file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
17/10/2017 11:13 #23958 από ΜΑΡΚΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Σιγουρα ειναι απο το μεταλο.Σε ενα μηνα δεν θα μυριζει καθολου εκτος και αν το μεταλο ειναι πολυ κακης ποιοτητας.Σου το λεω με σιγουρια.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 11:20 #23959 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Καλημέρα κοι,
πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε, ότι οι ανοξείδωτοι άμβυκες είναι ακατάλληλοι για απόσταξη αλκοολούχων ποτών.
Οι λόγοι είναι αυτοί ακριβώς που αντιμετωπίζει ο φίλος georgetlf, άσχημες οσμές!!!
Η χρήση των ανοξείδωτων περιορίζεται στην απόσταξη αιθερίων ελαίων, εκεί ναί είναι οι πλέον κατάλληλοι.
Όλος ο κόσμος αποστάζει σε χάλκινους άμβυκες και εμείς ακόμα συζητάμε για τους ανοξείδωτους;
Τι εμμονή είναι αυτή;
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 14:55 #23961 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Έτοιμο το πείραμα...
Μια δοκιμή θα μας πείσει!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 16:32 - 17/10/2017 16:39 #23962 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ georgetlf

Παρατηρώ τον βραστήρα σου και εκτιμώ ότι ο πάτος θα πρέπει να είναι από λεπτό έλασμα, το ίδιο με την κυλινδρική επιφάνεια. Είναι έτσι?
Γιατί αν είναι έτσι και ο πάτος είναι λεπτός και όχι αρκετών χιλιοστών, ο πάτος ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία και θα πρέπει να κάηκαν οινολάσπες και σε αυτό να οφείλεται η άσχημη μυρωδιά. Οι επαγγελματικοί ανοξείδωτοι βραστήρες για να είναι σωστοί θα πρέπει να έχουν στον πάτο μεγαλύτερο πάχος από τους αντίστοιχους χάλκινους και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει με βάση όσα προανέφερα για τον συντελεστή μεταβιβάσεως θερμότητας K.

Δεν συμφωνώ με μερικούς προλαλήσαντες (άποψή μου) ότι η έντονη δυσάρεστη μυρωδιά οφείλεται στη χρήση ανοξείδωτου και όχι χαλκού. Δέχομαι ότι ο χαλκός απορροφά κάποιες μυρωδιές συμπλόκων ενώσεων του θείου, όμως οι διαφορές μεταξύ ανοξείδωτου και χαλκού είναι οριακές (απειροελάχιστες) και όχι σημαντικές ώστε να γίνονται τόσο έντονα αισθητές, όπως ισχυρίζεσαι. Και βέβαια δεν συμφωνώ με τον φίλο μου τον Νίκο που σχεδόν ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι άσπρο-μαύρο.
Επαναλαμβάνω ότι ο αποστακτήρας μου είναι όλος ανοξείδωτος και μέχρι τώρα δεν μπόρεσα να αντιληφθώ αναγνωρίσιμη (αντιληπτή) διαφορά στη μυρωδιά του αποστάγματος μεταξύ χάλκινου και ανοξείδωτου.

Σου τα λέω αυτά όχι για να ισχυριστώ ότι ο ανοξείδωτος βραστήρας είναι καλύτερος ή ισάξιος του χάλκινου και πρέπει να προτιμάται, απεναντίας είναι καλύτερα να είναι χάλκινος. Όμως, και όταν είναι ανοξείδωτος με σωστό πάτο η όποια διαφορά στη μυρωδιά του αποστάγματος δεν είναι αναγνωρίσιμη, συνεπώς αν ο βραστήρας σου έχει πάτο με πάχος μερικών αρκετών χιλιοστών μην τον πετάς. Αν όμως έχει πάχος 0,8 ή 0,9 χιλιοστά όπως φαίνεται να έχουν τα πλευρικά τοιχώματα, τότε είναι απαράδεκτος γιατί σου υπερθερμαίνει ή σου καίει τις οινολάσπες.
Υπενθυμίζω σε όσους έτυχε να μην το ξέρουν, ότι οι καλές ανοξείδωτες χύτρες ταχύτητας που έχουμε στις κουζίνες μας έχουν παχύ πάτο αποτελούμενο από 2 ελάσματα που ανάμεσά τους υπάρχει σκόνη άνθρακα, και αυτό το κάνουν για να μην αυξάνεται στην εσωτερική πλευρά η θερμοκρασία καίγεται το φαγητό. Επίσης όσο ποιο παχύς είναι ο πάτος τόσο λιγότερο καίγεται το φαγητό. Και υπάρχουν και ανοξείδωτες κατσαρόλες και ανοξείδωτα τηγάνια που στον πάτο τους παρεμβάλουν ένα στρώμα (πλάκα) χαλκού. Σε αυτά δεν καίγεται εύκολα το φαγητό.

Λοιπόν, να κρατάμε το μέτρο στις τοποθετήσεις μας γιατί τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Για νά΄μαστε σίγουροι ότι είναι άσπρο-μαύρο θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουμε πειραματική γνώση για αμφότερα δηλ. και για το άσπρο και για το υποτιθέμενο μαύρο, γιατί το "μαύρο" μπορεί τελικά να είναι και ανεπαίσθητο γκρί, δηλ. σχεδόν άσπρο.


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 17/10/2017 16:39 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 20:30 #23964 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητοί φίλοι, φίλε Σπύρο καλησπέρα,
η απόσταξη στο επίπεδο που συζητάμε στο forum του ampelourgos.eu είναι μία επιστήμη.
Και σαν επιστήμη θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε για πολλούς λόγους.
Από αυτούς οι κυριώτεροι ηθικοί είναι σεβασμός στην παράδοση και την αξία της.
Σεβασμός στην γή και γενικώτερα την φύση που μας έχει ευλογήσει με το προϊόν που λέγεται σταφύλι και στις δυνατότητές του.
Σεβασμός στις γενιές όλων των αποστακτών που έφεραν τα πράγματα έως εδώ και μας "υποχρεώνουν" να τα πάμε παραπέρα.
Σεβασμός για την δυνατότητα παραγωγής ενός προϊόντος που το καταναλώνουν οι φίλοι μας, οι οικογένειές μας, και εμείς οι ίδιοι.
Σεβασμός στη δημόσια υγεία, στο προϊόν, και τις δυνατότητες που αυτό έχει να μας συντροφεύει σε κάθε στιγμή όμορφη ή δύσκολη της ζωής μας.
Τεχνικά μιλώντας η απόσταξη στο τέλος μιάς ολόκληρης σειράς περιλαμβάνει επιστήμες όπως εδαφολογία,γεωπονία, γεννετική, οινολογία, φυσική, χημεία, μηχανική, κβαντομηχανική, ναι και κβαντομηχανική!
Σε όλον τον κόσμο όταν μιλάμε για επιστήμες μιλάμε για EVIDENCE BASED SCIENCE, δηλ. ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ, επιστήμη που τεκμηριώνεται με εργασιες ανεξάρτητες καλά σχεδιασμένες και καλά εκτελεσμένες.
Στις επιστήμες δεν χωράει, εμένα αυτό δεν μου αρέσει, ή αυτό δεν μου ταιριάζει, ή η εμπειρία μου μου λέει, ή εμένα μου φαίνεται, ή έχω την εντύπωση....
Ολα αυτά απλά δεν είναι επιστήμη, είναι κάτι άλλο.
Σας παράθεσα μια εργασία, σχετικά πρόσφατη, 2012, που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με άψογο τρόπο από την ένωση παραγωγών whiskey της Σκωτίας, και δημοσιεύτηκε στο πιό έγκριτο περιοδικό του χώρου στον πλανήτη και πήραν μέρος οι καλύτεροι αποστάκτες γευσιγνώστες του κόσμου.
Σε αυτήν την εργασία το συμπέρασμα είναι ότι τα αποστάγματα σε ανοξείδωτους άμβυκες παράγουν ανεπιθύμητες οσμές στο τελικό προϊόν. Τελεία και παύλα._
Οσοι θέλετε να το δείτε και να προχωρήσετε κάντε το.
Οι υπόλοιποι κοιτάτε το δάκτυλο που σας δείχνει το φεγγάρι.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas, georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 20:41 #23965 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ SPYROS,

Αν υποθέσουμε ότι ο πάτος έχει το ίδιο πάχος με την κυλινδρική επιφάνεια (δεν έχω τρόπο να μετρήσω το πάχος του πάτου), μπορώ να το διορθώσω;
Για παράδειγμα να κολλήσω ένα φύλλο ανοξείδωτο από την εξωτερική επιφάνεια του πάτου ώστε να αυξηθεί το πάχος του; Και αν γίνεται κάτι τέτοιο δεν θα αυξηθεί δραματικά ο χρόνος βρασμού; Τώρα χρειάζεται περίπου μία ώρα από την στιγμή που θα ανάψω τη φωτιά έως να τρέξει η πρώτη σταγόνα.
Επίσης όταν απέσταξα καθαρό κρασί, τι ακριβώς μπορεί να κάηκε ή να υπερθερμάνθηκε όπως λες;
Όσον αφορά τα τηγάνια και τις κατσαρόλες που αναφέρεις ότι έχουν χοντρό πάτο, από όσο γνωρίζω προορίζονται για ηλεκτρικές εστίες και όχι για υγραέριο.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/10/2017 21:48 #23966 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

georgetlf έγραψε: Αγαπητέ φίλε stelios1,

Μπορεί να θεωρείς ότι όλα είναι στον αέρα αλλά από τα ίδια στέμφυλα δυο καζανάρηδες (επαγγελματίες) στην περιοχή μας, απέσταξαν εξαιρετική τσικουδιά.
Ο ένας απ’αυτούς ήταν μαζί μου για βοήθεια όταν έκανα την δική μου απόσταξη και ο ίδιος είπε ότι η μοναδική εξήγηση που μπορεί να δώσει είναι ότι η μυρωδιά έχει να κάνει με το ανοξείδωτο καζάνι.



Ε ναι αλλα αυτα εγω τωρα τα διαβαζω, εως τωρα για μενα ναι ηταν ολα στον αερα.. Εαν δεν προσεξα καποια πριν μηνυματα η τον ολο ειρμο της συζητησης ζητω συγνωμη.
Ειμαι δυσπιστος σε θεωρειες παντως τυπου και μεχρι αποδειξεως του αντιθετου ο χαλκος φταιει για χιλια δυο προβληματα στις αποσταξεις!
Οχι αστεια το λεω.
Απλα.. θα ειχαν καθε λογο οι Γαλλοι η οι Ιταλοι πχ να συντηρησουν κατι το μυστικιστικο στην ολη ιστορια ( Μεσαιωνας, αλχημεια κτλ), ανετα αυτοι θα εφτιαχναν αποστακτηρες αλουμινενιους με επιστρωση (οπως τα τηγανια) και γενικα η τεχνολογια σημερα ειναι πολυ πανω απο οσα συζηταμε. Ειναι αστεια αυτα που συζηταμε για την σημερινη σταθμη της τεχνικης.
Ο χαλκος ειναι το πρωτο μεταλο που χρησιμοποιηθηκε σε μεγαλη κλιμακα, ειναι ελατος (γινεται ελασματα ευκολα), ολκιμος (γινεται συρματα ευκολα) και γενικα επεξεργαζεται ακομα και με πρωτογονους μεθοδους και δεν σκουριαζει. Αυτος ειναι ο κυριος λογος που οι αποστακτηρες ξεκινησαν χαλκινοι. Για ανοξειδωτα τοτε ουτε λογος.
Εαν τωρα υπαρχει τετοια μεγαλη συμπτωση (ηταν το μοναδικο υλικο που βολευε στην κατασκευη, αλλα και ταυτοχρονα το ιδανικο για την ποιοτητα αποσταγματος) θα χαρω πολυ να το μαθω και να πεισθω.
Εχω καζανακι χυτρας και αποσταζει μια χαρα αλλα δυστηχως ο ψυκτης (για τους ιδιους λογους που χρησιμοποιησαν χαλκο οι παλιοι) ειναι χαλκοσωληνας.
Τα πραγματα εχουν μια σειρα και την ξεχναμε και αυτο ισως κανει κακο, πχ οι πυραμιδες ειναι καλα γωνιασμενες και χτιστηκαν πολυ πριν τον Πυθαγορα. Αυτος απεδειξε μαθηματικα το γιατι! Επιστημη δεν ειναι η ανακαλυψη η η εφευρεση αλλα η εξηγηση, και αυτη ηταν η μαγεια του αρχαιου Ελληνικου πνευματος. Να δουμε δηλαδη καποια στιγμη στην πραξη οτι ο χαλκος κανει την διαφορα και τοτε η χημεια να μας εξηγησει και οχι το αντιστροφο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2017 21:37 #23969 από tyria
tyria απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Για ένα χάλκινο καζάνι 50 λίτρων θα ήθελα να ρωτήσω πόσα μέτρα σωλήνα θα χρειαστούν για την σερπαντίνα , ποια η διάμετρος του και ποια θα πρέπει να είναι η χωρητικότητα του ψυγείου σε νερό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2017 06:32 #23971 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Η σερπαντινα δεν ειναι και η καλυτερη μεθοδος, απο παλιο καζανι 130 λιτρων που εχω δει ειχε 3-4 βολτες μεσα σε ορθογωνιο σιδερενιο δοχειο διαστασεων πλατος 60 μηκος 140 και υψος 120 περιπου (τοσο μου φαινεται πως ηταν δεν μετρησα). Στην αρχη ομως και κατα την εισοδο στο νερο ειχε μια μικρη εκτονωση, ενα δοχειο ας πουμε σαν μακρυ χωνι που φαρδαινε την εισαγωγη του ατμου και μετα κατεληγε στην διατομη της σερπαντινας. Ηταν σιγουρα αυτοσχεδιο και ειχε δουλεψει επαγγελματικα, τι ψυξη εκανε δεν ξερω εγω δεν το ειδα στημενο.
Η χωρητικοτητα σε νερο δεν ειναι κρισιμο θεμα, αν ειναι μικρη θα ρεει συνεχως αν ειναι τεραστια θα τροφοδοτεις κατα διαστηματα.
Η σερπαντινα οσο πιο χοντρη τοσο καλυτερα μαλλον.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": tyria

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2017 12:35 - 19/10/2017 12:35 #23972 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

stelios1 έγραψε:

georgetlf έγραψε: Αγαπητέ φίλε stelios1,


Ειμαι δυσπιστος σε θεωρειες παντως τυπου και μεχρι αποδειξεως του αντιθετου ο χαλκος φταιει για χιλια δυο προβληματα στις αποσταξεις!


Ο χαλκος ειναι το πρωτο μεταλο που χρησιμοποιηθηκε σε μεγαλη κλιμακα, ειναι ελατος (γινεται ελασματα ευκολα), ολκιμος (γινεται συρματα ευκολα) και γενικα επεξεργαζεται ακομα και με πρωτογονους μεθοδους και δεν σκουριαζει. Αυτος ειναι ο κυριος λογος που οι αποστακτηρες ξεκινησαν χαλκινοι. Για ανοξειδωτα τοτε ουτε λογος.
Εαν τωρα υπαρχει τετοια μεγαλη συμπτωση (ηταν το μοναδικο υλικο που βολευε στην κατασκευη, αλλα και ταυτοχρονα το ιδανικο για την ποιοτητα αποσταγματος) θα χαρω πολυ να το μαθω και να πεισθω.

Εχω καζανακι χυτρας και αποσταζει μια χαρα αλλα δυστηχως ο ψυκτης (για τους ιδιους λογους που χρησιμοποιησαν χαλκο οι παλιοι) ειναι χαλκοσωληνας.
Τα πραγματα εχουν μια σειρα και την ξεχναμε και αυτο ισως κανει κακο, πχ οι πυραμιδες ειναι καλα γωνιασμενες και χτιστηκαν πολυ πριν τον Πυθαγορα. Αυτος απεδειξε μαθηματικα το γιατι! Επιστημη δεν ειναι η ανακαλυψη η η εφευρεση αλλα η εξηγηση, και αυτη ηταν η μαγεια του αρχαιου Ελληνικου πνευματος. Να δουμε δηλαδη καποια στιγμη στην πραξη οτι ο χαλκος κανει την διαφορα και τοτε η χημεια να μας εξηγησει και οχι το αντιστροφο.


κατ'αρχάς οι πρώτοι αποστακτήρες δεν ήταν χάλκινοι αλλά πήλινοι (Μεσοποταμία, Αρχαία Αίγυπτος κλπ). Και αυτό συνεχιζόταν μέχρι πολύ πρόσφατα, και η νομοθεσία αναφέρεται σε πήλινους αποστακτήρες των οποίων ορίζει τη νόμιμη επιτρεπόμενη χωρητικότητα.
για λόγους υγείας επίσης απαγορεύει τη χρήση άλλων μετάλλων (μόλυβδου για τις σωλήνες και χυτοσίδηρου/ανθρακούχου χάλυβα για τα καπάκια και τις σωλήνες) και ορίζει την καταστροφή τέτοιων αμβύκων, που σημαίνει οτι και αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί.
Να πω οτι την εποχή του Αχιλλέα και Οδυσσέα χρησιμοποιούσαν τον χαλκό αναγκαστικά. Να πω και στο μεσαίωνα το ίδιο (για τελείως άλλους λόγους όμως). Στο ενδιάμεσο; Στη ρωμαϊκή εποχή πχ ή στα κλασικά/αλεξανδρινά χρόνια; Μετά, στην Αναγέννηση; Σε άλλες χώρες (πχ Ινδία, που οι μεταλλουργοί εκεί ήξεραν την τεχνική της κατασκευής ανοξείδωτων κραμάτων σιδήρου και χάλυβα εδώ και χίλια χρόνια τουλάχιστον); Στην Ιαπωνία και στην Κίνα;

Όχι φίλε μου. Δεν γίνεται σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, σε άσχετους μεταξύ τους πολιτισμούς, να έχει εδραιωθεί η ίδια πεποίθηση χωρις πραγματικό λόγο.

Άλλωστε, υπάρχουν και σχετικές επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν. Παλιότερα έχουν παρατεθεί και σε σχετικές συζητήσεις.

Αν είναι, το πολύ πολύ να μπορούμε να πούμε το αντίθετο, δηλαδή οτι η γενίκευση της χρήσης του χαλκού και το αντίστοιχο αποτέλεσμα, έθεσε το μέτρο του τί είναι καλό και επιθυμητό και τί όχι (με οτι ίδιο σκεπτικό που λέμε οτι το τί μάθαμε να τρώμε από μικροί, ορίζει και τις προτιμήσεις και τις συνήθειές μας)
Αλλά μέχρι εκεί.

Τελευταία διόρθωση: 19/10/2017 12:35 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.246 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ