file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
25/10/2017 12:30 #24012 από georgetlf
georgetlf απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
SPYROS Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις, και για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρεις με τις γνώσεις σου!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/10/2017 20:53 #24023 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Μιας και το διάστημα αυτό, το θέμα που κυριαρχεί στο forum είναι τα καζάνια, θα ήθελα κι εγώ να βάλω κάποια ερωτήματα.
Εχω ένα καζάνι χάλκινο εξήντα λίτρα, κάνω απόσταξη εφτά χρόνια τώρα, βάζοντας πάντα όλα τα σταφύλια χωρίς να τραβήξω κρασί, διαχωρισμός πάντα απο τα τσάμπουρα, η ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου, δεν χρησιμοποιώ συντηρητικά μιας και η απόσταξη γίνεται αμέσως μετά τη ζύμωση,τα σταφύλια προέρχονται απο δικό μου αμπέλι χωρίς υπερβολικά ραντίσματα (μόνο θειάφι και χαλκό).
Τώρα όσο αφορά το πρόβλημά μου.
Ενώ το απόσταγμα έχει τα αρώματα που θα ήθελα, την διαύγεια, και το κεφάλι στη θέση μας μετά το πιόμα, είναι στη γεύση πολύ σκληρό!!.Ενώ τα γράδα του είναι γύρω στα 20 σου δίνει την εντύπωση οτι είναι πολύ πιο δυνατό σε σχέση με άλλα αποστάγματα που δοκιμάζω και τα γράδα τους είναι 22, δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε μαλακό, βελούδινο, δεν ξέρω τώρα αν μπόρεσα να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ γευστικά.
Το ερώτημά μου είναι;
α)Υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο το μέγεθος του θόλου;
β) το μέγεθος του λουλά-τόξο;
γ)ή κάτι άλλο;
Αυτή τη στιγμή δεν έχω διαστάσεις αλλά αν χρειαστεί θα ανεβάσω και φώτο.
Να διευκρινίσω ότι η απόσταξη είναι πάντα διπλή, η πρώτη σταματάει στα 16 γράδα, απο τα 16 μέχρι τα 14 το μαζεύω χωριστά και το ξαναρίχνω στη σταφυλομάζα, και η δεύτερη απόσταξη σταματάει στα 17.

Υ.Γ
Συγνώμη για τα γράδα ξέρω ότι δεν σας αρέσει να την χρησιμοποιούμε σαν μονάδα μέτρησης, αλλά αυτή τη στιγμή που σας γράφω δεν έχω γραδόμετρο μαζί μου και δεν μπορώ να δω την αντιστοιχία σε οινοπνευματικούς βαθμούς.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/10/2017 06:53 #24025 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ φίλε καλημέρα,
Θα απαντήσω στα ερωτήματά σου αλλά πρώτα επίτρεψέ μου να σου πω ότι πάνω κάτω όπως αποστάζεις είναι καλά.
Βέβαια κόβεις αρκετές ουρές και χάνεις ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την ισσοροπία του αποστάγματός σου.
Όλοι οι εστέρες με πολλά άτομα άνθρακα που αποστάζουν στις ουρές ή κοντά στις ουρές είναι γευστικά σημαντικοί.
Κόβοντας στα 17 γράδα τους αφήνεις απ΄έξω.
Εφ οσον η οινοποίησή σου είναι σωστή και ο χρόνος απόσταξης κοντά στην αποζύμωση, είσαι αρκετά ασφαλής για την μεθυλική αλκοόλη.
Ξεκίνα να δοκιμάζεις κοντά στο κόψιμο και πάρε όλο το προϊόν που σε ικανοποιεί γευστικά.
Τώρα το πρόβλημά σου είναι προφανώς πολυπαραγοντικό.
Δεν υπάρχει μόνο μια αιτία αλλά πολλές.
Ανέφερες μερικά θέματα αλλά ξέχασες το κυριώτερο για μαλακά αποστάγματα, θα το αναφέρω μετά.
Το σχήμα του θόλου είναι σημαντικό.
Θόλοι κοντοί πλατείς δίνουν γεμάτες βαρύτερες μεστές γήινες γεύσεις,
Λεπτοί και ψηλοί λεπτότητα και φινέτσα.
Πολλαπλοί θόλοι όπως και μακριά τόξα ευνοούν την επαναρροή και προσδίδουν το φρουτώδεςή το λουλουδένιο, υπερβολές θα αφαιρέσουν αρώματα.
Πιστεύω όμως ότι ο βασικός παράγοντας σε αυτό που περιγράφεις είναι ο χρόνος.
Χρόνος στην απόσταξη και κυρίως χρόνος στην ωρίμανση του αποστάγματος πριν την κατανάλωση.
Ολα τα σκέτα αποστάγματα, χωρίς προσθήκη αρωματικών δίνουν την αίσθηση περισσότερης αλκοόλης.
Υπάρχουν τρόποι να το διορθώσεις αλλά αυτό σε πμ.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, OSSA

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/10/2017 21:42 - 28/10/2017 20:01 #24027 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Πριν από μερικές μέρες, απόσταξα ξινόμαυρο σε μικρό χάλκινο άμβυκα (35l) ενώ κοντά στο κόψιμο των ουρών, έκανα πάντα δοκιμή όσφρισης. Στις πρώτες αποστάξεις, η δοκιμή με ικανοποίησε έως τους 37.5 βαθμούς, όμως προλητπικά έκοβα στους 44 με 45 βαθμούς. Στις μεταβράσεις δύο φορές έκοψα στους 49 και άλλες δύο στους 45 βαθμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό ως προς τα αρώματα αλλά και ως προς την γεύση που ήταν "γλυκιά" και "απαλή". Τελικά ο αλκοολικός τίτλος διαμορφώθηκε στους 71 βαθμούς αλκοόλ με θερμοκρασία αποστάγματος 19 βαθμών κελσίου, ενώ το όργανο μέτρησης είναι βαθμονομημένο στους 20 βαθμούς. Η τελική ποσότητα κυμάνθηκε στα 58 λίτρα.

Aπό κάθε πρώτη απόσταξη, αφαίρεσα 70 ml πό τις κεφαλές και από κάθε δεύτερη 150ml.
Η ποσότητα αυτή, για 4 συμβατικούς άμβυκες (130l), αναλογεί περίπου σε 250 ml για κάθε πρώτη απόσταξη και σε 0.5 λίτρα για την μετάβραση.

Ο προς απόσταξη όγκος σταφυλόμαζας ήταν περί τα 520 λίτρα, με τα σχεδόν μισά από αυτά να είναι οίνος.

Σε μια πρόχειρη αραίωση με νερό, πολύ μικρής ποσότητας αποστάγματος, δείχνει να συμπεριφέρεται πολύ καλά, χωρίς θολώματα. Θα δείξει τον άλλο μήνα, που θα μπω στην διαδικασία.
Τελευταία διόρθωση: 28/10/2017 20:01 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, setoinos, gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/10/2017 23:40 #24028 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Ολα τα σκέτα αποστάγματα, χωρίς προσθήκη αρωματικών δίνουν την αίσθηση περισσότερης αλκοόλης.
Υπάρχουν τρόποι να το διορθώσεις αλλά αυτό σε πμ.
ΝΚ

Γιατι σε πμ? Δεν πρεπει να μαθουμε ολοι? Και εαν για τους δικους σου λογους δεν πρεπει να μαθουμε ολοι γιατι δεν στελνεις ενα πμ χωρις να το αναφερεις δημοσια?
Δεν ειναι νοοτροπια αυτη καφενειου (καλη), αλλα νοοτροπια βουλης (ΚΑΚΗ).
Θα χαρω πολυ να καταλαβω οτι κρινω λαθος και ακομα περισσοτερο θα χαρω αν μαθω τον τροπο της διορθωσης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
28/10/2017 09:22 #24030 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
OSSA ανέφερε:<<Ενώ το απόσταγμα έχει τα αρώματα που θα ήθελα, την διαύγεια, και το κεφάλι στη θέση μας μετά το πιόμα, είναι στη γεύση πολύ σκληρό!!.Ενώ τα γράδα του είναι γύρω στα 20 σου δίνει την εντύπωση οτι είναι πολύ πιο δυνατό σε σχέση με άλλα αποστάγματα που δοκιμάζω και τα γράδα τους είναι 22, δεν είναι δηλαδή αυτό που λέμε μαλακό, βελούδινο,>>

20άρι και 22άρι βελούδινο, με εκπλήσεις!!! Αν δεν το μέτρησες επί τόπου μην είσαι και σίγουρος ότι είναι επειδή το λένε......
Εγώ έχω καταλάβει ότι όλα τα αποστάγματα ανά τον κόσμο, βγαίνουν στα 17- max 171/2 γράδα, γιατί εκεί το οινόπνευμα επιτρέπει να αναδειχθούν και άλλα θελκτικά στοιχεία του αποστάγματος.

Εν πάση περιπτώσι, κοντά είμαστε(αν μένεις ΟΣΣΑ), μπορούμε να βρεθούμε στα ουζερί του Λαγκαδά, να αλληλοδοκιμάσουμε τα αποστάγματα μας (και μονής και διπλής και παλαιώτερες χρονιές), και να εμβαθύνουμε στο θέμα.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": OSSA, TsipouroYannis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/10/2017 10:25 - 01/11/2017 22:01 #24031 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

stelios1 έγραψε: Ολα τα σκέτα αποστάγματα, χωρίς προσθήκη αρωματικών δίνουν την αίσθηση περισσότερης αλκοόλης.
Υπάρχουν τρόποι να το διορθώσεις αλλά αυτό σε πμ.
ΝΚ

Γιατι σε πμ? Δεν πρεπει να μαθουμε ολοι? Και εαν για τους δικους σου λογους δεν πρεπει να μαθουμε ολοι γιατι δεν στελνεις ενα πμ χωρις να το αναφερεις δημοσια?
Δεν ειναι νοοτροπια αυτη καφενειου (καλη), αλλα νοοτροπια βουλης (ΚΑΚΗ).
Θα χαρω πολυ να καταλαβω οτι κρινω λαθος και ακομα περισσοτερο θα χαρω αν μαθω τον τροπο της διορθωσης.


Φίλε Στέλιο καλημερα,
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου και θα σου εξηγήσω γιατί.
Γράφω στον αμπελουργό πολλά χρόνια.
Με θεωρώ σαν μέλος δεύτερης γενιάς. Η πρώτη γενιά, αναφέρω σαν παράδειγμα τους, Klassikos, Vagaios, Gla, κλπ, έχει αποσυρθεί.
Η "δική" μου γενιά έχει αναλάβει πλέον τα "ηνία" με εξαιρετικά αποτελέσματα και γνώσεις σε βάθος.
Περιττό να αναφέρω το βάθος και πλάτος των γνώσεων των φίλων, αλφαβητική σειρά, Αλέξανδρος, ΓομάτιΣοκ, Ισαακ, Παξιμάδης, Σετοίνος, Σπύρος και πολλών άλλων ας με συγχωρήσουν που δεν τους αναφέρω.
Η καινούργια γενιά σιγά σιγά αναλαμβάνει και αυτή το ρόλο της, εδώ δεν αναφέρω ονόματα για ευννόητους λόγους, αλλά με ικανοποιούν αυτά που βλέπω και διαβάζω.
Σε όλα αυτά τα χρόνια η παρέα μας, δημιούργημα και πνευματικό παιδί του Δημήτρη που πρόσφατα έφυγε, μεγάλωσε απέκτησε εμπειρία και γνώσεις και το κυριώτερο έγινε η σελίδα αναφοράς στον χώρο καλυπτοντας κυρίως τρεις διαφορετικούς τομείς.
Αμπελουργία Οινοποίηση Απόσταξη.
Προσωπικά έχω παρακολουθήσει πολλούς συμμετέχοντες να έρχονται να βαριούνται και να φεύγουν, άλλους να έρχονται να παίρνουν κάτι και να μην ξαναεμφανιζονται, άλλους να μπερδεύουν τα πράγματα επίτηδες, άλλους να θέλουν μόνο να πουλήσουν ή να αγοράσουν κάτι, να βρίζουν, να τσακώνονται, να ερίζουν,να ασχημονούν, άλλους να τα θέλουν όλα έτοιμα χωρίς καμμιά προσπάθεια.
Εχω προσέξει με ικανοποίηση ευγενείς ανθρώπους να σε ευχαριστούν δημόσια για την μικρή απάντηση 2 σειρών που τους έδωσες και άλλους αγενείς που δεν μπαίνουν στον κόπο να σε ευχαριστήσουν για μια απάντηση μιάς σελίδας και 45 λεπτά προσωπικών τηλεφωνικών συμβουλών.
Εχω δει και συνεχίζω να βλέπω ανθρώπους που δεν μπαίνουν στον κόπο να διορθώσουν ορθογραφικά το κείμενό τους, θα τους πάρει 1 λεπτό, και άλλους να μην μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν μόνοι τους και νοηματικά διορθώσουν την ανάρτησή τους για να βγαίνει νόημα, επειδή βαριούνται.
Εχεις δει ποτέ ανάρτηση των φίλων που προανέφερα να μην έχει κάτω από το κείμενο την φράση "τελευταία διόρθωση από τον....." ;
Που σημαίνει πως ο συγκεκριμένος αφού το έγραψε έκατσε και το ξεσκόνησε και τε έλεγξε αρκετές φορές για να είναι σίγουρος για την ορθότητα την αρτιότητα και την επάρκεια αυτών που δημόσια λέει.
Από την άλλη μεριά πολλές φορές συμβουλές μπορούν να αποβούν προβληματικές ανάλογα με τον αποδέκτη τους και την χρήση που θέλει να τις κάνει.
Π.χ. αν αναφέρω δημόσια τρόπους για να "παλιώσεις" 10 χρόνια ένα απόσταγμα μέσα σε 2 εβδομάδες, είμαι απόλυτα σίγουρος πως αυτή η γνώση δεν θα χρησιμοποιηθεί σωστά από πολλούς.
Αξιολογώ λοιπόν τι λέω, πότε το λέω, και σε ποιόν το λέω.
Ελπίζω να σου εξήγησα με επάρκεια.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 01/11/2017 22:01 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/10/2017 14:44 #24033 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Ολα τα σκέτα αποστάγματα, χωρίς προσθήκη αρωματικών δίνουν την αίσθηση περισσότερης αλκοόλης.
Υπάρχουν τρόποι να το διορθώσεις αλλά αυτό σε πμ.

Εφ οσον δεν εμαθα τους τροπους διορθωσης οχι, δεν μου εξηγεις επαρκως. Εκτος κ αν δεν κανει να το μαθω εγω η αλλος, παρα μονον αυτος που θα στειλεις πμ και φυσικα δικαιωμα σου ειναι αυτο, αλλα.. Εξηγησε στον εκλεκτο σου με πμ χωρις να το αναφερεις δημοσια ωστε να μην μενω κ εγω με το παραπονο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
29/10/2017 19:19 #24040 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Στέλιοοοοο, κρεμμύδια έχει στο χωριό σου??????

ΥΓ:1. Ελπίζω το χιούμορ μου(με ψίγματα αληθείας όμως), να μην εκληφθεί αρνητικά........, όπως αναφέρει και ο Πάνος ''αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία.....΄΄

2. Νέα πειράματα στροβιλίζουν πλέον στο μυαλό μου........

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/10/2017 22:08 #24043 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Καλησπέρα σας, καλή βδομάδα, και καλή ευκολία σε ότι εργασίες κάνετε.
Συγνώμη που δεν μπόρεσα να απαντήσω, και περισσότερο να ευχαριστήσω για τις απαντήσεις που πάντα είναι άμεσες και εύστοχες, αλλά όλο το Σαββατοκύριακο έβραζα στο χωριό και δεν είχα ιντερνετ.
Στεναχωρήθηκα λίγο δεν το κρύβω που εξαιτίας μου δημιουργήθηκε θέμα με τα πμ, και θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό το θέμα αφού πρώτα κάνω ένα πρόλογο για τον αμπελουργό, για μένα, αλλά και για κάποιους ανθρώπους εδώ μέσα που δίνουν χρόνο και γνώσεις απλόχερα.
Παρακολουθώ εδώ και εννέα χρόνια τον αμπελουργό επισκέπτοντας σχεδόν κάθε βδομάδα την ιστοσελίδα, και΄οι όποιες γνώσεις έχω για αμπελουργία, οινοποίηση και απόσταξη, τις οφείλω αποκλειστικά και μόνο σ΄ αυτόν. Χάρη στον αμπελουργό μπόρεσα και φύτεψα πρίν οκτώ χρόνια το αμπελάκι μου, χάρη σε αυτόν έκανα το πρώτο μου κρασί, χάρη σε αυτόν έκανα την πρώτη μου απόσταξη. Ατομα όπως Νίκος Κότσαλις, Στέλιος, gomati sok, Παξιμάδης, και άλλοι που αυτή τη στιγμή με διαφεύγουν, ενώ τους παρακολουθώ ανελλιπώς, εκτιμώ και εμπιστεύομαι τις γνώσεις του, πάρα ταύτα δεν έχω συνάψει προσωπική σχέση με κανέναν και ούτε βέβαια με τον Νίκο Κότσαλη. Γι αυτό και μόνο θεωρώ πως οι εξηγήσεις που έδωσε ο Νίκος έχουν κάποια βάση, και ο μόνος λόγος που θα μου εμπιστευόταν τις γνώσεις του είναι ότι εκτίμησε το πραγματικό μου ενδιαφέρον.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, gomati_sok

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.062 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ