file Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.

Περισσότερα
10/10/2018 20:30 - 10/10/2018 20:31 #26067 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.

mag έγραψε: Ωραια αυτα που λετε φιλοι. Την πυκνοτητα πως την μετρατε;


Προφανως αναφερεσαι στο ειδικο βαρος (σχετικη πυκνοτητα) που ειναι ενας τροπος μετρησης της πυκνοτητας.
Το μετρας με μουστομετρο (τα πιο πολλα εχουν μετρηση του ειδικου βαρους και των μπωμε) που ειναι πολυ φθηνο (απο 4-5 ευρω) .
Τα περισσοτερα υποστηριζουν ενα διαστημα 0,980-1,170 και θα τα βρεις στα καταστηματα με ειδη οινοποιιας ή και γεωργικων ειδων.

Υγ 1: Aν πας σε καποιο μαγαζι θα δεις και ενα οργανο που λεγεταο βινομετρο ή αλκοολομετρο.Μην αγορασεις βινομετρο , δεν θα καταφερεις να μετρησεις το αλκοολ καθως ειδικα στο κοκκινο κρασι λογω των πολυφαινολων δεν δουλευει. Θελει να ειναι καθαρο το μειγμα οπως το τσιπουρο. Θα σου λεει παντα 5-6%. Στο τσιπουρο δουλευει ως καθαρο μειγμα.




Υγ 2: Το νερο εχει ειδικο βαρος 1.000 στους 4 c
Τελευταία διόρθωση: 10/10/2018 20:31 από giannaras13.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/10/2018 21:39 - 11/10/2018 06:40 #26068 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.
Αγαπητοί Babistheo και Giannaras13,
θα σας απαντήσω αύριο, μόλις ευκαιρέσω.

Αγαπητέ Mag,

Όπως σου ανέφερε και ο Giannaras13, την πυκνότητα του ζυμούμενου μούστου (πυκνότητα μεγαλύτερη του νερού, δηλ μεγαλύτερη της μονάδος) τη μετράμε με πυκνόμετρο εμβαπτίσεως, εν προκειμένω με ένα Μπωμόμετρο (που ονομάζεται και μουστόμετρο). Γεμίζουμε έναν κύλινδρο και το εμβαπτίζουμε. Η κλίμακα της πυκνότητας είναι η άσπρη κλίμακα που βρίσκεται δεξιά της πορτοκαλί κλίμακας. Η πορτοkαλί κλίμακα γράφει τα Baume.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 11/10/2018 06:40 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2018 06:56 - 11/10/2018 08:06 #26069 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.
Αγαπητέ babistheo,

Αν καταστρώσεις πρωτοβάθμια εξίσωση με βάση τον ισολογισμό οινοπνεύματος , θα προκύψει ο τύπος:
VX = V12 - β1) / (βX2)

όπου:
VX = ο όγκος του τσίπουρου, όχι μοσχάτου(γράπας)
V1 = o αρχικός όγκος του κρασιού (σε εσένα 270 λίτρα)
βΧ = οι οινοπνευματικοί βαθμοί του τσίπουρου
β1 = οι οινοπνευματικοί βαθμοί του αρχικού κρασιού
β2 = οι επιθυμητοί οινοπν. βαθμοί του τελικού κρασιού

Στην περίπτωσή σου αν βάλουμε V1 = 100 λίτρα, βΧ = 47%, β1 = 6%, β2 = 15 , προκύπτει VX =28,125 λίτρα, και για τα 270 κιλά προκύπτει VX = 76 λίτρα

Τα νούμερα όπως βλέπεις είναι εξωπραγματικά, εγώ δεν θα το έκανα, γιατί θα αραιωθεί πολύ το κρασί σου και δεν θα είναι ωραίο. Το πρόβλημα οφείλεται στο χαμηλόβαθμο τσίπουρο που διαθέτεις (το οποίο έχει 100-47=53% νερό). Εγώ θα ξανααπέστεζα το τσίπουρο για να το κάνω 75-80-85% βαθμών και μετά θα έκανα την προσθήκη (και ποιος καζανάς θα δεχθεί να σου αποστάξει τσίπουρο χωρίς να το αραιώσει με νερό πριν την απόσταξη, για να προκύψει τσίπουρο υψηλόβαθμο?).

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 11/10/2018 08:06 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": giannaras13, babistheo, jimjim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2018 08:59 - 11/10/2018 09:53 #26072 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.
Αγαπητέ Giannaras13,

1. Παλαιά, ο εμπλουτισμός του μούστου Μαυροδάφνης Πατρών σε ζάχαρα, γινότανε με προσθήκη μαύρης ξηρής σταφίδας. Έτσι λένε οτι γίνεται και τώρα.
Αυτό σημαίνει οτι η γλυκειά Μαυροδάφνη του εμπορίου, δεν είναι 100% μαυροδάφνη. Άμα όμως κάνεις γλυκειά μαυροδάφνη-μαυροδάφνη Πατρών χωρίς σταφίδα, είναι «άλλο πράμα».
Τα κλίματα που στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζονται, λανσάρονται και φυτεύονται ως μαυροδάφνες, ουδεμία σχέση έχουν με τη Μαυροδάφνη Πατρών, γι΄αυτό και το προκύπτον ξηρό τους κρασί δεν έχει τη δομή και το ειδικό άρωμα της Μαυροδάφνης Πατρών (ποκιλίας «Τσιγγέλω»), ακόμη κι όταν παλιώσει.

2. Το τύπου βινσάντο (και όλα τα κατά τον νόμο «φυσικά» γλυκά κρασιά) γίνεται με λιάσιμο των σταφυλιών (έτσι λένε!!!)
Ομοίως και τα «Σάμος».
Πάνω από 15% αλκοολικούς βαθμούς οι ζύμες, είτε άγριες είτε ήμερες (είτε εξημερωμένες!!!), αδρανοποιούνται ή και κάποιες σκοτώνονται.
Όλα αυτά τα κρασιά του εμπορίου είναι εξαιρετικά.

3. Γλυκά κρασιά (π.χ. με έκθεση στον ήλιο ή με προσθήκη σταφίδας, δηλ. με β%>=15%), μπορείς να κάνεις με οποιαδήποτε ποικιλία), και είναι εντυπωσιακά. Προφανώς και με άσπρα σταφύλια.
Εγώ έχω κάνει με Μαυροδάφνη Πατρών (1990-2000), με Cabernrt Sauvignon (2015), με Μοσχούδι Πατρών (1990-έως σήμερα. Απ΄τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο. Κυκλοφορεί και στο εμπόριο σε φιάλη των 0,5 lt, είναι όμως ακριβό), Ασύρτικο (2017) και φέτος με Ξινόμαυρο (ίδωμεν).

4. Τα ως άνω γλυκά κρασιά με β%>=15%, δεν έχουν πρόβλημα όταν εμφιαλωθούν.

5. Ημίγλυκο σαν αυτά του εμπορίου (μερικά από τα οποία είναι πολύ καλά), δεν μπορεί να κάνει ο ερασιτέχνης, γιατί δεν έχει τα μέσα. Θα του ζυμωθεί, και αν το βάλει σε μπουκάλια θα σκάσουν σαν χειροβομβίδα.

6. Υπάρχουν στις λαϊκές και κάποιοι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι νεάντερταλ (ίδε φωτο), που πουλάνε ημίγλυκο χύμα κρασί «κομμένο» (για να μην ζυμώνεται) με την απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία που λέγεται «σαλικυλικό οξύ». Η ουσία αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, οι Υπηρεσίες Χημείου του κράτους κάθε νομού εκδίδουν κάθε χρόνο οδηγίες για αποφυγή του. Είναι μια χημική ένωση σαν την ασπιρίνη που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές αιμορραγίες, κυρίως εγκεφαλικά. Εκτιμώ ότι αρκετοί θα έχουν τις τελευταίες 10ετίες μέχρι σήμερα «εκδημήσει εις Κύριον» με διάγνωση «εγκεφαλική αιμορραγία», χωρίς ποτέ κανείς να αναζητήσει τα αίτια!!!!

7. Τη μίξη ξηρού με γλυκό (εκ των ανωτέρω) θα την κάνεις σε ένα κανατάκι τη στιγμή που θέλεις να το πιείς, και όχι για να παρασκευάσεις «ημίγλυκο» σε ποσότητες, γιατί θα έχεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της συντήρησης του ημίγλυκου.
Πάντως, το έχω πει και άλλη φορά. Το καλύτερο ημίγλυκο είναι το στιγμιαίας παρασκευής σε ένα κανατάκι για να το πιείς εκείνη τη στιγμή, όταν έχεις ένα εξαιρετικό ξηρό κρασί στο οποίο θα προσθέσεις με ένα κουταλάκι λίγη ζάχαρη, σε ποσότητα της αρεσκείας σου. Ένα τέτοιο τόσο ωραίο κρασί, δεν μπορείς να το βρείς στο εμπόριο. Και έχει το καλό ότι είναι χαμηλόβαθμο, β%=12%-14%

8. Εντάξει, σε όλα τα ανωτέρω υπεισέρχεται και η τέχνη του οινοποιού. Ένα ξηρό κρασί μπορεί να γίνει και μόνο του, με την απουσία σου δηλαδή. Τα γλυκά κρασιά όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

9. Νομίζω πως σε έχω καλύψει πλήρως.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 11/10/2018 09:53 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, giannaras13, setoinos, gomati_sok, jimjim

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2018 10:49 #26073 από giannaras13
giannaras13 απάντησε στο θέμα: Ημίγλυκο κρασί. Παρασκευή - Συντήρηση.

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Giannaras13,

1. Παλαιά, ο εμπλουτισμός του μούστου Μαυροδάφνης Πατρών σε ζάχαρα, γινότανε με προσθήκη μαύρης ξηρής σταφίδας. Έτσι λένε οτι γίνεται και τώρα.
Αυτό σημαίνει οτι η γλυκειά Μαυροδάφνη του εμπορίου, δεν είναι 100% μαυροδάφνη. Άμα όμως κάνεις γλυκειά μαυροδάφνη-μαυροδάφνη Πατρών χωρίς σταφίδα, είναι «άλλο πράμα».
Τα κλίματα που στην υπόλοιπη Ελλάδα ονομάζονται, λανσάρονται και φυτεύονται ως μαυροδάφνες, ουδεμία σχέση έχουν με τη Μαυροδάφνη Πατρών, γι΄αυτό και το προκύπτον ξηρό τους κρασί δεν έχει τη δομή και το ειδικό άρωμα της Μαυροδάφνης Πατρών (ποκιλίας «Τσιγγέλω»), ακόμη κι όταν παλιώσει.

2. Το τύπου βινσάντο (και όλα τα κατά τον νόμο «φυσικά» γλυκά κρασιά) γίνεται με λιάσιμο των σταφυλιών (έτσι λένε!!!)
Ομοίως και τα «Σάμος».
Πάνω από 15% αλκοολικούς βαθμούς οι ζύμες, είτε άγριες είτε ήμερες (είτε εξημερωμένες!!!), αδρανοποιούνται ή και κάποιες σκοτώνονται.
Όλα αυτά τα κρασιά του εμπορίου είναι εξαιρετικά.

3. Γλυκά κρασιά (π.χ. με έκθεση στον ήλιο ή με προσθήκη σταφίδας, δηλ. με β%>=15%), μπορείς να κάνεις με οποιαδήποτε ποικιλία), και είναι εντυπωσιακά. Προφανώς και με άσπρα σταφύλια.
Εγώ έχω κάνει με Μαυροδάφνη Πατρών (1990-2000), με Cabernrt Sauvignon (2015), με Μοσχούδι Πατρών (1990-έως σήμερα. Απ΄τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο. Κυκλοφορεί και στο εμπόριο σε φιάλη των 0,5 lt, είναι όμως ακριβό), Ασύρτικο (2017) και φέτος με Ξινόμαυρο (ίδωμεν).

4. Τα ως άνω γλυκά κρασιά με β%>=15%, δεν έχουν πρόβλημα όταν εμφιαλωθούν.

5. Ημίγλυκο σαν αυτά του εμπορίου (μερικά από τα οποία είναι πολύ καλά), δεν μπορεί να κάνει ο ερασιτέχνης, γιατί δεν έχει τα μέσα. Θα του ζυμωθεί, και αν το βάλει σε μπουκάλια θα σκάσουν σαν χειροβομβίδα.

6. Υπάρχουν στις λαϊκές και κάποιοι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι νεάντερταλ (ίδε φωτο), που πουλάνε ημίγλυκο χύμα κρασί «κομμένο» (για να μην ζυμώνεται) με την απαγορευμένη και επικίνδυνη ουσία που λέγεται «σαλικυλικό οξύ». Η ουσία αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, οι Υπηρεσίες Χημείου του κράτους κάθε νομού εκδίδουν κάθε χρόνο οδηγίες για αποφυγή του. Είναι μια χημική ένωση σαν την ασπιρίνη που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές αιμορραγίες, κυρίως εγκεφαλικά. Εκτιμώ ότι αρκετοί θα έχουν τις τελευταίες 10ετίες μέχρι σήμερα «εκδημήσει εις Κύριον» με διάγνωση «εγκεφαλική αιμορραγία», χωρίς ποτέ κανείς να αναζητήσει τα αίτια!!!!

7. Τη μίξη ξηρού με γλυκό (εκ των ανωτέρω) θα την κάνεις σε ένα κανατάκι τη στιγμή που θέλεις να το πιείς, και όχι για να παρασκευάσεις «ημίγλυκο» σε ποσότητες, γιατί θα έχεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της συντήρησης του ημίγλυκου.
Πάντως, το έχω πει και άλλη φορά. Το καλύτερο ημίγλυκο είναι το στιγμιαίας παρασκευής σε ένα κανατάκι για να το πιείς εκείνη τη στιγμή, όταν έχεις ένα εξαιρετικό ξηρό κρασί στο οποίο θα προσθέσεις με ένα κουταλάκι λίγη ζάχαρη, σε ποσότητα της αρεσκείας σου. Ένα τέτοιο τόσο ωραίο κρασί, δεν μπορείς να το βρείς στο εμπόριο. Και έχει το καλό ότι είναι χαμηλόβαθμο, β%=12%-14%

8. Εντάξει, σε όλα τα ανωτέρω υπεισέρχεται και η τέχνη του οινοποιού. Ένα ξηρό κρασί μπορεί να γίνει και μόνο του, με την απουσία σου δηλαδή. Τα γλυκά κρασιά όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

9. Νομίζω πως σε έχω καλύψει πλήρως.

SPYROS




Καλημέρα Σπυρο, χιλια ευχαριστω για την τοποθετηση σου.
Δεν με εχεις καλυψει απλα, αλλα θα το χαρακτηριζα συμπυκνωμενη γνωση.

1) Δεν το ηξερα αυτο αν και ειχα δει καπου την ποικιλια τσιγγελω. Σε ολα τα φυτωρια πωλουν μια ποικιλια ως μαυροδαφνη Πατρων,, οποτε μαλλον δεν ειναι η σωστη ποικιλια. Μ' αρεσει πολυ αυτο το κρασι, ειδικα απο ενα συγκεκριμενο οινοποιο.

2,3,4) Εγω αυτη τη στιγμη στοι αμπελι μου εχω Καμπερνε,Μερλοτ και Σαρντωνε. Θα δοκιμασω του χρονου με το Καμπερνε να κανω γλυκο κρασι. Δεν θελω να αγορασω για να πατησω απο αλλους μοσχατο καθως εχω δει τα Μοσχατα που πουλανε στην περιοχη μου και ειναι σκετο νερο! Αν το μοσχουδι πατρων ειναι η ιδια ποικιλαι με ενα κρασι που αγοραζουν οι γονεις μου απο μια καβα ως "Μοσχατο πατρων" τοτε ναι αυτο το κρασι εχει ενα χρυσαφενιο χρωμα και ειναι εξαιρετικο

5,6) Εχει γεμισει ο τοπος στις λαικες κρασι που το πωλουν ως ημιγλυκο σε πλαστικα μπουκαλια. Ειλικρινα το οτι χρησιμοποιουν σαλικυλικό οξύ δεν θα μου περνουσε ποτε απο το μυαλο, μιας και που εχω και αλλεργια στην ασπιρινη(ακετυλοσαλικυλικό οξύ) (λογω ελλειψης ενζυμου g6pd) . Δεν μπορω να καταλαβω τι λογικη καποιων ανθρωπων...

7) Αυτο ειναι που εκαναν και οι παππουδες μου, ζαχαρη στο κρασι :)

8,9) Εννοειται


Περυσι λιγο πριν τα Χριστουγεννα σε Lidl στην Αγγλια, ειχα δει ενα κρασι (περιπου 20 ευρω για 500 γρ). Στην Αγγλια ξεστοκαρουν πολλες φορες το χρονο και μπορεις να αγορασεις πολυ καλα προιοντα (και κρασια φυσικα) σε πολυ καλες τιμες. Βαζουν τα προιοντα σε ενα συγκεκριμενο ραφι και τα αφηνουν για μια εβδομαδα. Αν δεν τα παρει καποιος τα επιστρεφουν στις αποθηκες. Οποτε ξεστοκαραν και ειχαν μεινει περιπου 10 μπουκαλια απο τις εκατονταδες που ειχαν και το εδιναν για 5 ευρω! Το πηρα και πραγματικα ηταν απιστευτο! Γλυκο, σου αφηνε μια γευση σαν φρουτο, βαθυ χρυσαφενιο χρωμα. Οποιος το δοκιμασε γουρλωσε τα ματια του :) Πηγα και αγορασα ολα τα αλλα μπουκαλια (ειχαν μειενει αλλα 4). Το κρασι ηταν απο την Ουγγαρια και λεγεται Tokaj. Μετα διαβσα οτι το εφτιαχναν για τους βασιλιαδες τους και οτι μετα την εποχη του κομμονισμου αρχισαν να πουλανε τα αμπελια. Ομως συντομα καταλαβαν οτι δεν αξιζει και δεν πουλησανε αλλα σε αυτη την πειροχη.

To κρασι λεγοταν Grand Tokaj Aszu 2013 ειναι το ιδιο με το link https://www.decanter.com/wine-reviews/hungary/tokaj/grand-tokaj-aszu-tokaji-hungary-2013-15271
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.069 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ