file ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ

Περισσότερα
15/12/2014 20:22 #17268 από νικολας
νικολας δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΜΕ ΚΟΥΜΑΡΑ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2016 14:01 #22392 από TsipouroYannis
TsipouroYannis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
Aκούγοντας διάφορα καλά σχόλια για τα κούμαρα, επαναφέρω
την αναπάντητη δημοσίευση τού νικολας, μήπως κάποιος γνωρίζει κάτι.

Αν δεν κάνω λάθος απόσταξη γίνεται το Μάιο και χρειάζεται πολύς χρόνος (τρίμηνο;)
για τη ζύμωση. Ο νομός Πιερίας νομίζω αποστάζει σημαντικές ποσότητες.

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2016 23:25 #22395 από ανδρεας
ανδρεας απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
εγω μαζεψα φετος κουμαρα μιας και οι κουμαριες στη χαλκιδικη ηταν φορτωμενες απο καρπους..τα πολτοποιησα και αραιωσα με αρκετο νερο μεχρι να γινει υδαρες το μιγμα,δε ξερω ποσο θα κρατησει
η ζυμωση...
οψομεθα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2016 08:06 #22399 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
Καλημέρα φίλοι,
το μόνο που γνωρίζω είναι ότι το απόσταγμα είναι εκπληκτικό.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
17/11/2016 09:34 #22400 από TsipouroYannis
TsipouroYannis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
Καλημέρα στους τσιπουρόφιλους κι όχι μόνο!
Με μια πρόχειρη ματιά αλίευσα το παρακάτω:

Ένα από τα κοινότερα είδη των μεσογειακών θάμνων και ένα από τα ωραιότερα καλλωπιστικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας είναι και η κουμαριά (Arbutus unedo L.). Τα βουνά της Πιερίας, ο Όλυμπος και τα Πιέρια, έχουν πολλές κουμαριές.

Το φύλλωμά του είναι αειθαλές, με γυαλιστερό, σκούρα πράσινα φύλλα, λευκά άνθη σχηματίζουν μικρές καμπάνες. Η άνθιση λαμβάνει χώρα από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο.

Ο καρπός της, τα γνωστά μας κούμαρα, σαρκώδης ρόγα με άγρια-κοκκώδη επιφάνεια, που ωριμάζουν το φθινόπωρο. Η σάρκα γλυκιά, εδώδιμη, με μικρές κωνικές προεξοχές, περιέχει πολλά μικρά κουκούτσια (25 σπόρους) και με διάμετρο 1,5-2 εκ.

Το χρώμα τους είναι αρχικά κίτρινο-πορτοκαλί και όταν οι καρποί ωριμάσουν, γίνεται κατακόκκινο. Τα κούμαρα είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα της άγριας φύσης, στην πλήρη ωρίμανση του είναι ένας πολύ εύγεστος και εκλεκτός καρπός με γλυκόξινη γεύση και αλευρώδη υφή.

Σε ορισμένα ορεινά μέρη της Ελλάδος όπου υπάρχει η δυνατότητα απόσταξης, οι αγρότες αυτών των περιοχών συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τα κούμαρα για παραγωγή, με ζύμωση και απόσταξη αλκοολούχου ποτού και να βγάζουν έτσι ένα δυνατό τσίπουρο από κούμαρα. Τα κούμαρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι από τις πρώτες ύλες που επιτρέπεται να αποστάζονται.

Το κουμαρίσιο τσίπουρο είναι ένα απόλυτα φυσικό παραγόμενο προϊόν που την πρώτη ύλη την παίρνουμε απευθείας από τη φύση ενώ κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και απόσταξής του δεν γίνεται καμία προσθήκη χημικών ουσιών. Μόνο όσοι το επιθυμούν, προσθέτουν γλυκάνισο κατά τη μετάβραση.

Τα κούμαρα, αυτά τα υπέροχα άγρια φρούτα των βουνών της Πιερίας, ωριμάζουν όταν ο χειμώνας χτυπάει την πόρτα της φύσης. Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο απόγειο της καρποφορίας τους και επειδή μάλιστα φέτος η χρονιά ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή, τσακίζονται κυριολεκτικά οι κουμαριές από το βάρος των καρπών τους και χρωματίζουν με υπέροχα χρώματα όλα τα κλαριά. Έτσι οι κάτοικοι τα μαζεύουν από το δάσος όπου ευδοκιμεί το φυτό απ’ τις αρχές του χειμώνα έως και τα Χριστούγεννα, όταν πλέον οι καρποί είναι κατακόκκινοι και ώριμοι, και νομίζει κανείς πως το φυτό μπαίνει και αυτό στο κλίμα των γιορτών…!

Οι ντόπιοι ξέρουν να μαζεύουν τους γλυκούς καρπούς και όχι τους λιωμένους, γιατί τότε έχουν δυσάρεστη γεύση και έχει αρχίσει η σήψη τους. Η συγκομιδή γίνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, ωστόσο έχει πολλή δυσκολία και κούραση. Μαζεύουν τα κίτρινα, τα κόκκινα και τα βυσσινί. Ο καρπός της κουμαριάς είναι πλούσιος σε σάκχαρα (15%) και με την κατάλληλη ζύμωση και επεξεργασία αποστάζεται και δίνει εύγευστο και αρωματικό κουμαρίσιο τσίπουρο.

Τα μαζεμένα κούμαρα για να μπορέσουν να δώσουν ένα γευστικότατο παραδοσιακό τσίπουρο αποθηκεύονται σε βαρέλια έως την άνοιξη, ώστε να ολοκληρωθεί η ζύμωση. Μέχρι τον Μάιο έχει ολοκληρωθεί η ζύμωση. Μια ζύμωση η οποία απαιτεί υπομονή, γιατί σαν άγριο φρούτο έχει τους δικούς του χρόνους ζύμωσης, ενεργοποιημένο με τις φυσικές ζύμες που υπάρχουν στον αέρα του βουνού και στο φρούτο, όπου το όμορφο άγριο φρούτο με την απόσταξη μετουσιώνεται σε εξαιρετικό τσίπουρο.

Μια προϋπόθεση για ένα καλό κουμαρίσιο τσίπουρο είναι η ισορροπημένη ζύμωση όπου αποφεύγεται η ανάμιξη καρπών από διαφορετικές χρονικές συγκομιδές στο ίδιο βαρέλι. Την άνοιξη τα ζυμωμένα κούμαρα τα βάζουν στο ρακοκάζανο και βγάζουν τσίπουρο, ένα σπάνιο απόσταγμα, με ζεστή φρουτώδη γεύση και πιο δυνατό (21,50 με 22 γράδα ή 52-55 ο/ο Vol) πιο εύγευστο από εκείνο που βγαίνει από τα σταφύλια.

Τα ζυμωμένα κούμαρα μπορούν να δώσουν περίπου 9% τσίπουρο. Το τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης στους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς της Πιερίας.

Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχν. Γεωπόνος
Δημοσιευμένο στη εβδομαδιαία εφημερίδα Ν Πιερίας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ & ΑΓΓΕΛΙΕΣ 10/10/13.

«Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα»
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/11/2016 20:56 #22423 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Συνημμένα:
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/11/2016 19:56 #22433 από ανδρεας
ανδρεας απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
ειναι πραγματικα ενα πανεμορφο φυτο που δε χορταινω να το βλεπω...μαζευω κουμαρα, τα τελευταια σκ που κατεβαινω στο χωριο και τα βαζω αραιωμενα με νερο σε 10λιτρα μπουκαλια,αφου πτωτα τα πολτοποιω δια χειρος.
λογω της ιδιαιτεροτητας του, δεν ωριμαζει ολους τους καρπους μαζι,αλλα διαδοχικα και αυτο μου δινει την ευκαιρια να παω καθε φορα στα ιδια δεντρα.
επισης διαπιστωσα οτι εχει διαφορους φενοτυπους φυτων με αρκετες διαφορες μεταξυς τους.πολλες φορες
προσπαθησα να βαλω μια κουμαρια στην αυλη μου,αλλα δυστυχως ημουν ατυχος..
τα πρωτα 10λιτρα παντως ειναι σχεδον ζυμωμενα..οι αποψεις σχετικα με την ποιοτητα του αποσταγματος
παντως διυστανται..οταν θα γινει με το καλο,θα σας πω με τη σειρα μου την ταπεινη μου αποψη..
να στε καλα ολοι!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2016 13:02 #22446 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ
προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω ποτέ απόσταγμα απο κούμαρα, είναι το αγαπημένο μου φρούτο και τα τρώω όπως τα μαζεύω, δεν φτάνουν ποτέ ούτε μεχρι το αυτοκίνητο. Για να φτάσουν στο σπίτι δεν το συζητάμε...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/11/2016 14:58 #22447 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΠΟ ΚΟΥΜΑΡΑ

ismael έγραψε: προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω ποτέ απόσταγμα απο κούμαρα, είναι το αγαπημένο μου φρούτο και τα τρώω όπως τα μαζεύω, δεν φτάνουν ποτέ ούτε μεχρι το αυτοκίνητο. Για να φτάσουν στο σπίτι δεν το συζητάμε...




Ακριβως αυτο κ εγω.. Τα τρωω αμεσως!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.870 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ