file Προβλήματα με τους ασκούς?

Περισσότερα
17/09/2009 00:39 #2098 από cverros
cverros δημιούργησε το θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
Καλησπέρα για πρώτη φορά κι απο μένα. Συγχαρητήρια, μαλλον θα βρούμε τη υγειά μας εδω μέσα εμείς οι πολύ ερασιτέχνες.[:D]
Θα ήθελα να ρωτήσω 2-3 πράγματα:
1) Εχω 2 ποικιλλίες: Cabernet Sauvignon και Μοσχάτο Αμβούργου. Τα αναμιγνύω κάθε χρονιά και τα οινοποιώ με ζύμες σε ανοξείδωτη σε εξωτερική αποθήκη (βοηθά και ένα air-conditon να ψύχεται στους 16-18 βαθμού, προσπαθω τουλάχστον, ακόμα και με παγοκύστεις). Βαθμούς δεν έχω κατορθώσει να βγάλω πάνω από 12 - 12,4.(πέρισυ πχ ήταν 11,8)
Κατά τον Μάρτιο, το αδειάζω σε ασκούς των 20, 10 και 5 λίτρων και το μεταφέρω στο υπόγειο όπου παραμένουν εκεί σε θερμοκρασίες το πολύ 23β το καλοκαίρι.Τοτε βλέπω τα τοιχώματα των άδειων δεξαμενών φίσκα στα τρυγικά. Μετά το καλοκαίρι, βλέπω ότι το κρασί των ασκών γίνεται πιο "πηχτό" και ιζηματώδες να το πω, θολό να το πώ, δεν ξέρω ακριβώς να το περιγράψω. (Το πίνω φρέσκο, δεν βολεύει να το παλαιώνω σε βαρέλι, λόγω ...φασαρίας! και έλλειψης χρόνου)
Μήπως μπορεί κανείς να φανταστεί τι φταίει?
2) Επίσης, επειδή δεν χρησιμοποιώ τίποτα άλλο για ψέκασμα εκτός από χαλκό και θειάφι, και φέτος τα έλουσα λόγω του ότι είψαν αρχίσει να ψιλοσταχτώνουν, μπορώ να ξεπλύνω τα σταφύλια όταν τα τρυγάω ? Σιχαίνομαι τη μυρωδιά του θείου (ούτως ή άλλως ένας φίλος οινολόγος μου δίνει ζύμες)
3) Με τις ζύμες, η ζύμωση μου κρατάει μια εβδομάδα περίπου! Ακούω εδω μέσα για 40 μέρες και ..τρομάζω. Μήπως κάτι δεν πάει καλά?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 10:29 #2099 από ayla
ayla απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
Καλώς ήρθες στην παρέα cverros!!! Εδώ όντως βρίσκουμε την υγειά μας!!!
Το κρασί το εμφιαλώνεις πολύ νωρίς γι' αυτό γίνετε έτσι μέσα στους ασκούς. Όπου και να το βάλεις - σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την οινοποίηση - θα βγάλει τρυγίες και οινολάσπη. Αν το κάνεις ένα καλό φιλτράρισμα θα γλιτώσεις από την ονολάσπη. Για τις τρυγίες όμως χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως χρόνος!
Τα σταφύλια καλό είναι να μην τα πλένεις. Απλά μην ραντίζεις τόσο κοντά στον τρύγο. Κι αν τα πλένεις πρέπει να στεγνώσουν αλλιώς θα αραιώσουν πολύ τα ζάχαρα! Και να τ 'αφήσεις κομμένα να στεγνώσουν ... είναι ο κίνδυνος της οξείδωσης... καλύτερα να μην πλυθούν!!!
Η γρήγορη ζύμωση δεν είναι ότι καλύτερο. Για λεπτομέριες περίμενε και τους πιο έμπειρους να σου απαντήσουν!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 10:44 #2100 από cverros
cverros απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
Χίλια ευχαριστώ.
Και επειδή δεν μπορώ να το παλαιώσω και να το ξαναμεταγγίσω, άρα θα έχω το πρόβλημα.. Εκτός αν κατεβάσω μια ανοξείδωτη στο υπόγειο
(έχουν φασαρία όλα αυτά και το υπόγειο είναι στενό γι αυτό το αποφεύγω!)

Οσο για το πλύσιμο: Το τελευταίο ψέκασμα το έκανα αρχ'ες Αυγούστου, μακριά δηλαδή από τον τρύγο που στην περιοχή μας γίνεται πάντα μόλις μπεί ο Οκτώβριος. ΟΜΩΣ βλέπω ότι οι ρώγες είναι φίσκα στο ρέντι, παρά τις βροχές, γι αυτό ανησυχω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 10:51 #2101 από ayla
ayla απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
... όπως είπε κάποιος Γάλλος, μεγάλος του κρασιού, - δεν θυμάμαι τ' όνομά του -"το κρασί δεν είναι κάτι, αλλά κάποιος που χρειάζετε φροντίδα και αγάπη" ... και η φροντίδα έχει κόπο και χρόνο!!!
Τα σημάδια από το ράντισμα δεν σημαίνει ότι μετά τόσο καιρό έχουν και μυρωδιά. Αλλά πρν επαναπαυθείς σ' αυτά που σου είπα περίμενε και πιο έμεπειρους να σου δώσουν απάντηση [;)]

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 12:35 #2102 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
φίλε cverros καλώς ήρθες στην παρέα του καλού κρασιού,
τώρα όσον αφορά τον τρύγο να τρυγήσεις όταν θα έχεις τουλάχιστον 12,5 μπομέ. βγάλε τα κοτσάνια, σπάσε τις ρόγες, θείωσε με 8-10 γρα. μεταμπισουλφίτ./100λίτρα σταφυλοπολτού αμέσως,και αφού θέλεις να κάνεις κρασί φρέσκο άσε τα τσίπουρα το πολύ 6 μέρες. στη συνέχεια άσε το γλεύκος να τελειώσει τη ζύμωση (η πυκνότητα στο μπομόμετρο να δείξει τουλάχιστον 0,995 ) και μετά μετάγγισέ το για να φύγουν οι πολλές οινολάσπες. κλείσε την ανοξείδωτη δεξαμενή με πλωτήρα και κάνε ανά μήνα περίπου μεταγγίσεις μέχρι να καθαρίσει . αν συνεχίζει να είναι θολό τότε κάνε διαύγαση με ασπράδι αυγού ( 3 ασπράδια χτυπημένα ανά 100 λίτρα κρασιού και διαλυμένα σε λίγο κρασί και έντονο ανακάτεμα με όλο το κρασί ) άστο 7-10 μέρες να κατεβάσει τη θολούρα και μετά μεταγγισέ το και βάλτο στους ασκούς.
ποτέ μην πλένεις τα σταφύλια και δε χρειάζονται οι ζύμες. η θερμοκρασία της ζύμωσης πρέπει να είναι 25-30 βαθμούς στο γλεύκος.οι 40 μέρες που ακούς είναι η διάρκεια παραμονής με τα τσίπουρα και είναι για κρασί παλαίωσης οπότε δεν σε ενδιαφέρει. το κρασί σου είναι θολό λόγω υπερβολικής ποσότητας ζυμών και επειδή δεν το καθάρισες. καλό τρύγο.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 18:53 #2105 από cverros
cverros απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
αγαπητέ Paksimadi
ευχαριστώ για το χρόνο σου

Λές "κλείσε την ανοξείδωτη δεξαμενή με πλωτήρα και κάνε ανά μήνα περίπου μεταγγίσεις μέχρι να καθαρίσει"
Θειώνοντας κάθε φορά?
Και πρόσεξε: το κρασί ξεθολώνει γρήγορα, δεν εχω πρόβλημα και είναι και αστέρι. Αυτό παρουσιάζεται το επόμενο καλοκαίρι ΜΕΣΑ στους ασκούς. Και δεν είναι ακριβώς θόλωμα. Μαλλον "λάσπιασμα" θα τόλεγα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/09/2009 19:58 #2106 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Προβλήματα με τους ασκούς?
φίλε cverros
όχι, θειώνεις μόνο πριν τη ζύμωση , μετά το τέλος της αλκοολικής και πριν το βάλεις στους ασκούς . δεν χρειάζεται σε κάθε μετάγγιση. τώρα για τη δεξαμενή ποιά έχεις αυτή την όρθια την κυλινδρική ή αυτή σε σχήμα βαρελιού που κλείνει με τάπα: στην πρώτη χρειάζεσαι και τον πλωτήρα για καπάκι. αν έχεις αυτή με το σχήμα βαρελιού πρέπει να έχεις κάπου και μια ποσότητα κρασιού για να συμπληρώνεις ως πάνω μετά από κάθε μετάγγιση. ως λάσπιασμα εννοείς το ίζημα: αν εννοείς αυτό τότε το λύνεις με διαύγαση.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.207 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ