file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
15/10/2017 10:52 - 15/10/2017 11:06 #23927 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Κατά την απόσταξη λοιπόν δεν άφησα τη θερμοκρασία να περάσει τους 85-90c η οποία είχα διαβάσει ότι είναι κ η ιδανική αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαρκέσει μία καζανιά (έως τα 18 γράδα που έκοψα) περίπου 6 με 7 ώρες! Υπερβολικά πολλές νομίζω για 55 κιλά περίπου στέμφυλα που είχα βάλει μέσα.

Αγαπητέ georgetlf

Ποιος έγραψε την κοτσάνα ότι η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από 85-90 οC ?.
Εν πάσει περιπτώσει, μην ενστερνίζεσαι ότι ανακρίβεια βλέπεις γραμμένη. Εδώ ο καθένας γράφει ό,τι νομίζει, είναι δεν είναι σωστό, και παίρνει στο λαιμό του όσους είναι ακόμη άπειροι και ρωτούν οι άνθρωποι για να μάθουν.
Το σωστό είναι ότι την απόσταξη την συνεχίζεις μέχρι τους 100 οC (με χαμηλή όμως φωτιά προς το τέλος, για να έχεις το χρονικό περιθώριο να αξιολογείς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αποστάγματος ώστε να αποφασίσεις πού θα κόψεις) , αλλά κάπου πριν τους 100 κόβεις (σταματάς την απόσταξη, δηλ. παύεις να παραλαμβάνεις απόσταγμα) για να απορρίψεις τις ουρές στο θερμοκρασιακό σημείο που θέλεις εσύ (ή κατ΄άλλον τρόπο, στους οινοπνευματικούς βαθμούς που θέλεις εσύ).
Εσύ τώρα, κόβοντας στους 85-90 βαθμούς έχασες όλα τα σημαντικά αρώματα των ουρών τα οποία θεωρούνται πολύτιμα για την ποιότητα του τσίπουρου.


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2017 11:06 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas, georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 11:30 #23928 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Nikos Kotsalis σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται επιστημονική απάντηση μιας και δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να καταλάβω,αυτό που κατάλαβα από την απάντηση σου είναι ότι το ανοξείδωτο καζάνι που αγόρασα είναι για πέταμα διότι δεν υπάρχει τρόπος να κάνω απόσταξη χωρίς ανεπιθύμητες μυρωδιές στο απόσταγμα μου, σωστά;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 11:34 #23929 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ SPYROS σε ευχαριστώ πολύ όσον αφορά την απάντηση σου σχετικά με τις θερμοκρασίες κατά την απόσταξη. Για την ανεπιθύμητη μυρωδιά του αποστάγματος θεωρείς κι εσύ ότι φταίει το ανοξείδωτο καζάνι και ότι δεν υπάρχει καμία λύση;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 18:08 - 15/10/2017 18:22 #23931 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Θα σε απαντήσω μόλις ευκαιρήσω.

Μέχρι τότε δες αυτές τις παλαιότερες τοποθετήσεις μου:

www.ampelourgos.gr/forum/search?query=CuS&searchdate=all&childforums=1

www.ampelourgos.gr/forum/search?query=Βραστήρας%20ανοξείδωτος&searchuser=SPYROS&searchdate=all&childforums=1

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2017 18:22 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 19:59 #23932 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

georgetlf έγραψε: Nikos Kotsalis σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται επιστημονική απάντηση μιας και δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για να καταλάβω,αυτό που κατάλαβα από την απάντηση σου είναι ότι το ανοξείδωτο καζάνι που αγόρασα είναι για πέταμα διότι δεν υπάρχει τρόπος να κάνω απόσταξη χωρίς ανεπιθύμητες μυρωδιές στο απόσταγμα μου, σωστά;


Μπορείς να βάλεις ένα κομμάτι χαλκού στον άμβυκά σου να βράζει μαζί με τον σταφυλοπολτό.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
15/10/2017 20:03 #23933 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ georgetlf,
επειδή οι εποχές δεν είναι για να πετάμε χρήματα άσκοπα, θα σου πω κι εγώ πως ίσως μπορείς να κάνεις καλό απόσταγμα με το ινοχ
1. Επειδή 'εχω δεί και έχω δοκιμάσει από ινοχ με χάλκινο ψύκτη, εξαιρετική τσικουδιά, δοκίμασε να βάζεις εσωτερικά κατα την απόσταξη σωληνάκι μαλακού χαλκού καθαρότητας 100%, το οποίο θα κάνεις σπιράλ περίπου στις διαστάσεις του καζανιού σου, θα χρειαστείς τουλάχιστον 7-8 μέτρα Φ12,7 χιλ(κόστος 15-20€), γυρίζει εύκολα με το χέρι πάνω σε μια σωλήνα αποχέτευσης ή σε κομμάτι κορμού δέντρου.Αυτό θα το μπορείς εύκολα να το βάζεις ,να το βγάζεις, να το πλένεις......για να δεσμεύει άσχημες μυρωδιές
2. ο συντελεστής θερμικής αγωγημότητας του ινοχ είναι δυστυχώς περίπου στο 1/10 του χαλκού,
XALKOS 386 W/mk
Aloyminio 210 W/mk
Inox < xalyba
Xalybas 46W/mk
άρα η χρονική διάρκεια της απόσταξης θα είναι μεγαλύτερη από του χάλκινου σίγουρα, όχι όμως τόσο πολύ, στο 4ωρο θα είσαι περίπου χωρίς καμμένα στέμφυλα.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 20:27 #23934 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Φίλε gomati_sok σε ευχαριστώ πολύ για την λύση που μου προτείνεις.
Αυτό είχα κι εγώ κατά νου να κάνω, θα πάρω λοιπόν 7-8 μέτρα κουλούρα χαλκό και θα κάνω δοκιμή. Είναι ασφαλές να πάρω τη χαλκοσωλήνα που χρησιμοποιούν οι ψυκτικοί για τα κλιματιστικά π.χ.; Τώρα για τον χρόνο απόσταξης, δεν είναι πρόβλημα αρκεί το απόσταγμα να είναι καλό.
Και πάλι σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 20:31 #23935 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Το επόμενο ΣΚ θα κάνω δοκιμή με χαλκοσολήνα από μαλακό χαλκό που θα γυρίσω σαν σερπατίνα μέσα στο ανοξείδωτο καζάνι και το αποτέλεσμα θα δείξει...
Σ’ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2017 22:58 - 15/10/2017 23:08 #23936 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ georgetlf,

1. Λέγεται πως ο χαλκός απορροφά κάποιες μυρωδιές και το τσίπουρο έχει καθαρότερη μυρωδιά. Απόδειξη επιστημονική για αυτό το θέμα όμως, δεν προσκομίστηκε ακόμη, ή τουλάχιστον εγώ δεν την είδα. Μιλάμε πάντως για οριακές βελτιώσεις, αν υπάρχουν, και όχι για θαύματα.
Εάν όμως δεχθούμε ότι αυτό είναι αληθές (ίσως και να είναι γιατί το ισχυρίζονται και οι Γάλλοι που έχουν παράδοση και είναι πρώτοι στις αποστάξεις προϊόντων του σταφυλιού), τότε είναι καλύτερα ο βραστήρας να είναι χάλκινος, όμως ο ψύκτης καλό είναι να είναι πάντοτε ανοξείδωτος, και αυτό το εξήγησα πριν χρόνια (δες τις παραπάνω παλαιές τοποθετήσεις μου).
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=Cu...te=all&childforums=1
www.ampelourgos.gr/forum/search?query=Βρ...te=all&childforums=1

2. Για να σου φύγει όμως η ιδέα, κάνε αυτό που σου προτείνουν οι φίλοι, δηλ. να εμβαπτίσεις στον βραστήρα κάποιο μήκος σωλήνος χαλκού. Ή το ευκολότερο, να πάρεις καμμιά δεκαπενταριά εξαρτήματα σωληνώσεων χαλκού (γωνιές, μούφες, τάφ κλπ), κάνε τα αρμαθιά με ένα λεπτό ατσαλόσυρμα (έχουν τέτοια οι ηλεκτροκολλητές ανοξείδωτων) και ρίξτα μέσα σε κάθε βράση.
Πρόσεξε όμως: Αν και με την εμβάπτιση χαλκού η μυρωδιά συνεχίζεται, δεν θα φταίει "το ανοξείδωτο" του βραστήρα αλλά κάτι άλλο.
Εμένα πάντως το καζανάκι μου είναι όλο ανοξείδωτο και δεν έβγαλε μέχρι τώρα καμμιά άσχημη μυρωδιά, ενώ παρασκευάζω άριστα αποστάγματα.

3. Η προσωπική πάντως άποψή μου είναι ότι το πρόβλημά σου με τη ενοχλητική μυρωδιά δεν οφείλεται στον ανοξείδωτο βραστήρα, αλλά κάπου αλλού βρίσκεται η αιτία και ψάξ΄το λίγο (καθαρότητα εξαρτημάτων, κόλλημα στεμφύλων ή λάσπης στον πάτο, κλπ).
Αν ρίξουμε το φτέξιμο στο ανοξείδωτο (έναντι του χαλκού), τότε αν βράσεις καθαρό κρασί, θα πρέπει και εδώ το απόσταγμα να μυρίζει άσχημα.
Σου προτείνω να βράσεις μια φορά σχέτο κρασί και όχι σταφυλοπολτό, και αν δεν θα υπάρχουν τώρα οι μυρωδιές που αναφέρεις, τότε δεν θα φταίει το ανοξείδωτο αλλά κάτι άλλο.

4. Ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ (Watt/m.K)
του χαλκού είναι λc = 344,8 Kcal/m . oC = 401 Watt/m . oC
και του χάλυβα inox είναι λi = 16 Watt/m.οΚ,
δηλ. του χαλκού είναι 24,125 φορές μεγαλύτερος
Όμως στην πράξη δεν έχει σημασία ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του υλικού αλλά ο Συντελεστής Θερμοπερατότητας (ή άλλως: Συντελεστής μετάδοσης της θερμότητας), γιατί αυτός είναι που περιγράφει τη ροή της μετάδοσης της θερμότητας από τη φλόγα στον σταφυλοπολτό (ή στο κρασί).
Κατ΄ακολουθία λοιπόν των ανωτέρω, ο συντελεστής θερμοπερατότητας στον χαλκό προκύπτει κι αυτός μεγαλύτερος (όχι πολύ μεγαλύτερος όμως όσο ο λ) σε σχέση με τον συντελεστή θερμοπερατότητας χάλυβα inox.
Αυτό το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η μεταφορά θερμότητας από τη φλόγα στο έλασμα (στον πάτο του βραστήρα) και στη συνέχεια από το έλασμα στη μάζα του σταφυλοπολτού.
Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία του ελάσματος στην εσωτερική του πλευρά (που είναι σε επαφή με τον σταφυλοπολτό) να είναι μεγαλύτερη στον ανοξείδωτο χάλυβα σε σχέση με τον χαλκό, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (κολλήματα, κάψιμο λάσπης, δημιουργία μυρωδιάς "καμμένου" στο απόσταγμα, ανάγκη κρατήματος της φλόγας σε χαμηλότερα επίπεδα "για να μην κολλήσει το καζάνι", κλπ).
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΒΡΑΣΤΗΡΑ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μην πετάξεις το καζανάκι σου όπως είπες. Είναι μια χαρά. Φρόντισε μόνο να το δουλεύεις σωστά, με βάση τα παραπάνω.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 15/10/2017 23:08 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": kravaritis, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/10/2017 00:40 #23937 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ georgetlf,

1. Λέγεται πως ο χαλκός απορροφά κάποιες μυρωδιές και το τσίπουρο έχει καθαρότερη μυρωδιά. Απόδειξη επιστημονική για αυτό το θέμα όμως, δεν προσκομίστηκε ακόμη, ή τουλάχιστον εγώ δεν την είδα. Μιλάμε πάντως για οριακές βελτιώσεις, αν υπάρχουν, και όχι για θαύματα.

Σπύρο καλησπέρα,
διάβασε αυτήν την εργασία δημοσιευμένη το 2012 στο Journal of the Institute of Brewing.
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x/pdf
Θα βρεις αυτό που ψάχνεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό και εύκολο να κατανοηθεί είναι ένα πολικό διάγραμμα, γεύσεων αποσταγμάτων, που προέρχονται από χάλκινους και ανοξείδωτους άμβυκες.
ΝΚ


Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.064 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ