αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
1. Άριστες οι ποικιλίες για γράππα, πολύ καλό φαίνεται και το κόψιμο των ουρών στους 45% οινοπνευματικούς βαθμούς (17,9 γράδα)
2. Σε ό,τι αφορά το κόψιμο των κορυφών όμως, έχω την άποψη ότι τα 300 ml που έκοψες στη πρωτόβραση είναι πάρα πολλά για 30 λίτρα κρασί, και στερείς τη γράππα σου από ενδιαφέροντα αρώματα.. Θα προτιμούσα , σε πρωτόβραση και για 30 λίτρα υλικό, να έκοβες και να απέρριπτες περί τα 100 ml (75 έως 100 ml). Στη δευτεροαπόσταξη που θα κάνεις μην κόψεις άλλες κορυφές.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
Αγαπητέ Pavar,
Επαναδιατυπώνω την τοποθέτησή μου πιο αναλυτικά, για να βοηθήσω στην κατανόηση:
Το περίπου 1% ισχύει στη δευτερόβραση και δεν ισχύει στην πρωτόβραση.
Σημαίνει ότι στη δευτερόβραση, σε ένα γεμάτο καζάνι των 130 λίτρων, απορρίπτουμε ως κορυφές το 130 λίτρα Χ 1/100 = 1,30 λίτρα = 1300 ml απόσταγμα βαθμών 85% = 1300*0,85 ml άνυδρη αλκοόλη= 1105 ml A.A.
Βράζουμε δηλ. σούμα βαθμών ~45% , και απορρίπτουμε προϊόν 1300 ml βαθμών ~85% .
Στην πρωτόβραση βράζουμε κρασί 11,5% βαθμών (μεγάλου όγκου όμως, δηλ. περίπου 550 λίτρων προκειμένου να προκύψει σούμα 130 λίτρων Μ.Ο βαθμών 45% που θα γεμίσει πλήρως το καζάνι της δεύτερης απόσταξης) και απορρίπτουμε τις κορυφές της σούμας, που οι κορυφές αυτές της σούμας είναι βαθμών ~80% .
Στην δευτερόβραση απορρίπτουμε ποσοστό αποστάγματος κορυφής βαθμών 85%, το ποσοστό λογιζόμενο επί της πρώτης ύλης, που εδώ είναι τα 130 λίτρα της σούμας,
και στην πρωτόβραση απορρίπτουμε ποσοστό αποστάγματος οινοπν. βαθμών 80% της κορυφής της σούμας, το ποσοστό λογιζόμενο επί της πρώτης ύλης, που εδώ είναι κρασί 550 λίτρων που πρωτοαποστάζεται.
Τα πράματα συνεπώς δεν είναι ανάλογα.
Αν κάνεις υπολογισμούς (ισολογισμό του οινοπνεύματος από το κρασί που μπαίνει στο 1ο καζάνι μέχρι το μεταβρασμένο τελικό προϊόν, από πίσω όμως προς τα μπροστά) και δεχθείς και έναν συνολικό βαθμό αποδόσεως στη διπλή απόσταξη ίσο με ~85%, θα δεις ότι η ποσότητα απόρριψης των κορυφών στην πρωτόβραση, ως ποσοστό (%) επί των λίτρων του κρασιού που αποστάζεις, είναι πολύ-πολύ μικρότερη του 1% (περίπου 0,27%).
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 752
spiros.mamonas γράφεις ότι , με το πέρας της ζύμωσης ,
βάζεις μεταμπισουλφίτ και πας για απόσταξη ,έχω να ΄πω
ότι , εκτιμώ σε αυτό το στάδιο , η προσθήκη μεταμπισουλφίτ
δεν χρειάζεται , είναι μάλον επιβλαβής , ομιλώ για υλικό που
πάει προς απόσταξη .
Αρκεί , το άζωτο και το σφράγισμα .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- spiros.mammonas
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 17
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1149
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
setoinos έγραψε: Επειδή πάει να περάσει στα ψιλά ,
spiros.mamonas γράφεις ότι , με το πέρας της ζύμωσης ,
βάζεις μεταμπισουλφίτ και πας για απόσταξη ,έχω να ΄πω
ότι , εκτιμώ σε αυτό το στάδιο , η προσθήκη μεταμπισουλφίτ
δεν χρειάζεται , είναι μάλον επιβλαβής , ομιλώ για υλικό που
πάει προς απόσταξη .
Αρκεί , το άζωτο και το σφράγισμα .
Αν υπάρχει άζωτο περιττεύουν όλα τα άλλα,
αλλιώς το ΜΤΒ δεν είναι επιζήμιο σε κανονικές ποσότητες.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Pavar
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Δημοσιεύσεις: 5
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
Θα τις εφαρμοσω στο μέλλον.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitris1964
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Pavar,
Το περίπου 1 τοις εκατό ισχύει στη δευτερόβραση και δεν ισχύει στην πρωτόβραση.
Σημαίνει ότι στη δευτερόβραση, σε ένα γεμάτο καζάνι των 130 λίτρων, απορρίπτουμε ως κορυφές το 130 λίτρα Χ 1/100 = 1,30 λίτρα = 1300 ml απόσταγμα 80% βαθμών.
Στη δευτερόβραση βράζουμε σούμα ~45% βαθμών, και απορρίπτουμε 1300 ml των ~80% βαθμών.
Στην πρωτόβραση βράζουμε κρασί 11,5% βαθμών και απορρίπτουμε σούμα ~ 45% βαθμών. Τα πράματα συνεπώς δεν είναι ανάλογα.
Αν κάνεις υπολογισμούς (ισολογισμό του οινοπνεύματος από το κρασί που μπαίνει στο 1ο καζάνι μέχρι το μεταβρασμένο τελικό προϊόν, από πίσω όμως προς τα μπροστά) και δεχθείς και έναν συνολικό βαθμό αποδόσεως στη διπλή απόσταξη ίσο με ~85%, θα δεις ότι η ποσότητα απόρριψης στην πρωτόβραση, ως ποσοστό (%) επί των λίτρων του κρασιού που αποστάζεις, είναι πολύ-πολύ μικρότερη του 1%.
SPYROS
Καλησπέρα και απο εμένα. Τωρα για να πω την αλήθεια "ψιλο-χοντροπερδευτηκα". Δηλαδή στην δευτεροβραση που η κεφαλή ειναι περίπου 80% βαθμών αφαιρούμε 1%. Εγω ας πούμε που εχω 1 καζανια 150 λιτρα, και η κεφαλη θα έχει περίπου 61-64% βαθμούς, πόσο τις 100 θα πρέπει να αφαιρέσω ως κεφαλή? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
Στη δευτερόβρασή οι κεφαλή σου δεν βγαίνει 61-64%, αλλά περίπου 85% (ίσως μπερδεύεσαι: 64% περίπου είναι οι οινοπνευματικοί βαθμοί του τελικού αποστάγματος).
Και θα πετάξεις κορυφές (150 λίτρα καζάνι γεμάτο) * 1% = 1,5 λίτρα βαθμών ~85%, δηλ. άνυδρο οινόπνευμα ίσο με (1,5 λίτρα*0,85)=1,275 λίτρα Α.Α.
Αν η κορυφές σου ήταν 64% (που αυτό δεν γίνεται, εκτός κι αν έχεις κόψει ήδη κορυφές στην πρωτόβραση, αλλά ας πούμε ότι γίνεται), θα πρέπει να πετάξεις πάλι
1,275 λίτρα άνυδρο = 1,275/0,64 λίτρα βαθμών 64%= 1,992 λίτρα κορυφές δευτεροαποστάγματος βαθμών 64%.
Βέβαια, βάζω δεκαδικά στους λογαριασμούς μου χάριν της αληθείας, προς κατανόηση δηλ. της μεθοδολογίας υπολογιαμού. Στην πράξη όλα τα κάνουμε κατά προσέγγιση (αφού κανένας δεν μπορεί να μετρήσει τα 1992 ml επακριβώς, αλλά και κανένας δεν πέθανε μέχρι σήμερα επειδή έκοψε 2000 ml και όχι 1992). Άλλωστε, και το 1% που συνηθίζεται να λέμε ότι κόβουμε δεν αποτελεί πανάκεια, όπου θέλει κόβει ο καθένας ανάλογα με τα γούστα του στη γεύση και στα αρώματα).
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- dimitris1964
-
- Αποσυνδεμένος
- Senior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 74
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Bio Farmer
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 230
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 106
dimitris1964 έγραψε: Συγνώμη για την διατύπωση, εννοούσα εγω που δεν θελω να κανω δευτερόβραση και θα κάνω μονο μια βράση, η οποία κατα προσέγγιση θα ξεκινήσει μαλλον 60-64% , σε καζάνι των 150 λιτρων πόσο θα πρέπει να αφαιρέσω σαν κεφαλή. Ευχαριστω.
1.5 λιτρα, είναι τυπικά μια ασφαλή ποσότητα που συνήθως αφαιρούμε...

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο