file ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

Περισσότερα
01/10/2016 20:38 #21874 από Christos XM
Christos XM δημιούργησε το θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Έχετε κάποια γνώμη για το τσίπουρο από οίνο πίεσης; πιθανά μειονεκτήματα;

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2016 20:52 #21875 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Χρήστο καλησπέρα,
καιρό είχαμε να σε ακούσουμε.
Οπως το βλέπω εγώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/10/2016 21:08 #21876 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Χρήστο , το Βαένι πουλά οίνο πίεσης , προς 70 λεπτά το λίτρο
περίπου , για απόσταξη .
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM, νικολας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2016 20:51 #21881 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

Christos XM έγραψε: Έχετε κάποια γνώμη για το τσίπουρο από οίνο πίεσης; πιθανά μειονεκτήματα;


Χρήστο, αν σκέφτεσαι να προσθέσεις ως συμπλήρωμα σε κάποια ποσότητα πουλπας κανένα θέμα.

Αν όμως το πάρεις και το αποστάξεις αυτό καθεαυτό...τότε ετοιμάσου για μια παντελώς άγευστη γράπα, με άρωμα και γεύση χαρτιού...

:)

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Goude, Christos XM

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/10/2016 21:50 #21882 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Βάλτης γλυκάνισο και δώστην σε όσους θέλουν φτηνά, φτηνά, φτηνά, φτηνά ....
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 02:45 - 04/10/2016 08:01 #21884 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Χρήστο, γειά σου. Καιρό είχα να σε ακούσω. Εύχομαι να είσαι καλά.

Λοιπον, σχετικά με το ερώτημά σου, εγώ έχω την άποψη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην απόσταξη κρασιού πίεσης.

Διακρίνουμε:
1. Απόσταξη κανονικού κρασιού (πρόρωγου όπως λέμε).
2. Απόσταξη κρασιού πίεσης, και
3. Απόσταξη στεμφύλων.

Στην 1η περίπτωση, το απόσταγμα είναι αιθέριο, ιδιαίτερα αν προέρχεται από άσπρα σταφύλια μη αρωματικά.

Στην 3η περίπτωση, έχει πιο βαριά και πλούσια αρώματα, γνωστά σ΄όλους μας εκ πείρας, αλλά και πλούσια γεύση.

Στη 2η περίπτωση, το απόσταγμα πρακτικά δεν διαφέρει από το απόσταγμα της 1ης περίπτωσης, δηλ. είναι ίδιο ή περίπου ίδιο (εφ΄ όσον είναι της ίδιας οινοποίησης, δηλ. να προέρχεται από την ίδια δεξαμενή που προέρχεται το της 1ης και 3ης περίπτωσης, γιατί μόνο τότε η σύγκριση μπορεί να είναι έγκυρη).
Άλλωστε, δεν είναι δυνατό ένα απόσταγμα στεμφύλων να είναι (όταν είναι) άριστο, και ένα απόσταγμα κρασιού πιέσως, από τα ίδια στέμφυλα, να μην είναι καλό.
Προσωπικά πιστεύω πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 04/10/2016 08:01 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM, Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 08:47 - 03/10/2016 08:50 #21886 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Καλημερα σας,

Η νουμερο ενα (φετινη εναρξη) ποσοτητα που πουληθηκε απο το Βαενι ηταν σε εμενα.

Μια ποσοτητα 220 λιτρων, (1 βαρελι τροφιμων των 220 λιτρων), η οποια αποσταχθηκε ολη και προστεθηκε γλυκανισσος, επειδη ΚΑΜΜΙΑ σχεση γευστικη δεν ειχε με το αποσταγμα που ελαβα απο πουλπα Μερλο, Πουλπα Μαλαγουζιας, Πουλπα Μοσχατου Αλεξανδρειας, Πουλπα Ξινομαυρου.

Δευτερη παρατηρηση.

Ενω κατα την αποσταξη πουλπας, το γραδομετρο κατα την εκκινηση της εκροης εδειχνε στο 25 & 26, κατα την αποσταξη του πιεσεως, η πρωτη ενδειξη ηταν στο 23.3.

ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΣΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ


Το αποσταγμα απο τον οιονο πιεσης ηταν εντελως "στεγνο" απο γευση και αρωματα...

:)

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Τελευταία διόρθωση: 03/10/2016 08:50 από Bio Farmer.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 13:00 - 04/10/2016 08:07 #21890 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Αγαπητέ Bio Furmer,

1. Κατ΄αρχήν όταν λες πούλπα, θεωρώ ότι εννοείς στέμφυλα.

2. Με την παραδοχή αυτή, σημειώνω πως ένα απόσταγμα στεμφύλων έχει ασυγκρίτως περισσότερα και πιο εντυπωσιακά αρώματα και γεύσεις, από ένα απόσταγμα κρασιού, είτε το δεύτερο πρόκειται για κρασί πιέσεως είτε για κρασί πρόρωγο.
Ομοίως, ένα απόσταγμα στεμφύλων από πολλές ποικιλίες σταφυλιών, έχει πιο πολλά και καλύτερα αρώματα και γεύσεις, από ένα απόσταγμα στεμφύλων μονοποικιλιακού κρασιού.
(Δεν συγκρίνουμε ποτέ απόσταγμα από κρασί με απόσταγμα από στέμφυλα. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο, πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται απο διαφορετικές οινοποιήσεις).

3. Για να συγκρίνουμε επομένως δύο αποστάγματα κρασιού από άποψη αρωμάτων και γεύσεως, το ένα από πρόρωγο και το άλλο από κρασί πιέσεως, και για να είναι η σύγκριση έγκυρη, θα πρέπει αμφότερα να προέρχονται από την ίδια οινοποίηση (ίδια ποικιλία αν είναι μονοποικιλιακό, ή ίδιες ποικιλίες αν είναι πολυποπικιλιακό, και να προέρχονται από την ίδια οινοποίηση, να προέρχονται δηλαδή από την ίδια δεξαμενή). Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα μονοποικιλιακό απόσταγμα ενός κρασιού, με ένα πολυποκιλιακό άλλου κρασιού. Αλλιώς τα συμπεράσματα είναι εσφαλμένα. Και είναι προφανές ότι το απόσταγμα στεμφύλων που έκανες εσύ παλαιότερα από πολλές ποικιλίες θα είναι (και ήταν) καλύτερο από το (μάλλον) μονοποικιλιακό πιέσεως που προμηθεύτηκες από το VAENI (ποιος ξέρει άλλωστε τι ποιότητας κρασί ήταν το πιέσεως που σου έδωσαν).
Το απόσταγμά σου ήταν "στεγνό απο γεύσεις και αρώματα", όπως λές, γιατί κατα τη γνώμη μου ήταν από κρασί, και όχι από στέμφυλα (και όχι γιατί ήταν πιέσεως).

4. Εγώ, είτε απέστεζα πρόρωγο, είτε πιέσεως, δεν έβλεπα κάποια σημαντική διαφορά. Έκτοτε όταν αποστάζω κρασί, για να κάνω γράπα ή τσίπουρο γλυκανισάτο, πρόρωγο και πιέσεως τα αναμιγνύω. Βέβαια, έχει σημασία και για ποιό σκοπό προορίζεις το απόσταγμα. Αν θέλεις να κάνεις απαλή και εξευγενισμένη γράπα για ανάγκες οινοπνευματικής ενίσχυσης εκλεκτών σου κρασιών, πρέπει η γράπα να προέρχεται από απόσταξη απαλών εν γένει κρασιών, κυρίως άσπρων (ο λόγος είναι ότι το απόσταγμα δεν πρέπει να έχει μυρωδιές και γεύσεις που να χαρακτηρίζουν την προέλευσή του, για να μην αλλοιώσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού στο οποίο θα προστεθεί). Αν θέλεις να κάνεις γράπα νόστιμη και με λεπτά ευγενή έως και βαριά αρώματα, θα αποστάξεις στέμφυλα. Επίσης, αν θέλεις να κάνεις παλαιωμένο, άλλο πράμα είναι το προερχόμενο από πρόρωγο κρασί και άλλο πράμα το προερχόμενο από στέμφυλα. Εδώ διαλέγεις αυτό που σου αρέσει, και πράττεις κατά τα γούστα σου.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 04/10/2016 08:07 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 15:29 - 03/10/2016 15:31 #21893 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Σπύρο καλησπέρα,
εξαιρετικά εύστοχη η ανάρτησή σου.
Να σημειώσω ότι σύμφωνα με την μικρή μου πείρα, αλκοόλη προερχόμενη από απόσταξη κρασιού ή στεμφύλων που προορίζεται για ενίσχυση κρασιών (fortified wines) είτε διακοπή ζύμωσης (μιστέλια) φέρει πάντοτε μαζί της πολλά και ιδιαίτερα αρώματα.
Το πλέον κατάλληλο υλικό είναι, είτε αλκοόλη γεωργικής προέλευσης (πανάκριβη),
είτε απόσταγμα λωτού που δίνει τελείως ουδέτερο επίπεδο και άγευστο αλκοόλ.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 03/10/2016 15:31 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 15:33 #21895 από OSSA
OSSA απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Για να καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει κρασί πίεσης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.267 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ