file ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ;

Περισσότερα
14/09/2009 12:19 #2076 από IVAN
IVAN δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΜΑΘΑΝ ΑΦΟΥ ΠΑΤΙΣΩ ΤΑ ΣΤΑΦΙΛΙΑ,ΑΦΗΝΩ ΤΑ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΟ ΓΙΑ 4-5 ΗΜΕΡΕΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΟΥΣΤΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ.ΜΕΤΑ ΒΓΑΖΩ ΤΑ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΤΟΝ ΜΟΥΣΤΟ ΝΑ ΒΡΑΣΕΙ.ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ.ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΤΟΣ ΒΡΑΖΟΥΝΕ ΜΑΖΙ(ΔΕΝ ΑΦΕΡΟΥΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ).ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ;Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ Ο ΜΟΥΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΕΧΘΕΣ,ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ,ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 13:00 #2081 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
Αγαπητέ Ivan

μια μιοκρή διευκρίνηση, λέγοντας τσάμπουρα εννοείς μόνο τα φλόυδια ή και τα κοτσάνια;

NK

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 13:16 #2082 από IVAN
IVAN απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
ΦΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ.ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΑΣΑΜΑΙ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΜΑ ΠΕΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΤΣΑΝΙΑ.ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 5%ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΙΤΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 100 ΚΙΛΑ ΣΤΑΦΥΛΟΠΟΛΤΟΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 14:20 #2084 από vivlinos
vivlinos απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
Φίλε IVAN αυτό το άκουσα και από μερικούς πρόσφυγες που ήρθαν από την Γεωργία - Αρμενία. Πιστέυω ότι αυτό το υοθέτησαν σε αυτές τις χώρες γιατί το κλίμα είναι πιο ψυχρό και η μικρές θερμοκρασίες δεν επηρεάζουν την υπερβολική έκκλυση τανινών και άλλων ουσιών που έχουν τα τσάμπουρα και τα κουκούτσια.
Εδώ στην Ελλάδα που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές νομίζω ότι , σε ότι αφορά τα κόκκινα κρασιά, τα τσάμπουρα πρέπει να διαχωρίζονται από τον μούστο το πολύ στις εφτά μέρες. Αν πρόκειται για λευκά κρασιά , ο μούστος πρέπει να διαχωρίζεται αμέσως.Αν ο διαχωρισμός καθυστερήση έστω και μία ώρα , το κρασί που θα προκύψει θα καφετιάζει το χρώμα του, μόλις έρθει στο φως και θα έχει τανίνες πάνω από το κανονικό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 14:27 #2085 από IVAN
IVAN απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
ΑΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑΩ ΣΩΣΤΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 14:38 #2086 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ


Αγαπητέ Ivan

Τα κοτσάνια κανονικά δεν πρέπει να βράζουν μαζί μέ όλο το μούστο για δύο βασικούς λόγους πρώτον διότι δίνουν μία χορταρώδη γεύση στο κρασί τελέιως ανεπιθύμητη και δεύτερον στην διαδικασία ζύμωσης παραγεται μεθυλική αλκοόλη (ξυλόπνευμα) επίσης ανεπιθύμητο. Βέβαια κάθε κανόνας έχει και μία εξαίρεση, σπάνια λοιπόν όταν η χρονιά είναι εξαιρετική, μπορούν στα κοτσάνια να υπάρξουν υψηλής ποιότητας τανίνες που μπορεί ο οινοποιός να τις πάρει στο κρασί του, είναι θέμα πείρας συντονισμού και τόλμης.

Τώρα στα κόκκινα κρασιά μιάς και αυτά είναι προιόντα εκχύλισης, θα πρέπει να συνυπάρξει για κάποιο χρονικό διάστημα συμπαραμονή και ζύμωση φλουδιών μαζί με τον μούστο, όπως αυτά βγαίνουν από το μηχάνημα ( σταφυλοπολτός).

Το πόσο χρόνο θα πρέπει να βράσουν μαζί είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως η προς οινοποίηση ποικιλία(ες), τι κρασί θες να κάνεις, ποσό σακχάρων, ποσότητα μεταδιθειώδους, θερμοκρασία, οξύτητα κα άλλα πολλά...

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και δεν τελειώνει σε αυτές τις γραμμές αλλά χονδρικά όσο λιγώτερο μένουν τα φλόυδια μαζί με το μούστο στο βράσιμο τόσο λογότερο ταννικό ( στιφό μπρούσκο σκληρό ) γίνεται το κρασί με μεγαλύτερες όμως δυνατότητες παλαίωσης που είναι αντιστρόφως ανάλογες της πρώϊμης κατανάλωσης και τανάπαλιν.

Αυτά προς το παρόν αν θέλεις ξανασυζητάμε.

ΝΚ



Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/09/2009 14:52 #2087 από IVAN
IVAN απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΡΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΜΕ
ΑΡΑ,ΕΓΩ ΑΦΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΟΣΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4-5 ΜΗΝΕΣ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΩ,ΜΑΛΩΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΤΣΑΜΠΟΥΡΑ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.193 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ