file αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

Περισσότερα
29/09/2015 09:42 - 29/09/2015 09:44 #19434 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: Διαχείριση Κεφαλο-ουρών
Αγαπητοί Φίλοι,

Αν συλλέγουμε χωριστά τις κεφαλο-ουρές κάθε απόσταξης (πρώτης και δεύτερης) και δεν γουστάρουμε να τις ρίχνουμε στην επόμενη απόσταξη, αν στο τέλος τις ξανά αποστάξουμε και πάρουμε μόνο την καρδιά τους, θα "εξυγιανθεί", θα είναι εντάξει να το πιούμε ;

ή λόγω της μεγάλης συμπύκνωσης (συγκέντρωσης) των ανεπιθύμητων και βλαβερών ουσιών, η παρτίδα είναι "χαμένη" και δεν "φτιάχνεται" ;

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Τελευταία διόρθωση: 29/09/2015 09:44 από Xeniteas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2015 11:37 - 29/09/2015 11:47 #19436 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: Διαχείριση Κεφαλο-ουρών

Xeniteas έγραψε: Αγαπητοί Φίλοι,

Αν συλλέγουμε χωριστά τις κεφαλο-ουρές κάθε απόσταξης (πρώτης και δεύτερης) και δεν γουστάρουμε να τις ρίχνουμε στην επόμενη απόσταξη, αν στο τέλος τις ξανά αποστάξουμε και πάρουμε μόνο την καρδιά τους, θα "εξυγιανθεί", θα είναι εντάξει να το πιούμε ;

ή λόγω της μεγάλης συμπύκνωσης (συγκέντρωσης) των ανεπιθύμητων και βλαβερών ουσιών, η παρτίδα είναι "χαμένη" και δεν "φτιάχνεται" ;


Βαγγέλη καλημέρα,

Καμία ασφάλεια στον καταναλωτή δεν εγγυάται η εκ νέου απόσταξη του μίγματος κεφαλο-ουρων, δυστυχώς.

Ουσίες που εμπεριέχονται στις κεφαλές όπως αλδεϋδες, οξικός αιθυλεστέρας, cis-ανηθόλη, trans-ανηθόλη κλ.π, ουσίες στην ουρά: μεθανόλη, εστραγόλη, ευγενόλη, γαλακτικός αιθυλεστέρας κλ.π θα βρίσκονται σε τέτοιες ισχυρές συγκεντρώσεις που ακόμα και με επανα απόσταξη το παραγόμενο απόσταγμα θα εμπεριέχει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αυτών ακόμα, οι οποίες θα γίνουν γνωστές αριθμητικά μονό μετα απο μια αναλυση...

Επειδή έχουμε να κάνουμε με την υγεία μας...ας τις αφήσουμε για άλλες χρήσεις πλην της κατάποσης...

Να είσαι καλά. :)

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Τελευταία διόρθωση: 29/09/2015 11:47 από Bio Farmer.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/09/2015 21:27 #19442 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Διαχείριση Κεφαλο-ουρών
Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι.. Το πρωτορακι εχει ανεπιθυμητες ουσιες οι οποιες ειναι εξατμισημες σε ελαφρως χαμηλοτερη εως ιση θερμοκρασια απο το αλκοολ και αρα θα ξαναβγουν και μαλιστα αθροιστικα. Τα απορακα ειναι βαρυτερες και θα βγουν (αθροιστικα παλι) στο τελος της αποσταξης.
Με τα ''πρωτογονα'' καζανια που διαθετουμε νομιζω πως το πιο ασφαλες ειναι να μην μπαινει η κεφαλι ποτε, ουτε σε διπλοβρασμα κτλ πουθενα. Αντιθετα τα απορακα ισως ειναι και τα ιδανικοτερα για διπλοβρασμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 21:29 #19632 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα,
Κατά τη φετινή απόσταξη, αν και στην Ήπειρο η προσθήκη γλυκάνισου δεν προβλέπεται εθιμικά και πρακτικά, σχεδόν θεωρείται "ιεροσυλία", θέλουμε να δοκιμάσουμε να βγάλουμε μέχρι 4-5 καζανιές τσίπουρο με προσθήκη γλυκάνισου.
Επειδή η εμπειρία μας στο συγκεκριμένο τομέα είναι ελλειμματική θα ήθελα να ρωτήσω σε ένα καζάνι 50αρι:
α] Πόσο γλυκάνισο θα πρέπει να βάλουμε, τι χειρισμός απαιτείται,
β] Αν ο γλυκάνισος πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερα ποιοτικά και ποικιλιακά χαρακτηριστικά,
Το συγκεκριμένο τσίπουρο θα είναι μονής απόσταξης.

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 23:33 #19638 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Δοκιμαστε με μισο κιλο και αναλογα με το αποτελεσμα αυξηστε η μειωστε.
Για να ειναι ''καλο και νοστιμο'' το ουζο πρεπει να ειναι πιο δυνατο απο την γραπα και βαζοντας νερο να γινεται ''γαλα''.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2015 09:23 - 14/10/2015 09:24 #19642 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
xeniteas γενικά αυτό που λες ξέρω οτι το κάνουν κάποιοι, αλλά η τοποθέτηση και η ερώτησή σου εμπεριέχουν μια αντίφαση. Ή θέλεις καλύτερη ποιότητα και κοβεις αυστηρά (διπλά κοψίματα σε 1η και 2η απόσταξη) και άρα δεν έχει νόημα να βγάλεις τσίπουρο από τα σκάρτα που έχεις κόψει, ή όχι και άρα ποιός ο λόγος να κάνεις διπλά κοψίματα; Μπορείς να κάνεις και κάτι ενδιάμεσο, "μιά μεσα στην άλλη", να πάρεις δηλαδή το απόσταγμα μιας 1ης καζανιάς και να το ρίξεις μέσα στην επόμενη κ.ο.κ
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2015 09:24 από ismael.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2015 10:12 - 14/10/2015 10:14 #19644 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Φίλε Vagaios,

Ο Στέλιος τα λέει καλά. Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχει στάνταρτ δόση για τον γλυκάνισο. Όσο θέλει ο καθένας βάζει. Μία λογική αναλογία είναι περίπου 2 κιλά γλυκάνισου για καζάνι 130 λίτρων. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιοι που βάζουν ακόμη λιγότερο (1 κιλό στην καζανιά) ή και 4 κιλά. Με το μισό κιλό σε καζάνι 50 λίτρων θα είσαι περίπου σε μία μέση, λογική αναλογία.

Αφού θα κάνεις μία μόνο βράση, τον γλυκάνισο θα τον ρίξεις μαζί με τα στέμφυλα. Κάποιοι τον αφήνουν σε χλιαρό νερό από βραδύς, όπως τα φασόλια. Εγώ τον ρίχνω όπως τον παίρνω από το μαγαζί. Για την ποιότητά του λένε ότι καλό είναι το χρώμα του να είναι χρυσοπράσινο και όχι το καφέ του σιταριού, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικος. Βέβαια στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, παίρνεις ότι έχει ο μανάβης ή όποιος φέρνει στην περιοχή.

Τέλος να προσέξεις αυτό που σου επεσήμανε και ο Στέλιος για το υψηλόβαθμον του αποστάγματος: επειδή η ανηθόλη (η αρωματική ουσία του γλυκάνισου) έχει συγκεκριμένα όρια διαλυτότητας, εάν το τσίπουρό σου είναι χαμηλόβαθμο υπάρχει περίπτωση να σου θολώσει. Θα πρέπει να είσαι στα 20 γράδα για να νιώθεις "ασφαλής". Κάτω από εκεί, 19, 18 και πιο χαμηλά κινδυνεύει το τσίπουρο να θολώσει. Και μπορεί να σου το κάνει αργότερα με την πτώση θερμοκρασίας. Σου τα λέω γιατί από όσο ξέρω στην Ήπειρο το τσίπουρό τους (τη γράπα τους) τη βγάζουν χαμηλή, κόβουν πολύ χαμηλά κλπ.

Θεωρώ περιττό να επισημάνω την αφαίρεση των κεφαλοουρών, απλώς επειδή μιλάμε για Ήπειρο να επιμείνεις να κόψεις στα 18 γράδα (να πάρεις και τα 18). Ούτως ή άλλως κάτω από εκεί θα αρχίσει να τρέχει "γάλα".

Από εμένα αυτά και καλή επιτυχία.

Christos XM

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2015 10:14 από Christos XM.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": VAGAIOS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2015 14:00 #19647 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
ismael,

Εγώ προσωπικά έκανα και θα συνεχίσω να κάνω διπλή απόρριψη.

Το ερώτημα προέκυψε μετά από σχετική συζήτηση με τον υπεύθυνο χημικό-οινολόγο, επίσημου, γνωστού και βραβευμένου αποστακτηρίου, ο οποίος - όπως λέει - για λόγους ποιότητας και διατήρησης των αρωμάτων του σταφυλιού, δεν κάνει βιομηχανικού τύπου κλασματική απόσταξη, αλλά δουλεύει με δύο παραδοσιακού τύπου άμβυκες των 500 λίτρων και παράλληλα αποστάζει, για ιδία χρήση - με το καθεστώς του διημέρου - μικρή ποσότητα από ιδιόκτητο αμπέλι, καθώς και κάποιες λίγες καζανιές γνωστών και φίλων.

Όπως λέει, το σύνολο των κεφαλουρών το ξαναποστάζει και παίρνει μία "στενή" καρδιά, η οποία έχει ελεγχθεί και χημικά και βρέθηκε "εντάξει".

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2015 18:18 #19652 από VAGAIOS
VAGAIOS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Christos XM: Πολύ κατατοπιστικός και με πλήρη γνώση του τι ακριβώς κάνουμε στην Ήπειρο! Φυσικά και θα τηρηθούν τα παραπάνω, τον δε γλυκάνισο θα τον ψάξω, τώρα με αυτά που σημείωσες, από εξειδικευμένο κατάστημα της Αθήνας, και πάλι θερμές ευχαριστίες!!

"Vagaios ampelourgos"

"Οίνος και παίδες αληθείς...".

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2015 13:27 #19661 από vroutzounis
vroutzounis απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Χαιρετω απαντες τους χρηστες τους ιστοτοπου μιας και ειναι η πρωτη μου δημοσιευση.
Θα ηθελα να ρωτησω τους γνωστες αν σουμα απο μουστο μοσχατου με μεταμπισουλφιτ ειναι λογικο να εχει μια βαρια μυρωδια και αν με την δευτερη αποσταξη και σωστα κοψιματα, το τσιπουρο θα ειναι αποδεκτο;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.061 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ