file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
23/03/2012 00:26 - 27/11/2014 21:49 #7000 από SPYROS
SPYROS δημιούργησε το θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Επειδή ο χαλκός και τα οξείδιά του είναι άκρως τοξικά, και επειδή ενδέχεται τα λαμβανόμενο απόσταγμα απο χάλκινο άμβυκα να περιέχει χαλκό (προερχόμενο κυρίως από το ψυκτικό στοιχείο) σε επιβλαβείς συγκεντρώσεις (ιδίως όταν αποστάζουμε πρώτοι στη σαιζόν, χωρίς να καθαρίσουμε το ψυκτικό στοιχείο από τα οξείδια του χαλκού), θα ήταν ευχής έργο να χρησιμοποιούσαμε ανοξείδωτους αποστακτήρες.

Αν αποστάξετε τσίπουρο για πρώτη φορά σε αποστακτήρα που βρισκόταν για καιρό σε αχρηστία (χωρίς να καθαρίσετε χημικά το στοιχείο), θα δείτε στον πάτο του δοχείου που βάλατε το τσίπουρό σας, μετά απο 4-5 μέρες, ένα στρώμα πάχους μερικών χιλιοστών, χρώματος μπλέ. Το ίζημα αυτό είναι χαρακτηριστικό της περιεκτικότητας του τσίπουρου σε οξείδια κλπ σύμπλοκα του χαλκού, κατα βάση διαλυτά στο νερό.

Η γενική πατροπαράδοτη άποψη οτι ο χάλκινος αποστακτήρας κάνει καλύτερο τσίπουρο (απο άποψη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών), είναι κατα τη γνώμη μου μάλλον μύθος που δεν θεμελιώθηκε μέχρι στιγμής επιστημονικά ούτε επιβεβαιώνεται πειραματικά. Αμφότεροι κάνουν ίδιας "ποιότητας" τσίπουρο, δηλ. της ίδιας συνθέσεως και με τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η διαφορά μεταξύ χαλκού και ΙΝΟΧ χάλυβα, έχει να κάνει όχι με την ποιότητα του τσίπουρου αλλά με την "ποιότητα" (τον τρόπο, την ταχύτητα) μετάδοσης της θερμότητας, απο τη φωτιά στο μέταλλο και απο το μέταλλο στο ρευστό (το θέμα αυτό όμως αφορά/ενδιαφέρει τους μηχανολόγους και ουδόλως τους αποσταγματοποιούς).

Αν αναζητήσετε αποστακτήρες στο internet, θα δείτε οτι τώρα όλοι οι κατασκευαστές βιομηχανικών αποστακτήρων στρέφονται πλέον σε ανοξείδωτους. Οι λόγοι ένεκα των οποίων αναπτύχθηκαν πρώτα οι χάλικνοι αποστακτήρες και μετά οι ανοξείδωτοι, σχετίζονται με την, απο την αρχαιότητα, ύπαρξη και χρήση του χαλκού και την ανυπαρξία ανοξείδωτων χαλύβων, σε συσχετισμό με τις μηχανικές ιδιότητες του χαλκού (ελατός και ώλκιμος, δηλ. μαλακός-εύπλαστος κλπ) που καθιστούν την επεξεργασία του (μορφοποίηση-συγκόλληση) εύκολη, σε αντίθεση με τον ανοξείδωτο χάλυβα που είναι πολύ σκληρός και απαιτεί ειδικά μηχανήματα και για την κατεργασία και για τη συγκόλλησή του.

Οι ερασιτέχνες, μπορούν εύκολα να φτιάξουν ένα ανοξείδωτο αποστακτηράκι, με ανοξείδωτη σερπαντίνα, με λίγα χρήματα, αλλά με πολλή προσοχή και επιστασία κατα την κατασκευή. Επισημαίνουμε οτι η χρήση αποστακτήρα οιασδήποτε χωρητικότητας χωρίς άδεια, απαγορεύεται απο το νόμο.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 27/11/2014 21:49 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pafsilipoclub

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/03/2012 12:41 #7012 από s_goudis
s_goudis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Φίλε SPYROS το δημοσίευμα σου αποτελει προσωπικη άποψη ή το διάβασες κάπου?
Εγώ ξέρω ότι οι άμβυκες γινότανε από χαλκό γιατί ο χαλκός είναι ένα μέταλλο που εκείνη την εποχή χρησιμοποιότανε κατά κόρον για την κατασκευη μαγειρικών κυρίως σκευών. Αργότερα επικράτησε η τάση να γανώνουνε τους άμβυκες όπως και τα μαγειρικά σκεύη, λανθασμένη κίνηση γιατί το γάνωμα η αλλιώς επικασσιτέρωση είχε σαν αποτέλεσμα να περνάνε στοιχεία του κασσιτέρου στο απόσταγμα.Τελευταία επικράτησε η τάση του ανοξείδωτου χάλυβα. Χωρίς να υπολογίσει κανείς ότι ο χαλκός μπορεί και αντιδρά με ενώσεις του θείου τις οποίες δεσμευει στην επιφάνεια του οι οποίες ενώσεις του θείου θα περάσουν στο απόσταγμα σε εναν επικασσιτερομένο χαλκινο άμβυκα και εναν αμβυκα από ανοξείδωτο χάλυβα.Μπορεί και αντιδρά με λιπαρά οξέα όπως και με τις ενώσεις του θείου που παράχθηκαν κατάτην αλκοολική ζύμωση ή κατα την διαδικασία της απόσταξης τα οποία αν περάσουν στο απόσταγμα θα υποβαθμίσουν το προιον μας. Αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων του χαλκου με αυτές τις ενώσεις είναι η αμαυρωση της επιφάνειας του χάλκινου καζανιού η οποία θα πρεπει να καθαρίζεται τακτικα αναμεσα στις αποστάξεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/03/2012 17:42 #7013 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ s_goudis

1. Το ότι ο χαλκός (ανήκει κι αυτός στα βαρέα μέταλλα), είναι άκρως τοξικός για την υγεία, το λέει η επιστήμη και δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό είναι βέβαιο.
2. Το ότι το γάνωμα, δηλ. η επικασσιτέρωση με καλάϊ (κράμα κυρίως κασσιτέρου 60%, και μολύβδου 37% περίπου, και ενδεχομένως αργύρου < 2% και αντιμονίου <3,5%) είναι κι΄ αυτό άκρως τοξικό, κι' αυτό το λέει η επιστήμη και είναι βέβαιο.
3. Ο χαλκός, είναι γνωστό στους ασχολούμενους περί την οινολογία, πολλώ δε μάλλον περί τις αποστάξεις, οτι αντιδρά με ενώσεις του θείου και σχηματίζει:
3.1. Θειούχο χαλκό (Cu <sub>2 </sub>S ) , επονομαζόμενο και θειούχος υποχαλκός ( copper sulfide με μονοσθενή Cu , Copper ( I ) sulfide ), που είναι αδιάλυτος στο καθαρό νερό, με σημείο ζέσεως τους 1130 <sup>ο</sup> C (?) , και ο οποίος περαιτέρω μπορεί να δώσει και

3.2 Καθαρό χαλκό , κατά την αντίδραση: Cu <sub>2 </sub>S + 2 Cu <sub>2 </sub>O > 6Cu + SO <sub>2 </sub>, αλλά και
3.3 Οξείδια του χαλκού κατά την αντίδραση: 2Cu<sub>2</sub>S + 3O<sub>2</sub> > 2Cu<sub>2</sub>O + 2SO<sub>2</sub> <sub> </sub> με σημείο ζέσεως τους 1800 <sup>ο</sup> C . Το Cu<sub>2</sub>O είναι αδιάλυτο στο καθαρό νερό σε συνήθεις θερμοκρασίες. Η διαλυτότητά του όμως, διάβασα οτι αυξάνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, και μάλιστα κατα περίπλοκο τρόπο, ενώ εξαρτάται έντονα και απο την τιμή του pH.

3.4 Σουλφίδιο του χαλκού (CuS), επονομαζόμενο και μονοσουλφίδιο του χαλκού ( copper sulfide με δισθενή Cu , Copper ( II ) sulfide ), με σημείο ζέσεως τους 500 <sup>ο</sup> C (?). Τα σουλφίδια του χαλκού, βασικά είναι αδιάλυτα στο καθαρό νερό.
Οι πιο πάνω τέσσερις επικίνδυνες ουσίες, δεν φεύγουν από το καζάνι προς τον ψύκτη, αφού οι μεν τρείς χημικές ενώσεις έχουν σημείο ζέσεως > 100 <sup>o </sup>C , ο δε καθαρός χαλκός υπάρχει ως ίζημα. Και αυτά τα λέει η επιστήμη και αποτελούν βεβαιότητα.

4. Αυτά που αποτελούν προσωπική μου άποψη, και βασίζονται κυρίως στην παρατήρηση και στην κοινή λογική, και δεν χρειάζεται ντε και καλά να μας τα πει η επιστήμη (τι να πρωτοπεί κι΄αυτή, με όλα θα ασχοληθεί?)είναι τα εξής:
4.1. Αν παρατηρήσουμε την εσωτερική επιφάνεια ενός χάλκινου καζανιού, αλλά και την εσωτερική επιφάνεια των αυλοσωλήνων (σερπαντίνας) ενός χάλκινου ψύκτη ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ, θα παρατηρήσουμε αμέσως ότι ουδεμία "αμαύρωση" των επιφανειών υπάρχει, απεναντίας είναι όλες πεντακάθαρες και έχουν καθαρό ροζ χρώμα, το χρώμα του χημικά καθαρού χαλκού. Αυτό κατά την κοινή λογική σημαίνει ότι, αν οι τρείς πιο πάνω τοξικές ενώσεις έχουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο δημιουργηθεί, και δεδομένου ότι δεν εμφανίζονται "δεσμευμένες" στην επιφάνεια του χαλκού υπό μορφή "αμαύρωσης", θα πρέπει:
α. Σε ότι αφορά το καζάνι, να αναζητηθεί η παρουσία τους στο εν διαλύσει παραμένον υγρό υπόλειμμα της απόσταξης, και

β. Σε ότι αφορά τους αυλοσωλήνες, να αναζητηθεί η παρουσία τους στο ληφθέν προς κατανάλωση προϊόν/τσίπουρο. Οι διαλυτές αυτές ενώσεις του χαλκού αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Θειούχος χαλκός (Cu <sub>2 </sub>S ), το σουλφίδιο του χαλκού (CuS) και τα οξείδια του χαλκού, φαίνεται πως σχηματίζονται μόνο στους χάλκινους αποστακτήρες, και (αν υπάρχουν στο προϊόν) περνούν στο τελικό απόσταγμα προερχόμενα κυρίως από τον ψύκτη (σερπαντίνα) του αποστακτήρα. Οι ανοξείδωτοι αποστακτήρες δεν δημιουργούν επικίνδυνες ενώσεις χαλκού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι αν δείτε φωτογραφίες των μοντέρνων αποστακτηρίων όλων των μεγάλων επιχειρήσεων παρασκευής τσίπουρου-Brandy-Cognac-Ούζου-γράπας, οι αποστακτήρες τους, τουλάχιστο σε οτι αφορά τον βραστήρα και την ψυκτική στήλη, είναι πλέον ανοξείδωτοι.
http://www.brewing-distilling.com/page2/files/carl-distilleries-info.pdf

http://www.bavarianbrewerytech.com/potstills/pages/products.htm

http://www.bavarianbrewerytech.com/potstills/pages/craftsmanship.htm


SPYPAP

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/03/2012 22:08 #7034 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
1.Όπως φαίνεται από την παρακάτω βιβλιογραφική ανασκόπηση, υπάρχουν μελέτες που έχουν ανιχνεύσει ποσότητες χαλκού σε αλκοολούχα ποτά όπως ουίσκι, βότκα, αποστάγματα φρούτων και σταφυλιών κλπ. Η ύπαρξη χαλκού αποδίδεται στη χρήση χάλκινων διατάξεων που χρησιμοποιούνται στην απόσταξη.

http://www.eurocopper.org/doc/uploaded/File/Synthesis_copper%20content%20food_20100809.pdf

2.Η έκθεση σε υπερβολική ποσότητα χαλκού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της μύτης, του στόματος, πονοκεφάλους, ναυτίες κλπ. Η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.

3.Το θεσμοθετημένο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα 5 mg /lit , ενώ με βάση το παραπάνω δημοσίευμα φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για ελάττωσή του στο 1 mg /lit .

4.Το ερώτημα είναι εάν τα καζάνια στα οποία βράζουμε τα τσίπουρά μας δίνουν αποστάγματα με χαμηλότερες περιεκτικότητες από το όριο του ΠΟΥ. Ποιος το εγγυάται; Κανείς. Απλώς ελπίζουμε ότι δεν περνάει χαλκός στο απόσταγμα… Κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυταπάτη. Το ερώτημα είναι όχι αν περνάει αλλά πόσος περνάει. Με δεδομένο ότι κανένας δεν κάνει τέτοια ανάλυση στο τσίπουρό του δεν έχουμε ιδίαν πείρα των πιθανών περιεκτικοτήτων. Πάντως πρόκειται για «τσουχτερή» ανάλυση γύρω στα 60 ευρώ.

Christos XMΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/03/2012 10:33 #7035 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Γνωρίζει κανείς αν ο χαλκός ομογενοποιείαι μέσα στο απόσταγμα ή αν το αφήσουμε μερικούς μήνες κατακάθεται; Γιατί πράγματι όλοι θέλουμε να πίνουμε τσίπουρα και κρασιά <<εις υγείαν>>.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/03/2012 13:28 - 27/11/2014 21:55 #7036 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ Goude,

Εκτιμώ οτι το μεγαλύτερο μέρος του χαλκού κατακάθεται, όμως θα πρέπει μια ποσότητα να βρίσκεται και σε διάλυση. Μου συνέβη φέτος (20 Kg εξαιρετικό απόσταγμα δεύτερης απόσταξης, για δική μου χρήση) και αφού το άφησα να ηρεμήσει, πέταξα το μπλέ κατακάθι που ήτανε και το περισσότερομόνο, για νάχω το κεφάλι μου ήσυχο, και κράτησα λίγο απο το επάνω-επάνω που φαινόταν καθαρό, για ανάλυση. Η χημική ανάλυση έδειξε (στο καθαρό) περιεκτικότητα σε χαλκό ίση με 3,62 mg/lt . Εκτιμώ οτι αν ανέλυα το μπλέ κατακάθι, θα είχε πολύ περισσότερο απο το 'οριο των 5 mg/lt. Δεν με ενημέρωσε ο καζανάς, οτι το καζάνι του είχε να χρησιμοποιηθείγια για 1,5 μήνες. Μου το είπε μετά την δευτερόβραση, ήταν όμως αργά.

Πάντως τελευταία,και εξ΄αυτού του λόγου, μ' έχει απασχολήσει σοβαρά ο χημικός καθαρισμός της χάλκινης σερπαντίνας του ψύκτη . Πειραματίστηκα αρκετά , με "μαλακά" όμως (αβλαβή) καθαριστικά. Χρησιμοποίησα κιτρικο οξύ, τρυγικό οξύ, μίγμα τρυγικού οξέως και κρεμοτάρταρου, κλπ. Ο καλύτερος και ταχύτερος καθαρισμός της εσωτερικής επιφάνειας της χάλκινης σερπαντίνας του ψύκτη επιτυγχάνεται με διάλυμα τρυγικού οξέως σε νερό, και παραμονή του διαλύματος για 5-6 ώρες (π.χ. όλη τη νύχτα) μέσα στην σερπαντρίνα του ψύκτη. Τα σχηματιζόμενα τρυγικά σύμπλοκα με τον χαλκό, είναι διαλυτά στο νερό, και με ένα ξέπλυμα απομακρύνονται. Η εσωτερική επιφάνεια της σερπαντίνας, γίνεται "λαμπίκος". Εκτιμώ οτι, αν μία τετοια σερμαντίνα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για απόσταξη, η περιεκτικότητα του αποστάγματος σε χαλκό, θα είναι η ελάχιστη επιτυγχανόμενη, και βέβαια αρκετά χαμηλότερη απο τα επιτρεπόμενα όρια (5 mg /lt) .SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 27/11/2014 21:55 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ionis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/03/2012 21:42 #7043 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Ο χαλκός στο τσίπουρο μπορεί να βρίσκεται είτε σε διαλυμένη μορφή είτε αδιάλυτος. Αυτό σημαίνει ότι η ανίχνευσή του πολλές φορές δεν μπορεί να γίνει απλά και μόνο με την όραση αλλά χρειάζεται ανάλυση. Μπορεί να υπάρχει χαλκός σε μεγάλη ποσότητα αλλά να μην σχηματιστεί ίζημα. Όπως και το αντίστροφο: ο σχηματισμός ιζήματος δεν σημαίνει ύπαρξη χαλκού. Εάν υπάρχει υπόνοια μόλυνσης από χαλκό το προτιμότερο είναι η ανάλυση σε εργαστήριο. Πάντως εάν στο τσίπουρο διακρίνετε μπλε ανταύγειες τότε είναι σημάδι ύπαρξης χαλκού και μάλλον πρέπει να ανησυχήσετε.

Ατύχημα είχα και εγώ φέτος σε μικρή ποσότητα, αλλά ήμουν τυχερός γιατί πέρασαν μεγάλα κομμάτια χαλκού τα οποία ήταν ορατά με το μάτι. Έτσι ανησύχησα και αφού το φίλτραρα για να απομακρύνω τα μεγάλα κομμάτια χαλκού το έστειλα για ανάλυση η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξή του σε μεγάλη συγκέντρωση. Ως αιτία της μόλυνσης πιθανολογήθηκε ο (χάλκινος) σωλήνας ψύξης καθώς όπως μου ειπώθηκε είναι δύσκολο (χωρίς όμως να αποκλείεται) η μόλυνση να προήλθε από το καζάνι. Ως διορθωτική ενέργεια μου προτάθηκε να ξαναβράσω το (ήδη διπλοβρασμένο) τσίπουρο σε άλλο όμως καζάνι. Τελικά προτίμησα κι εγώ τη λύση του Σπύρου (το πέταξα).Christos XMΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/04/2012 20:30 #7073 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
ορμώμενος από την συζήτηση και συννάμα προβληματισμένος και ο ίδιος για το θέμα, να αναφέρω
ότι έστειλα δείγμα αποστάγματος σε ειδικό εργαστήριο στην Καβαλα, με σκοπό την ανάλυση για Χαλκό.
Το κόστος 20 Ε και μόλις έχω τα αποτελέσματα θα ενημερώσω κατάλληλα.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/04/2012 21:06 #7170 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
χρωστώ την απάντηση του εργαστηρίου, η οποία έχει έρθει από καιρό.
Το αποτέλεσμα είναι 11,3 mg/lit Cu, με όριο τα 5mg/lit Cu, το δείγμα είναι απλά ακατάλληλο προς πόσιν.
Σημειωτέον ότι το καζάνι το χρησιμοποιώ αποκλειστικά ο ίδιος και πριν την έναρξη κάθε απόσταξης καθαρίζεται σχολαστικά τόσο ο άμβυκας όσο και το ψυγείο.
Αναρωτιέμαι τα τσίπουρα του εμπορίου από τους διήμερους τι τιμές έχουν;
Περιττό να πώ ότι ήδη πλήρες ανοξείδωτο ψυγείο είναι υπο κατασκευή και θα επαναποσταχθεί ότι υπάρχει στο κελάρι.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/04/2012 09:31 #7186 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ Νίκο,πράγματι, το όριο της περιεκτικότητας σε χαλκό στην Ευρώπη είναι:

Για τα αποστάγματα προερχόμενα απο σταφύλι: μέχρι 5 mg/lt, και

Για το κρασί (προέρχεται απο τη γαλαζόπετρα και απο επαφή με χάλκινα εξαρτμήματα & μηχ/τα): μέχρι 1 mg/lt (στις ΗΠΑ 0,5 mg/lt)

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.353 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ