file θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?

Περισσότερα
11/11/2016 00:41 - 19/11/2016 02:43 #22369 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
Μα είναι απλό, γιατί αναλύθηκε και άλλη φορά:

1. Το κάθε όργανο είναι φτιαγμένο για να μετράει κάποια συγκεκριμένη ουσία και μόνο, και δεν είναι φτιαγμένο "δια πάσαν νόσον". Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το έχουμε πάντοτε υπόψη μας, γιατί με βάση αυτό μπορούν να εξηγηθούν όλα τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα:

2. Το κάθε διάλυμα (διάφορες ουσίες διαλυμένες σε κάποιον διαλύτη), έχει τον δικό του δείκτη διαθλάσεως.

3. Το διαθλασίμετρο μετρά τον δείκτη διαθλάσεως του ζαχαρούχου διαλύματος της σταγόνας, και αυτού του διαλύματος, μετατρέπει τον δείκτη διαθλάσεως σε BRIX ή BAUME, με έναν αλγόριθμο που είναι αποθηκευμένος στο εσωτερικό του [ας πούμε ένας πίνακας αντιστοιχίας «δείκτη διαθλάσεως<--> διαλύματος μόνο ζαχάρων»], . Συνεπώς "ανιχνεύει" καθαρό διάλυμα ζαχάρων, και αυτού του διαλύματος μετράει τα περιεχόμενα ζάχαρα. Αν όμως το διάλυμα ζαχάρων που μετράμε έχει μέσα του και οινόπνευμα (το διάλυμα νερό+ζάχαρα+οινόπνευμα έχει διαφορετικό δείκτη διαθλάσεως από ό,τι το διάλυμα νερό+ζάχαρα), δεν μπορεί να μετρήσει τα ζάχαρά του με ακρίβεια (ξεγελιέται από το οινόπνευμα) γιατί ο πίνακας αντιστοιχίας που έχει μέσα του είναι «δείκτης διαθλάσεως<-->διαλύματος μόνο ζαχάρων και όχι «δείκτης διαθλάσεως<--> αλκοολούχου διαλύματος ζαχάρων». Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μούστο εν ζυμώσει.

4. Το μουστόμετρο εμβαπτίσεως (αυτό με την πορτοκαλί κλίμακα) είναι κατασκευασμένο (βαθμονομημένο) για να μετράει με πολύ μεγάλη ακρίβεια ΜΟΝΟ μούστο από σταφύλι, δηλ. σταφυλοζάχαρα και όχι για να μετράει οποιονδήποτε πολτό. Συγκεκριμένα δέχεται μια μέση τιμή στερεών (εκχύλισμα) που αιωρούνται στον σταφυλόμουστο νομίζω ίση με 30 γραμμάρια ανα λίτρο, που είναι μια μέση πραγματική τιμή για τον μούστο των σταφυλιών. Επειδή όμως η ποσότητα των 30 γραμμαρίων στο λίτρο είναι πολύ μικρή, μπορεί να μετρήσει με καλή σχετικά ακρίβεια και ζαχαρούχα διαλύματα (σιρόπια).

5. Ο πολτός από γκόρτσα έχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα εκχυλίσματος (δεν γνωρίζω πόση αλλά μπορεί να είναι και 300 γραμ. στο λίτρο) και δεν μπορεί να μετρηθεί με αυτό το μουστόμετρο αλλά με άλλο (που να έχει άλλη κλίμακα ενδείξεων στο εσωτερικό του), που δυστυχώς μέχρι σήμερα πυκνόμετρο/μουστόμετρο για γκόρτσα (που να μετράει γκορτσοζάχαρα)δεν κατασκεύασαν οι κατασκευαστές (έχουν φτιάξει πυκνόμετρα εμβαπτίσεως π.χ. για μέτρηση αλατόνερου, γάλακτος, πυκνών σιροπιών για ζαχαροπλάστες κλπ).

Συμπερασματικά, τη μέτρηση γκορτσοζαχάρων θα την κάνεις κάθε φορά με το διαθλασίμετρο. Άρα η τιμή 9 θα πρέπει να πλησιάζει (αν και λανθασμένη κι΄ αυτή αφού μετριέται με διαθλασίμετρο μέτρησης σταφυλοζαχάρου) περισσότερο την πραγματικότητα και όχι η 4. Εκτιμώ ότι τα πραγματικά ζάχαρα του γκορτσοπολτού δεν είναι παραπάνω από 7-7,5-8 Baume.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 19/11/2016 02:43 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ανδρεας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
16/11/2016 23:38 #22396 από ανδρεας
ανδρεας απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
Σπυρο ησουν κατανοητος και κατατοπιστικοτατος!να σαι καλα φιλε μου:)
ηθελα να πω επισης οτι εχω πλεον 250 λιτρα γκορτσα αραιωμενα σε νερο που βραζουν κανονικοτατα
και θα θελα να ξερω με τι τυπο θα μπορουσα να βρω,το ποσο αποσταγμα θα παρω απο αυτα.
κατα προσεγγιση παντα βεβαια..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/11/2016 22:45 - 19/11/2016 14:28 #22416 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
Αντρέα,

1. Τα 17 περίπου γραμμάρια ζαχάρων στο λίτρο μούστου σταφυλιών, δίνουν κρασί ενός οινοπνευματικού βαθμού (1ο by vol.)
Αν δηλ. έχουμε μούστο σταφυλιών 12 Baume στους 15 οC (21,6 Brix), αυτός έχει ζάχαρα 212 gr/lt και θα μας δώσει κρασί (212 gr) /(17 gr/1o vol.)=12,5o vol. περίπου.
Στην περίπτωσή σου (γκόρτσα), με βάση τα όσα είπαμε μέχρι τώρα, αν μετρήσεις με το διαθλασίμετρο 9 Baume (στο μούστο σταφυλιού τα 9 Baume αντιστοιχούν σε ζάχαρα 148 gr/lt), κανείς δεν σου εγγυάται ότι ο μούστος σου από γκόρτσα θα έχει 148 gr/lt (λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας εκχυλισμάτων/στερεών). Θεωρώ πως θα έχει πολύ λιγότερα, όμως πόσα ακριβώς δεν μπορώ να ξέρω. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να κυμαίνονται περ;i τα 7-8 Baume, οπότε θα προκύψει κρασί όχι πάνω από 6,5 έως 8 αλκοολικών βαθμών, γι΄αυτό και μια προσθήκη ζάχαρης (2 λίτρα στο 100κιλο δίνουν 1,18 βαθμούς αλκοόλης. Η ζάχαρη καλό είναι να προστεθεί σε 3 δόσεις) την κρίνω απαραίτητη. Τα κρασιά από φρούτα που παράγουν στη Γερμανία, μέχρι εκεί περίπου κυμαίνονται.

2. Κανονικά, επειδή το αχλάδι δεν περιέχει οξέα περισσότερα από 3 έως 5 γρ./λίτρο, καλό είναι να ρίξεις και 300 γρ. γαλακτικό οξύ ανά εκατόλιτρο καθαρού πολτού (κανονικά πρέπει να προστίθεται πριν την έναρξη της ζύμωσης, μαζί με 4-5 γρ. μεταμπισουλφίτ/100λιτρο), έτσι ώστε να πιάσεις μια ολική οξύτητα μέχρι 6 έως 7 βαθμούς (gr/lt) για να είναι νόστιμο (λίγο-λίγο όμως για να αποφύγεις τυχόν υπεροξίνιση, και πάντα να ανακατεύεις καλά πριν την επόμενη προσθήκη). Συγχρόνως, μια τέτοια οξύτητα προστατεύει και τον πολτό κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, από ανεπιθύμητες προσβολές. ΜΕΤΑ το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης μπορείς να προσθέσεις και λίγο κιτρικό οξύ.
Επίσης θα μπορούσες να προσθέσεις και 10% έως 20% κυδώνια, που βελτιώνουν το άρωμα και τα οξέα.

3. Προσοχή στη παρατεταμένη ζύμωση που πρέπει να συντομευθεί για να μην σου ξινίσει ο πολτός.

4. ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ της αλκοολικής ζύμωσης να θειώσεις με 10-15 γρ./100λιτρο κρασιού.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 19/11/2016 14:28 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ανδρεας

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
21/11/2016 20:28 #22434 από ανδρεας
ανδρεας απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
φιλε Σπυρο

ειχα θεμα με το ενα δοχειο-προφανως λογω χαμηλων ζαχαρων-και ειχα ανθιση..αφαιρεσα οτι μπορουσα και
τα αφησα στο ελεος τους παλι..δε ξερω αν θα πετυχει το σχεδιο μου επειδη δεν ειμαι εκει να ανακατευω τα γκορτσα με το μουστο τους..καλως μου προτεινεις αυτα που λες και σ ευχαριστω θερμα,αλλα θα θελα να μη βαλω τιποτα μεσα και ειδικα ζαχαρη..ισως με το φτωχο μου το μυαλο ειμαι πολυ αισιοδοξος, αλλα αν ειναι να γινει κατι θα θελα να γινει σχετικα αυτουσιο!κραταω οτι μου λες για την επομενη φορα μιας και αυτη εχει παρει τον δρομο της..εν τω μεταξυ εχω διαβασει περι θειωσης πολτων προς αποσταξη και αυτος ειναι ο λογος που δεν εβαλα θειωδη στον πολτο μου ο οποιος ειναι ουσιαστικα γκορτσα με νερο..μετρησα τα μπομε του προχτες,αφου πρωτα φιλτραρισα καλα τα στερεα και το μπομομετρο μου εδειξε τον αριθμο 3,5..η ζυμωση συνεχιζεται με πολυ εντονο ρυθμο και σκεφτομαι οτι ακομα και εδω μαλλον εκανα λαθος με τις ζυμες που εριξα..θεωρητικα παντα,αν ξεκινησα με 6 περιπου μπομε και τελειωσει αισιως η ζυμωση θα ειμαι υπερευχαριστημενος..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/12/2016 17:06 #22538 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
Ανδρέα γειά σου.

Δες αυτή την ιστοσελίδα, αν σε ενδιαφέρει:

mapassionduverger.fr/transformation/dist...iams-exceptionnelle/

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
01/09/2017 01:36 #23534 από ανδρεας
ανδρεας απάντησε στο θέμα: θα μπορουσε να γινει αποσταγμα απο γκορτσα?
χαιρετω τους παντες μετα απο αρκετο καιρο αποχης απο το φορουμ,,εντελως ενημερωτικα θα θελα να πω οτι
το σχεδιο με τα γκορτσα απετυχε λογω πολυ μικρης ποσοτητας ζαχαρων στο μουστο.για να καταλαβετε τι λεω,
εβαλα σε ενα μικρο αποστακτηριο που εχω,χωρητικοτητας 2 λιτρων,μουστο απο γκορτσα και πηρα 40ml αποσταγμα
17 γραδων..εξαιρετικα αρωματα και γευση αλλα θα ηταν ανοητο και ασυμφορο να το παω για αποσταξη και
ετσι πεταξα ολο το μουστο ο οποιος ηταν γυρω στα 250 λιτρα.
καλα κρασια σε ολους σας και πολλα ευχαριστω σε οσουν με βοηθησαν και ιδιαιτερως στο Σπυρο.


*καποιος εδω μεσα ειχε πει οτι το σταφυλι ειναι ειναι ο βασιλιας...μετα απο ενα χρονο το καταλαβα κι εγω!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.070 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ