file Ερωτήσεις Οινοποίησης

Περισσότερα
19/08/2019 08:42 #26961 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Σε ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/08/2019 13:17 #26980 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Χαίρετε!

Μία ακόμη ερώτηση:

Σκέφτομαι φέτος να δοκιμάσω να διαχωρίσω ημιζυμωμένο γλεύκος από στέμφυλα πριν από το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης όταν η

πυκνότητα των σακχάρων θα είναι 2-3 βαθμούς baume (όπως αναφέρει και ο Τσέτουρας στην "Οινοτεχνία" σελ 99).

Η ποικιλία των σταφυλιών είναι cabernet sauvignon και η αλκοολική ζύμωση θα γίνει σε ανοιχτή δεξαμενή.

Θέλω να δοκιμάσω ένα κρασί με λιγότερες τανίνες το οποίο δεν προορίζεται για παλαίωση αλλά για κατανάλωση εντός του έτους.

Το ερώτημα είναι το εξής: επειδή θα απομακρυνθεί το "καπέλο" των στέμφυλων και η συνέχεια της αλκοολικής ζύμωσης θα γίνει απουσία

αυτού υπάρχει περίπτωση οξείδωσης λόγω της άμεσης επαφής με τον αέρα; Αν ναι, υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να το αποφύγω;

Αν όχι, χρειάζεται ανάδευση όπως και όταν υπήρχε το "καπέλο";

Σας ευχαριστώ πολύ!

Υ.γ.: Κρασί το οποίο έφτιαξα παλαιότερα με τη διαδικασία της μακροήμερης εκχύλισης μου άρεσε πολύ. Τώρα θέλω να δοκιμάσω και κάτι άλλο...

Ευχαριστώ και πάλι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/08/2019 23:07 - 27/08/2019 23:09 #26981 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Δεν υπάρχει πρόβλημα οξείδωσης λόγω της απουσίας του "καπέλου". Σκέψου την λευκή οινοποίηση όπου όλη η αλκοολική ζύμωση γίνεται απουσία καπέλου. Θα λάβεις όλα τα μέτρα και προστασίες ανεξάρτητα αν έχεις καπέλο ή όχι. Αν προκύψει πρόβλημα οξείδωσης, θα είναι από την διαδικασία της μετάγγισης σε περίπτωση που αυτή γίνει άτσαλα, με έντονο αερισμό και εμπλουτισμό του γλεύκους/οίνου με οξυγόνο. Όσον αφορά την ανάδευση, εγώ θα ανακάτευα απαλά και ευγενικά μία φορά τη μέρα.

Για το θέμα της τανικότητας θα σου έλεγα να δοκιμάζεις κάθε μέρα και να δεις σε ποια φάση της ζύμωσης θα κάνεις τον διαχωρισμό, αν και η παρουσία ζαχάρων ξεγελάει και χρειάζεται εμπειρία.
Τελευταία διόρθωση: 27/08/2019 23:09 από andreas.360.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, Dimchai

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/08/2019 08:52 #26982 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Καλημέρα! Σε ευχαριστώ πολύ! Καλή οινοποίηση εύχομαι και σε εσένα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/08/2019 09:16 #26986 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Το ΄΄καπέλο΄΄ , δεν είναι αυτό που προστατεύει από την οξείδωση,
αλλά το διοξείδιο του άνθρακα - co2- που παράγεται κατά την
αλκοολική ζύμωση .
Γιαυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή προς το τέλος της ζύμωσης,
που το φαινόμενο μειώνεται .
Η ζύμωση ,πρέπει να γίνεται ,με κλειστά καπάκια που να επιτρέπουν
την διαφυγή ή με βαλβίδες εκτόνωσης ,και όχι σε ανοικτές δεξαμενές .
Κατά τα άλλα μια χαρά τα λέει ο andreas.360 .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Dimchai, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/08/2019 09:42 #26988 από Dimchai
Dimchai απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις Οινοποίησης
Καλημέρα!
Ευχαριστώ πολύ!
Μπορώ να κανονίσω να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση σε κλειστή δεξαμενή με δυνατότητα διαφυγής.
Δε μένει παρά να το δοκιμάσω...
Καλή οινοποίηση εύχομαι και σε εσένα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.062 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ