file ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015

Περισσότερα
12/10/2015 21:42 - 12/10/2015 21:46 #19613 από alexandros.k
alexandros.k δημιούργησε το θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Το σαββατο 10/10ου εγινε η φετινη αποσταξη,15 ημερες νωριτερα απο περυσι.Η μερα ηταν καλη για τετοια δουλεια,βροχη και δροσουλα τετοια ετσι ωστε να θελεις να ψιλοαγγαλιασεις την φωτια.

3 καζανιες και 1 μεταβραση απο τις 7 το πρωι εως τις 18.30.Ξεκινημα 70%vol και 33λιτρα η πρωτη,66%vol και 28 λιτρα η δευτερη,68%vol και30 λιτρα η τριτη.Η σουμα αραιωθηκε, μπηκαν τα αρωματικα

και ξεκινημα της μεταβρασης.Συνεχης ελεγχος βαθμων και θερμοκρασιας αποσταγματος.



Αφαιρεθηκε 1.5λιτρο κεφαλη και φυσικα η αποσταξη σταματησε στα 42%vol.





Συνολο 2ης αποσταξης 49λιτρα 68%vol.Σημερα αραιωθηκε με 18λιτρα εμφιαλωμενο νερο φτανοντας στο 53%vol.Αναμονη να ηρεμησει λιγο και θα ακολουθησει η δοκιμη.Θα ηθελα να αναφερω εδω,πως το ψυγειο ηταν με πιατα,η θερμοκρασια του αποσταγματος κυμαινοταν απο 18 στο ξεκινημα εως 22 στο τελειωμα της αποσταξης.Στην μεταβραση ηταν σταθερα 18 και αυτο γιατι δεν επεσαν χαμηλα οι αλκοολικοι βαθμοι.Αυτα ως παρατηρησεις.Του χρονου τωρα με υγεια.Υ.Γ.Να ευχαριστησω το φιλο Xeniteas ο οποιος παρευρεθη στην αποσταξη για το φωτογραφικο υλικο.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 12/10/2015 21:46 από alexandros.k.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, gomati_sok, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2015 22:26 #19616 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Η δεύτερη φωτο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Η νομοθεσία λέει ότι αποστάζουμε στέμφυλα επιμελώς στημένα, δηλαδή ξύλο, για να πάρουμε ξυλόπνευμα, να παράγουμε ένα <<υγιεινό>> τσίπουρο. Κάποιος κάποια μέρα πρέπει να τα δει αυτά.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": andreas.360, Bio Farmer, Xeniteas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2015 22:40 #19617 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
και του χρόνου με υγεία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
12/10/2015 23:14 - 13/10/2015 10:01 #19619 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Αλέξανδρε, μπράβο σου. Όλα τά΄κανες τέλεια (απόρριψη 1,5 λίτρου, κόψιμο στους 42%).
Να το καλοπιείς
Από τι σταφύλια ήταν η πρώτη ύλη?


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2015 10:01 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 07:44 - 13/10/2015 07:55 #19620 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Καταρχήν να ευχαριστήσω και εγώ πολύ τον φίλο Αλέξανδρο, για την ευγενική του πρόσκληση και την οικογένειά του και την παρέα του για την θερμή φιλοξενία.

Να προσθέσω ότι, σε κάθε αλλαγή γινόταν πλήρης και επιμελής καθαρισμός, όλου του αποστακτικού συγκροτήματος.

Κατά την διάρκεια της απόσταξης υπήρξαν πολύ ωραίες συζητήσεις, με την πολύ ωραία παρέα, για την πραγματική ζωή και τις αγωνίες της (την οποία πολλοί από αυτούς που μας διοικούν και αποφασίζουν για την ζωή μας και το μέλλον μας, δεν έτυχε να την συναντήσουν ποτέ).

Είμαι σίγουρος ότι το συγκεκριμένο απόσταγμα μπορεί να συγκριθεί (και να κερδίσει) πολλά από τα αντίστοιχα "επίσημα" και βέβαια να μας πουν και αυτοί πως τα έκαναν, γιατί εδώ ξέρουμε πως έγινε.

Παιδιά αυτός είναι ο πολιτισμός των ανθρώπων της υπαίθρου, των νοικοκυραίων που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του.

Αυτό τουλάχιστον ήταν το περιβάλλον στο καζάνι του αγαπητού φίλου Αλέξανδρου και του εύχομαι καλόπιοτο, με υγεία και πάντα σε χαρές.

"Χίλιων καλών τον βρήκαμε τούτον τον νοικοκύρη, με τα γλυκά του τα κρασιά και τα γλυκά του λόγια . . . "

(παραδοσιακό τραγούδι της Ηπείρου)

Να σημειώσω ότι και το κρασί ήταν απλά εξαιρετικό.

Βλέπετε δεν μπορούμε όλοι ή δεν γουστάρουμε, να "αναδείξουμε" το κοινωνικό μας status σε σούσι μπαρ,, όπως οι "ιδεολόγοι" που μας κυβερνούν τα πολλά τελευταία χρόνια.

Και δυο φωτογραφίες, για να πάρουμε και μια μυρωδιά . . .

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2015 07:55 από Xeniteas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 08:08 #19621 από pggiann
pggiann απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
όχι μόνο η φωτογραφία, αλλά ολόκληρη η δημοσίευση.
η απόσταξη βάση νομοθεσίας επιτρέπεται από 15-10 έως 15-12,
αυτά κάνετε και σε λίγο καιρό το τσίπουρο θα το βλέπουμε μόνο σε video

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 09:08 #19622 από Xeniteas
Xeniteas απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Ο τρόπος που μπαίνεις στο θέμα εκτός από άκομψος, είναι και άστοχος.

Κάθε περιοχή έχει την δική της αποστακτική περίοδο, ανάλογα και με την πρωιμότητα του τρύγου και όλα έγιναν με όλες τις νόμιμες διαδικασίες (στην περιοχή μου ας πούμε, ξεκινάει στις 20.10.)

Αν πραγματικά ανησυχείς για το τσίπουρο, αναμένουμε να δούμε και τις δικές σου δημόσιες ενέργειες και προτάσεις.

ΟΥΔΕΝ ΓΛΥΚΙΟΝ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΕΜ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 10:37 - 13/10/2015 10:45 #19626 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Χαλαρώστε παιδιά. Ανταλλάσσουμε ιδέες προτάσεις, λέμε τα συμβάντα και τα παράπονα μας και έτσι όλοι βοηθιόμαστε. Η αποστακτική περίοδος αρχίζει διαφορετικά σε κάθε Νομό, σε κάθε Δήμο και μπορεί να υπάρξει και παρέκκλιση κατά γεωγραφικό διαμέρισμα. Η ένσταση μου αφορά την δημοσίευση φωτο, όπου φαίνεται ότι παραβιάζεται ο νόμος. Κατά τα λοιπά, βλέποντας την πρώτη ύλη, είμαι σίγουρος ότι θα είναι αρίστης ποιότητας και εγώ ζητώ να αλλάξει η νομοθεσία και να επιτρέπεται η απόσταξη από σταφύλια και όχι στέμφυλα.
Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση ενωρίτερης απόσταξης, λόγω της ύπαρξης πρώιμων ποικιλιών αμπέλου (τρύγος τον Αύγουστο)
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2015 10:45 από Goude.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/10/2015 11:02 #19628 από OINODRAKAS
OINODRAKAS απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Καλημέρα σε όλους, είμαι καινούριο μέλος και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντονιστές και τα μέλη του forum για την καλή παρέα και τις χρηστικές συμβουλές τους. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες προσπαθώ να φτιάξω έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα με μία χύτρα. Βαλβίδα ανακούφισης- πιεσόμετρο-θερμόμετρο-χαλκοσωλήνας φ10 (εσωτερική 8mm) 8μέτρα (1,5 στην αρχή και 6,5 σπιράλ διαμέτρου 22εκ. με ύψος 50εκ.) βαρέλι διαμέτρου 38 εκ. και ύψους 60 εκατοστά (Φωτό δεσμεύομαι να ανεβάσω αργότερα, γιατί όλα τα άφησα στο χωριό). Προχθές έκανα το πρώτο μου πείραμα με σταφύλια κόκκινα επιτραπέζια από κληματαριά, που τα έσπασα πριν περίπου ένα μήνα και ήταν έτοιμα για απόσταξη (τα στέμφυλα στον πάτο, bome 0, ειδ. βάρος 0,995). Βάζω στην χύτρα (10κιλη) 7κιλά μόνο μούστο. Ξεκινάει η απόσταξη (στους 80 περίπου βαθμούς) το τσίπουρο πεντακάθαρο, αλλά στο πρωτοράκι το γραδόμετρο δείχνει 18 βαθμούς. Απογοήτευση. Σε 20 λεπτά δείχνει 15 βαθμούς και το χρώμα αρχίζει να κοκκινίζει. Αυτό συνέβη στο πρώτο λίτρο του μούστου με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα 6 να τα πετάξω. Μπορεί κάποιος ( πριν πετάξω και τον υπόλοιπο 50λίτρα μούστο) εάν φταίω εγώ ή η ποιότητα των σταφυλιών; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Υ/Γ εάν μου πείτε ότι τα σταφύλια μου ήταν αδύναμα, θα ήθελα να μου εξηγήσετε τι θα πει αυτό.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
13/10/2015 19:08 #19629 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ 2015
Γειά σου Αλέξανδρε με τα αρωματικά σου τσίπουρα...........
Ευάγγελε!!!! ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ σε απόσταξη με γλυκάνισο, πως άντεξες τι μυρωδιά????

OINODRAKAS:
1.συνήθως όλα τα σταφύλια από κληματαριές(λόγω της αυξημένης παραγωγής) δεν ανεβάζουν σάκχαρα πάνω από 10, άντε βαριά 11μπομέ, αυτό συνεπάγεται χαμηλ'η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα μετά τη ζύμωση.ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.
2.το ότι σου έβγαλε κόκκινο χρώμα στην απόσταξη δείχνει ότι φούσκωσε το μίγμα και ξέρασε , χαμήλωσε την φωτιά μετά την έναρξη της απόσταξης.
3. τα πειράματα ποτέ δεν πετυχαίνουν με την 1η, σκεφτόμαστε, διορθώνουμε, δοκιμάζουμε, βελτιώνουμε, ακονίζουμε τη σκέψη.
4. μην πετάξεις το υπόλοιπο ξαναδοκίμασε και μην περιμένεις να έχεις την απόδοση καζανιού, άμα πάρεις 1 λίτρο στη 1η βράση είσαι καλά.

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": OINODRAKAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.909 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ