file ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

Περισσότερα
03/10/2016 19:40 - 03/10/2016 19:44 #21897 από Christos XM
Christos XM απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Οίνος πίεσης είναι το κρασί που παίρνεις από την πίεση των στεμφύλων μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης.
Αγαπητέ bio farmer ο όρος πούλπα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χυμών και σημαίνει τον χυμό που δεν έχει περάσει από κάποιο φίλτρο αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κατεργασία. Στην οινοποιία είναι το αντίστοιχο του γλεύκους (ο χυμός του σταφυλιόυ χωρίς ράγες)ωστόσο ο όρος δεν χρησιμοποιείται ούτε τον έχω συναντήσει σε βιβλιογραφίασχετική με τα δικά μας. Δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς εννοείς με τον όρο πούλπα και δεν ξέρω και κανέναν να το χρησιμοποιεί στο πεδίο που συζητάμε(οινοποίηση και αποστάγματα). Πάντως εάν εννοείς κάτι άλλο διευκρίνησέ το.
Κατά τα άλλα παιδιά μια χαρά είμαι. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όπως θα καταλάβατε ψάχνομαι για το τσίπουρο της χρονιάς καθώς το αμπέλι μου το αποδεκάτισε από νωρίς ο περονόσπορος. Την ιδέα για οίνο πίεσης μου την πρότεινε φίλος καζανάς αλλά είμαι επιφυλακτικός γι αυτό είπα να το συζητήσω μαζί σας.
Να διευκρινίσω πάντως ότι μιλάμε για αποκλειστικά ιδίαν χρήση και κατανάλωση και όχι για πώληση.

ΕΝ ΟΙΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ - IN VINO VERITAS
Τελευταία διόρθωση: 03/10/2016 19:44 από Christos XM.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 20:54 #21899 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

Christos XM έγραψε: Οίνος πίεσης είναι το κρασί που παίρνεις από την πίεση των στεμφύλων μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης.
Αγαπητέ bio farmer ο όρος πούλπα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χυμών και σημαίνει τον χυμό που δεν έχει περάσει από κάποιο φίλτρο αλλά και από οποιαδήποτε άλλη κατεργασία. Στην οινοποιία είναι το αντίστοιχο του γλεύκους (ο χυμός του σταφυλιόυ χωρίς ράγες)ωστόσο ο όρος δεν χρησιμοποιείται ούτε τον έχω συναντήσει σε βιβλιογραφίασχετική με τα δικά μας. Δεν ξέρω κι εγώ τι ακριβώς εννοείς με τον όρο πούλπα και δεν ξέρω και κανέναν να το χρησιμοποιεί στο πεδίο που συζητάμε(οινοποίηση και αποστάγματα). Πάντως εάν εννοείς κάτι άλλο διευκρίνησέ το.
Κατά τα άλλα παιδιά μια χαρά είμαι. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Όπως θα καταλάβατε ψάχνομαι για το τσίπουρο της χρονιάς καθώς το αμπέλι μου το αποδεκάτισε από νωρίς ο περονόσπορος. Την ιδέα για οίνο πίεσης μου την πρότεινε φίλος καζανάς αλλά είμαι επιφυλακτικός γι αυτό είπα να το συζητήσω μαζί σας.
Να διευκρινίσω πάντως ότι μιλάμε για αποκλειστικά ιδίαν χρήση και κατανάλωση και όχι για πώληση.


Καλησπερα Χρηστο,

Εν συντομια, γιατι δεν προλαβαινω να αλλαζω πανες στον γιο μου...

Ως "pulp" γινεται αναφορα ως "pulp all the fruit and mix together"...

Περαν του τι αναφερεται στο Αγγλικο λεξικο, εγω εμαθα τα τελευταια τρια χρονια οτι "πουλπα" καλουν οι εντοπιτες, τα σπασμενα στεμφυλα μαζι με τον χυμο τους, οταν ολοκληρωθει η ζυμωση...

Οταν διαβασα την ερωτηση σου καταλαβα οι ηθελες να μαθεις αν υπαρχει καποια διαφορα κατα την αποσταξη του οινου πιεσης, με αυτο το πραγμα...

Αν καταλαβα λαθος, παρακαλω για την κατανοηση σου...
Αν καταλαβα σωστα, τοτε η απαντηση που σου εδωσα απο δικη μου παρατηρηση ισχυει, και αποτελει ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εκτιμηση και παρατηρηση...

Με φιλικους χαιρετισμους...

:)

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Christos XM

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/10/2016 21:04 #21900 από Bio Farmer
Bio Farmer απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ Bio Furmer,

1. Κατ΄αρχήν όταν λες πούλπα, θεωρώ ότι εννοείς στέμφυλα.

2. Με την παραδοχή αυτή, σημειώνω πως ένα απόσταγμα στεμφύλων έχει ασυγκρίτως περισσότερα και πιο εντυπωσιακά αρώματα και γεύσεις, από ένα απόσταγμα κρασιού, είτε το δεύτερο πρόκειται για κρασί πιέσεως είτε για κρασί πρόρωγο.
Ομοίως, ένα απόσταγμα στεμφύλων από πολλές ποικιλίες σταφυλιών, έχει πιο πολλά και καλύτερα αρώματα και γεύσεις, από ένα απόσταγμα στεμφύλων μονοποικιλιακού κρασιού.
(Δεν συγκρίνουμε ποτέ απόσταγμα από κρασί με απόσταγμα από στέμφυλα. Είναι άλλο πράγμα το ένα και άλλο πράγμα το άλλο, πόσο μάλλον όταν αυτά προέρχονται απο διαφορετικές οινοποιήσεις).

3. Για να συγκρίνουμε επομένως δύο αποστάγματα κρασιού από άποψη αρωμάτων και γεύσεως, το ένα από πρόρωγο και το άλλο από κρασί πιέσεως, και για να είναι η σύγκριση έγκυρη, θα πρέπει αμφότερα να προέρχονται από την ίδια οινοποίηση (ίδια ποικιλία αν είναι μονοποικιλιακό, ή ίδιες ποικιλίες αν είναι πολυποπικιλιακό, και να προέρχονται από την ίδια οινοποίηση, να προέρχονται δηλαδή από την ίδια δεξαμενή). Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα μονοποικιλιακό απόσταγμα ενός κρασιού, με ένα πολυποκιλιακό άλλου κρασιού. Αλλιώς τα συμπεράσματα είναι εσφαλμένα. Και είναι προφανές ότι το απόσταγμα στεμφύλων που έκανες εσύ παλαιότερα από πολλές ποικιλίες θα είναι (και ήταν) καλύτερο από το (μάλλον) μονοποικιλιακό πιέσεως που προμηθεύτηκες από το VAENI (ποιος ξέρει άλλωστε τι ποιότητας κρασί ήταν το πιέσεως που σου έδωσαν).
Το απόσταγμά σου ήταν "στεγνό απο γεύσεις και αρώματα", όπως λές, γιατί κατα τη γνώμη μου ήταν από κρασί, και όχι από στέμφυλα (και όχι γιατί ήταν πιέσεως).

4. Εγώ, είτε απέστεζα πρόρωγο, είτε πιέσεως, δεν έβλεπα κάποια σημαντική διαφορά. Έκτοτε όταν αποστάζω κρασί, για να κάνω γράπα ή τσίπουρο γλυκανισάτο, πρόρωγο και πιέσεως τα αναμιγνύω. Βέβαια, έχει σημασία και για ποιό σκοπό προορίζεις το απόσταγμα. Αν θέλεις να κάνεις απαλή και εξευγενισμένη γράπα για ανάγκες οινοπνευματικής ενίσχυσης εκλεκτών σου κρασιών, πρέπει η γράπα να προέρχεται από απόσταξη απαλών εν γένει κρασιών, κυρίως άσπρων. Αν θέλεις να κάνεις γράπα νόστιμη και με λεπτά ευγενή αρώματα, θα αποστάξεις στέμφυλα. Επίσης, αν θέλεις να κάνεις παλαιωμένο, άλλο πράμα είναι το προερχόμενο από κρασί και άλλο πράμα το προερχόμενο από στέμφυλα. Εδώ διαλέγεις αυτό που σου αρέσει.

SPYROS


Σπυρο καλησπερα,

παντα υπερ-πληρης παντα εμπεριστατωμενες απαντησεις και επεξηγηματικες...
Σχετικα με την πουλπα, απαντησα στον Χρηστο...
Στα υπολειπα που αναφερεις ποιος θα διαφωνησει; :)

Ενα παραπονο εχω μονον.

Σε ρωτησα προ καιρου "Γιατι δεν πρεπει αν βαλουμε ζαχαρη σε ενα μιγμα για να ανεβασουμε τα μπομε οταν αυτο προοριζεται για αποσταξη μονον"...και δεν απαντησες...

Σε παρακαλω οταν εχεις χρονο, εξηγησε μας...

Σε ευχαριστω...

ΥΓ. Αναφερθηκα στην πρωτια του Βαενιου για φετος, διοτι λογικα αυτο που πηρα θα ηταν το ποιο παλιο χρονικα...δεν ξερω αν αυτο σας βοηθαει στο να βγαλετα καποιο συμπερασμα...

“The truth was a mirror in the hands of God. It fell, and broke into pieces. Everybody took a piece of it, and they looked at it and thought they had the truth.”
~~*~~Rumi~~*~~

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 00:51 #21903 από kitsozaxos
kitsozaxos απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Γεια σας φίλοι μου

Η απάντηση του Spyros ειναι κατατοπιστικότατη. Γράφω για να ενισχύσω την άποψη αυτή με τη μικρή μου (σπιτική) εμπειρία. Όταν δε μου έφτανε το τσίπουρο από στέμφυλα, 2 χρονιές απέσταξα κρασί που υπήρχε περισσότερο. Το αποτέλεσμα, «αιθέριο» όπως αναφέρεται, αν όχι φτωχό. Δε συγκρίνεται πιστεύω με τα στέμφυλα, ακόμα και με σκέτο το χυμό τους (προσωπικά αποστάζω μόνο το ζουμί από τα στέμφυλα αφού έχουν ζυμωθεί κανονικά όλα μαζί). Για να το ενισχύσεις αρωματικά, θέλει μίξη με τσίπουρο στεμφύλων ή ίσως με απόσταγμα άλλων κρασιών (δεν το έχω δοκιμάσει). Ή επαναπόσταξη με κάτι αρωματικό όπως γλυκάνισος, ή πέρασμα από βαρέλι, αλλά εκεί πιστεύω πως πάμε αλλού….
ΥΓ: Γευστικά φτωχό. Ποιοτικά δεν υπολείπεται σε κάτι άλλο….

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 08:16 - 04/10/2016 08:21 #21904 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Νίκο γειά σου.

Έχεις απόλυτο δίκαιο, γιατί είσαι και expert στις αποστάξεις, και τα σπάνια και εξαιρετικά αποστάγματά σου τα δοκιμάσαμε επανειλημμένα.
Πράγματι, το καθαρό οινόπνευμα είναι το καλύτερο για ενισχύσεις κρασιών και αζύμωτων-ημιζυμωμένων μούστων, όμως είναι πανάκριβο και συνεπώς δεν συμφέρει. Ύστερα πρέπει να έρχεται το απόσταγμα από λωτούς. Δεν το δοκίμασα, αλλά για να το λες εσύ έτσι πρέπει να είναι. Δεν μπορούν όμως να το κάνουν όλοι, συνεπώς η πιο προσιτή λύση είναι το απόσταγμα από λευκά μη αρωματικά κρασιά.
Να σημειώσουμε πάντως για να μην μπλέξουμε: Η προσθήκη αποστάγματος στα κρασιά (π.χ. για παρασκευή μιστελιών για εμπορική χρήση) απαγορεύεται από το νόμο. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη καθαρού οινοπνεύματος, και αυτό για να μη χάνει το κράτος έσοδα από τη φορολογία οινοπνεύματος. Ο ερασιτέχνης στο σπίτι του και για δική του χρήση, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 04/10/2016 08:21 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 08:52 #21906 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Αγαπητέ Bio Farmer,

Δεν το είπα σκεπτόμενος το γνωστό θέμα αν δηλ. και κατά πόσο βλάπτει ή δεν βλάπτει η ζάχαρη, που είναι ένα θέμα για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνι.
Απλώς σκέφτηκα ότι απ΄ τη στιγμή που το πάει για απόσταξη, και όχι να ενισχύσει το κρασί του για να το κάνει "αξιοπρεπές" για να το πιεί, όσο λίγους βαθμούς και να έχει (εν προκειμένω 10,7%), θα αποσταχθεί έτσι κι αλλιώς, συνεπώς δεν έχει λόγο να προσθέσει ζάχαρη στο κρασί για να το ενισχύσει.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Bio Farmer

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/10/2016 19:50 #21928 από alexandros.k
alexandros.k απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Ο οίνος πίεσης είναι κατώτερης ποιότητας από τον οινο που παίρνουμε από ελεύθερη ροή.Πιστευω πως το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα αποστάγματα.Στην ανάγκη όμως τι να κάνεις;

Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 20:41 #22192 από Kostas69
Kostas69 απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Όσον αφορά τις αποδόσεις;;;;; Είτε από προσωπική εμπειρία είτε κατ' εκτίμηση, αν κάποιος γνωρίζει, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέρουμε καθώς είμαι υπό σκέψη γι αγορά οίνου πίεσης (ροδίτης, 12 μπομέ στα 80 λεπτά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 21:13 #22196 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ

Kostas69 έγραψε: Όσον αφορά τις αποδόσεις;;;;; Είτε από προσωπική εμπειρία είτε κατ' εκτίμηση, αν κάποιος γνωρίζει, θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξέρουμε καθώς είμαι υπό σκέψη γι αγορά οίνου πίεσης (ροδίτης, 12 μπομέ στα 80 λεπτά). Ευχαριστώ εκ των προτέρων




Δεν συμφερει αυτο, οι βαθμοι ειναι καλοι αλλα το 80 λεπτα ακομη πιο καλα γ αυτον που τ πουλαει. Εκτος βεβαια κ αν λογω εποχης δεν βρισκεις σταφυλια και το εχεις αναγκη.
Επισης δεν θα ξερεις αν τα μπομε του ειναι γνησια...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 21:43 #22197 από Kostas69
Kostas69 απάντησε στο θέμα: ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΠΟ ΟΙΝΟ ΠΙΕΣΗΣ
Στέλιο καλησπέρα. Είναι αυτονόητο ότι δε συμφέρει οικονομικά (μ΄έναν πρόχειρο υπολογισμό βέβαια το κοστολόγιο είναι 30% παραπάνω "γλιτώνωντας" ένα μεγάλο "κομμάτι" της δουλειάς κι απολαμβάνωντας ταυτόχρονα το σημαντικότερο κομμάτι της ιεροτελεστίας που κατά τη γνώμη μου είναι η απόσταξη.......) αλλά όπως καταλαβαίνεις "τέτοια ώρα τέτοια λόγια". Δεδομένου ότι προσανατολίζομαι προς αυτή τν κατεύθυνση θέλω να ξέρω και την απόδοση για να γίνει και το ανάλογο κουμάντο. Τα μπομέ νομίζω ότι είναι εγγυημένα καθώς ο πωλητής φαίνεται 100% αξιόπιστος κι επαγγελματίας. Η δική του εκτίμηση είναι ότι η απόδοση θα είναι περίπου 23lt τσίπουρο ανά 100 lt οίνου πίεσης (αν δεν κάνω λάθος περίπου στα 20 γράδα)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.076 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ