ελάσσονα σημεία: τής 9/10/2008, άν τό αμπέλι δέν είναι
προσβεβλημένο καί όχι πολύ ταϊσμένο μέ αζωτούχα καί καλιούχα λιπάσματα, ό
καρπός καθαρός καί όχι βεβαρυμένος από φάρμακα καί δέν έχει ξελπυθή από τήν
βροχή, δέν χρειάζεται νά προσέξης τί ιδαίτερα γιά τήν επιτυχία τής ζυμώσεως.
Καί τίποτα (πού λέει ο λόγος) νά μή κάνης, τό γλεύκος http://ampelourgos.gr/forums/p/194/579.aspx#579 μέ ιδιαίτερη έμφασι
στό «...άν δέν έχης απόλυτη εμπιστοσύνη στόν παραγωγό, (τί έχει ταΐσει, τί έχει
`ρίξει καί πόσο καί τί έχει ποτίσει τό αμπέλι του), τότε ... `ρισκάρης. Νά σου
τό είπω απλά, όπως έχω τονίσει καί στήν σχετική ενότητα «Νέο Κρασί» στήν


στό θέμα τής τιμής: θά είναι καί πολύ υψηλότερο, ανάλογο (αντιστρόφως)
τής αποδόσεως. Δέν θά κερδίση ο παραγωγός, απλώς τό τεκμαρτό του κόστος είναι
πάρα πολύ υψηλό, (4-5 φορές ‘πάνω από τό συμβατικό).


τό θέμα τής πολυ-ποικιλίας: (εμένα, προσωπικά, πού έχω πολλές
ποικιλίες, μέ “θίγει”, άσχέτως άν δεν πωλώ!). Εκτίμησίς μου είναι ότι η επιλογή
γιά ολιγο-μονοποίκιλες καλλιέργειες συντονίζεται παράλληλα μέ τήν αύξησι τής
αποδοτικότητος. Δέχομαι, όμως, ότι θά υπάρξουν καί πολυποίκιλες καλλιέργειες μέ
επικρατέστερες ποικιλίες.


Τό τί καί πότε θά τό πάρης:


Προτιμώτερον σταφύλι. Παλιά, όταν πωλούσαμε σταφύλι σέ γειτόνους ή
χωρικούς, έρχονταν οι ίδιοι καί τό τρυγούσαν. Έβλεπες καί τό αμπέλι καί τό
σταφύλι. Τό ίδιο έκανε καί η Αchaia Claus, έστελνε τόν Αύγουστο τούς εμπόρους της, έβλεπαν επί τόπου τά αμπέλια
καί έκλειναν τήν συμφωνία. Δέν ζώ βέβαια ακόμη σέ αυτήν τήν εποχή, αλλά τό
σωστό νά λέγεται!


Αν δέν τό πάρης σέ σταφύλι, αλλά σέ μούστο: Άν Δέν πρόκειται γιά λευκές
ποικιλίες, μή τό πάρης αμέσως μέ τό πάτημα. Αφησέ τό στήν κάδη όπου τό αφήνει
καί ο παραγωγός νά βράση μέ τά στέμφλα 4-5 ημέρες. Καλύτερα θά ήταν νά τό πάρης
λίγο πρίν τό κλείσιμο τού βαρελιού, αφού έχει βράσει, (κάτι καί σάν μετάγγισι!)
Οι χωρικοί καί κάδους καί βαρέλια καί χώρους έχουν, (αυτά τούς μένουν στό
τέλος!) . Όσον πιό κοντινός είναι ο χρόνος μεταφοράς από τό πάτημα, πρόσεχε
περισσότερον τό βράσιμο καί τήν έκθεσι στήν θερμοκρασία.


Γιά λοιπές σχετικές λεπτομέρειες – παραλειπόμενα βλέπε καί στίς
παρακάτω διευθύνσεις – ενότητες:


γιά τό πάτημα καί τήν κάδη στό «Ποτε γινεται η
μεταγγιση του κρασιου?» ,28/7/2009, στήν:<!--[endif]-->
- γιά τήν «ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ», 14/10/2008, στήν:


http://ampelourgos.gr/forums/p/207/586.aspx#586


καί γιά τά αποστειρωτικά, «ΟΣΜΗ ΜΟΥΣΤΟΥ», 8/10/2008, στήν:


http://ampelourgos.gr/forums/p/203/577.aspx#577


Μή βαριέσαι, τόσα
βιβλία εδιάβασες! ώρα νά γίνης καί κριτής...


<!--[endif]--> Μή κλαδεύετε
ποτέ μέ βροχή, ούτε μέ αέρα, ή μέ πάγο
.


Προτιμάτε νά κλαδεύετε μέ καλό καιρό καί όταν
τό κλήμα «δακρύζει», αποφεύγοντας τίς μεγάλες τομές
Τό «Γενάρη μήνα κλάδευε, φεγγάρι μή γυρεύης»,
ίσχυε όταν οι ασθένειες δέν υπήρχαν. Σήμερα, καλύτερα νά μή τό ακολουθείτε!.


. Όμως, άν καί η έντονη δακρυρροοία είναι αποτέλεσμα κυρίως
υδατικών χυμών καί όχι απώλεια σημαντικών θρεπτικών συστατικών, τό όψιμο
κλάδευμα μπορεί νά αποβή εξαντλητικό γιά τό φυτό, λόγω διαταραχής στήν ισόρροπο
λειτουργία καί ανάπτυξι.Τό όψιμο κλάδευμα, θεωρείται καί ως κλάδευμα
καρποφορίας


Επαλείφετε
τίς τομές καί κυρίως τίς μεγάλες, μέ μιά πάστα απολυμαντική
.


.απολυμαίνετε
τήν ψαλλίδα σας, βουτώντας την σέ ένα απολυμαντικό
Άν υπάρχει υπόνοια
μολύνσεως σέ κλήματα τού αμπελιού σας, σέ κάθε αλλάγή κλήματος,


.Η τομή τού
ξύλου θά πρέπη νά είναι τελείως λεία
καί νά επαλείφεται μέ απολυμαντική πάστα
Τά ηλικιωμένα τμήματα τού κλήματος
ανθίστανται ολιγώτερον καί καθυστερούν στήν κυκλοφορία τών χυμών. Άν έχετε
υπόνοια προσβολής, κόβετε τό παλιό καί αφήνετε τό παρακλάδι. Γιά ανανέωσι καί
γιά πάν ενδεχόμενο, προνοείτε κατά αραιά χρονικά διαστήματα, νά αφήνετε καί ένα
δεύτερο παρακλάδι, χαμηλά από τόν κορμό.


Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι οι μύκητες τού ξύλου,
ευτυπίωσης καί ίσκας, ταξιδεύουν μέ τόν αέρα αρκετά μακρυά, εισχωρούν στό ξύλο
από τίς τομές καί όταν τό φυτό κοιμάται είναι πιό ευάλωτο. Μά απλά λόγια, θά
πρέπη νά μάθωμε νά ζούμε μέ αυτό τό πρόβλημα.


Εναλλακτικό σενάριο: μήπως δέν είναι ίσκα (ή
ευτυπίωσις);


Θά δείξη σίγουρα. Καί, καλή τύχη.-
Μιλάμε πάντως γιά κλήματα άνω τής 10ετίας. Εμένα δέν
μού γεμιζει τό μάτι γιά κάτι τέτοιο. Η ξήρανσις τής ίσκας σχηματίζει ένα
χαρακτηριστικό αυλάκι στό μεσονεύριο χώρο, ενώ πρός/γύρω/ πιό κοντά στά νεύρα
έχει τήν αντίθεσι τού (χλωρωτικού) πρασίνου, πρίν άν τό φύλλο ξεραθή τελείως .
Ας είμεθα επιφυλακτικοί, αλλά, όχι καί μέ τό παραμικρό, αφοριστικοί. Γιά τούτο,
θά σού πρότεινα νά σημαδέψης τά κλήματα καί τό επόμενο νά αφήσης 1-2 σταφύλια
μόνον καί νά παρατηρήσης τήν συμπεριφορά τους.


KLASSIKOS




Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.244 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ