file Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη

Περισσότερα
13/05/2015 10:24 #18209 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη

stelios1 έγραψε:

ismael έγραψε: εγώ θα έλεγα ρωτα τον κατασκευαστή του καζανιού σου, μπορεί να έχει κάτι τυποποιημένο να σου δώσει




Εγω την δικη σου γνωμη και του καθ ενος εδω μεσα θελω, αν ειχε ο ''κατασκευαστης'' λυση θα την ειχαν υιοθετησει ολοι οι καζαντζηδες και δεν θα ειχαμε αυτην την συζητηση.
Δηλωσα επιφυλακτικος και προσπαθω να καταλαβω αν κανει δουλεια η οχι.
Ακουστε λιγο, δεν φταινε τα τσιπουρα που κολλανε ουτε το καζανι, 1) η ανθρωπινη πλεονεξια φταιει (κατι που δεν εχει σχεση με εσας που το εχετε μερακι και χομπυ). 2) η αγνοια και λαθος χειρισμοι απο το πατημα ως την αποσταξη (αυτο εχει σχεση και με εσας αν εχετε προβλημα).


μα....την γνώμη μου σου λέω!
λογικό είναι να δηλώνεις επιφυλακτικός βάσει εμπειρίας, και συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λές περι πλεονεξίας και λάθος χειρισμών (μάλιστα θα ήθελα να προσθεσω και την βιασύνη - αδιαφορία - ωχαδερφισμό ως αιτία) αλλά απ'ότι βλέπω, τελικά οι γνώμες όσων έχουν κάτι τέτοιο συγκλίνουν προς το οτι το σύστημα δουλεύει σχετικά καλά.
Σου πρότεινα να ρωτήσεις τον κατασκευαστή διότι εγώ την σχάρα την πήρα μαζί με το καζάνι, μετά από μια συζήτηση σχετικά με την απόσταξη άλλων καρπών (πχ σύκα) των οποίων ο πολτός έχει την τάση να κολλάει. Τη συγκεκριμένη πατέντα μάλιστα, μου είπε ο κατασκευαστής οτι την χρησιμοποιούν όσοι αποστάζουν σύκα.
Επιπλέον, όπως είχα πει κ παραπάνω, η λογική του να κρατάς τα τσίπουρα σε απόσταση από τον πυθμένα δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό. Στην ιταλία χρησιμοποιούν μια τεχνική απόσταξης (distillazione a vinacce emerse) στην οποία τα τσίπουρα είναι σε σχάρα, ψηλότερα από τον πυθμένα, ανάμεσα σε τσίπουρα-πυθμένα υπάρχει νερό, και η απόσταξη γίνεται δια παρασυρμού (stripping) προσφέροντας και μεγαλύτερο αλκοολικό βαθμό του προϊόντος (λόγω της μερικής επανασυμπύκνωσης κατα την ροή των ατμών διαμέσου των τσίπουρων. Η σχάρα (καλάθι) μπαινοβγαίνει με παλάγκο, επιταχύνοντας και τον χρόνο φόρτωσης-εκφόρτωσης του καζανιού. Δές πχ αυτή την φωτό:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/05/2015 22:17 #18213 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καλα ντε μην φωναζεις!
Αστεια το λεω και σ ευχαριστω γιατι πραγματικα θες να βοηθησεις (ξερετε αυτο δεν το εχουν ολοι ειτε ''καλοι'' ειτε ''κακοι'' ειναι, το να θελει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να βοηθησει καποιος ειναι πολυ βαθυτερο).
Οταν μπορεσεις δειξε και την δικη σου (ας ειναι και Οκτωμβριος) γιατι θα το δοκιμασω οπωσδηποτε και θελω να καταληξω (κυριως στο ποσες τρυπες θα εχει), δεν χρειαζεται να την παραγγειλω, η θα την φτιαξω η αν δε μπορω θα μου την φτιαξουν αφιλοκερδως.
Τα συκα (και την σταφιδα επισης) πολλοι κανουν το λαθος να τα πολτοποιουν, καποιοι πολτοποιουν ακομα και τα τσιπουρα ειτε γιατι σιχαινονται ειτε απο ''εξυπναδα'' βαζουν πχ το μπλακ εντ ντεκερ και τα λιωνουν. Γ αυτο ρωτησα για συγκεκριμενες τρυπες σε αριθμο-μεγεθος ανα επιφανεια ωστε να επανερχεται το ιζημα προς τα επανω κτλ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/05/2015 08:54 - 14/05/2015 08:58 #18215 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
"τα τσιπουρα ειτε γιατι σιχαινονται ειτε απο ''εξυπναδα'' βαζουν πχ το μπλακ εντ ντεκερ και τα λιωνουν"
Σοβαρολογείς τώρα;
Τι ακριβώς σιχαίνονται;
Γιατί να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο;
Τελικά όντως, όπως έλεγε και ο σίλερ, απέναντι στην ανθρώπινη βλακεία, ακόμα και οι θεοί πολεμούν μάταια.

μην αγχώνεσαι, δεν τσαντίζομαι.
φωτό από δευτέρα θα ανεβάσω.
η δική μου σχάρα είναι από διάτρητη λαμαρίνα τυποποιημένη (τη βρίσκεις στο εμπόριο έτοιμη, κάτι τέτοιο http://greek.woven-wiremesh.com/sale-178927-roll-3mm-5mm-hole-stainless-steel-perforated-metal-galvanized-perforated-metal.html ).
Θα μετρήσω απόσταση, διάταξη και διάμετρο οπών, κ θα σου πω ακριβώς.
Πάντως, δε νομίζω οτι αξίζει να την φτιάξεις μόνος σου, δεν αξίζει να αγοράσεις ένα φύλλο λαμαρίνα για να χρησιμοποιήσεις ούτε μισό τετραγωνικό... πιό φτηνά να την πάρεις έτοιμη και πάς και στα σίγουρα.
Τελευταία διόρθωση: 14/05/2015 08:58 από ismael.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/06/2015 09:16 #18458 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
φωτογραφιες σχαρας
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1, OINODRAKAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/06/2015 20:53 #18469 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Σ ευχαριστω! Θα παω αναγκαστικα για τον ψυκτη του που ελεγα και θα δω απο κοντα τι θα εχουν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2015 13:23 #19261 από spark
spark απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καλό Φθινόπωρο! Καλούς τρύγους να έχουμε!!!
Παρακαλώ έναν καλό συνάδελφο να μου δώσει τις βασικές πληροφορίες, βήματα, για τη ρύθμιση καύσης προπανίου. Ρυθμιστής 30-50mbars, φλόγιστρο με κολάρο, σε συνάρτηση με τη φλόγα. Καθώς και κανόνες ασφάλειας. Ας ληφθεί υπόψη ότι απευθύνεται σε έναν επίδοξο αρχάριο που θα επιχειρήσει να βγάλει για πρώτη φορά το τσίπουρο του!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2015 10:53 #19595 από OINODRAKAS
OINODRAKAS απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καλημέρα σε όλους, είμαι καινούριο μέλος και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντονιστές και τα μέλη του forum για την καλή παρέα και τις χρηστικές συμβουλές τους. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες προσπαθώ να φτιάξω έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα με μία χύτρα. Βαλβίδα ανακούφισης- πιεσόμετρο-θερμόμετρο-χαλκοσωλήνας φ10 (εσωτερική 8mm) 8μέτρα (1,5 στην αρχή και 6,5 σπιράλ διαμέτρου 22εκ. με ύψος 50εκ.) βαρέλι διαμέτρου 38 εκ. και ύψους 60 εκατοστά (Φωτό δεσμεύομαι να ανεβάσω αργότερα, γιατί όλα τα άφησα στο χωριό). Προχθές έκανα το πρώτο μου πείραμα με σταφύλια κόκκινα επιτραπέζια από κληματαριά, που τα έσπασα πριν περίπου ένα μήνα και ήταν έτοιμα για απόσταξη (τα στέμφυλα στον πάτο, bome 0, ειδ. βάρος 0,995). Βάζω στην χύτρα (10κιλη) 7κιλά μόνο μούστο. Ξεκινάει η απόσταξη (στους 80 περίπου βαθμούς) το τσίπουρο πεντακάθαρο, αλλά στο πρωτοράκι το γραδόμετρο δείχνει 18 βαθμούς. Απογοήτευση. Σε 20 λεπτά δείχνει 15 βαθμούς και το χρώμα αρχίζει να κοκκινίζει. Αυτό συνέβη στο πρώτο λίτρο του μούστου με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 6 να τα πετάξω. Μπορεί κάποιος ( πριν πετάξω και τον υπόλοιπο 50λίτρα μούστο) εάν φταίω εγώ ή η ποιότητα των σταφυλιών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Υ/Γ εάν μου πείτε ότι τα σταφύλια μου ήταν αδύναμα, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι θα πει αυτό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2015 19:31 #19604 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.

Επιτραπέζια σταφύλια δεν ανεβάζουν βαθμούς (δεν έχουν πολλά ζάχαρα δηλαδή), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παράξουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλης, Με αποτέλεσμα κατά την απόσταξη το κρασί από αυτά τα σταφύλια να μην έχει να σου "δώσει" αρκετή αλκοόλη δηλαδή αρκετά γράδα.
Επί πλέον, αν το μούστο / κρασί το έχεις 1 μήνα σε ανοιχτό δοχείο υπολόγιζε ότι έχεις και απώλειες από την εξάτμιση της αλκοόλης. Τα αρχικά μπωμέ του μούστου πόσα ήταν;

εκτός αυτών πάντως...
Μήπως έχεις απώλειες ατμών αλκοόλης από το καπάκι;
Από την έξοδο του αποστάγματος βγαίνει μόνο υγρό ή βγαίνουν και ατμοί.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2015 21:56 #19607 από OINODRAKAS
OINODRAKAS απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Αντρέα ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Το καπάκι όντος είναι ανοιχτό με σίτα (έτσι ξέρω ότι πρέπει να βράσει).
Ο μούστος στην αρχή ήταν λίγο κάτω από 10 βαθμούς. Όχι δεν έβγαινε ατμός. Αυτό που λες για τα επιτραπέζια, δεν το ήξερα. Εάν είναι έτσι, γιατί πολύς κόσμος κάνει γράπα από μοσχάτο σταφύλι με μεγάλη επιτυχία; :huh:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
19/10/2015 20:24 #19728 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη

OINODRAKAS έγραψε: Αντρέα ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Το καπάκι όντος είναι ανοιχτό με σίτα (έτσι ξέρω ότι πρέπει να βράσει).
Ο μούστος στην αρχή ήταν λίγο κάτω από 10 βαθμούς. Όχι δεν έβγαινε ατμός. Αυτό που λες για τα επιτραπέζια, δεν το ήξερα. Εάν είναι έτσι, γιατί πολύς κόσμος κάνει γράπα από μοσχάτο σταφύλι με μεγάλη επιτυχία; :huh:


Καπακι ο Αντρεας εννοει αυτο του αποστακτηρα και οχι το σκεπασμα τους κατα την ζυμωση, νομιζω πως μπερδευτηκατε εδω εκτος κ αν καταλαβα λαθος.
Το μπωμομετρο ειναι μονον για τον μουστο και αρχιζοντας η ζυμωση ειναι πλεον αχρηστο (εδω το εμαθα αυτο πριν λιγες μερες και εξ αυτου μου εξηγηθηκαν παρα πολλα), μπορει κατι να πηγε στραβα και να σταματησε η ζυμωση και γ αυτο ειχες αυτο το αποτελεσμα, να μην ζυμωθηκαν ολα τα σακχαρα δηλαδη. Το κοκκινωπο χρωμα που λες οτι βγηκε μαλλον σημαινει οτι ξερασε, οτι βγηκε δηλαδη κρασι και γ αυτο και το χρωμα, αλλη μια ενδειξη κ αυτο οτι η ζυμωση δεν εγινε σωστα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.083 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ