αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
Αν συλλέγουμε χωριστά τις κεφαλο-ουρές κάθε απόσταξης (πρώτης και δεύτερης) και δεν γουστάρουμε να τις ρίχνουμε στην επόμενη απόσταξη, αν στο τέλος τις ξανά αποστάξουμε και πάρουμε μόνο την καρδιά τους, θα "εξυγιανθεί", θα είναι εντάξει να το πιούμε ;
ή λόγω της μεγάλης συμπύκνωσης (συγκέντρωσης) των ανεπιθύμητων και βλαβερών ουσιών, η παρτίδα είναι "χαμένη" και δεν "φτιάχνεται" ;
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
Xeniteas έγραψε: Αγαπητοί Φίλοι,
Αν συλλέγουμε χωριστά τις κεφαλο-ουρές κάθε απόσταξης (πρώτης και δεύτερης) και δεν γουστάρουμε να τις ρίχνουμε στην επόμενη απόσταξη, αν στο τέλος τις ξανά αποστάξουμε και πάρουμε μόνο την καρδιά τους, θα "εξυγιανθεί", θα είναι εντάξει να το πιούμε ;
ή λόγω της μεγάλης συμπύκνωσης (συγκέντρωσης) των ανεπιθύμητων και βλαβερών ουσιών, η παρτίδα είναι "χαμένη" και δεν "φτιάχνεται" ;
Βαγγέλη καλημέρα,
Καμία ασφάλεια στον καταναλωτή δεν εγγυάται η εκ νέου απόσταξη του μίγματος κεφαλο-ουρων, δυστυχώς.
Ουσίες που εμπεριέχονται στις κεφαλές όπως αλδεϋδες, οξικός αιθυλεστέρας, cis-ανηθόλη, trans-ανηθόλη κλ.π, ουσίες στην ουρά: μεθανόλη, εστραγόλη, ευγενόλη, γαλακτικός αιθυλεστέρας κλ.π θα βρίσκονται σε τέτοιες ισχυρές συγκεντρώσεις που ακόμα και με επανα απόσταξη το παραγόμενο απόσταγμα θα εμπεριέχει πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις αυτών ακόμα, οι οποίες θα γίνουν γνωστές αριθμητικά μονό μετα απο μια αναλυση...
Επειδή έχουμε να κάνουμε με την υγεία μας...ας τις αφήσουμε για άλλες χρήσεις πλην της κατάποσης...
Να είσαι καλά.

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 761
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Με τα ''πρωτογονα'' καζανια που διαθετουμε νομιζω πως το πιο ασφαλες ειναι να μην μπαινει η κεφαλι ποτε, ουτε σε διπλοβρασμα κτλ πουθενα. Αντιθετα τα απορακα ισως ειναι και τα ιδανικοτερα για διπλοβρασμα.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- VAGAIOS
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 282
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 33
Κατά τη φετινή απόσταξη, αν και στην Ήπειρο η προσθήκη γλυκάνισου δεν προβλέπεται εθιμικά και πρακτικά, σχεδόν θεωρείται "ιεροσυλία", θέλουμε να δοκιμάσουμε να βγάλουμε μέχρι 4-5 καζανιές τσίπουρο με προσθήκη γλυκάνισου.
Επειδή η εμπειρία μας στο συγκεκριμένο τομέα είναι ελλειμματική θα ήθελα να ρωτήσω σε ένα καζάνι 50αρι:
α] Πόσο γλυκάνισο θα πρέπει να βάλουμε, τι χειρισμός απαιτείται,
β] Αν ο γλυκάνισος πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερα ποιοτικά και ποικιλιακά χαρακτηριστικά,
Το συγκεκριμένο τσίπουρο θα είναι μονής απόσταξης.
"Vagaios ampelourgos"
"Οίνος και παίδες αληθείς...".
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 761
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 363
Για να ειναι ''καλο και νοστιμο'' το ουζο πρεπει να ειναι πιο δυνατο απο την γραπα και βαζοντας νερο να γινεται ''γαλα''.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 251
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 128
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 193
Ο Στέλιος τα λέει καλά. Έχε υπόψη σου ότι δεν υπάρχει στάνταρτ δόση για τον γλυκάνισο. Όσο θέλει ο καθένας βάζει. Μία λογική αναλογία είναι περίπου 2 κιλά γλυκάνισου για καζάνι 130 λίτρων. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποιοι που βάζουν ακόμη λιγότερο (1 κιλό στην καζανιά) ή και 4 κιλά. Με το μισό κιλό σε καζάνι 50 λίτρων θα είσαι περίπου σε μία μέση, λογική αναλογία.
Αφού θα κάνεις μία μόνο βράση, τον γλυκάνισο θα τον ρίξεις μαζί με τα στέμφυλα. Κάποιοι τον αφήνουν σε χλιαρό νερό από βραδύς, όπως τα φασόλια. Εγώ τον ρίχνω όπως τον παίρνω από το μαγαζί. Για την ποιότητά του λένε ότι καλό είναι το χρώμα του να είναι χρυσοπράσινο και όχι το καφέ του σιταριού, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι μπαγιάτικος. Βέβαια στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, παίρνεις ότι έχει ο μανάβης ή όποιος φέρνει στην περιοχή.
Τέλος να προσέξεις αυτό που σου επεσήμανε και ο Στέλιος για το υψηλόβαθμον του αποστάγματος: επειδή η ανηθόλη (η αρωματική ουσία του γλυκάνισου) έχει συγκεκριμένα όρια διαλυτότητας, εάν το τσίπουρό σου είναι χαμηλόβαθμο υπάρχει περίπτωση να σου θολώσει. Θα πρέπει να είσαι στα 20 γράδα για να νιώθεις "ασφαλής". Κάτω από εκεί, 19, 18 και πιο χαμηλά κινδυνεύει το τσίπουρο να θολώσει. Και μπορεί να σου το κάνει αργότερα με την πτώση θερμοκρασίας. Σου τα λέω γιατί από όσο ξέρω στην Ήπειρο το τσίπουρό τους (τη γράπα τους) τη βγάζουν χαμηλή, κόβουν πολύ χαμηλά κλπ.
Θεωρώ περιττό να επισημάνω την αφαίρεση των κεφαλοουρών, απλώς επειδή μιλάμε για Ήπειρο να επιμείνεις να κόψεις στα 18 γράδα (να πάρεις και τα 18). Ούτως ή άλλως κάτω από εκεί θα αρχίσει να τρέχει "γάλα".
Από εμένα αυτά και καλή επιτυχία.
Christos XM
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Xeniteas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 179
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 153
Εγώ προσωπικά έκανα και θα συνεχίσω να κάνω διπλή απόρριψη.
Το ερώτημα προέκυψε μετά από σχετική συζήτηση με τον υπεύθυνο χημικό-οινολόγο, επίσημου, γνωστού και βραβευμένου αποστακτηρίου, ο οποίος - όπως λέει - για λόγους ποιότητας και διατήρησης των αρωμάτων του σταφυλιού, δεν κάνει βιομηχανικού τύπου κλασματική απόσταξη, αλλά δουλεύει με δύο παραδοσιακού τύπου άμβυκες των 500 λίτρων και παράλληλα αποστάζει, για ιδία χρήση - με το καθεστώς του διημέρου - μικρή ποσότητα από ιδιόκτητο αμπέλι, καθώς και κάποιες λίγες καζανιές γνωστών και φίλων.
Όπως λέει, το σύνολο των κεφαλουρών το ξαναποστάζει και παίρνει μία "στενή" καρδιά, η οποία έχει ελεγχθεί και χημικά και βρέθηκε "εντάξει".
ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ
ΕΜ
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- VAGAIOS
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 282
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 33
"Vagaios ampelourgos"
"Οίνος και παίδες αληθείς...".
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- vroutzounis
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1
Θα ηθελα να ρωτησω τους γνωστες αν σουμα απο μουστο μοσχατου με μεταμπισουλφιτ ειναι λογικο να εχει μια βαρια μυρωδια και αν με την δευτερη αποσταξη και σωστα κοψιματα, το τσιπουρο θα ειναι αποδεκτο;
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο