file Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης

Περισσότερα
16/09/2019 19:19 #27074 από manossk
manossk δημιούργησε το θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Καλησπέρα σας,

Καταρχήν συγχαρητήρια για το όμορφο forum και τα τόσα χρήσιμα που μπορεί να βρει κάποιος εδώ!

Φέτος, μετά από επαναπατρισμό στο χωριό, αποφάσισα να βάλω το δικό μου κρασί. Τα σταφύλια μου Βιδιανό (αυτό έχω μόνο προς το παρόν).

Διάλεξα από το αμπέλι τα πλέον καθαρά σταφύλια (περίπου 300 κιλά) και από αυτά πήρα 150 λίτρα μούστο, ο οποίος προέκυψε μετά από μηχανικό διαχωρισμό των μίσχων και ελαφριά πίεση σε πιεστήριο. Τα στέμφυλα μαζί με τον υπόλοιπο μούστο έμειναν για απόσταξη.

Ο μούστος μπήκε σε πλαστικό βαρέλι τροφίμων αφού σε αυτό έβαλα και μια μεγάλη πλαστική σακούλα. Κατά την πρώτη μέτρηση ήταν 13,6 βαθμούς και μετά την προσθήκη 14 λίτρων εμφιαλωμένου νερού κατέβηκε 12,1. Επίσης πρόσθεσα και 15γρ μεταμουσουφλίτ.

Σήμερα βρίσκεται στην 2η μέρα βρασμού. Μαζί με τον μούστο υπάρχουν και μερικά στέμφυλα (πολύ λίγα) που τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια μαζί με τον αφρό. Αυτά τα απομακρύνω ή τα αφήνω να κατασταλάξουν; Τον αφρό γενικά είναι καλό να τον αφήνουμε, να αναδεύουμε ή να τον απομακρύνουμε;

Μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης θα κάνω μια ανάλυση, αλλά μέχρι τότε;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kravaritis, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
16/09/2019 22:07 #27075 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Καλωσήρθες και καλή επιτυχία,
αν διαβάσεις παλιότερα θέματα για λευκή Οινοποίηση, θα βρεις πολλές πληροφορίες πολύ αναλυτικές.
Εν τάχη
βιδιανό μου λέει ότι είσαι Κρήτη??
Επρεπε να είχες αποφασίσει αν θα κάνεις παραδοσιακή λευκή οινοποίηση(οίνος ελαφρώς κιτρινωπός με τάση προς τις αποχρώσεις του καφέ-σημάδια οξείδωσης, ή μοντέρνα ερασιτεχνική οινοποίηση με κρυοεκχύληση και ψύξη με μπουκάλια πάγου για πιό φρουτώδη αρώματα.
Τώρα για να έχεις και λίγα φλούδια στην ζύμωση , μάλλον δεν έκανες απολάσπωση , πριν την ζύμωση( συνήθως στα λευκά κάνουμε 2, αλλά κι εγώ φέτος το άφησα με όλες τις λάσπες της ζύμωσης,προσδοκώντας να κλέψω λίγα από τα αρώματα τους ), δεν πειράζει, μάλλον δεν θα βγεί πολύ διαυγές, τον αφρό άστον θα κάτσει στον πάτο σαν λάσπη με το πέρας, τα φλούδια βγάλτα με στραγγιστήρι, θα σου καφετιάσουν το κρασί.
Στο λευκό ξέχνα τις μεταγγίσεις και τους αερισμούς με κουβάδες είναι επιζήμιοι, όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με οξυγόνο, αν μπορείς οικονομικά αγόρασε μιά φιάλη διοξειδίου για βαρελίσια μπύρα από κάβα θα ανέβεις επίπεδο(κόστος 70€)
Μάθε να στηρίζεσαι στην γεύση σου και άσε τις πολλές οινολογικές αναλύσεις (για 100 λίτρα δεν αξίζει).
Πολύ νερό έβαλες και μακάρι να στέκει γευστικά, έπρεπε να βάλεςι μαζί και τρυγικό ή καμπανάρια.

Καλό βράδυ και καλό διάβασμα.....

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, stelios1, κωστας χ, lyggas, manossk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2019 00:02 #27077 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
13.6 βαθμούς (ελπίζω όχι baume) σε λευκό κρασί; Άργησες να τρυγήσεις και γι' αυτό χρειάστηκε και η προσθήκη νερού. 14 λίτρα νερό όμως; Εγώ δε θα έβαζα ούτε σταγόνα.
Η μικρή μου εμπειρία με τους οινολόγους λέει "διάβασε τις μετρήσεις τους και γράψε στα παλιά σου τα παπούτσια τις συμβουλές τους". Τις περισσότερες φορές δίνουν συμβουλές για να δικαιολογήσουν τα χρήματα που τους δίνεις. Εγώ προσωπικά πάω το μούστο για ανάλυση αποκλειστικά και μόνο για την ολική οξύτητα, που είναι και το μέτρο (μαζί με την πυκνότητα που έτσι κι αλλιώς τη μετράς και μόνος σου) που θα σου δώσει μια απάντηση για το πόσο ισορροπημένο είναι το κρασί σου.
Καλή επιτυχία!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, stelios1, manossk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2019 00:04 #27078 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Την παλιοσακουλα στο βαρελι γιατι την εβαλες? Δεν πιστευω οτι θα κανει καποια ζημια αλλα σε πλαστικο για τροφιμα να βαζεις αυτο το απλο ναυλον μου φαινεται λιγο τρελλο.Η πολυ καθαριοτητα δεν ειναι και το καλυτερο..
<κ εγω πριν 2 χρονια κατεβασα τα μπωμε με νερο και ενω το κρασι ηταν μια χαρα.. κατι ελειπε! Σε ολους αρεσε αλλα κανενας δεν το γουσταρε κ αυτο (το αν πραγματικα αρεσει) ειναι κατι που το καταλαβαινεις με τον καιρο κ οχι με απλες δοκιμες.
Εφετος λογω κακης συγκυριας τραβηξα 300 λιτρα ασυρτικο ενα εικοσιτρετραωρο μετα το πατημα και στην συνεχεια ελειψα αλλες δυο μερες, δεν ειχε ξεκινησει ομως η ζυμωση οταν γυρισα και ηταν η επιφανεια γεματη αφρους τους οποιους εβγαλα, Εριξα 2 κουβαδες απ το ιδιο που εβραζε και ξεκινησε η ζυμωση. Να δω τι θα βγει, κ αν δεν βγει καλο κρασι θα βγει τσιπουρο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, manossk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2019 09:06 - 17/09/2019 10:49 #27082 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Καλημέρα σας και ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Ναι, Κρήτη βρίσκομαι μετά από αρκετά χρόνια απουσίας.

Για το θέμα του νερού είχα και εγώ αμφιβολίες αλλά με φόβισε αυτός που το μέτρησε. Η μέτρηση έγινε με διαθλασόμετρο και μου είπε αρχικά κάτι για γραμμές (νομίζω 8, χωρίς να θυμάμαι καλά)... και μετά "...δηλαδή 13,6 βαθμούς... Για να ρίξουμε 1 βαθμό προσθέτουμε 10 κιλά νερό στα 100 λίτρα, εσύ έχεις γύρω στα 150 λίτρα, οπότε βάλε 15 λίτρα νερό."
Εγώ βέβαια έβαλα 14 λίτρα και κατέβηκε 1,5 βαθμό. Του χρόνου τις μετρήσεις μόνος μου.

Απολάσπωση δεν έκανα στην αρχή. Τώρα σκέφτομαι, σήμερα, να καθαρίσω τους αφρούς και μαζί με αυτούς και ότι έχει βγει στην επιφάνεια από υπολείμματα ρωγών αλλά φοβάμαι μήπως αυτό δράσει αρνητικά στην ζύμωση.

Την σακούλα την έβαλα διότι το βαρέλι είχε πριν λάδι. Το καθάρισα με καυστική σόδα, ξέπλυνα πολύ καλά, μετά με σφουγγάρι και σαπούνι και ξανά καλό ξέπλυμα και έγινε σαν καινούργιο. Όμως μου είπαν ότι ειδικά αφού είχε λάδι να βάλω σακούλα.

Όπως και να χει και έτσι όπως το έκανα φέτος, συλλέγω τις απόψεις-γνώμες, διαβάζω και προσπαθώ να μάθω τον όμορφο κόσμο της οινοποίησης! Πολλά βέβαια θα έπρεπε να τα έχω κάνει/μάθει πιο πριν, αλλά η όλη διαδικασία έγινε χωρίς να έχει προγραμματιστεί.

Επίσης να πω, πως έχω πάρει κάποια πρόσθετα δρυός για να τα αφήσω στο κρασί μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης για 10-15 μέρες. Έχετε κάποια άποψη γι αυτό;

Και κάτι ακόμα όσον αφορά το μέρος που θα μπει το (πλαστικό) βαρέλι με το κρασί. Έχω στο σπίτι μια βεράντα η οποία είναι στεγασμένη αλλά ανοιχτή από τον βορρά. Εάν θα το βάλω εκεί θα έχει πρόβλημα; Δεν θα το χτυπάει ο ήλιος, αλλά το χειμώνα με βροχή και αέρα θα φάει αρκετή βροχή. Εναλλακτικά υπάρχει ημιυπόγειο αλλά ανοιχτό από βορρά-νότο-ανατολή, στο οποίο όμως αποθηκεύονται διάφορα αγροτικά και όχι μόνο.
Του χρόνου θα δημιουργήσω εκεί ένα σωστό χώρο για το βαρέλι.

Σας ευχαριστώ και συγνώμη αν σας κούρασα.

Update:
Πριν λίγο πήγα και κοίταξα τον μούστο που βράζει. Πλέον ο πολύς και ακάθαρτος αφρός έχει φύγει και στην θέση του υπάρχει καθαρός αφρός και τα υπολείμματα από τις ρώγες, τα οποία και απομάκρυνα εύκολα με inox τρυπητή κουτάλα.
Η ζύμωση πρέπει να βρίσκεται στα "φόρτε" της μιας και η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη.
Τελευταία διόρθωση: 17/09/2019 10:49 από manossk.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/09/2019 19:15 #27090 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Αύριο συμπληρώνεται μια εβδομάδα από τον τρύγο και η ζύμωση συνεχίζεται κανονικά και ως δείχνει χωρίς προβλήματα.
Μου έχει φύγει και το αρχικό άγχος, μετά από πολύ διάβασμα το οποίο βέβαια συνεχίζεται (με βιβλία, από το forum, έως και διπλωματικές εργασίες!).
Σκέφτομαι να βάλω μερικά "πρόσθετα δρυός" μέσα στο βαρέλι και να τα αφήσω περίπου τις 15-20 τελευταίες μέρες της ζύμωσης. Μάλλον θα το κάνω αύριο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2019 10:14 #27113 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Καλημέρα σας,

Σήμερα το πρωί μέτρησα, το κρασί πλέον και οι βαθμοί μπομέ είναι κάτω του μηδενός ενώ το ειδικό βάρος στο 0,992.
Βρίσκομαι στην 15η μέρα από τον τρύγο και η ζύμωση ξεκίνησε δύο μέρες μετά.

Να περιμένω κάποιες μέρες ακόμα και μετά να προχωρήσω στην μετάγγιση ή να την κάνω τώρα;

Θεωρείτε απαραίτητη την χημική ανάλυση αν σκεφτούμε ότι:
Α. Πρόσθεσα νερό στον μούστο για να ρίξω τα αρχικά μπομέ από 13,6 σε 12,1 χωρίς να βάλω τρυγικό.
Β. Δεν μπορώ να θυμηθώ την ακριβής ποσότητα μεταμπισουλφίτ που έβαλα αρχικά. Έχω κολλήσει στα 15γρ/160λιτ, αλλά θυμάμαι τον γεωπόνο που το πήρα να μου λέει για 25γρ ώστε να μην βάλω άλλο μετά και μάλλον έγινε έτσι.

Σκέφτομαι όλα αυτά και από την άλλη να κάνω το πιο απλό: Μετάγγιση, να "σταυρώσω" το βαρέλι και να το ανοίξω σε κανένα μήνα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2019 12:02 #27114 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Αν η μέτρηση του ειδικού βάρους είναι σωστή τότε έχει τελειώσει η ζύμωση. Αφού δε θυμάσαι πόσο θείωσες ρίξε τώρα 5 γρ/100λιτρο έτσι ώστε να έχεις περιθώριο να ρίξεις και άλλα 5 πριν την εμφιάλωση, για να είσαι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2019 16:25 #27115 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Η μέτρηση έγινε με κλασικό μουστόμετρο το οποίο αγόρασα πρόσφατα.
Μίλησα με έναν φίλο που δουλεύει σε οινοποιείο και την Δευτέρα θα του δώσω δείγμα να του κάνει ανάλυση ο χημικός τους, οπότε θα έχω και ακριβή αποτελέσματα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2019 22:26 - 27/09/2019 22:27 #27117 από ioannisIV
ioannisIV απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Γεια σας και από εμένα είμαι εγγεγραμμένος πριν απο μερικά χρόνια στο φόρουμ σας όμως λόγο απουσίας μου στο εξωτερικό και μη ενασχόλησης με το αμπέλι δεν ήμουν ενεργός, φέτος είμαι και πάλι εδώ και η χρονιά του αμπελιού είναι εξαιρετική, για πρώτη φορά κι εγώ αποφάσισα να κάνω λευκό κρασί μιας και τα λευκά σταφύλια είναι αρκετά, αυτήν την στιγμή βρίσκομαι στην φάση της πρώτης ζύμωσης πέρασαν 48 ώρες που τα πάτησα (δεν έχω προσθέσει μεταμπισουλφίτ) εχω πατήσει τα σταφύλια με μηχανή που βγάζει τα κοτσάνια και στην συνέχεια άμεσα αφαίρεσα τα στέμφυλα με σουρωτήρι και τα ξεχώρισα από το γλεύκος το μέρος που βρίσκονται τα βαρέλια (πλαστικά για τρόφιμα 200 λίτρα) έχει σταθερή θερμοκρσία 18°C δεν είναι υπόγειο η κάποιος ειδικά διαμορφωμένος χώρος απλά το σπίτι τον γονέων μου έγινε σε πλαγιά που χρειάστηκαν να γίνουν κάποιοι εκβραχισμοί για να χτιστεί με αποτέλεσμα το μισό σπίτι να είναι χωμένο μέσα στην πέτρα και ο κάτω όροφος έχει δροσιά το καλοκαίρι και τον χειμώνα είναι ζεστός, όσα χρόνια θυμάμαι τον εαυτό μου που κάνουμε κρασί δεν θυμάμαι ούτε μία χρονιά να μας χάλασε το κρασί (κόκκινο) ακόμη και αν η χρονιά δεν ήταν καλή, στο θέμα μας λοιπόν, δεν έχω μετρήσει τον μούστο (ποτέ δεν το έκανα) όμως απ'ότι διαβάζω χωρίς μουστόμετρο δεν πάς πουθενά αποφάσισα λοιπόν αύριο να πάρω ένα μουστόμετρο, σήμερα άνοιξα το βαρέλι και είδα να αφρίζει το γλεύκος έτσι πρέπει να γίνει; Τι κάνω απο εδώ και πέρα; Σκέφτομαι να ρίξω και κάποια κομμάτια απο δρύ (το έχω κάνει παλιότερα στο κόκκινο και ήταν αρκετά καλό) πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; Η μετάγγιση θα γίνει με τον τρόπο των συγκοινωνούντων δοχείον μιάς και τα βαρέλια είναι στηριγμένα πάνω σε τσιμεντόλιθους, πότε πρέπει να γίνει η πρώτη μετάγγιση;
Τελευταία διόρθωση: 27/09/2019 22:27 από ioannisIV.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.307 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ