file Σχεση PH Κρασιου και ολικη οξυτητα

Περισσότερα
14/09/2019 19:19 - 14/09/2019 19:25 #27065 από Tom from Githio
Tom from Githio δημιούργησε το θέμα: Σχεση PH Κρασιου και ολικη οξυτητα
Μετα απο πολυ καιρο ,χαιρετω ολους τους φιλους του site αυτου. Απο το χωριο της Μαριας Πολυδουρη να ειστε ολοι καλα. Επειδη μεγαλωνομαι και ξεχναμε ,ειδικα εγω, γι αυτο θα αναφερθω στο ph και την ολικ.οξυτητα και την σχεση αυτων.Εαν καπου κανω Λαθος ,παρακαλω διορθωστεμαι 1) Μπορει δυο κρασια να εχουν την ιδια ολικη οξυτητα αλλα να εχουν διαφορετικο PH.Σωστο η Λαθος? 2) Διορθωνωντας -ανεβαζοντας την ολικ.οξυτητα του μουστου απο 4,8 σε 5,8 θα περιμενε καποιος συγχρονως να μειωθει το ph π.χ απο 3,8 να παει 3,6. Τιποτα στην περιπτωση αυτη δεν ειναι σιγουρο. Η ζυμωση μειωνει την ολικη οξυτητα, διεργασιες συμβαινουν πολλες και το Ph ναι μπορει να μειωθει απο 3,8 να παει 3,72 δεν ειναι σιγουρο .Σωστο η Λαθος?Αρα εγω εκεινο που με ενδιαφερει στο μουστο μου ειναι γραδος 12,7 εως13,1 και ph 3,2 εως3,4 δεν ασχολουμαι με ολικη οξυτητα. Εαν μια χρονια δεν πιασω αυτες τις μετρησεις τοτε ανεβαζω το γραδο με ζαχαρη, τον ριχνω με αγουρα σταφυλια και το ph το διορθωνω με τρυγικο(εχω μια κατασταση διορθωσης ph με τρυγικο,)βεβαια τιποτα δεν ειναι απολυτο και σιγουρο στη διορθωση ειδικα του ph αλλα εγω αυτα τα 7 χρονια παω καλα.
Αναφερω ολα τα παραπανω υπο τυπον ερωτησεως εαν ειμαι σωστος η λαθος γιατι εδω και 7 χρονια δεν παω σε οινολογους μολονοτι οι περισσοτεροι κανουν σωστα τη δουλεια τους και μας βοηθουν. Αλλα ενεκα αποστασης και επειδη ψιλοκατεχω πεντε πραγματακια ,ασχολουμαι μονος μου. Εξ'αλλου 350 κιλα κρασι που βγαζω ειναι για ιδια καταναλωση. Προσεχω ομως πολυ ,ειμαι ψειρας 1) Να εχω καθαρα σταφυλια 2) Να εχω καθαρα βαρελια και χωρους κρασιου. 3) Να βρισκομαι οσο ειναι δυνατον παντα μεσα στις μετρησεις (γραδου και ph)που ανεφερα παραπανω και σωστη οινοποιηση. Υ.Σ Εχω ενα μουστομετρο με θερμοκρασια επανω και ενα πεχαμετρο , Μετ/σουλφιτ και Τρυγικο αυτα ειναι τα εργαλεια μου. Προσεξτε οι ποσοτητες που χρησιμοποιω ειναι μικρες γιατι εγω το πινω το ευλογημενο. Να ειστε ολοι καλα


























0
Τελευταία διόρθωση: 14/09/2019 19:25 από Tom from Githio.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, PAKSIMADIS, gomati_sok, alexandros.k, ampelofilos, stelios1, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2019 21:51 #27066 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Σχεση PH Κρασιου και ολικη οξυτητα
Και εγώ τους έχω κόψει τους οινολόγους. Δεν έβγαζα άκρη με τις μετρήσεις τους.

Σε σχέση με το pH-μετρο, διατηρώ ορισμένες αμφιβολίες σε σχέση με την ακρίβεια των μετρήσεων. Θέλει καλή συντήρηση σε ειδικό υγρό και σωστό καλιμπράρισμα με τα σωστά διαλύματα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, gomati_sok, alexandros.k, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2019 22:19 #27067 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Σχεση PH Κρασιου και ολικη οξυτητα
Πολύ σωστά τα γράφεται και οι δύο. Πρακτικά προσθήκη 10 γραμμαρίων τρυγικού σε 100 λίτρα κρασιού συνήθως κατεβάζει κατά 0,1 το ph. Για αυτό μικρές διορθώσεις μπορούν να γίνουν αλλά από ph 3,9 να το πας 3,3 δύσκολο και ίσως αδύνατο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, gomati_sok, alexandros.k, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
14/09/2019 23:03 #27068 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Σχεση PH Κρασιου και ολικη οξυτητα
:''Η ζυμωση μειωνει την ολικη οξυτητα, διεργασιες συμβαινουν πολλες και το Ph ναι μπορει να μειωθει απο 3,8 να παει 3,72 δεν ειναι σιγουρο .Σωστο η Λαθος?""
Tom, Προσοχή λίγο εδώ, νομίζω ότι από 3.8 αρχική , πολύ δύσκολο να πάει 3.72 μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης(να μειωθεί δηλαδή, αφού έχουμε μια ελαφρά μείωση της οξύτητας και την καταβύθιση τρυγικού καλίου που δεσμεύει τρυγικό, το πιθανότερο είναι να πάει αντίθετα 3.82-3.85, αύξηση δηλαδή του PH )

Επίσης, επειδή ποτέ δεν πήγα σε οινολόγο, προσπαθώ να στηρίζομαι και στη γευστική δοκιμή, τι να το κάνω το πεχάμετρο να λέει 3.4 και να μην έχει ισορροπία, έχω δοκιμάσει εξαιρετικά ερυθρά και με 3.7.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS, alexandros.k, ampelofilos, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.173 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ