file ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Περισσότερα
21/05/2012 00:31 #7369 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητέ marinos,

Απο τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις όλων μας, σε σχέση πάντα με το ερώτημά σου, προκύπτουν περίπου τα εξής:

1. Κύρια πηγή χαλκού στο απόσταγμα, θα πρέπει να είναι ο ψύκτης.

2. Ο βραστήρας ίσως να μην συνεισφέρει στον εμπλουτισμό του αποστάγματος με χαλκό, γιατί τα σχηματιζόμενα θειϊκά σύμπλοκα (χημικές ενώσεις χαλκού με θείο), έχουν σημείο ζέσεως (σημείο βρασμού) πολύ μεγαλύτερο των 100 οC, και συνεπώς δεν αποστάζονται. Λογικό λοιπόν είναι να αναμένεται να μην εμφανίζονται στο τελικό προϊόν.

3. Γενικά, τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά, δεδομένου οτι αν το χάλκινο καζάνι είναι καλά καθαρισμένο χημικώς, και ιδιαίτερα ο ψύκτης , η περιεκτικότητα του αποστάγματος σε χαλκό, λογικά θα πρέπει να βρίσκεται κάτω απο το νομοθετημένο όριο, προερχόμενη κυρίως απο τον ψύκτη (διαφορετικά, αν δηλ. τα χάλκινα καζάνια παρασκεύαζαν πάντοτε τσίπουρο με απαγορευμένη περιεκτικότητα σε χαλκό, θάπρεπε να είχαν απαγορευτεί ως ανεπαρκή).

4. Αν θέλουμε απόσταγμα με μηδενική ή σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε χαλκό (πιθανόν προερχόμενη απο τα ραντίσματα και μόνο, και με την παραδοχή οτι ένα μικρό μέρος οδηγείται τελικά στο απόσταγμα) , θα πρέπει να έχουμε ψύκτη ανοξείδωτο, ίσως και βραστήρα ανοξείδωτο. Το ιδανικό είναι να είναι αμφότερα INOX.

Κατα τη άποψή μου, μια επόμενη απόσταξη, μπορεί να βελτιώσει το προϊόν (νa μειώσει την περιεκτικότητα σε Cu), μόνο όταν ο ψύκτης είναι ανοξείδωτος (ανεξαρτήτως του εαν το πρώτο καζάνι είχε χάλκινο ή ανοξείδωτο ψύκτη). Αλλιώς, στη δεύτερη απόσταξη γιατί να περιμένουμε βελτίωση χρησιμοποιώντας ξανά το προηγούμενο καζάνι, αφού αυτό μας έχει ήδη δημιουργήσει πρόβλημα ;

Πάντως για να αποφανθούμε με σιγουριά για το βαθμό συμμετοχής του υλικού (Cu ή INOX) του κάθε τμήματος του αποστακτήρα, στον εμπλουτισμό του αποστάγματος σε χαλκό, πρέπει να γίνουν μετρήσεις. Τότε θα γνωρίζαμε ασφαλώς πόσο ενοχοποιείται το υλικό κάθε τμήματος. Τέτοιες συστηματικές μετρήσεις σήμερα δεν έχουμε. Eχουμε μετρήσεις μόνο για αποστακτήρα πλήρως χάλκινο και πλήρως INOX, και η υπεροχή του ανοξείδωτου είναι συντριπτική στο θέμα αυτό. Αναφέρθηκα σε προηγούμενη τοποθέτησή μου(*).

Με βάση τα παραπάνω, και ανάλογα με το είδος του καζανιού σου, την απάντηση στο ερώτημά σου μπορείς να τη δώσεις εύκολα.

SPYROS

__________________________

(*). Έρευνα διδακτορική που έγινε το 2000 στο Πολυτεχνείο Κρήτης για περιεκτικότητα δειγμάτων τσίπουρου σε βαρέα μέταλλα( http://thesis.ekt.gr/thesisBookReader/id/11995#page/260/mode/2up ), έδειξε οτι επι 32 δειγμάτων τσικουδιάς απο χάλκινους αποστακτήρες, τα 18 δείγματα (το 56,25% των δειγμάτων), εμφάνιζαν περιεκτικότητα σε χαλκό (παραλείπω την επι τοις % σχετική τυπική απόκλιση και στρογγυλεύω τις τιμές) απο 6,1 μέχρι και 105,2 mg/lt !!!!!!!!!!!!!!!!! (με Μ.Ο.=13,5 mg/lt) !!!!!!!!!, δηλ. πολύ μεγαλύτερη των 5 mg/lt που είναι το μέγιστο νομοθετημένο όριο στην Ευρώπη. Απεναντίας, η περιεκτικότητα δύο άλλων δειγμάτων απο ανοξείδωτους αποστακτήρες (δεν διευκρινίζει αν ήταν βραστήρας και ψύκτης ανοξείδωτα ή μόνο ο ψύκτης) ήταν 0,112 και 0,055 mg/lt αντίστοιχα(Μ.Ο.=0,167 mg/lt), ήτοι ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΗ. Δηλ. η περιεκτικότητα σε χαλκό στην τσικουδιά απο τους χάλκινους ήταν εν προκειμένω 81 φορές υψηλότερη. Αυτά, τα ερασιτεχνικά αποστακτήρια, δυστυχώς, το κράτος δεν τα ελέγχει γιατί έχει πολιτικό κόστος. Και όποιον πάρει ο χάρος.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/05/2012 19:24 #7372 από marinos
marinos απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Φίλε μου SPYROS
Θελω να σε ευχαριστήσω πολύ για την ακόμη μια φορά κατατοπιστική και αναλυτική απάντησή σου!
Οταν θα έχω αποτελέσματα απο αναλύσεις του αποστάγματος αλλά και τον τρόπο παρασκευής αυτού θα σας τις κοινοποιήσω.
Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/06/2012 15:15 #7458 από nektarios
nektarios απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
ολα καλα ολα ωραια με τους inox αποστακτηρες,

καταλαβαμε την διαφορα με τους χαλκινους...

οταν ομως ο inox σου βγαζει ασχημη μυρωδια στο τσιπουρο τι ΑΚΡΙΒΩΣ κανεις ??

Γιατι στην δικη μου περιπτωση αυτο γινετε..

υπαρχει λυση???

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2012 20:32 #8371 από akis73
akis73 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Φιλε spyros
διαβασα ότι έχεις χρησιμοποιήσει τρυγικό οξυ για τον καθαρίσμο της σεπρατινας.
θυμασε να μου πεις σε τί αναλογία νερού την αραιωσες;
ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/10/2012 22:44 #8372 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Δεν θυμάμαι ακριβώς την αναλογία (νομίζω πως είχα βάλει μιά κουταλιά της σούπας σε 500-600 gr νερό), αλλά θεωρώ οτι ένα διάλυμα τρυγικού ή κιτρικού με 100-150 gr/lt είναι ικανοποιητικό. Δεν γνωρίζω όμως αν ένα τέτοιο διάλυμα θα μπορούσε να προσβάλει και διαλύσει τυχόν υφιστάμενες κασσιτοκολλήσεις στον ψύκτη, γιατί δεν είμαι χημικός (*). Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.



SPYROS

______________________________

(*). Ψάχνοντας, βρήκα οτι τα οργανικά οξέα όπως κιτρικό και τρυγικό δρουν θετικά στη διάβρωση του κασσιτέρου (αποκασσιτέρωση). Πρόκειται για ηλεκτρολυτική διάβρωση. Η αποκασσιτέρωση μάλιστα είναι ταχεία και αυξάνεται με την αύξηση της συγκέντρωσής τους, ενώ σχηματίζονται διαλυτά τρυγικά σύμπλοκα του κασσιτέρου (SnL ). Συνεπώς όταν στον ψύκτη υπάρχουν κασσιτεροκολλήσεις, η πρότασή μου δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2012 09:44 #8376 από akis73
akis73 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Ευχαριστώ πολύ θα το δοκιμάσ, αν και από ότι βλέπω η αντικατάσταση της υπάρχουσας σερπατινας με αλλή ανοξόιδοτη είναι μονόδρομος

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2012 11:32 #8380 από fidas
fidas απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Εγω, παντως επιμενω στο χαλκο και να το θεσω διαφορετικα για να μην ειναι κανενας δυσαρεστημενος. Θα πρεπει ενα μερος της διαδρομης του ατμου να ειναι χαλκινο. Αυτο θα απαλλαξει το αποσταγμα απο ανεπιθυμητες μυρωδιες και γευσεις που υπαρχουν στα προς αποσταξη τσιπουρα. Βαλτε χαλκο στην ανοδο του ατμου και οχι στην καθοδο, ισως ετσι ειναι καλυτερα. Ο πρωτος μου αποστακτηρας παντως, ηταν εξ ολοκληρου ανοξειδωτος αλλά το αποσταγμα ειχε μυρωδια που δεν ηταν ευχαριστη. Επειτα απο σχετικη ερευνα, προσθεσα χαλκο και το αποσταγμα ειναι πια τσιπουρο. Συντομα, θα εχω και αποτελεσματα απο χημικη αναλυση απότε θα μπορεσω να προσθεσω και εγω ενα δειγμα στα 32 -αν θυμαμαι καλα- του διδακτορικου της Κρητης.
To θεμα της αποσταξης εχει συζητηθει εκτος των αλλων και εδω: ampelourgos.gr/forums/p/594/3857.aspx#3857

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2012 16:07 #8385 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
το θέμα είναι ακόμα ζεστό από πέρυσι και ξαναζεστένεται κάθε φθινόπωρο.
Να ενημερώσω όλους τους ενδιαφερόμενους για τα αποτελέσματα της δικής μου έρευνας.
Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις χάλκινες σερπαντίνες με ανοξείδωτες.
Στην Ελληνική αγορά κομμάτια λείου ανοξείδωτου χάλυβα δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να βρώ.
Το μόνο που βρήκα είναι ανοξείδωτο σε κουλούρα σπιράλ, το οποίο δεν είναι κατάλληλο.
Αν κάποιος φίλος βρει ας ειδοποιήσει και τους άλλους.
Στο μόνο μέρος που μπόρεσα μα βρω αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αγορά της Γερμανίας, όπου χρησιμιποιούν για την σωλήνωση του τρεχούμενου οικιακού νερού, ανοξείδωτους σωλήνες διαφόρων διαστάσεων. Σωλήνες κατάλληλους για τρόφιμα και νερό πόσης.
Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι μπορούμε να κανονίσουμε μία μαζική παραγγελία που θα κατεβάσει το κόστος αγοράς και μεταφορικών.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2012 22:29 #8389 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?
Σωληνες ανοξειδωτους εχει οτι θελεις νικο.Αν μου πεις διατομη και ποσο περιπου θελεις,θα κανω μερικα τηλ. αυριο και θα σου πω τα νεα.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/10/2012 17:01 #8392 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ. Χάλκινος ή ανοξείδωτος?

Στην Ελληνική αγορά κομμάτια λείου ανοξείδωτου χάλυβα δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν μπόρεσα να βρώ.




Για ψάξε στον Ανδρεόλα και στο Βλάχο .

Παρε και τηλέφωνο μήπως μπορούν να σου φτιάξουν ακριβώς αυτό που θές.


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.077 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ