file Πρωτη προσπαθεια whiskey

Περισσότερα
24/08/2016 21:27 #21471 από Hombre
Hombre δημιούργησε το θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Φετος για πρωτη φορα ειπα να κανω μια προσπαθεια αποσταξης ουισκυ αφου εφτασε στην κατοχη μου μια δοκιμασμενη συνταγη συναδελφου απο το εξωτερικο . Το αποτελεσμα υστερα και απο την δευτερη αποσταξη ειναι πολυ ενδιαφερον και ελπιδοφορο με εντονη επιγευση καλαμποκιου και καπνισμενου κριθαριου . Τωρα ερχομαστε στην παλαιωση που στην δικη μου περιπτωση δεν θα ειναι ακριβως παλαιωση αλλα περισσοτερο χρωματισμος μιας και λογω της πρωτης δοκιμαστικης προσπαθειας η ποσοτητα ειναι μικρη αλλα και η αγορα βαρελιου αρκετα αλμυρη. Ετσι για αρχη το αποσταγμα θα φιλτραριστη απο καρβουνακια δρυος δικης μου κατασκευης και στην συνεχεια θα γινει εμβαπτιση μικρων κομματιων δρυος παλι δικης μου κατασκευης μεσα σε γυαλινα σκευη για περιπου 3 εβδομαδες. Για την κατασκευη τους χρησιμοποιησα παλιο κουτσουρο δρυος απο μαντρα καυσοξυλων το οποιο εχω εδω και 2 χρονια , κοπηκε σε μικρα κομματακια παχος 2 εκατοστα και μηκπος 5 , μουλιαζαν σε νερο επι 48 ωρες με αλλαγη νερου 4-5 φορεςς την ημερα και μετα βραστηκαν σε μεγαλη κατσαρολα με προσθηκη μαγειρικης σοδας ( μια κουταλια της σουπας ) για περιπου 1 ωρα . Αφου ξεπληθηκαν πολυ καλα με κρυο νερο εβρασαν και παλι σε κατσαρολα αυτη την φορα μεσα σε δικο μου κοκκινο κρασι απο issabela , στεγνωσαν και ψηθηκαν σε φουρνο στους 170 βαθμους για μια ωρα . Μια μικρη παρτιδα απο αυτα αφου μουλιασαν για λιγη ωρα σε σιροπιι σφενταμιου ψηθηκαν για ακομη μια ωρα στον φουρνο , Ετσι τωρα σκεφτομαι την μιση ποσοτητα αποσταγματος να την εμπλουτισω με την πρωτη παρτιδα απο τα στικς που εφτιαξα και την αλλη μιση με την δευτερη για προσπαθεια αποκτησης επιγευσης κοντινοτερη προς το μπερμπον . Αν καποιος εχει κατι σχετικο να συμπληρωσει η καπου να με διορθωσει θα χαιρομουν πολυ να το διαβασω . Επιφυλασομαι να σας γραψω σε κανα μηνα το τελικο αποτελεσμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • gomati_sok
  • Το Άβαταρ του/της gomati_sok
  • Αποσυνδεμένος
  • Platinum Member
  • Platinum Member
  • Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
Περισσότερα
24/08/2016 22:33 - 24/08/2016 22:34 #21473 από gomati_sok
gomati_sok απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Χωρίς να είμαι ειδικός, μία προσπάθεια έκανα μέχρι τώρα.....

Δεν ξέρω σε τι αποσκοπεί το τόσο πλύσιμο-βράσιμο των στικς,πιστεύω ότι έχασες πολλά επιθυμητα συστατικά.

Oaking - Πολλές διαφορετικές γεύσεις μπορεί να προέρχονται από ένα και μόνο είδος δρυός . Από τον αλκοολικό τίτλο κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης ρυθμίζεται τι αρώματα θα πάρουμε: 55% -53%vol, θα δώσει vanillins, 40% -50%vol, θα δώσει ένα μίγμα των vanillins και τα σάκχαρα, το 40% -49%vol, θα δώσει σάκχαρα.

Τι μου αρέσει να κάνω, είναι να ξεκινήσω σε 55% -53% vol για την πρώτη φάση (1-12 μήνες), στη συνέχεια, αραιώνεται μέχρι 40%vol (3- 12 μήνες). Με τον τρόπο αυτό προσθέτω ζάχαρη από τα κύτταρα του ξύλου, ενώ θα παντρευτεί το νερό αραίωσης στο ουίσκι. Αυτό οδηγεί σε πλούσιες νότες από δρυς και βανίλια με μεταξένιες προεκτάσεις . Η διαδικασία λειτουργεί καλά με όλους τους τύπους (τσίπς ή στικς)

Η θερμοκρασία του ψησίματος των στικς δρυος θα επηρεάσει τη γεύση που αναπτύσσεται, όπως στην παρακάτω εικόνα

“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 24/08/2016 22:34 από gomati_sok.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, Hombre

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2016 13:08 - 25/08/2016 13:09 #21474 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Φίλε Hombre καλησπέρα,
φιλόδοξο το σχέδιό σου ακόμα και για τις μικρές ποσότητες που περιγράφεις.
Θα ήθελα να αναφέρω 2-3 πράγματα μιας και το θέμα με έχει απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν, με την προτροπή του Στάθη, φίλου από την Αθήνα, ο οποίος θέλει να ιδρύσει ένα επίσημο αποστακτήριο Whiskey.
Απλοποιώντας τα πράγματα το Whiskey δεν είναι τίποτα άλλο από αποσταγμένη μπύρα που παλιώνει ωριμάζει σε βαρέλια.
Η πρώτη ύλη και για τα δύο ποτά είναι κοινή, βύνη, η οποία παράγεται από διάφορα σιτηρά, καθε ένας έχει την δική του συνταγή, με μιά διαδικασία που λέγεται βυνοποίηση, και εδώ κάθε ένας έχει την δική του συνταγή.
Ακολουθεί απόσταξη του mash, χαμηλόβαθμη ζυμωμένη βύνη, σε ειδικούς χάλκινους άμβυκες, το μέγεθος και το σχήμα των οποίων επηρεάζει γευστικά το αποτέλεσμα.
Το απόσταγμα περνάει υποχρεωτικά από βαρέλι για ωρίμανση παλαίωση και μετά μπλεντάρετε, blending, για το τελικό προιόν, blended whiskey, η με λίγο διαφορετική διαδικασία παράγετα malt single malt κλπ κλπ.
Το απόσταγμα πριν τα βαρέλια δεν φιλτράρεται διότι τα αρώματά του είναι επιθυμητά και το φιλτράρισμα σε άνθρακα θα τα απομακρύνει.
Τα chips θα δώσουν κάποια αρώματα, αλλά δεν θα μικροοξυγονώσουν το προιόν, και ιδίως πλυμένα βρασμένα τηγανισμένα, chips δεν θα έχουν να δώσουν και πολλά πράγματα γευστικά, ο Σωκράτης έχει απόλυτο δίκιο.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 25/08/2016 13:09 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, Hombre

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2016 20:50 - 25/08/2016 20:56 #21476 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Ειχα πει παλιοτερα πως σε μια δοκιμη που εκανα,διαπιστωσα πως με το φουρνισμα τα ξυλα εχασαν το μεγαλυτερο μερος των αρωματων τους.Αψητα λοιπον,αλλα παλαιωμενα σωστα.Δρυς,απο μονο του αυτο δεν λεει απολυτως τιποτα.Τι ειδος δρυος ειναι,απο ποια περιοχη,εδαφοκλιματολογικες συνθηκες,υψομετρο,ολα παιζουν τον ρολο τους και συντελουν στο να δημιουργηθει αυτο το ξυλο το οποιο εχει εξαιρετικο αρωμα και ομορφια.



Στηνεπομενη συναντηση θα φερω μερικα κοματια για αρωματικη δοκιμη.

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 25/08/2016 20:56 από alexandros.k.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/08/2016 20:52 #21477 από Hombre
Hombre απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Φιλοι μου σας ευχαριστω θερμα και τους δυο για την γρηγορη ανταποκριση . Πρωτα απο ολα θα ηθελα να τονισω οτι ακολουθω μια συγκεκριμενη δοκιμασμενη συνταγη απο εναν φιλο οποτε θα την κρινω εκ του απολεσματος συνδιαζοντας βεβαια και τις δικες σας επισημανσεις για το τελικο συμπερασμα .Επι μερους τωρα θα ηθελα να αναφερω οτι υπαρχουν δυο τροποι τουλαχιστον που γνωριζω εγω για την μετατροπη του αμυλου των σιτηρων σε σακχαρο , ειτε με χρηση ενζυμων ( alpha amylase) ειτε με χρηση σε αναλογια 1-3 σπορων κριθαριου η σιταριου ( προτιμοτερο) που σε ελεγχομενες συνθηκες εχουν πεταξει φιτρες , ειναι μια διαδικασια λιγακι μπελαλιδικη βεβαια αλλα με πολυ καλα αποτελεσματα . Τωρα οτι αφορα τα στικς , η συνταγη λεει οτι η διαδικασια πλυσιματος γινεται για να αποφυγουμε την εντονη αγριαδα του ξυλου ( ειναι γνωστο εξαλλου οτι προτιμοτερο ειναι να χρησιμοποιουμε μεταχιρισμενα βαρελια και για αυτον τον λογο ) και το δε ψησιμο στον φουρνο σε συγκεκριμενες θερμοκρασιες στην δικη μου περιπτωση στους 170 βαθμους αναδυκνυει συγκεκριμενα αρωματα ( βανιλια) . Ομως επειδη μου αρεσει να ακουω τις γνωμες πιο εμπειρων απο εμενα προμηθευτικα στικς απο γαλλικο βαρελι και θα σπασω το αποσταγμα στα τρια Ιδωμεν.....................

Σας ευχαριστω και παλι θερμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2016 10:25 - 26/08/2016 10:27 #21483 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Φίλε Hombre, φίλοι καλημέρα,
Πολύ ωραία η συζήτηση που άνοιξε ας την συνεχίσουμε λοιπόν και για τους μη εγγράφως συμμετέχοντες αλλά σίγουρα αναγνώστες.
Κάθε φυτό είναι προγραμματισμένο για δύο πράγματα που προσπαθεί να τα κάνει όσο καλύτερα μπορεί.
Να επιζήσει και να καταφέρει τον βλαστικό του κύκλο, και να δώσει απογόνους.
Για το δεύτερο σχεδόν όλα τα φυτά θα δώσουν σπόρους κάθε ένα με δικό του τρόπο που θα πρέπει να μεταφερθούν μακρυά και να βλαστήσουν δίνοντας καινούργια φυτά κοκ.
Εξαίρεση τα φυτά που πολλαπλασιάζονται με καταβολάδες ή κατά συνέχεια ή χρησιμοποιούν και τους δύο τρόπους.
Ας εστιάσουμε στα καρποφόρα που έχουν μιά ιδιαιτερότητα στην πρακτική τους.
Πρωτίστως, ο σπόρος θα πρέπει να περιέχει το γεννετικό υλικό που θα δώσει το καινούργιο φυτό καθώς και την αναγκαία ενέργεια για την πρώτη ανάπτυξη του φυτού μέχρι να μπορέσει να αναπνεύσει και φωτοσυνθέσει μόνο του.
Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουν τα σιτηρά και η διασπορά των σπόρων γίνεται με τον αέρα.
Οι σπόροι, αν καταναλωθούν από ζώα, καταστρέφονται από το πεπτικό τους σύστημα και χάνουν την ικανότητα να βλαστήσουν.
Η αποθήκευση της ενέργειας γίνεται σε μορφή αμύλου που δεν είναι τίποτα άλλο από πολυμερισμένη φρουκτόζη σε πολύ μεγάλες αλυσίδες.
Ο σπόρος δεν έχει το κατάλληλο ενζυμικό δυναμικό για την αποδόμηση των πολυμερών άρα δεν μπορεί να καταναλώσει άμεσα την ενέργεια.
Ξεκινώντας όμως η διαδικασία της φύτρωσης, τα καινούργια πράσινα μέρη των βλαστών είναι πλούσια σε αυτά τα ένζυμα και έτσι ξεκινά η αποδόμηση του αμύλου σε φρουκτόζη που μπορεί να καταναλωθεί από το αναπτυσόμενο φυτό.
Αυτό ακριβώς κάνει και ο βυνοποιητής που βάζει σε ειδικά ταψιά και χώρους τα σιτηρά βρέχοντάς τα για να βλαστήσουν.
Κατόπιν σε συγκεκριμένο στάδιο της φύτρας τα αλέθει τα διαλύει σε νερό και ξεκινά η ζύμωση που θα δώσει την αλκοόλη.
Κοινή διαδικασία και για το whiskey και για την μπύρα όπως είπαμε.
Στην Ελλάδα όπως και το εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή βύνης αποκλειστικά και μεταπωλούν το προιόν τους σε ενδιαφερόμενους.
Τα σταφύλια και τα άλλα οπωροφόρα πρωχωρούν την διαδικασία στο επόμενο επίπεδο τυλίγοντας τον σπόρο τους με ένα γευστικό και θρεπτικό περίβλημα, τον καρπό, γεμάτο με φρουκτόζη, που κάνει τα ζώα να τον καταναλώσουν ανταμοίβωντάς τα και ευχαριστώντας τα για να μεταφέρουν τους σπόρους σε μεγάλες αποστάσεις.
Αυτά τα φρούτα παίρνουμε εμείς για να κάνουμε κρασί η αποστάγματα κλπ.
Εχει δίκιο λοιπόν ο φίλος Hombre για την ανάγκη προσθήκης ενζύμων ή φύτρωσης των σιτηρών στην διαδικασία της βυνοποίησης.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 26/08/2016 10:27 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gomati_sok, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2016 12:47 - 26/08/2016 21:25 #21486 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Αναρωτιεμαι φιλε μου, με τοσο ζαλισμα που εφαγαν τα τσιπς βαλανιδιας απο τα πολλα ψησιματα και βρασιματα, αν κρατησαν καποια αρωματα για να τα δωσουν στο υπο παρασκευην ουισκυ. Εκτος κι αν ο φιλος που εδωσε τη συνταγη μας κανει χοντρη πλακα. SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 26/08/2016 21:25 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2016 17:31 - 26/08/2016 19:11 #21487 από Theo24
Theo24 απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
@Hombre
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βυνοποιήσεις το κριθάρι μόνος σου, η διαδικασία αυτή είναι περίπλοκη και χρειάζεται αυστηρό χρονοδιάγραμμα ενεργειών και κατάλληλες συνθήκες. Από τη στιγμή που μπορείς να βρεις βύνη (βυνοποιημένο κριθάρι) γιατί να ασχοληθείς με αυτό; Όσον αφορά τα στικς εγώ θα σου πρότεινα να τα πετάξεις και να αγοράσεις ένα μικρό δρύινο βαρελάκι, το κόστος είναι χαμηλό. Από την άλλη δεν ξέρω πώς έκανες την απόσταξη... Με καζάνι τσίπουρου; Το ουίσκι απαιτεί ειδικό αποστακτήρα για να βγει ουίσκι και όχι "πετρέλαιο", δεν είναι τόσο απλό.

@Νικος Κότσαλης
Νίκο, ο φίλος σου που ονειρεύεται να φτιάξει αποστακτήριο ουίσκι στην Ελλάδα μάλλον πρέπει να είναι κάποιος μεγιστάνας του πλούτου. Αποστακτήρες για ουίσκι (single malt) κατασκευάζουν μόνο συγκεκριμένες εταιρείες στη Σκωτία.
Κόστος για μια πολύ μικρή μονάδα κοντά στο 1 εκατομμύριο λίρες.
Τελευταία διόρθωση: 26/08/2016 19:11 από Theo24.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
26/08/2016 21:37 - 26/08/2016 21:41 #21489 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Πρωτη προσπαθεια whiskey
Νικο, θα πρεπει επισης το προιον να εμπλουτιστει και με αρωματα πετροκαρβουνου μεσω καποιας επεξεργασιας με τυρφη. Αυτη ειναι μια αναγκαια επεξεργασια που σπανια αναφερεται. SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 26/08/2016 21:41 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.375 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ