file Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης

Περισσότερα
27/09/2019 23:07 #27118 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
ioannisIV 18 βαθμοι σταθερη θερμοκρασια σε ανοιχτο μερος δεν γινεται να υπαρχει.
Εδω ολοι τα βαζουν στον ηλιο (μεγαλη μ.λ.κ.. αυτη) ωστε να ζυμωθουν γρηγορα και δεν ξυνιζουν. Αλλα προοριζονται για τσιπουρο.
Μουστομετρο παρε για του χρονου, τωρα απλα περιμενε.
Το κοκκινο που εκανες παλια κ εβαλες κομματια δρυ δεν ειχε αφρους?
Το υψος των τσιμεντολιθων δεν επαρκει για την μεταγγιση που λες, θα αναγκαστεις να δουλεψεις κουβα. Δες τι λεει λιγο παραπανω ο gomati_sok.
Μεταγγιση θα κανεις οταν σταματησει πλεον η ζυμωση και επειδη ειναι λευκο θειωσε εστω τοτε, ωστε να συντηρηθει περισσοτερο, εκτος κ αν το πιεις τα Χριστουγεννα.
Μην ρωτας αλλα ΔΙΑΒΑΣΕ, εδω θα βρεις τα παντα για ερασιτεχνικη μεν αλλα με δεδομενο αυτο.. σοβαρη οινοποιηση.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ioannisIV

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2019 23:50 - 28/09/2019 12:25 #27119 από ioannisIV
ioannisIV απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Stelios1 σε ευχαριστώ για την απάντηση που μου έδωσες για την θερμοκρασία μάλλον είναι δικό μου το λάθος δεν το εξήγησα καλά δεν εννοώ ότι δεν έχει αυξομειώσεις ανάλογα την εποχή απλά αυτές τις δυο ημέρες που πάτησα τα σταφύλια το θερμόμετρο δείχνει 18 βαθμούς πρωί, μεσημέρι,βράδυ (δεν σηκωθηκα και στις 4:00 τα ξημερώματα να το δώ λογικά θα πέφτει λιγο όμως ο χώρος είναι μετρημένος με θερμόμετρο χειμώνα καλοκαίρι, παράδειγμα τον χειμώνα εδώ στα μέρη μου Βορειοδυτική Ελλάδα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους -15 στον χώρο αυτό δεν πέφτει κάτω του μηδενός, αντίστοιχα το καλοκαίρι στους καύσωνες δεν ξεπερνάει τους 25 βαθμούς.

Τώρα για αυτό που με ρώτησες για το κόκκινο κρασί αν είχε αφρούς όχι δεν έιχε όμως απ'ότι θυμάμαι τα κομμάτια ξύλου τα είχα βάλει μετά την ζύμωση μέχρι να το εμφιαλώσω τα κράτησα μέσα δηλαδή κάνα δίμηνο

Να σας ενημερώσω με ποιό τρόπο έκανα εγώ το κρασί χωρίς να θεωρώ πως φτάχνω κάτι το ιδιαίτερο διότι το αμπέλι το βρήκα απο τους παππούδες μου και όπως καταλαβαίνεται εχει πολλές ποικιλίες ανακατεμένες οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες οπότε το κρασί είναι ένα μείγμα πολλών ποικιλιών που δέχεται διορθώσεις κατα τα δικά μου γούστα όμως το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) που φτιάχνω είναι αρκετά καλό και αυτό το λένε όσοι το δοκιμάζουνε και όχι εγώ. Αυτό που κάνω λοιπόν πριν πατήσω τα σταφύλια είναι καλό πλύσιμο των πλαστικών βαρελιών με σόδα πλύσης στην συνέχεια καίω θειάφι (παστίλιες) στο κάθε βαρέλι στην συνέχεια πατάω τα σταφύλια στην μηχανή και γεμίζω τα βαρέλια μεχρι κάποιο σημείο ώστε να μην ξεχειλίσουν κατά την διάρκεια της βράσης, στην συνέχεια ανα δυο μέρες αναδεύω με το χέρι τα στεμφυλα που ειναι στην επιφάνεια του κάθε βαρελιού μετα απο 40 περίπου ημέρες δεν είναι στάνταρ αυτό, τραβάω το κρασί που θα κρατήσω για κατανάλωση και το ρίχνω σε ενα καθαρό βαρέλι μετά προσθέτω τα κομμάτια δρύ που τα τεμαχίζω μόνος μου απο δρύς δυο χρόνω και μόνο την καρδιά του ξύλου και το αφήνω εκεί μέχρι να έρθει ο καιρός να εμφιαλώσω σε μπουκάλια αν και το περισσότερο το βάζω σε ασκούς των 10 λίτρων και το καταναλώνω την επόμενη χρονιά έχω σκεφτεί στο παρελθόν να αγοράσω δρύινα βαρέλια όμως επειδή το κρασί δεν είναι αυτό που θέλω δεν το έκανα ποτέ.
Τελευταία διόρθωση: 28/09/2019 12:25 από ioannisIV.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
30/09/2019 14:31 - 30/09/2019 14:46 #27134 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Καλημέρα σας,

Τελικά δεν κατεστει εφικτό το να πάει το κρασί για ανάλυση και ως εκ τούτου θα πρέπει να προβώ στα επόμενα βήματα μόνος μου (φυσικά και με την πολύτιμη βοήθεια σας).

Συνοψίζοντας: Τρύγος 13/9, 150 λιτρα μούστος 100% βιδιανό, Αρχικά baume 13,6, Προσθήκη νερού 14λιτρα που έριξαν τα baume 12,1, Προσθήκη μαζί με το νερό μεταμουσουφλιτ 25γρ (το επιβεβαίωσα τελικά ότι ήταν τόσο), Διάρκεια ζύμωσης 15 ημέρες.

Σήμερα είναι η τρίτη μέρα που δεν βγαίνει φυσαλίδα από το κρασί, το οποίο βρίσκεται σε πλαστικό βαρέλι μεσα σε σακούλα, σκεπασμένο με ύφασμα από πάνω.

Μετρήσεις με μουστόμετρο που έκανα μόνος μου μου δείχνουν ειδικό βάρος 0,991-0,992

Να το αφήσω να καθαρίσει λίγες μέρες ακόμα και μετά να μεταγγίσω ή να μεταγγίσω τώρα; Να του προσθέσω κατά την μετάγγιση 7-8γρ/100λιτ μεταμουσουφλιτ ή η αρχική δόση των 25γρ/160λιτ ήταν ήδη πολύ;

Σας παραθέτω και μια φωτογραφία όπως είναι σήμερα.

picture uploader
Τελευταία διόρθωση: 30/09/2019 14:46 από manossk.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2019 17:12 #27139 από ioannisIV
ioannisIV απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Σήμερα κλείνει μια εβδομάδα που πάτησα τα λευκά σταφύλια πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω το πρώτο τραβηγμα για τις οινολασπες;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2019 20:31 #27141 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης

ioannisIV έγραψε: Σήμερα κλείνει μια εβδομάδα που πάτησα τα λευκά σταφύλια πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνω το πρώτο τραβηγμα για τις οινολασπες;

Από τη στιγμή που τελειώσει πλήρως η ζύμωση ως και μήνες μετά αν κάνεις και sur lie.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2019 20:39 #27142 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Συνεχίζω την αναφορά μου για την πορεία που αποφάσισα να ακολουθήσω.
Με το πρώτο φως σήμερα ξεκίνησα την μετάγγιση. Θείωσα με 8γρ/100 λίτρα. Σφράγισα και τώρα περιμένω...

Στο βαρέλι βρασμού έχει μείνει γύρω στα 15-20 λίτρα κρασί μαζί με τις οινολάσπες. Το σφράγισα και αυτό και αφού κατασταλάξει θα το τραβήξω και θα πάει για απόσταξη μαζί με τα αρχικά στραφυλλα.

Καλά κρασιά και από εμένα λοιπόν!

Υ.Γ. Η πληροφορία που υπάρχει σε αυτό το site είναι απίστευτη! Μια που έκανα την ερώτηση και μια που έβρισκα την απάντηση με μια μικρή αναζήτηση!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2019 20:53 - 13/10/2019 22:10 #27202 από ioannisIV
ioannisIV απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Σήμερα έκανα μετάγγιση το λευκό κρασί από το μεγάλο βαρέλι σε μικρό (πλαστικό για τρόφιμα)
δεν μπόρεσα να το τραβήξω όλο γιατί στο τέλος είχε κατακάθια και οινολάσπες οπτικά μπορώ να πω πως είναι αρκετά καθαρό η γεύση του είναι γλυκιά στην αρχή και στην επίγευση σου αφήνει μια ανεπαίσθητη ξινάδα ίσα ίσα για να ισορροπεί με την γλυκάδα από την εμπειρία σας γιατί εγώ δεν διαθέτω εξοπλισμό ph μέτρο και οξύμετρο είναι σωστό αυτό ή στο τέλος θα με ξινίσει το κρασί;ευχαριστώ προκαταβολικά.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2019 22:10 από ioannisIV.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2019 23:50 #27203 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
ioannisIV στο άλλο θέμα έβαλα έναν κατάλογο (είχε βάλει παλιότερα φίλος) που δείχνει το ειδικό βάρος για να καταλάβουμε οτι τελείωσε η ζύμωση του μούστου.Το όργανο που μετράει το ειδικό βάρος λέγεται μουστόμετρο ή μπωμόμετρο ή πυκνόμετρο . Όταν τελειώσει η ζύμωση βάζουμε πάνω από το κρασί παραφινέλαιο ειδικό για κρασί για να μην χαλάσει. Την μετάγγιση την κάνουμε όταν ξεθολώσει (από την κάνουλα βάζουμε λίγο κρασί στο ποτήρι και βλέπουμε) www.skroutz.gr/c/3040/organa-metrisis-oi...B5%CF%84%CF%81%CE%BF Θα βρεις σε γεωπονικά καταστήματα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2019 06:50 #27204 από ioannisIV
ioannisIV απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
Ευχαριστώ για την απάντηση φίλε μου όμως ψάχνοντας στο Google για παραφινελαιο κρασιού δε βρήκα τίποτα έχει δύο κατηγορίες παραφινελαιο φαρμακευτικο και φωτιστικό μήπως έχεις κάποιο λινκ να μου στείλεις αν μπορείς σε παρακαλώ;
Και ένα δεύτερο ερώτημα αν από την μέτρηση το αποτέλεσμα βγει ότι τελείωσε η ζύμωση μπορώ να το βάλω σε ασκους κατευθείαν χωρίς να το κάνω 3η μετάγγιση;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2019 10:22 #27205 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: Πρώτη προσπάθεια Λευκής Οινοποίησης
www.agrokip.gr/shop/winemaking/189--1lit.html και www.dxb.gr/category/89 και www.topatitiri.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%...%CE%BA%CE%AC/page/2/ υπάρχουν και άλλες συσκευασίες στα γεωπονικά καταστήματα.Σε ασκούς ή φιάλες θα το βάλεις όταν καθαρίσει (καθαρίζει μετά 1 έως 2 μήνες όταν πέσει πολύ η θερμοκρασία)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.205 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ