file Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη

Περισσότερα
02/04/2019 12:12 #26635 από Samiotis
Samiotis απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Το ασημί χρώμα οφείλεται στις οινολάσπες .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/04/2019 21:22 #26637 από Samiotis
Samiotis απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Μία άλλη εκδοχή είναι τα αζύμωτα σάκχαρα

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/09/2019 18:57 #27105 από Ζορμπάς
Ζορμπάς απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καλησπερα και καλα κρασια σε ολους , ειμαι νεος στις αποσταξεις και εχω εναν περσινο προβλιματισμο , εβρασα για τσιπουρο περυσι και ο καζανας πριν ξεκινησει εριξε ενα ασπρο υγρο μεσα στον βρασμο , οταν τον ρωτησα τι ειναι μου ειπε μειγμα απο φρουτα που του εδωσε καποιος γεωπονος . Ο τυπος ειναι βραβευμενος για την δουλεια του αλλα επιτρεπετε ρε παιδια να ριχνουν αλλα υγρα χωρις την συγκαταθεση μαςε μεσα στα καζανια με προφαση για να μην κολησουν ουσιες και αλλα στο καζανι , και τελικα αυτο το υγρο τι εχει μεσα , το γνοωριζει καποιος ? το τσιπουρο μου αρεσε , ειχε και μοσχατο μεσα αλλα το μυαλο αμα κολησει την γευσει την περιεργη δεν την θελει . 45 λιτρα τσιπουρο , μας τελειωσε χθες !

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
24/09/2019 23:04 #27110 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Μαλλον ητανε αντι-αφριστικο και εχοντας βαρεθει να εξηγει εκατονταδες φορες σε ανθρωπους που δεν ακουνε (ακουνε αλλα μονο με τ αυτια, στο μυαλο δεν ακουνε) αλλα εχουν μονον λεγειν σου απαντησε ετσι.
Ειναι πολυ κουραστικο να λες τα ιδια και τα ιδια και μαλιστα πολλες φορες να καταλαβαινεις ξαφνικα οτι τα ιδια ελεγες στον ιδιο και περσι και τα ξαναρωταει! Για να δει αν θα του πεις τα ιδια? Γιατι τα εχει ξεχασει? Δε ξερω..
Εφετος απαιτησε να βαλει στο καζανι εως 150 λιτρα (ειναι για 130 η κατασκευη τους), να το παει πιο σιγα και και μην βαλει τιποτα μεσα. Αμα ομως θες, τις 4 καζανιες να τις κανει 3 μονο ετσι γινεται.
Αμα εισαι τσιγκουνης (με την καλη εννοια, μπορει πχ να ζοριζεσαι οικονομικα) και διαλεξεις τις 3 καζανιες αντι για 4 (πιστευω να καταλαβαινεις οτι αυθαιρετα ειναι τα νουμερα, σαν παραδειγμα) μυρισε μονο το υγρο γιατι αν ειναι παλιο ταγγιζει και περναει στο αποσταγμα, αν εναι φρεσκο ολα μια χαρα. Αν ταγγισει ειναι εντονο σε απωθει αμεσως, δε θελει πολυ ψαξιμο δηλαδη.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas, Ζορμπάς

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/09/2019 11:02 #27121 από Ζορμπάς
Ζορμπάς απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
και μια ακομα ερωτηση , φετος σκεφτομαι αντι να κανω και μεταβραση να κρατησω το τσιπουρο μου μονης αποσταξης , σκεφτομαι σε καθε καζανι να βγαλω κεφαλη 2.5 λιτρα (σε καζανι 180λ) και να κρατησω το σωμα εως να αρχισει να τσιμπαει κατω απο 20 και την ουρα απο τα 20 εως το 18 να το μαζεψω και αυτο .
αν τυχον μου μεινει τσιπουρο και το πιουμε , του χρονου να ριξω στην μεταβραση μου τα κεφαλια και τις ουρες απο φετος μαζι με οτι τσιπουρο μου περισσεψει .

ειναι λαθος? φετος θελω μονοβραση σιγουρα , αλλα του χρονου πρωτα ο θεος να κανω και μια δευτερη μηπως και παρουμε λιγακι παραπανω .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/09/2019 21:11 #27125 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Τις κεφαλές τις απορρίπτουμε, δεν τις οδηγούμε πάλι σε απόσταξη. Είναι πάγια τακτική που δεν πρέπει να παραβιάζεται, για λόγους που έχουν αναλυθεί πολλάκις εδώ μέσα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2019 12:28 #27146 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καλημέρα σας,

Διαβάζοντας περί αποστάξεων ανακαλύπτω πως ο τρόπος απόσταξης που γίνεται κατά κόρον εδώ στην Κρήτη είναι εντελώς λάθος.

Η διαδικασία που θυμάμαι και γνωρίζω, έχοντας παραβρεθεί πολλές φορές σε καζάνι (με εξαίρεση τα τελευταία 4 χρόνια λόγω απουσίας μου) είναι η εξής στις περισσότερες των περιπτώσεων:

Τα σταφύλια περνάνε από από σπαστήρα-διαχωριστήρα (σε κάποια καζάνια μόνο από σπαστήρα). Μετά αν κάποιος θέλει μούστο για το κρασί του, μπαίνουν σε πιεστήριο και παίρνει τον μούστο που θέλει.
Στην συνέχεια τα στράφυλλα με ή χωρίς τον μούστο (αναλόγως αν τον πήραμε για κρασί ή όχι) μπαίνουν σε σακούλα μέσα σε πλαστικό βαρέλι η οποία δένεται και στην κορυφή τοποθετείται ένα κομμάτι λάστιχο φ20 για να φεύγουν τα αέρια.
Μετά ο καζανάρης σου λέει "πάρε με τηλ. μετά από ένα μήνα για ραντεβού".
Κατά την απόσταξη ένα μικρό μέρος στην αρχή πετιέται ή κρατείται (η πρωτόρακη που λέμε), αν και αυτό δεν γίνεται πάντα. Η επόμενη ερώτηση είναι "που την κόβουμε;". Συνήθως 17-19, αναλόγως τα γούστα.
Αυτό ήταν. Το προϊόν είναι έτοιμο για κατανάλωση. Το παίρνεις, το πας σπίτι σου και αρχίζεις να πίνεις. Δεύτερη απόσταξη σπάνια έχω ακούσει.
Σημείωση: Δεν έχω καταλάβει αν το 17 ή το όσο την κόψουμε αφορά το συνολικό απόσταγμα ή αυτό που βγαίνει εκείνη την στιγμή, αν και θυμάμαι οι μετρήσεις να γίνονται από το δοχείο συλλογής και όχι από την κάνουλα.

Φέτος λοιπόν που αποφάσισα να βγάλω και εγώ την δική μου ρακή και κρασί, πήγα τα σταφύλια σε καζάνι, μου τα άλεσε διαχωρίζοντας τα τσάμπουρα από τις ρώγες, κάναμε ένα ελαφρύ και αργό πάτημα στο υδραυλικό πιεστήριο, πήρα τον μούστο που ήθελα και τα υπόλοιπα μπήκαν στην κλασική πλαστική σακούλα. Πήγα γύρω στα 300 κιλά λευκά σταφύλια βιδιανό και από αυτά πήρα 130 λίτρα μούστο (βάσει του τελικού αποτελέσματος στο κρασί μου).
Αυτό έγινε στις 13/9. Το κρασί μου έχει αποζυμώσει και χτες το μετάγγισα στο βαρέλι. Τα στράφυλλα δεν θα έχουν και αυτά λογικά;

Θέλω να έχω ένα τελικό προϊόν στα 17 γράδα και θα κάνω μονή απόσταξη (γνωρίζω πλέον τα πλεονεκτήματα της διπλής απόσταξης, αλλά φέτος αυτό δεν είναι εφικτό).
Η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι να βγάλω εκτός το πρώτο 0,5-1% να αποστάξω μέχρι η κάνουλα να βγάλει 17-18 γράδα και εν συνεχεία να νερώσω τη ρακή ώστε να την φέρω εκεί που θέλω;
Ή θα μπορούσα να αποστάξω βγάζοντας πάλι εκτός το πρώτο 0,5-1% και να συνεχίσω μέχρι το απόσταγμα στο δοχείο συλλογής να φτάσει στο επιθυμητό 17;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2019 12:55 - 02/10/2019 20:42 #27147 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Αφού θα κάνεις μονή απόσταξη, θα σου πρότεινα να κόψεις όταν η κάνουλα αρχίσει να δείχνει 20 γράδα, δηλαδή να μην πάρεις τα 19. Το τελικό προϊόν, θα το αραιώσεις με νερό στον επιθυμητό αλκοολικό τίτλο.
- Πάντως αυτή η μέθοδος έχει τον κίνδυνο να θολώσει λίγο το απόσταγμα λόγω ύπαρξης αρκετών αιθέριων ελαίων λόγω της μονής απόσταξης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα έχεις για κατανάλωση ένα αναβαθμισμένο ποιοτικά απόσταγμα, σε σχέση με ότι συνηθίζεται στην χωρική απόσταξη.
Τελευταία διόρθωση: 02/10/2019 20:42 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, stelios1, manossk

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2019 13:31 #27149 από manossk
manossk απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.

Για να δείτε τι επικρατεί στον κόσμο.... αντιγράφω από "ΠΑΣΕΓΕΣ"

"Τα «μυστικά» της ρακής ή τσικουδιάς"

"...Μετά από 30-40 μέρες που έχει ολοκληρωθεί ο βρασμός κι έχουν μετατραπεί τα σάκχαρα σε οινόπνευμα, στήνετε τον αποστακτήρα.
Βάζετε στράφυλα στον αποστακτήρα ανακατεμένα με το ζουμί, τα σφραγίζετε και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά για να γίνει αργά και αβίαστα η απόσταξη.

Ελέγχετε το δοχείο με το νερό που περνάει το σπιράλ με τον ατμό, να είναι πάντα κρύο και το ανανεώνετε, για να γίνεται πλήρης η υγροποίηση.

Το πρώτο αποστακτικό υγρό που θα τρέξει το πετάτε, γιατί είναι οι υδρατμοί που υπήρχαν στον αποστακτήρα πριν αρχίσει να βράζει. Άλλωστε αν το μετρήσετε με το γράδο θα δείτε, ότι δεν έχει βαθμούς.

Αρχίζετε να συλλέγετε τη ρακή που είναι 25-28-30 βαθμούς. Αυτό εξαρτάται από το πόσο γλυκά ήταν τα σταφύλια. Η ρακή ξεκινάει με υψηλούς βαθμούς.

Όσο προχωράει η απόσταξη, οι βαθμοί χαμηλώνουν, θα κατέβουν στους 15-14-13 μέχρι να τρέχει πια νερό. Γι' αυτό βάζετε τη ρακή όλη μαζί σε ένα δοχείο και την μετράτε ανά διαστήματα και όταν δείτε, ότι έχει γύρω στους 18-19 βαθμούς σταματάτε την απόσταξη.
Αν θέλετε κρατάτε λίγη ρακή από την πρώτη υψηλόβαθμη που θα τρέξει να την χρησιμοποιείτε για εντριβές (πρωτόρακη)."
www.neapaseges.gr/el/products/details/EN...s-rakis-i-tsikoydias

Ο Θεός βοηθός, απ' ότι καταλαβαίνω!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2019 20:58 - 03/10/2019 01:29 #27152 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Προβληματα κ ερωτησεις για την αποσταξη
Ο καθένας γράφει ότι θέλει, με αποτέλεσμα οι αδαείς που τα διαβάζουν, να τα αναπαράγουν αλλά και οι ίδιοι να παράγουν προϊόντα επικίνδυνα προς κατανάλωση.
- Το κακό είναι ότι δημοσιεύονται και αναδημοσιεύονται συνεχώς από τα media εδώ και χρόνια ελαφρά τη καρδία.
- Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν αξιόλογοι χημικοί οινολόγοι, που έχουν δημοσιεύσει και συγγράψει εγχειρίδια με οδηγίες και προτροπές, απλά και κατανοητά, για εμάς τους απλούς θνητούς.
Τελευταία διόρθωση: 03/10/2019 01:29 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.090 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ