Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
- Nikos Kotsalis
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1099
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 627
09/12/2015 13:01 - 14/12/2015 18:47 #20042
από Nikos Kotsalis
Pura vida!
Nikos Kotsalis δημιούργησε το θέμα: Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα,
Πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ τον ακόλουθο δωδεκάλογο που συνέταξα, τον θέτω σε δημόσια διαβούλευση για προσθήκες αφαιρέσεις και σχόλια.
Κάθε βοήθεια και γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.
ΝΚ
ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ +2 ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟΥ
1. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινά από το 3000 πΧ στην Κίνα. Η απόσταξη στεμφύλων σταφυλής χρήζει συνδυασμένων γνώσεων εδαφολογίας, αμπελουργίας, οινολογίας, φυσικής, χημείας και γευσιγνωσίας. Εμπιστευθείτε τον αποστάκτη σας.
2. Η διαδικασία της απόσταξης και η παραγωγή αποσταγμάτων καθορίζεται από συγκεκριμένη και αυστηρή νομοθεσία, (νόμος 2969/2001). Σεβασμός στους νόμους και την εφαρμογή τους. Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο και έχασε την ζωή του υπακούοντας εν θελήσει του σε ένα άδικο νόμο. Ρωτήστε τον αποστάκτη σας να σας ενημερώσει για το νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής τσίπουρου από τα παραδοσιακά αποστακτήρια.
3. Με την απόσταξη στεμφύλων σταφυλής, παράγουμε ένα τρόφιμο για δημόσια κατανάλωση. Σεβασμός και προσοχή στους νόμους που την διέπουν, σεβασμός και προσοχή στην διαδικασία, σεβασμός και προσοχή στην δημόσια υγεία.
4. Το τσίπουρο παράγεται αποκλειστικά έχοντας σαν πρώτη ύλη εξαιρετικά σταφύλια. Οτιδήποτε άλλο όπως ακατάλληλα σταφύλια, προσθήκη ζάχαρης, φρούτων, μελιού κλπ όχι μόνο είναι παράνομη αλλά θα δώσει ένα υποβαθισμένης ποιότητας προϊόν.
5. Ο αποστάκτης δεν είναι μάγος και ο άμβυκας δεν είναι μαγικό ραβδί να μετατρέψει μια ακατάλληλη ξινισμένη πρώτη ύλη σε εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα.
6. Η διαδικασία του τρύγου, μεταφοράς και αποθήκευσης των σταφυλιών, η διαδικασία της σύνθλιψής και οινοποίησής τους, οι συνθήκες και ο χρόνος αποθήκευσης του σταφυλοπολτού, ο τρόπος απόσταξης και η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ είναι βασική προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
7. Στην διαδικασία της δεύτερης απόσταξης τα προϊόντα κεφαλής (πρωτοράκι) και ουράς (αποράκι) απορρίπτονται υποχρεωτικά διότι περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. Κατάλληλη χρήση για αυτά είναι το άναμμα τζακιού και σαν αντιψυκτικό για τα τζάμια του αυτοκινήτου.
8. Το τελικό απόσταγμα δεν μεταφέρεται και δεν αποθηκεύεται σε πλαστικές συσκευασίες. Τα μόνα κατάλληλα υλικά, προς τούτο, είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας (inox), το γυαλί, και το ξύλο.
9. Με την αποστακτική διαδικασία θέλουμε να παράξουμε ένα σωστό προϊόν που θα συντροφέψει ανθρώπους σε κοινωνικές στιγμές τους. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νομικά προβλήματα, πονοκεφάλους, και βλάβη υγείας.
10. Στην αποσταγματοποιεία ισχύει ο κανόνας «Κάνουμε ότι λέμε και λέμε ότι κάνουμε», στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ο κανόνας «Παν μέτρον άριστον».
11. Η παραμονή των βοστρύχων (κοτσάνια) στο σταφυλοπολτό θα δώσει ένα υποβαθμισμένο και δυνητικά επικίνδυνο τελικό απόσταγμα.
12. Κανένα τελικό προϊόν δεν φεύγει από το αποστακτήριο χωρίς την απαραίτητη οικονομική τακτοποίηση.
13. Αρρώστια που δεν θεραπεύεται με τσίπουρο είναι σοβαρή.
14. Το καλό το τσίπουρο το φτιάχνει το καλό σταφύλι και ο νοικοκύρης άνθρωπος.
Πριν αρχίσω να χρησιμοποιώ τον ακόλουθο δωδεκάλογο που συνέταξα, τον θέτω σε δημόσια διαβούλευση για προσθήκες αφαιρέσεις και σχόλια.
Κάθε βοήθεια και γνώμη είναι ευπρόσδεκτη.
ΝΚ
ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ +2 ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟΥ
1. Η διαδικασία της απόσταξης ξεκινά από το 3000 πΧ στην Κίνα. Η απόσταξη στεμφύλων σταφυλής χρήζει συνδυασμένων γνώσεων εδαφολογίας, αμπελουργίας, οινολογίας, φυσικής, χημείας και γευσιγνωσίας. Εμπιστευθείτε τον αποστάκτη σας.
2. Η διαδικασία της απόσταξης και η παραγωγή αποσταγμάτων καθορίζεται από συγκεκριμένη και αυστηρή νομοθεσία, (νόμος 2969/2001). Σεβασμός στους νόμους και την εφαρμογή τους. Ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο και έχασε την ζωή του υπακούοντας εν θελήσει του σε ένα άδικο νόμο. Ρωτήστε τον αποστάκτη σας να σας ενημερώσει για το νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής τσίπουρου από τα παραδοσιακά αποστακτήρια.
3. Με την απόσταξη στεμφύλων σταφυλής, παράγουμε ένα τρόφιμο για δημόσια κατανάλωση. Σεβασμός και προσοχή στους νόμους που την διέπουν, σεβασμός και προσοχή στην διαδικασία, σεβασμός και προσοχή στην δημόσια υγεία.
4. Το τσίπουρο παράγεται αποκλειστικά έχοντας σαν πρώτη ύλη εξαιρετικά σταφύλια. Οτιδήποτε άλλο όπως ακατάλληλα σταφύλια, προσθήκη ζάχαρης, φρούτων, μελιού κλπ όχι μόνο είναι παράνομη αλλά θα δώσει ένα υποβαθισμένης ποιότητας προϊόν.
5. Ο αποστάκτης δεν είναι μάγος και ο άμβυκας δεν είναι μαγικό ραβδί να μετατρέψει μια ακατάλληλη ξινισμένη πρώτη ύλη σε εξαιρετικής ποιότητας απόσταγμα.
6. Η διαδικασία του τρύγου, μεταφοράς και αποθήκευσης των σταφυλιών, η διαδικασία της σύνθλιψής και οινοποίησής τους, οι συνθήκες και ο χρόνος αποθήκευσης του σταφυλοπολτού, ο τρόπος απόσταξης και η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ είναι βασική προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
7. Στην διαδικασία της δεύτερης απόσταξης τα προϊόντα κεφαλής (πρωτοράκι) και ουράς (αποράκι) απορρίπτονται υποχρεωτικά διότι περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. Κατάλληλη χρήση για αυτά είναι το άναμμα τζακιού και σαν αντιψυκτικό για τα τζάμια του αυτοκινήτου.
8. Το τελικό απόσταγμα δεν μεταφέρεται και δεν αποθηκεύεται σε πλαστικές συσκευασίες. Τα μόνα κατάλληλα υλικά, προς τούτο, είναι ο ανοξείδωτος χάλυβας (inox), το γυαλί, και το ξύλο.
9. Με την αποστακτική διαδικασία θέλουμε να παράξουμε ένα σωστό προϊόν που θα συντροφέψει ανθρώπους σε κοινωνικές στιγμές τους. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νομικά προβλήματα, πονοκεφάλους, και βλάβη υγείας.
10. Στην αποσταγματοποιεία ισχύει ο κανόνας «Κάνουμε ότι λέμε και λέμε ότι κάνουμε», στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ο κανόνας «Παν μέτρον άριστον».
11. Η παραμονή των βοστρύχων (κοτσάνια) στο σταφυλοπολτό θα δώσει ένα υποβαθμισμένο και δυνητικά επικίνδυνο τελικό απόσταγμα.
12. Κανένα τελικό προϊόν δεν φεύγει από το αποστακτήριο χωρίς την απαραίτητη οικονομική τακτοποίηση.
13. Αρρώστια που δεν θεραπεύεται με τσίπουρο είναι σοβαρή.
14. Το καλό το τσίπουρο το φτιάχνει το καλό σταφύλι και ο νοικοκύρης άνθρωπος.
Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 14/12/2015 18:47 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Paisios, stelios1, Bio Farmer, TsipouroYannis
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Εκτός
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 739
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 611
09/12/2015 20:36 #20044
από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
Νίκο , πολύ αυστηρό το ύφος , χρειάζεται και μια δόση χιούμορ .
Στην έβδομη εντολή , προτείνω , η κεφαλή και η ουρά να
χρησιμοποιούνται σαν αντιψυκτικό , για τα τζάμια του
αυτοκινήτου , το κάνω ήδη δέκα χρόνια .
Στην έβδομη εντολή , προτείνω , η κεφαλή και η ουρά να
χρησιμοποιούνται σαν αντιψυκτικό , για τα τζάμια του
αυτοκινήτου , το κάνω ήδη δέκα χρόνια .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 782
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 469
10/12/2015 11:28 #20050
από SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
Γιώργο, συμφωνώ με την πρότασή σου, και προτείνω, ως κατακλείδα, να προστεθεί:
"Αρρώστια που δεν θεραπεύεται με τσίπουρο, είναι σοβαρή"!!!!!!!!!!!!
SPYROS
"Αρρώστια που δεν θεραπεύεται με τσίπουρο, είναι σοβαρή"!!!!!!!!!!!!
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
|
- Christos XM
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 450
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 192
11/12/2015 14:42 #20054
από Christos XM
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Christos XM απάντησε στο θέμα: Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
Νίκο, στο Νο 8 πρόσθεσε και το ξύλο
ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
Λιγότερα
Περισσότερα
- Δημοσιεύσεις: 1099
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 627
14/12/2015 18:42 #20064
από Nikos Kotsalis
Pura vida!
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.
Εκ μέρους του φίλου Βαγγέλη (Xeniteas) που λείπει στην ξενητειά ( πάλι Xeniteas) και δεν έχει πρόσβαση:
"Σχετικά με τον "Δωδεκάλογο" εγώ θα ήθελα να προσθέσω μόνο μία φράση :
" Το καλό το τσίπουρο το φτιάχνει το καλό σταφύλι και ο νοικοκύρης άνθρωπος " ,
όλα τα άλλα είναι (χρήσιμες) διευκρινήσεις πάνω σε αυτό.
Αυτός που είναι νοικοκύρης ξέρει και τα προσέχει όλα και αν δεν ξέρει ρωτάει και μαθαίνει.
Αυτός που είναι τσαρλατάνος και απατεώνας και την παραπάνω γνώση, που μπορεί να έχει, θα την χρησιμοποιήσει με δόλο.
Πριν κάποια χρόνια είδα σε ένα γνωστό "επίσημο" αποστακτήριο μια δεξαμενή, με κάτι ξεχασμένα και παρατημένα προς απόσταξη στέμφυλα, όλο βρώμα, μούχλα και έντομα παντού. Την άλλη χρονιά είδα δημοσίευση σε περιοδικό ότι το "συγκεκριμένο" προϊόν είχε βραβευτεί, από ομάδα "ειδικών".
Επειδή στον αμπελουργό δεν έχω πρόσβαση (και δεν ξέρω τι φταίει και τι πρέπει να κάνω), την παραπάνω τοποθέτηση, μπορείς αν θέλεις να την δημοσιεύσεις στο σχετικό θέμα.
Πολλούς Χαιρετισμούς
Βαγγέλης Μάντζιος"
Για την αντιγραφή
ΝΚ
"Σχετικά με τον "Δωδεκάλογο" εγώ θα ήθελα να προσθέσω μόνο μία φράση :
" Το καλό το τσίπουρο το φτιάχνει το καλό σταφύλι και ο νοικοκύρης άνθρωπος " ,
όλα τα άλλα είναι (χρήσιμες) διευκρινήσεις πάνω σε αυτό.
Αυτός που είναι νοικοκύρης ξέρει και τα προσέχει όλα και αν δεν ξέρει ρωτάει και μαθαίνει.
Αυτός που είναι τσαρλατάνος και απατεώνας και την παραπάνω γνώση, που μπορεί να έχει, θα την χρησιμοποιήσει με δόλο.
Πριν κάποια χρόνια είδα σε ένα γνωστό "επίσημο" αποστακτήριο μια δεξαμενή, με κάτι ξεχασμένα και παρατημένα προς απόσταξη στέμφυλα, όλο βρώμα, μούχλα και έντομα παντού. Την άλλη χρονιά είδα δημοσίευση σε περιοδικό ότι το "συγκεκριμένο" προϊόν είχε βραβευτεί, από ομάδα "ειδικών".
Επειδή στον αμπελουργό δεν έχω πρόσβαση (και δεν ξέρω τι φταίει και τι πρέπει να κάνω), την παραπάνω τοποθέτηση, μπορείς αν θέλεις να την δημοσιεύσεις στο σχετικό θέμα.
Πολλούς Χαιρετισμούς
Βαγγέλης Μάντζιος"
Για την αντιγραφή
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.241 δευτερόλεπτα
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Ο δωδεκάλογος του αποστακτηρίου.