file αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

Περισσότερα
24/09/2016 21:43 #21768 από spiros.mammonas
spiros.mammonas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Η ζύμωση γίνεται σε οινοποιητική δεξαμενη, με θερμοκρασία 20 βαθμούς. Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση θα σφραγιστεί σε περιβάλλον αζώτου και θα αποσταχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2016 01:27 - 25/09/2016 17:11 #21770 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητέ spiros.mammonas,

Το κρασί σου, όπως ανέφερες κι εσύ 19 brix δια 1,8 = 10,6 Baume.
Χρησιμοποιούμε όλοι μας τα Baume, για να συνεννοούμεθα και να μην κάνουμε λάθη.
Τα 10,6 Baume είναι λίγα, και θα σου δώσουν ένα κρασί οινοπνευματικών βαθμών 10,7% (που αν το προορίζεις για κατανάλωση θα είναι επιρρεπές σε μολύνσεις, άνθηση κλπ όπως αναφέρει κι ο Goude).

Αν το προορίζεις όλο για βράσιμο, μην ρίχνεις ζάχαρη για ενίσχυση.

Αν το προορίζεις και για κρασί, θα σου συνιστούσα, αν δεν τελείωσε η ζύμωση, να ρίξεις 2 κιλά ζάχαρη στο 100λιτρο μούστου (λίγη-λίγη, π.χ. σε δύο δόσεις), για να κάνεις ένα κρασί οινοπνευματικών βαθμών 11,9% περίπου, που είναι αξιοπρεπείς για άσπρο κρασί.

Και μόλις τελειώσει η ζύμωση, αν το προορίζεις όλο για βράσιμο, ρίξε λίγο θειώδες, π.χ. 5-8 γραμ. στο 100λιτρο όπως λές κι εσύ, δεδομένου ότι η απόσταξη θα αργήσει, και είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σου ξινίσουν τα στέμφυλα. Αν μπορέσεις να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σου ξινίσουν, μπορείς και να μην ρίξεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα αν ρίξεις αυτή τη μικρή ποσότητα.

Αν το προορίζεις για κρασί, μόλις τελειώσει η ζύμωση (αμέσως μόλις τελειώσει και όχι αργότερα), ρίξε 15 γραμμάρια μεταμπισουλφίτ στο 100λιτρο τελικού όγκου (να θεωρήσεις ότι τελείωσε η ζύμωση όταν η πυκνότητα πέσει στο 0,993 περίπου).

Καλή επιτυχία.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 25/09/2016 17:11 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spiros.mammonas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2016 10:58 #21776 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ spiros.mammonas,

Το κρασί σου, όπως ανέφερες κι εσύ 19 brix δια 1,8 = 10,6 Baume.
Χρησιμοποιούμε όλοι μας τα Baume, για να συνεννοούμεθα και να μην κάνουμε λάθη.
Τα 10,6 Baume είναι λίγα, και θα σου δώσουν ένα κρασί οινοπνευματικών βαθμών 10,7% (που αν το προορίζεις για κατανάλωση θα είναι επιρρεπές σε μολύνσεις, άνθηση κλπ όπως αναφέρει κι ο Goude).

Αν το προορίζεις όλο για βράσιμο, μην ρίχνεις ζάχαρη για ενίσχυση.

Αν το προορίζεις και για κρασί, θα σου συνιστούσα, αν δεν τελείωσε η ζύμωση, να ρίξεις 2 κιλά ζάχαρη στο 100λιτρο μούστου (λίγη-λίγη, π.χ. σε δύο δόσεις), για να κάνεις ένα κρασί οινοπνευματικών βαθμών 11,9% περίπου, που είναι αξιοπρεπείς για άσπρο κρασί.

Και μόλις τελειώσει η ζύμωση, αν το προορίζεις όλο για βράσιμο, ρίξε λίγο θειώδες, π.χ. 8 γραμ. στο 100λιτρο όπως λές κι εσύ.

Αν το προορίζεις για κρασί, μόλις τελειώσει η ζύμωση (αμέσως μόλις τελειώσει και όχι αργότερα), ρίξε 15 γραμμάρια μεταμπισουλφίτ στο 100λιτρο τελικού όγκου (να θεωρήσεις ότι τελείωσε η ζύμωση όταν η πυκνότητα πέσει στο 0,993 περίπου).

Καλή επιτυχία.

SPYROS


Σπύρο καλημέρα,

όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο και όρεξη, θα ήθελα να μου/μας εξηγούσες λίγο περισσότερο το γιατί δεν πρέπει να ενισχυθεί με ζάχαρη, εφόσον πάει όλο για απόσταξη.

Σε ευχαριστώ.

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2016 15:16 #21782 από spiros.mammonas
spiros.mammonas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητέ SPYROS

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου και για το χρόνο σου. Όλη η ποσότητα προορίζεται για τσίπουρο, οπότε δεν θα προσθέσω ζάχαρη. Σήμερα που μέτρησα δείγμα, μου έδειξε 6.5 baume Είναι φυσιολογική η εξέλιξη αυτή? Από 10,6 σε 6,5 μέσα σε 4 ημέρες και σε θερμοκρασία 20 - 22 βαθμούς?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/09/2016 17:06 #21783 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητέ spiros.mammonas,

Η εξέλιξη είναι εντελώς φυσιολογική. Πας καλά. Μην ανησυχείς.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/09/2016 17:44 - 26/09/2016 22:52 #21802 από spiros.mammonas
spiros.mammonas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Καλησπέρα σε όλη την παρέα

Πόσο διαρκεί η ζύμωση των στεμφύλων μαζί με το μούστο? Υπάρχει χρονικός ορίζοντας ή ελέγχουμε καθημερινά και μόλις το ειδικό βάρος του γλεύκους φτάσει στο 0,992 οριοθετείται και το τέλος της διαδικασίας?
Τελευταία διόρθωση: 26/09/2016 22:52 από spiros.mammonas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2016 07:04 - 06/10/2016 22:15 #21809 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Αγαπητέ spiros.mammonas,

Η διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις συνήθεις θερμοκρασίες περιβάλλοντος μια ζύμωση κόκκινων σταφυλιών συνήθως τελειώνει σε 10-12-14 μέρες. Αυτό πιστοποιείται με μεγάλη σιγουριά, με μέτρηση της πυκνότητας, όπως έχει γραφεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η διάρκεια εκχύλισης (χρόνος παραμονής με τα στέμφυλα) είναι σύντομη (λευκά κρασιά ή κόκκινα τα οποία θέλουμε να είναι ανοικτόχρωμα και όχι πολύ σκούρα). Στην περίπτωση αυτή η ζύμωση συνεχίζεται στο νέο δοχείο χωρίς τα στέμφυλα.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που την εκχύλιση την αφήνουμε να συνεχιστεί και μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης (παραμονή κρασιού με τα στέμφυλα π.χ για 20 ή 25 μέρες (κρασιά ταννικά και εντελώς ξηρά).
Εδώ να σημειώσουμε ότι σε μια παρατεταμένη εκχύλιση πέραν του τελειώματος της ζύμωσης, τα στέμφυλα καταβυθίζονται ύστερα από περίπου 20-22 μέρες από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 06/10/2016 22:15 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2016 08:39 #21810 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

spiros.mammonas έγραψε: Καλησπέρα σε όλη την παρέα

Πόσο διαρκεί η ζύμωση των στεμφύλων μαζί με το μούστο? Υπάρχει χρονικός ορίζοντας ή ελέγχουμε καθημερινά και μόλις το ειδικό βάρος του γλεύκους φτάσει στο 0,992 οριοθετείται και το τέλος της διαδικασίας?


μια πρακτική μέθοδος (χονδροειδής) είναι να ξεκινήσεις να βράζεις μόλις τα στέμφυλα βουλιάξουν στο μούστο, όταν δηλαδή πάψει να σχηματίζεται καπέλο. Και άμα έχει μείνει και λίγο αζύμωτο, μέχρι να βάλεις μπροστά θα έχει πρακτικά τελειώσει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2016 09:27 #21812 από spiros.mammonas
spiros.mammonas απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
Οι συμβουλές σας παιδιά είναι πολύ χρήσιμες κι ευχαριστώ πολύ για αυτές. Άλλη μια απορία έχω, η οποία είναι η εξής:
Μετά το πέρας της ζύμωσης σφραγίζουμε τα δοχεία και αποστάζουμε το συντομότερο δυνατόν ή είναι καλό να παραμείνει για ένα διάστημα πχ 10 ημέρες, πριν αποστάξουμε? Το σταφύλι μου είναι ροδίτης μόνο και δεν ξέρω αν θα μου δώσει περισσότερα αρώματα με την παραμονή του στις δεξαμενές.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
27/09/2016 14:23 #21816 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

spiros.mammonas έγραψε: Οι συμβουλές σας παιδιά είναι πολύ χρήσιμες κι ευχαριστώ πολύ για αυτές. Άλλη μια απορία έχω, η οποία είναι η εξής:
Μετά το πέρας της ζύμωσης σφραγίζουμε τα δοχεία και αποστάζουμε το συντομότερο δυνατόν ή είναι καλό να παραμείνει για ένα διάστημα πχ 10 ημέρες, πριν αποστάξουμε? Το σταφύλι μου είναι ροδίτης μόνο και δεν ξέρω αν θα μου δώσει περισσότερα αρώματα με την παραμονή του στις δεξαμενές.

ξεκίνα το ταχύτερο δυνατον (και άμεσα αν μπορείς).
δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από το να καθυστερήσεις, αντίθετα, υποβαθμίζεται η ποιότητα.
σε κάποιες περιπτώσεις ξέρω οτι ξεκινάνε και πριν τελειώσει η ζύμωση

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.060 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ