file Ερωτήσεις Οινοποίησης

Περισσότερα
26/07/2019 22:54 - 26/07/2019 22:55 #26888 από MikeSp
MikeSp δημιούργησε το θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Καλησπέρα σας, είμαι φοιτητής χημείας, και διαθέτω ορισμένες γνώσεις και στην οινολογία. Αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στην παραγωγή κρασιού, καθώς είναι κάτι που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Όμως, έχω αρκετές απορίες σχετικά με την παραγωγή σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σε μικρή κλίμακα και με μία σχετικά οικονομική διαδικασία, τις οποίες σας παραθέτω και ευελπιστώ να με βοηθήσετε ή αν μπορείτε να με κατευθύνετε σε κάποιον που να μπορεί να μου απαντήσει.
1) Διαθέτουμε ένα κτήμα σε άλλη περιοχή από αυτή που μένουμε και την ποικιλία την αποκαλούσαν «Γαλλικό». Από διασταύρωση με εικόνες βέβαια, οι γονείς μου την αναγνώρισαν ως ξινόμαυρο. Υπάρχει κάποια ποικιλία που είναι γνωστή ως γαλλικό?
2) Μπορεί η διαδικασία της οινοποίησης να πραγματοποιηθεί σε πλαστικούς κουβάδες? Θα περάσουν στοιχεία από το πλαστικό στο κρασί?
3) Πρόκειται για βιολογικό σταφύλι. Γνωρίζω ότι πριν τη συγκομιδή δεν πρέπει να έχει βρέξει για 3 μέρες, καθώς στην επιφάνεια των σταφυλιών βρίσκονται οι ζυμομύκητες που συμμετέχουν στην αλκοολική ζύμωση. Πως θα καθαριστεί το σταφύλι όμως από ιστούς από αράχνες ή άλλες ακαθαρσίες. Μπορεί να ξεπλυθεί με νερό ή όχι?
4) Μπορεί να πραγματοποιηθεί η οινοποίηση χωρίς την προσθήκη ουσιών? (π.χ. θειώδη, ζύμες, διαυγαστικοί παράγοντες κ.α.). Αν ναι, για πόσο καιρό θα μπορεί να διατηρηθεί το κρασί? Θα μπορεί να εμφιαλωθεί?
5) Αν αποφασίσω να προσθέσω μόνο μεταμπισουλφίτ, πως θα μπορέσω να προσθέσω την ακριβή ποσότητα σε mg, καθώς η ποσότητα του κρασιού που σκέφτομαι να κάνω για πρώτη φορά θα προέρχεται από περίπου 20 κιλά σταφυλιών. Ισχύει ότι η κατάλληλη ποσότητα είναι 0,8mg/L κρασιού? Και σε ποια στάδια πρέπει να γίνει η προσθήκη?
6) Θα ήθελα επίσης να μου πείτε πόσο περίπου διαρκεί το κάθε στάδιο της οινοποίησης ή μετά από ποια ένδειξη προχωράω στο επόμενο στάδιο. Για παράδειγμα η αλκοολική ζύμωση από όσο γνωρίζω τελειώνει όταν όλα τα σάκχαρα έχουν μετατραπεί σε αιθανόλη. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό με ένα διαθλασίμετρο που μετράει βαθμούς Brix?
7) Μετά την αλκοολική ζύμωση, μεταφέρουμε μόνο το χυμό σε ένα άλλο δοχείο? Και για πόσο καιρό θα μείνει εκεί? Το καπάκι στο δεύτερο δοχείο θα είναι κλειστό?
8 ) Μετά και από αυτό το στάδιο θα υπάρχει ίζημα στο κάτω μέρος του δοχείου? Και αν ναι πως θα μπορέσω να μεταφέρω το κρασί χωρίς ιζήματα σε άλλο δοχείο? Το κρασί θα είναι διαυγές?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τελευταία διόρθωση: 26/07/2019 22:55 από MikeSp.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": vivlinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/07/2019 08:04 - 27/07/2019 08:14 #26893 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Αγαπητέ Mike Sp , να υποθέσω ότι το αμπέλι βρίσκεται
στην Κοζάνη .
Γαλλικό στην Κοζάνη, Ιταλικό - Ταλιάνκα στην Φλώρινα ,
Νησιάντσκο στη Έδεσσα ,Γρέντζελο στην Ήπειρο και
Αμερικάνικο στο ινστιτούτο αμπέλου , κτήμα Συγγρού
στο Μαρούσι Αττικής .
Πρόκειται για Αμερικάνικο είδος, που καλλιεργήθηκε στις
προαναφερθείσες περιοχές μετά την εισβολή της φυλλοξήρας ,
στις αρχές του εικοστού αιώνα . Φυτό ανθεκτικό στις ασθένειες
ευαίσθητο μόνο στην ερίνωση .
Βαφική ποικιλία, έχει χρώμα και στην σάρκα, και δικό του
χαρακτηριστικό άρωμα .

Ενώ το Ξυνόμαυρο - Ποπόλκα , είναι το κλήμα που διασώθηκε
στην περιοχή Αμυνταίου , δυο πολύ διαφορετικές ποικιλίες .
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 27/07/2019 08:14 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1, MikeSp

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/07/2019 09:33 #26894 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Γαλλικο ισως εννοουν την υποστυλωση, εδω παλια λεγαμε Τουρκικα τα χαμηλα και Γαλλικα τα υποστυλωμενα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/07/2019 16:37 #26895 από MikeSp
MikeSp απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Το κτήμα βρίσκεται στο Αμύνταιο της Φλώρινας και έχει το χαρακτηριστικό που αναφέρατε. Η σάρκα του έχει έντονο χρώμα και βάφει τα χέρια. Όσον αφορά τις φωτογραφίες, μπορώ να πω ότι μοιάζει πάρα πολύ, χωρίς όμως να είμαι απόλυτα σίγουρος όντας μη ειδικός και χωρίς εμπειρία.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/07/2019 16:38 - 27/07/2019 17:20 #26896 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Φίλε stelios1 .
Μόλις τώρα θυμήθηκα , σε ένα βιβλίο που διάβασα πριν πολύ
καιρό , ένας Αμερικανός ανταποκριτής , ονόματι Άλμπερτ Σόνισεν,
στην διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα ,σε μια περιγραφή του
για τα περίχωρα της Έδεσσας γράφει ,ότι του έκανε μεγάλη
εντύπωση ότι τα περισσότερα αμπέλια ήταν ΄΄Αμερικάνικα΄΄
Πράγματι όποιος περιηγηθεί την περιοχή ,του εγκαταλειμμένου
σήμερα, Εδεσσαϊκού αμπελώνα, θα βρει σίγουρα την εν λόγω
ποικιλία .
Αγαπητέ Mike Sp , η οινοποίηση -οινολογία είναι πλέον
πανεπιστημιακή σχολή , δεν είναι καθόλου εύκολο να σου απαντήσει
κάποιος ,μέσα από μια σύντομη ανάρτηση .
Καλό θα ήταν να αποκτήσεις έναν ΄΄Μέντορα ΄΄ και να ξεκινήσεις την
οινολογική σου περιπέτεια ,ακούγοντας , διαβάζοντας αλλά
κυρίως πειραματιζόμενος .
Στην διάθεση σου .

Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 27/07/2019 17:20 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/08/2019 14:36 #26912 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Χαίρετε σε όλους και καλή επιτυχία στην προσπάθειά μας!

Θα ήθελα να μου πείτε την άποψή σας:

Έχω ένα χωράφι με πρέμνα 5 ετών πλέον, ποικιλίας Cabernet Sauvignon και θα ήθελα φέτος να δοκιμάσω συνοινοποίηση (εάν συμπέσει ο

τρύγος) ή ανάμιξη (αργότερα) με ποικιλία Μοσχόμαυρο από ένα φίλο.

Έχετε να προτείνετε κάποια αναλογία; Πόσο Μοσχόμαυρο να προσθέσω στο Cabernet για να δημιουργήσω ένα κρασί, όχι παλαίωσης, το

οποίο θα έχει ένα ευχάριστο άρωμα και θα απαιτεί λιγότερο χρόνο ωρίμανσης από ότι αν ήταν σκέτο Cabernet;

Παραθέτω και φωτογραφία από τα αμπέλια, όπου δεν γίνεται καμία ζιζανιοκτονία (κόψιμο όλα τα χόρτα και εναπόθεση) και προσπαθώ να

ακολουθώ αρχές βιολογικής καλλιέργειας σε συνεννόηση με το γεω πόνο.
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/08/2019 18:44 #26913 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Κάνε δύο χωριστές οινοποιησεις,μετά κάνε χαρμάνια με διάφορες αναλογίες σε μικρές ποσότητες και οποίο σου αρέσει περισσότερο το κάνεις στην ποσότητα που επιθυμείς.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Xeniteas, κωστας χ, Dimchai, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/08/2019 14:02 #26923 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Σε ευχαριστώ! Θα δοκιμάσω όπως προτείνεις...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/08/2019 12:51 #26941 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Χαίρετε!

Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η άποψή σας για τη χρήση μπετονίτη στην ερυθρή οινοποίηση.

Θα ήθελα να δοκιμάσω φέτος. Για τη διαύγαση χρησιμοποιώ μία αντλία Rover Colombo αλλά θέλω να δώ συνδυαστικά το αποτέλεσμα.

Σε ποιό στάδιο είναι προτιμότερο να προστεθεί ο μπετονίτης; Μετά το τέλος της αλκοολικής ή της μηλογαλακτικής ζύμωσης;

Και ποιά η διαφορά μεταξύ του ενεργοποιημένου σοδικού μπετονίτη και του φυσικού σοδικού μπετονίτη;

Σημειώνω πως η αλκοολική ζύμωση γίνεται σε ανοιχτή δεξαμενή με διαβροχή και ομαλή βύθιση του "καπέλου".

Επίσης, στις πωλούμενες συσκευασίες αναφέρει πως γίνεται προσθήκη του στο προϊόν "κατά μία ανακύκλωση"... Τί εννοεί;

Σας ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/08/2019 12:31 - 18/08/2019 12:35 #26953 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Μπεντονίτη αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σε κόκκινα κρασιά, αλλά μόνο σε άσπρα και σε ροζέ (πριν τη ζύμωση ή μετά τη ζύμωση). Ο μπεντονίτης είναι προϊόν που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ποιοτικά κρασιά (κάνε μια δοκιμή για να δείς και μόνος σου τη διαφορά). Χρησιμοποίησε αλβουμίνη ή ασπράδι αυγού στα κόκκινα, μετά την αποζύμωση, και εφόσον έχεις μεγάλη ποσότητα κρασιού. Για 30 και 50 λίττρα μην χρησιμοποιείς τίποτε γιατί θα πρέπει να περιμένεις για να γίνει ιζηματοποίηση και να καθαρίσει ή να χρειαστείς φιλτράρισμα, αλλά κάνε του μια καλή ψύξη στους μείον 6-7 βαθμούς, αν έχεις καταψύκτη, και είσαι Ο.Κ.

SPYROS

(οι μπεντονίτες που αναφέρεις νομίζω πως είναι όλοι ίδιοι)

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 18/08/2019 12:35 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, stelios1, κωστας χ, Dimchai

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.917 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ