file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
22/10/2017 22:08 #23986 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητοί φίλοι,

Το πείραμα έγινε και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, εξαφανίστηκαν κατά 90-95% οι δυσάρεστες οσμές από το απόσταγμα και την επόμενη μέρα δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου άσχημη οσμή. Χρησιμοποίησα 3 μέτρα εύκαμπτη χαλκοσωλήνα ψηκτικού σε μορφή σπείρας για τον πάτο και 7 μέτρα αποπ το ίδιο υλικό από την σχάρα και επάνω, επίσης τοποθετήθηκε ένα μεγάλο κάρβουνο μέσα στα στέμφυλα.
Θεωρώ ότι έτσι κατάφερα να κάνω ένα καλό απόσταγμα που πλησιάζει σε ποιότητα αυτό του χάλκινου άμβυκα αλλά θεωρώ ότι δεν θα είναι ποτέ ακριβώς το ίδιο.
Έτσι λοιπόν σκέφτομαι κάποια στιγμή να προσπαθήσω να βρω ένα καζάνι από καθαρό χαλκό και να κρατήσω τα υπόλοιπα μέρη από ανοξείδωτο.
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2017 02:26 #24003 από Paisios
Paisios απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Απο το καζάνι και πάνω πάρε χαλκινα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2017 15:01 #24004 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Λένε ότι έτσι θα περνάει μεγάλη ποσότητα (πάνω από τα επιτρεπτά όρια) χαλκού στο απόσταγμα, έτσι δεν είναι;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2017 18:45 #24005 από phanispal
phanispal απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Καλησπέρα στην παρέα, είμαι νέος, τόσο στην κοινότητα, όσο και στο «άθλημα» της απόσταξης.

Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω αρχικά, σχετική με το θέμα του παρόντος νήματος, αν γνωρίζει κανείς πού μπορούμε να πάμε δείγμα για έλεγχο στην Αθήνα, κατά προτίμηση Νότια Προάστια, αλλά και αλλού αν δεν υπάρχει στα νότια.

Επίσης πόσο κοστίζει περίπου, γιατί σε προηγούμενες σελίδες διάβασα για μεγάλες αποκλίσεις, από 20€ έως 90€ ή κάτι τέτοιο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2017 20:47 - 24/10/2017 20:50 #24006 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Πιστευω να καταλαβαινετε οτι δεν κατασκευαζω καζανια και δεν εχω καμια αμεση ωφελεια απο τις θεσεις που παιρνω.
Ελπιζω να πεισθω για καποια πραγματα και μεχρι στιγμης μονο ο Σπυρος ανεφερε κατι ουσιωδες, κατι δηλαδη περι παχους του πατου κτλ (αν καταλαβα καλα οτι το ανοξειδωτο λογω ΚΑΚΗΣ μεταγωγιμοτητας υπερθερμενεται και ισως χρειαζεται αλλες πρακτικες κατασκευης), ολα τα αλλα που διαβαζω συνεχιζω να τα θεωρω στον ..αερα..
Πχ μπορει η δευτερη βραση να απομακρυνε οτιδηποτε ανεπιθυμητο και οχι ο χαλκος, η μπορει απλα να ηθελε τ χρονο του, τιποτα παντως επιστημονικο δεν βλεπω σε ολα αυτα, τιποτα. Ο Σπυρος ειναι γενικα πολυ πανω απ τον μεσο ορο σε ολα αυτα, γιατι εγω σαν Στελιος να δεχθω σαν σωστη την διαπιστωση του georgetlf (συγνωμη φιλε θεωρητικη συζητηση κανουμε) και οχι του Σπυρου?

Παραδειγμα.. πηρα ρογες τομσον κ γκριμσον να δοκιμασω γιατι μου ειπαν οτι βγαζουν (λογω ελλειψης κουκουτσιων) πολυ καλη γραπα, οταν τελειωσε η ζυμωση δοκιμασα το επιπλεων κρασι.. Δεν ηταν καθολου στυφο αλλα αφηνε μια περιεργη επιγευση, την αλλη μερα στο μπουκαλακι που πηρα σπιτι αυτη μειωθηκε αισθητα, εβγαλα μια καζανια και τ τσιπουρο αφηνε παλι αυτη τ περιεργη γευση, μετα απο 2-3 μερες κ αυτη ελαχιστοποιηθηκε και στο τσιπουρο. Γιατι να μην συμβαινει κατι αναλογο και στ περιπτωση του georgetlf?
Σαν να βιαζομαστε πολυ να βγαλουμε πρακτικα συμπερασματα, ειναι πολυ νωρις γ αυτα και κυριως ειναι χωρις πρακτικο αποτελεσμα καθως η νομοθεσια επιβαλει για καθαρα παραδοσιακους λογους καμια αλλαγη στους διημερους περαν αυτων των κλασικων (χαλκινοι αποστακτηρες χωρις θερμομετρα και καθε ειδους εξελιξη) που ξερουμε ολοι.
Ισμαέλ μεχρι το 40 με ξυλινα υνια οργωναν, τα μεταλα ηταν για αρχοντες και για τον πολεμο! Οπλιτες δοξασμενοι ηταν μονο οι οικονομικα ανετοι και οι ακομα πιο πλουσιοι ηταν ιππεις, οι υπολοιποι ειχανε παντα σφεντονες εις τους αιωνας των αιωνων αμην..
Δυσκολευομαι ομως να πιστεψω οτι οτι καποιοι επιστημονες παγκοσμιας εμβελειας ηταν ιντιγκο και τα παιδια τους θα γινουν κρυσταλ.
Ξερετε παιρνω τετοιες θεσεις οχι γιατι πιστευω ακραδαντα το αντιθετο (καθολου, δεν εχω κανεναν λογο να το κανω αυτο) αλλα γιατι θεωρω πως η κοτσανα πολλες φορες ειναι πιο χρησιμη. Γιατι να διστασω να την πω?
Πραγματικα θα ειναι πολυ ωραιο να αποδειχθει οτι μια συγκυρια της ιστοριας (της ιστοριας της αποσταξης λεω) να ειναι και το απολυτα σωστο.
Τελευταία διόρθωση: 24/10/2017 20:50 από stelios1.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2017 22:09 - 25/10/2017 16:28 #24007 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Εγώ πάντως ξέρω, κύριοι συνάδελφοι, ότι από το 2014 που άρχισα να βράζω σε δικό μου ανοξείδωτο καζάνι, έχω πάρει 5 βραβεία σε αποστάγματά μου (και ένα 6ο πριν το 2014, όταν έβραζα σε χάλκινα).
Και χωρίς να βάζω μέσα κάρβουνα και ενεργούς άνθρακες, αλάτια και πιπέρια.
Στο χωριό μου λέγανε, ας μου επιτραπεί η έκφραση (αναφέρομαι στα δύο μέταλλα): Άσπρος κώλος μαύρος κώλος, στο ποτάμι φαίνεται!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
1. Το θέμα της κατακράτησης δυσάρεστων μυρωδιών από το χαλκό, σε σχέση με το ανοξείδωτο, είναι φαινόμενο όχι μόνο ποιοτικό (δεσμεύει ή δεν δεσμεύει μυρωδιές) αλλά πρωτίστως και ποσοτικό (δηλ. πόσες δυσάρεστες μυρωδιές κρατάει ο χαλκός, πόσες δεν κρατάει το ανοξείδωτο, και αν αυτές που δεν κρατάει το ανοξείδωτο είναι τόσο ισχυρές σε ένταση ώστε να καθίστανται αντιληπτές και ενοχλητικές).

2. Κατ΄εμέ, η όποια μειονεκτικότητα του ανοξείδωτου στο θέμα των μυρωδιών, σε σχέση με το χαλκό, είναι στην πράξη οριακή, μη αντιληπτή και συνεπώς μη αξιολογήσιμη. Σε αντίθετη περίπτωση, η αιτία βρίσκεται αλλού, και ας αναζητηθεί.

3. Η όποια δυσμενής ασκούμενη κριτική στα ανοξείδωτα καζάνια, δεν πρέπει να είναι αφοριστική, και πρέπει να έχει μέτρο που να συνάδει με τα συμπεράσματα της πράξης, από αυτούς όμως που έχουν εμπειρίες αποστάξεως ΚΑΙ σε ανοξείδωτα καζάνια (που να είναι όμως κατασκευασμένε σωστά).

Αυτά, για να κλείσει το θέμα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 25/10/2017 16:28 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2017 09:49 #24008 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

stelios1 έγραψε: Πιστευω να καταλαβαινετε οτι δεν κατασκευαζω καζανια και δεν εχω καμια αμεση ωφελεια απο τις θεσεις που παιρνω.
Ελπιζω να πεισθω για καποια πραγματα και μεχρι στιγμης μονο ο Σπυρος ανεφερε κατι ουσιωδες, κατι δηλαδη περι παχους του πατου κτλ (αν καταλαβα καλα οτι το ανοξειδωτο λογω ΚΑΚΗΣ μεταγωγιμοτητας υπερθερμενεται και ισως χρειαζεται αλλες πρακτικες κατασκευης), ολα τα αλλα που διαβαζω συνεχιζω να τα θεωρω στον ..αερα..
Πχ μπορει η δευτερη βραση να απομακρυνε οτιδηποτε ανεπιθυμητο και οχι ο χαλκος, η μπορει απλα να ηθελε τ χρονο του, τιποτα παντως επιστημονικο δεν βλεπω σε ολα αυτα, τιποτα. Ο Σπυρος ειναι γενικα πολυ πανω απ τον μεσο ορο σε ολα αυτα, γιατι εγω σαν Στελιος να δεχθω σαν σωστη την διαπιστωση του georgetlf (συγνωμη φιλε θεωρητικη συζητηση κανουμε) και οχι του Σπυρου?

Μία διευκρίνηση μόνο,
η δοκιμή με χαλκό έγινε σε πρώτη απόσταξη και όχι σε δεύτερη βράση.

Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2017 09:52 #24009 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ φίλε SPYROS,

Φτιάχνεις τσίπουρο με γλυκάνησο ή χωρίς;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2017 11:06 - 25/10/2017 16:30 #24010 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ georgetlf ,

1. Το κόλλημα πλάκας στον πάτο δεν νομίζω πως μπορεί να δώσει ικανοποιητική λύση, δεδομένου ότι ο πάτος πρέπει να είναι μασίφ, για να έχουμε επαρκή μετάδοση της θερμότητας από τη φωτιά στο προς απόσταξη ρευστό (που στο ανοξείδωτο είναι δυσκολότερη). Μπορεί όμως να κοπεί ο πάτος και να κολληθεί κυκλική ανοξείδωτη πλάκα πάχους 1 εκατοστού τουλάχιστο. Αν μάλιστα αυτή είναι χάλκινη (λιγότερου πάχους σε αυτή την περίπτωση, είναι αρκετή) ακόμη καλύτερα. Το θέμα όμως είναι ποιος θα σου κάνει την κόλληση μεταξύ χαλκού και ανοξείδωτου που είναι δύσκολη (υπάρχουν ειδικοί).

2. Ο χρόνος βρασμού μεγαλώνει όσο ο πάτος είναι λεπτός γιατί τότε η προσφερόμενη από τη φλόγα θερμότητα , δύσκολα μεταβιβάζεται στο ρευστό, και κάπου πρέπει να πάει, οπότε αποβάλλεται περιμετρικά προς το περιβάλλον ενώ το έλασμα υπερθερμαίνεται με αποτέλεσμα να καίει τα στέμφυλα ή σε περίπτωση αποστάξεως κρασιού να καίει ή να υπερθερμαίνει τα στερεά περιεχόμενα του κρασιού ή άλλως "ξηρό εκχύλισμα" που είναι 20-30 γρ/λίτρο (βλ. π.χ. Οινοτεχνία Τσέτουρα/σελ. 208), αλλά και πολλές άλλες μη πτητικές ουσίες του κρασιού (υπερθερμαινόμενα ή καιγόμενα όλα αυτά παράγουν ανεπιθύμητες μυρωδιές που περνούν και επιβαρύνουν το απόσταγμα).
Όσο πιο παχύς είναι ο πάτος, τόσο πιο εύκολα μεταβιβάζεται η θερμότητα στο ρευστό και τόσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία της εσωτερικής πλευράς του ελάσματος, με αποτέλεσμα να μην προσδίδονται στο απόσταγμα άσχημες μυρωδιές.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 25/10/2017 16:30 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2017 11:11 #24011 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
ΚΑΙ με γλυκάνισο ΚΑΙ χωρίς

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": georgetlf

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.321 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ