file Θολο τσιπουρο

Περισσότερα
09/12/2014 20:42 #17194 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
φωτο
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 00:19 - 10/12/2014 00:25 #17196 από kitheronas
kitheronas απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Φίλε ismael όντως είναι απόλυτα διαυγές το περσινό δείγμα. Προσωπικά δεν έχω κρατήσει καθόλου από το περσινό τσίπουρο για να μπορώ να το επιβεβαιώσω και στο δικό μου. Έτσι πρόχειρα που το σκέφτομαι, δε μπορώ να σκεφτώ κάτι που κροκιδώνεται και καθιζάνει. Πιθανότατα, δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την επίδραση της βαρύτητας, αλλά με την επίδραση της βαρύτητας ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ έχει δημιουργηθεί κάποια νέα χημική μορφή μέσα στο τσίπουρο με την πάροδο του χρόνου.

Ειδάλλως, δεν εξηγείται γιατί η καθίζηση δεν πραγματοποιήθηκε στο φρέσκο τσίπουρο μετά τη φυγοκέντριση.

Φίλε setoinos, κανονικά τα ζυμέλαια δε βγαίνουν στο κεφάλι αλλά στην ουρά. Τα ζυμέλαια, ή "ανώτερες αλκοόλες" (λέγονται ανώτερες ακριβώς επειδή έχουν μοριακό βάρος μεγαλύτερο από την μεθανόλη και αιθανόλη). Βέβαια έχεις δίκιο στο εξής. Συχνά, αν πχ βάλει κανείς στο στόμιο της ψύκτρας ένα χωνί με φίλτρο (φίλτρο καφέ πχ) ή βαμβάκι, έτσι ώστε να λιμνάζει το απόσταγμα, θα παρτηρήσει ελαιώδη επίπλευση ήδη από την αρχή της απόσταξης. Δε γνωρίζω κάποιο ελαιώδες συστατικό που να αποστάζει τόσο νωρίς.

Εκτιμώ ότι αυτά τα ελαιώδη συστατικά, επιπλέουν στο νερό, και ως εκ τούτου βρίσκονται πάντα στην κορυφή του ζέοντος στοφυλοπολτού μέσα στο καζάνι. Συνεπώς αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να περνάνε στο απόσταγμα όχι λόγω εξάτμισης-απόσταξης, αλλά μεταφέρονται μηχανικά (παρασύρονται ή εγκλωβίζονται διαλυμένα στα σταγονίδια), μαζί με τους ατμούς συστατικών της κεφαλής (αλδεΰδες, κυρίως ακεταλδεΰδη και εστέρες, κυρίως οξικός αιθυλεστέρας) στα οποία άλλωστε τα ελαιώδη συστατικά είναι ευδιάλυτα. Ο κανόνας δηλαδή είναι να βγαίνουν στην ουρά και η εξαίρεση να βγαίνουν στην κεφαλή, γεγονός που οφείλεται στον έντονο βρασμό και στο παραγέμισμα του άμβυκα.
Τελευταία διόρθωση: 10/12/2014 00:25 από kitheronas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 01:07 - 10/12/2014 01:08 #17197 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Εκτιμώ ότι αυτά τα ελαιώδη συστατικά, επιπλέουν στο νερό, και ως εκ τούτου βρίσκονται πάντα στην κορυφή του ζέοντος στοφυλοπολτού μέσα στο καζάνι. Συνεπώς αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα να περνάνε στο απόσταγμα όχι λόγω εξάτμισης-απόσταξης, αλλά μεταφέρονται μηχανικά (παρασύρονται ή εγκλωβίζονται διαλυμένα στα σταγονίδια), μαζί με τους ατμούς συστατικών της κεφαλής (αλδεΰδες, κυρίως ακεταλδεΰδη και εστέρες, κυρίως οξικός αιθυλεστέρας) στα οποία άλλωστε τα ελαιώδη συστατικά είναι ευδιάλυτα. Ο κανόνας δηλαδή είναι να βγαίνουν στην ουρά και η εξαίρεση να βγαίνουν στην κεφαλή, γεγονός που οφείλεται στον έντονο βρασμό και στο παραγέμισμα του άμβυκα.[/quote]


Νομιζω ειναι η πιο σοβαρη προσεγγιση που ακουσα (δεν αφορα το θολωμα που λεω εγω, αφορα τα χλωμα που εβλεπα εφετος και δεν εβλεπαν οι αλλοι). Μια ''λαδιλα'' πιο εντονη απο αλλες χρονιες (παντα υπηρχε αλλα σε μικροτερο βαθμο), λαδιλα σαν αυτην των απορακων αλλα απ την αρχη της καζανιας. Και με καλυπτει απολυτα ο ορος.. μηχανικη ως προς την αποσταξη. Αυτη η χλωμαδα (χλωμαδα οχι θολουρα) ειναι εντονη παντα σε επιτραπεζιες ποικιλιες, ΚΑΙ σε εμπλουτισμενα τσιπουρα με σταφιδα η.. οτι αλλο, και (εδω θελω την γνωμη σας) σε καποιες ''νεες'' οινοποιησιμες ποικιλιες σαν το μερλοτ. Ναι οποτε εβρασα μερλοτ το τσιιπουρο ειχε χλωμαδα, ισως ειναι και θεμα περιοχης-ποικιλιας αλλα εγω λεω οτι καταλαβα στο καζανι.
Τελευταία διόρθωση: 10/12/2014 01:08 από stelios1.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 10:48 #17203 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο

stelios1 έγραψε: Νομιζω ειναι η πιο σοβαρη προσεγγιση που ακουσα (δεν αφορα το θολωμα που λεω εγω, αφορα τα χλωμα που εβλεπα εφετος και δεν εβλεπαν οι αλλοι). Μια ''λαδιλα'' πιο εντονη απο αλλες χρονιες (παντα υπηρχε αλλα σε μικροτερο βαθμο), λαδιλα σαν αυτην των απορακων αλλα απ την αρχη της καζανιας. Και με καλυπτει απολυτα ο ορος.. μηχανικη ως προς την αποσταξη. Αυτη η χλωμαδα (χλωμαδα οχι θολουρα) ειναι εντονη παντα σε επιτραπεζιες ποικιλιες, ΚΑΙ σε εμπλουτισμενα τσιπουρα με σταφιδα η.. οτι αλλο, και (εδω θελω την γνωμη σας) σε καποιες ''νεες'' οινοποιησιμες ποικιλιες σαν το μερλοτ. .


τα παραπάνω, για να γίνω κακεντρεχής, μάλλον εξηγούν και το χαμηλό κόστος του αποστάγματος που με διαφοροποιημένη ονομασία από την υπόλοιπη Ελλάδα, παράγεται σε συγκεκριμένο νησί, όπου το να "λαδώνει" το απόσταγμα θεωρείται ένδειξη ποιότητος, και η απόσταξη της γνωστής επιτραπέζιας ποικιλίας είναι ουσιαστικά καθεστώς.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 17:22 #17207 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Φλιλε kithrerona σωστά τα ζυμέλαια ΄΄κανονικά ΄΄θα έπρεπε να βγαίνουν στην
ουρά συμπαρασύρωνται όμως στο κεφάλι , λόγω του ότι , βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια
_ διαφορά πυκνότητας _ το αντίθετο ακριβώς γίνεται με το ξυλόπνευμα ενώ
΄΄κανονικά ΄΄ θα έπρεπε να βγεί στο κεφάλι , λόγω χαμηλότερου σημείου ζέσης ,
τελικά βγαίνει σέ όλο το απόσταγμα , αλλά περισότερο στην ουρά , επειδή έχει
μεγάλη υδατοδυαλυτότητα ,επομένως όσο περισότερο νερό παίρνουμε , στο
τέλος , τόσο περισότερο και ξυλόπνευμα .
Βλέπουμε λοιπόν ότι , τα υλικά δεν συμπεριφέρωνται κατά το αναμενόμενο .
Πάντως ο ΄΄καζανάς ΄΄ μου , έχει επισημάνει τα ζυμέλαια και τα θεωρεί σαν
δείκτη κοψίματος της κεφαλής.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 18:53 - 10/12/2014 19:28 #17211 από kitheronas
kitheronas απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Λοιπόν, έχω νέα από τις αναλύσεις οπτικής πυκνότητας.

Δοκίμασα φιλτράρισμα (διαύγαση) με διάφορα φίλτρα. Κατέληξα ότι ο καλύτερος συνδυασμός είναι 8 φύλλα από διηθητικό χαρτί χημικών αναλύσεων, πυκνότητας 70g/m2.

Το κόστος του κάθε φύλλου, διαστάσεων 39x39cm είναι 9 λεπτά.
Μπορείτε να το ζητήσετε σε καταστήματα με χημικά ως διηθητικό χαρτί.

ΠΡΟΣΟΧΗ Spoiler! [Πατήστε για επέκταση]


Συγκεκριμένα:
Η οπτική πυκνότητα τυποποιημένου τσίπουρου του εμπορίου στα 500nm είναι 0.0037
Η οπτική πυκνότητα του δικού μου θολού τσίπουρου, είναι 0.0409
Η οπτική πυκνότητα το δικού μου τσίπουρου μετά το παραπάνω φιλτράρισμα είναι 0.0079



διάλεξα φόντο με γράμματα για να μπορεί να γίνει η σύγκριση



αυτή η φωτογραφία είναι σε μαύρο φόντο, γιατί είχε πλέον σκοτεινιάσει και δεν φαινόταν η διαφορά σε λευκό φόντο

Για την απώλεια αρωματικών συστατικών μετά από τη διαδικασία αυτή θα κάνω ανάλυση αύριο.

Αν θέλετε περισσότερα δεδομένα για το παραπάνω πείραμα διαβάστε τη συνέχεια, αλλιώς τα παραπάνω αρκούν.
είδος (100mL)τύπος χαρτιούαριθμός φύλλωνχρόνος διήθησηςοπτική πυκνότητα
εμπορίου---0.0037
θολό τσίπουρο---0.0409
φιλτραρισμένο35g/m284:500.0267
φιλτραρισμένο70g/m246:060.0220
φιλτραρισμένο70g/m26~9:000.0165
φιλτραρισμένο70g/m2810:450.0079
φιλτραρισμένο70g/m21013:350.0042
φιλτραρισμένο70g/m214άστα να παν0.0037
φιλτραρισμένο105g/m25~18:000.0036

Χρησιμοποίησα χωνί Φ15Υ15. Διηθούσα κάθε φορά 100mL. Σκανάρισα ενδεικτικά 2-3 δείγματα, από τα 400 ως τα 700nm (φάσμα ορατού φωτός) για να δω σε ποιο μήκος κύματος (λ) παρουσιάζεται μεγαλύτερη διαφορά οπτικής πυκνότητας ανάμεσα στο δείγμα εμπορίου και το θολό, ώστε να συγκρίνω τα δείγματα μόνο στο συγκεκριμένο λ. Η διαφορά ήταν μεγαλύτερη κάπου ανάμεσα στα 450-600nm (λογικό αφού το θόλωμα είναι αχνό κιτρινολαδί) κι έτσι διάλεξα να συγκρίνω την οπτική πυκνότητα στα 500nm. Σαν τυφλό (δηλαδή πρότυπο που θεώρησα αυθαίρετα απόλυτης καθαρότητας για το συγκρίνω με όλα τα άλλα) χρησιμοποίησα υδατικό διάλυμα αιθανόλης 40% σε τρις-απεσταγμένο νερό, ώστε η αλκοολική του σύσταση να προσομοιάζει με αυτή του τσίπουρου. Το φασματοφωτόμετρο ήταν ένα Jasco V-630 ορατού-υπεριώδους.









Τα διηθητικά χαρτιά έχουν διαστάσεις 39x39cm.
Το διηθητικό χαρτί των 35g/m2 κοστίζει 3,5 λεπτά το φύλλο
Το 70g/m2 κοστίζει 9 λεπτά το φύλλο
Το 105g/m2 δε γνωρίζω πόσο κοστίζει γιατί μου το παραχώρησε συνάδελφος που ασχολείται με πολυμερή. Πιθανώς να μην ήταν κατάλληλο για τρόφιμα.

Ο χρόνος δεν αναμένεται να αυξάνεται αναλογικά σε σχέση με τον όγκο μου διηθούμε. Πχ με μεγαλύτερο χωνί μπορούμε να επιταχύνουμε, ή με κατασκευή πτυχώσεων στον ηθμό ώστε να αυξηθεί η επιφάνεια κλπ. Επίσης, προσωπικά, αν είχα τεράστιες ποσότητες τσίπουρου, δε θα περνούσα όλο μου το τσίπουρο από ένα χωνί αλλά θα δούλευαν υπερωρίες 5-10 χωνιά μαζί :)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Προσωπικά, με τα αισθητηριακά μου όργανα (τα ματάκια μου) κατέληξα ότι δεν είναι ορατό με το μάτι το θόλωμα αν είναι κάτω από ~0.0200. Οπότε το αποτέλεσμα του φιλτραρίσματος με τα 6 φίλτρα των 70g/m2 μου αρκεί.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 10/12/2014 19:28 από kitheronas. Αιτία: λάθος στον πίνακα, άλλες προσθήκες
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/12/2014 19:21 #17212 από kitheronas
kitheronas απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο

setoinos έγραψε: Φλιλε kithrerona σωστά τα ζυμέλαια ΄΄κανονικά ΄΄θα έπρεπε να βγαίνουν στην
ουρά συμπαρασύρωνται όμως στο κεφάλι , λόγω του ότι , βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια
_ διαφορά πυκνότητας _ το αντίθετο ακριβώς γίνεται με το ξυλόπνευμα ενώ
΄΄κανονικά ΄΄ θα έπρεπε να βγεί στο κεφάλι , λόγω χαμηλότερου σημείου ζέσης ,
τελικά βγαίνει σέ όλο το απόσταγμα , αλλά περισότερο στην ουρά , επειδή έχει
μεγάλη υδατοδυαλυτότητα ,επομένως όσο περισότερο νερό παίρνουμε , στο
τέλος , τόσο περισότερο και ξυλόπνευμα .
Βλέπουμε λοιπόν ότι , τα υλικά δεν συμπεριφέρωνται κατά το αναμενόμενο .
Πάντως ο ΄΄καζανάς ΄΄ μου , έχει επισημάνει τα ζυμέλαια και τα θεωρεί σαν
δείκτη κοψίματος της κεφαλής.

Κι εγώ αυτή την άποψη έχω, ότι ένα μέρος συστατικών που θα έπρεπε να βγαίνει στο τέλος, βγαίνει στην αρχή κυρίως επειδή "συμπαρασύρεται" όπως λες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέρος των ελαιωδών συστατικών που εμφανίζονται στην κεφαλή ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι προέρχεται από το υπόλειμμα της ουράς που τελικά δεν έφτασε μέχρι το τέλος της ψύκτρας (μερικές φορές η σερμπατίνα κρατάει μέσα ζουμιά, -είτε επειδή δεν είναι σε όλο της το μήκος κατηφορική, είτε λόγω πτώσης της πίεσης κατά μήκος της σε σχέση με την πίεση του αέρα). ΦΡΟΝΙΜΟ είναι λοιπόν, να πλένει κανείς με άφθονο νερό το λουλά και το μανίκι του καζανιού στο τέλος κάθε καζανιάς, ώστε να ξεπλένει τα υπολείμματα, και να μην τα παραλαμβάνει στο κεφάλι της επόμενης καζανιάς.

Η μεθανόλη (ξυλόπνευμα) δε βγαίνει εκεί που βγαίνει λόγω υδατοδιαλυτότητας, ούτε είναι κάτι ΜΗ αναμενόμενο. Είναι ένα απόλυτα προβλέψιμο φαινόμενο, που λέγεται αζεοτροπία και εξηγείται θερμοδυναμικά . Συστατικά που έχουν διαφορετικά σημεία βρασμού συναποστάζουν σε όλη τη διάρκεια της απόσταξης, διατηρώντας πάντα την ίδια θερμοκρασία.

Δες εδώ, προς το τέλος του κειμένου κι αν το έχεις με τα αγγλικά, πιο αναλυτικά δες κι εδώ .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/01/2019 19:47 #26494 από τάσος.τσαχειρίδης
τάσος.τσαχειρίδης απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Waterman,
Ναι, υπάρχει και άλλος τρόπος:
1. Ζήτησε απο κάποιο φαρμακείο να σου δώσουν "ηθμούς" που χρησιμοποιούν τα χημικά εργαστήρια για φιλτράρισμα. Είναι κάτι λευκά χαρτιά διαστάσεων περίπου 40Χ40 εκατοστών.
2. Για αποτελεσματικότερο όμως φιλτράρισμα (ένα φίλτρο, μία κι' έξω!!), μπορείς να προμηθευτείς τα φίλτρα της κάτωθι φωτογραφίας (συσκευασία των 6 τεμαχίων, με 6,5 €, τυλιγμένα όπως στη φωτογραφία). Θεωρώ πως είναι το καλύτερο πρόχειρο φίλτρο που κυκλοφορεί. Είναι Ιταλικό, κυκλικό, διαμέτρου περίπου 45 εκατοστών, και χωράει περι τα 4,5-5 λίτρα. Πωλείται σε καταστήματα πώλησης οινολογικών προϊόντων/εργαλείων. Είναι άριστο και για κρασί (και για φιλτράρισμα αποστραγγίσεων κατα τις μεταγγίσεις).


SPYROS

Περνάει εύκολα από αυτά τα φίλτρα το τσίπουρο η θα χρειαστεί πολύ υπομονη? :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/10/2019 20:13 - 18/10/2019 20:14 #27240 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Καλησπέρα,

Σήμερα παρατήρησα στην τσικουδιά μου πως στη επιφάνεια του ποτηριού υπάρχουν κάτι σαν κηλίδες.

Κράτησα λίγη σε ένα ασκό 5 λίτρο για άμεση κατανάλωση και την υπόλοιπη την έβαλα σε inox δοχείο.

Αυτή με τις κηλίδες είναι από τον ασκό, δεν έχω τσεκαρει το δοχείο.

Μπορείτε να τις διακρίνετε στο ποτηρι
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 18/10/2019 20:14 από manossk.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/11/2019 21:31 - 01/11/2019 21:34 #27327 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Θολο τσιπουρο
Πρόσθεσες κάτι στην προς απόσταξη σταφυλόμαζα;

Επί πλέον πρέπει να ελέγξεις και την υπόλοιπη ποσότητα που έχεις στο ανοξείδωτο, γιατί μπορεί να ευθύνεται το δοχείο αποθήκευσης.
Τελευταία διόρθωση: 01/11/2019 21:34 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.872 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ