file Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

Περισσότερα
13/10/2016 22:54 - 13/10/2016 23:02 #22161 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
"...δεν εχω θειωσει καθολου γιατι ετσι μου ειπαν να κανω για να μην περασει στο απόσταγμα..."


Αγαπητέ sofronis8

Όλα τα τσίπουρα που πίνεις έχουν θειώδες, είτε προέρχονται από κρασί (επειδή το κρασί έχει θειώδες), είτε από στέμφυλα (αφού το κρασί από το οποίο προέρχονται τα στέμφυλα είχε οπωσδήποτε θειώδες).
Έχεις πιεί πολλά τσίπουρα των οποίων η πρώτη ύλη να περιέχει νόμιμη ποσότητα θειώδους, που να μυρίζουν θειώδες?


SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/10/2016 23:02 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ismael

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 07:23 #22164 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
δεν μπορω να στειλω αλλες φωτο γιατι χθες τα ανακατεψα με το που ειδα αυτην την κρουστα.




Δεν ειναι καλη ενεργεια αυτη, πχ οταν τα τσιπουρα ειναι ακομη επανω και μυρισει κατι μπορουμε να πεταξουμε το επανω μερος και να προλαβουθμε το κακο, το ιδιο και εδω καλυτερα να τα αφαιρουσες πρωτα με καποιο σουρωτηρι. Οταν δεις προβλημα μην κανεις βιαστικες κινησεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 09:01 #22165 από sofronis8
sofronis8 απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
καλημερα παιδια.
οπως σας ειπα και στην αρχη, με το που ειδα την μουχλα το ανακατεψα αμεσως γιατι φοβηθηκα. δυστυχως ειμαι αρχαριος και δεν ηξερα πως να αντιδρασω.

χθες που πηγα να ρωτησω τον οινολογο μου ειπε οτι ισως ειναι ανθιση και θα πρεπει να αποσταξω αμεσα. οποτε δεν εχω πολλα περιθωρια.
ευχαριστω για την βοηθεια και την επομενη φορα θα σας ρωτησω πριν κανω του κεφαλιου μου

φιλικα
Σωφρονης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 09:18 #22166 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

SPYROS έγραψε: "...δεν εχω θειωσει καθολου γιατι ετσι μου ειπαν να κανω για να μην περασει στο απόσταγμα..."


Αγαπητέ sofronis8

Όλα τα τσίπουρα που πίνεις έχουν θειώδες, είτε προέρχονται από κρασί (επειδή το κρασί έχει θειώδες), είτε από στέμφυλα (αφού το κρασί από το οποίο προέρχονται τα στέμφυλα είχε οπωσδήποτε θειώδες).
Έχεις πιεί πολλά τσίπουρα των οποίων η πρώτη ύλη να περιέχει νόμιμη ποσότητα θειώδους, που να μυρίζουν θειώδες?
SPYROS


εγώ έχω πετύχει τσίπουρο που βρώμαγε απότο θειώδες. προφανώς δεν το ήπια.
στην φωτογραφία που είχα ποστάρει παλιότερα σε αυτόαυτό το τόπικ και της οποίας ξαναβάζω το λινκ, φαίνεται τι συμβαίνει οταν θειώνεις το προς απόσταξη υλικό (τσίπουρα, σταφυλοπολτό ή οτι άλλο):


εγώ οτι βάζω για τσίπουρο δε το θειώνω. Βέβαια, αποστάζω σύντομα.
αν υπάρχει θέμα βακτηριδιακής προσβολής, νομίζω οτι για να είμαστε καλά αν αποστάζουμε σύντομα θα πρέπει η πρώτη ύλη να είναι σκεπασμένη με κάποιο τρόπο που κρατάει το διοξείδιο του άνθρακα (Εγώ χρησιμοποιώ νάιλον μουσαμάδες τους οποίους τους ΄δενω περιμετρικά από τις βούτες) και στην ανάγκη μέτρηση του ph και αύξηση της οξύτητας, πχ προσθήκη τρυγικού. Αλλά θειώδες όχι. Όλη η βιβλιογραφία λέει να μην θειώνουμε οταν πάμε για απόσταξη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 10:00 #22167 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: απ.

manos84 έγραψε: προφανως εχε ορεξη για αστειακια ....απλα μην απαντατε οταν εχετε πιει οτι παραγετε! ευχαριστω παντως γιατι αν τελικα εχει γινει κονιακ 28 ετων με 1 τονο που εχω την επιασα την καλη!!

κωστας χ έγραψε: Ο ismael σου είπε Μάνο να έρθει να το πάρει,άρα έχει αξία ακόμη και αν είναι ξύδι.Σου είπα να δοκιμάσεις (μυρωδιά-γεύση) γιατί είναι ευδιάκριτες ακόμα και σε κάποιον που δεν ασχολείται συστηματικά και φυσικά δεν θα σου συνιστούσα να κάνεις κάτι επικίνδυνο.Τελικά σε ποιό μέρος της Ελλάδας άφησε ο παππούς (να τον θυμάσαι και να τον τιμάς) τον θησαυρό;


έχω όρεξη για αστειάκια όντως, αλλά εν προκειμένω δεν αστειεύομαι.
Αν έχει γίνει ξύδι (ξύδι όμως, όχι να έχει "πάρει δρόμο") μετά από 28 χρόνια θα είναι πιθανότατα του επιπέδου του καλύτερου μπαλσάμικου, οπότε πιθανοτατα έχει σημαντική αξία. Μπορεί να έχει και μεγαλύτερη αξία από παλαιωμένο κρασί 28 ετών, το οποίο ενδεχομένως να είναι καλό, ενδεχομένως όχι, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις η κύρια αξία δεν είναι το ίδιο το προϊόν αλλά το brand name. Ενώ στο ξύδι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το καλό ξύδι έχει σημαντική εμπορική αξία.
Επίσης, στην περίπτωση που είναι πόσιμο ως κρασί και δεν έχει ξυδιάσει, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω οχι γιατί αμφισβητώ την ικανότητα του οινοποιού αλλά γιατί οι συνήθεις ποικιλίες κρασιών που πουλάγανε/πουλάνε οι ταβέρνες και τα "καρβουνιάρικα" πίνονται φρέσκα και δεν προσφέρονται για παλαίωση (δεν τα υποτιμώ, και εγώ σε τέτοια πάω και τέτοια πίνω), μάλλον έχουν αξία και τα βαρέλια.
Παλαίωση αποστάγματος σε βαρέλι που είχε μέσα κρασί επι εικοσιοχτώ χρόνια, μάλλον πάει για πολύ ψηλά.

όπως και να'χει το πράμα, ένα μεροκαματάκι μάλλον θα το βγάλεις.
όπως βλέπεις, και με την πλάκα βγαίνει καλό αποτέλεσμα.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 10:02 - 14/10/2016 10:24 #22168 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

ismael έγραψε:

SPYROS έγραψε: "...δεν εχω θειωσει καθολου γιατι ετσι μου ειπαν να κανω για να μην περασει στο απόσταγμα..."


Αγαπητέ sofronis8

Όλα τα τσίπουρα που πίνεις έχουν θειώδες, είτε προέρχονται από κρασί (επειδή το κρασί έχει θειώδες), είτε από στέμφυλα (αφού το κρασί από το οποίο προέρχονται τα στέμφυλα είχε οπωσδήποτε θειώδες).
Έχεις πιεί πολλά τσίπουρα των οποίων η πρώτη ύλη να περιέχει νόμιμη ποσότητα θειώδους, που να μυρίζουν θειώδες?
SPYROS


εγώ έχω πετύχει τσίπουρο που βρώμαγε απότο θειώδες. προφανώς δεν το ήπια.
στην φωτογραφία που είχα ποστάρει παλιότερα σε αυτόαυτό το τόπικ και της οποίας ξαναβάζω το λινκ, φαίνεται τι συμβαίνει οταν θειώνεις το προς απόσταξη υλικό (τσίπουρα, σταφυλοπολτό ή οτι άλλο):


εγώ οτι βάζω για τσίπουρο δε το θειώνω. Βέβαια, αποστάζω σύντομα.
αν υπάρχει θέμα βακτηριδιακής προσβολής, νομίζω οτι για να είμαστε καλά αν αποστάζουμε σύντομα θα πρέπει η πρώτη ύλη να είναι σκεπασμένη με κάποιο τρόπο που κρατάει το διοξείδιο του άνθρακα (Εγώ χρησιμοποιώ νάιλον μουσαμάδες τους οποίους τους ΄δενω περιμετρικά από τις βούτες) και στην ανάγκη μέτρηση του ph και αύξηση της οξύτητας, πχ προσθήκη τρυγικού. Αλλά θειώδες όχι. Όλη η βιβλιογραφία λέει να μην θειώνουμε οταν πάμε για απόσταξη.


Φίλε Ismael καλημέρα,
Η εικόνα, του κώδωνα, που αναρτάς δεν προκαλείται μόνο από την χρήση θείου σε οποιαδήποτε μορφή είτε στο αμπέλι είτε στον σταφυλοπολτό.
Πρόκειται για οξείδια του χαλκού που δημιουργούνται στις χάλκινες επιφάνειες ακόμα και αν ο άμβυκας δεν χρησιμοποιείται.
Για να είμαι απόλυτα ακριβής ιδίως όταν δεν χρησιμοποιείται.
Δεν είναι κάτι ανεπιθύμητο, ίσα ίσα είναι απόλυτα επιθυμητό, διότι αυτά τα οξείδια, μερικά από τα οποία περιέχουν και θείο, σε μορφή θειικού χαλκού, όντως μη πτητικά δεν περνάνε στο τελικό προϊόν.
Ο χαλκός σαν υλικό που πρέπει να υπάρχει στον άμβυκα, είτε σαν υλικό κατασκευής, είτε σαν κομμάτια χαλκού σε ανοξείδωτα καζάνια, αντιδρά με πλείστες ενώσεις θειούχες και μη εμποδίζοντας την απόσταξή τους και συνεπώς παρουσία τους στο τελικό προϊόν.
Αν ψάξεις στο forum θα βρείς σίγουρα κάποια ανάρτηση του Σπύρου που εξηγεί επακριβώς το θέμα.
Οι συγκεκριμένες ενώσεις καθαρίζονται εύκολα, είτε μηχανικά, ζεστό σαπουνόνερο και σφουγγαράκι, είτε χημικά μηχανικά, ασθενή οξέα ή βάσεις, ο Setoinos έχει ανεβάσει μια συνταγή.
Προσωπική επιλογή: πριν την έναρξη κάθε αποστακτικής περιόδου επιμελές καθάρισμα με μηχανικά μέσα, και το ίδιο επιμελές καθάρισμα κάθε φορά που ο άμβυκας θα αποστάξει σούμες, δεύτερες αποστάξεις.
Το συγκεκριμένο επιμελές καθάρισμα αφορα αυτονόητα και το τόξο και το ψυγείο.
Πίστεψέ με αν απέσταζες σταφυλοπολτούς και τσίπουρα χωρίς καθόλου χρήση θείου, και μετά τα ίδια με χρήση θείου, είτε στο αμπέλι σαν θειάφι, είτε σαν μεταμπισουλφίτ στην οινοποίηση, η εικόνα θα ήταν περίπου η ίδια.
Το πρόβλημα δημιουργείται σε χάλινα μέρη με κατηφορική ροή του αποστάγματος που συμπαρασύρει αυτά τα οξείδια μέχρι την έξοδο.
Αυτός είναι ο λόγος που όλοι μας έχουμε δει αποστάγματα με παρασινίλες, θειικά οξείδια του χαλκού, έχει αναφερθεί πάλι το θέμα, είτε σε εργαστηριακές μετρήσεις αποσταγμάτων, βρτίσκουμε απαγορευτικά αυξημένα επίπεδα στοιχειακού χαλκού ακόμα και αν αυτό φαίνεται απόλυτα διαγεύς στο μάτι.
Η λύση θα ήταν κάθε μεταλλικό τμήμα των αποστακτήρων με καθοδική πορεία, τόξο-ψυγείο να είναι ανοξείδωτο.
Τεχνικά είναι εφικτό και ήδη χαλκουργοί προσφέρουν στα προϊόντα τους αυτήν την δυνατότητα.
Από ότι καταλαβαίνω είναι αναγκαία η δημιουργία μιας συζήτησης αντιπαράθεσης για το θέμα: θειώνουμε σταφυλοπολτό που θα αποσταχθεί ή όχι.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 10:24 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, ismael

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 10:46 - 14/10/2016 10:47 #22169 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

Nikos Kotsalis έγραψε: Η εικόνα, του κώδωνα, που αναρτάς δεν προκαλείται μόνο από την χρήση θείου σε οποιαδήποτε μορφή είτε στο αμπέλι είτε στον σταφυλοπολτό.
Πρόκειται για οξείδια του χαλκού που δημιουργούνται στις χάλκινες επιφάνειες ακόμα και αν ο άμβυκας δεν χρησιμοποιείται.
Για να είμαι απόλυτα ακριβής ιδίως όταν δεν χρησιμοποιείται.
Δεν είναι κάτι ανεπιθύμητο, ίσα ίσα είναι απόλυτα επιθυμητό, διότι αυτά τα οξείδια, μερικά από τα οποία περιέχουν και θείο, σε μορφή θειικού χαλκού, όντως μη πτητικά δεν περνάνε στο τελικό προϊόν.

ΝΚ


Νίκο καλημέρα και σε σένα.
δεν διαφωνώ για το οτι είναι επιθυμητό εφόσον δεσμεύει το ελεύθερο θείο.Ίσα ίσα αυτό λέω.
Η συγκεκριμένη εικόνα όμως δεν είναι πάγια. Εγώ αυτό το είδα μετά από απόσταξη θειωμένης πρώτης ύλης. Αντίθετα, όσες χρονιές ακολούθησα την δική μου μέθοδο (δηλαδή απόσταξη ΜΗ θειωμένης πρώτης ύλης) δεν είχα τέτοια εικόνα μετά. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι οτι το θειάφισμα αφήνει συγκριτικά πολύ λιγότερο θείο στο στο σταφύλι απ'ότι η προσθήκη θειώδους ανυδρίτη στο προς απόσταγμα υλικό (στέμφυλα, σταφυλοπολτό, κρασί).
Και βέβαια αν φτάνει μέχρι την καμπάνα, σίγουρα δεν δεσμεύεται όλη η ποσότητα από το χαλκό, κάτι περνάει και στο απόσταγμα.
το πρόβλημά μου δεν είναι το καθάρισμα του άμβυκα, προφανώς: σαπουνάδα και σκοτς μπράιτ και μετά ότι έχουμε πει, τόσα πιάτα με βάζει η κυρά να πλύνω ( :sick: ;) ), σε αυτό θα κολλήσουμε;
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος που σκοπεύει να αποστάξει γρήγορα (δε λέμε να τα έχεις εκεί για κανα χρόνο...) θειώνει την πρώτη ύλη του. Αν τα προφυλάξει αεροστεγώς (υπάρχουν πολλές τεχνικές, ακόμα και εξειδικευμένες) και κρατήσει το ph σε κατάλληλα επίπεδα, η υποβάθμιση είναι κατα τη γνώμη μου πολύ μικρή και δεν υπάρχει λόγος θείωσης.
Επίσης, όλη η βιβλιογραφία λέει οτι δεν θειώνουμε γιατί υποβαθμίζεται το απόσταγμα. Κάπως καταληξαν όλοι αυτοί σε αυτό το συμπέρασμα για να το λένε.
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 10:47 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 12:33 #22170 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Προσωπικα δεν θειωνα τιποτα για πολλα χρονια, ποτε δεν μου ξυνισες τιποτα πριν το καλοκαιρι και μαλιστα εαν ειχα κλεισμενο κρασι σε γεματο δοχειο τον επομενο χειμωνα ηταν γυσικα καλυτερο. Κατι ξεχασμενα απομειναρια ξυνιζαν. Εαν τα σταφυλια ειναι καλα και φροντιστουν τα τσιπουρα οπως πρεπει δεν παθαινουν τιποτα σε 1-2 μηνες. Βεβαια ειμαι βορεια και εχω και οψιμες ποικιλιες. Τωρα θειωνω γιατι θελω απο δω και περα να παλαιωσω κρασια.
Με το μεταμπισουλφιτ που εβαλα περσι δεν φανηκε τιποτα στο τσιπουρο μια χαρα ηταν.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ismael

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 13:27 #22171 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Φίλοι συνομιλητές καλησπέρα,
Ξεκινώντας από την εικόνα του Ismael, καταλαβαίνουμε ότι για να είναι αυτές οι ενώσεις στα τοιχώματα του άμβυκα, δεν είναι στο απόσταγμα και αυτό είναι καλό.
Αντίστοιχα σε ένα ανοξείδωτο άμβυκα στα τοιχώματα δεν θα υπήρχε τίποτα.
Από την άλλη μεριά ότι έχουμε ρίξει ή έχει δημιουργήσει το αμπέλι κατά την καλλιέργεια μοιραία θα βρίσκεται και στον σταφυλοπολτό.
Και δεν αναφέρομαι στα βιολογικά επιτρεπόμενα: χαλκό θειάφι, στα επιτρεπόμενα: λιπάσματα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, και στα μη επιτρεπόμενα: απαγορευμένα μυκητοκτόνακαι άλλες ουσίες, που υπάρχουν δυστυχώς και αυτές σε εντατικές καλλιέργειες από ασυνείδητους παραγωγούς.
Αλλά αναφέρομαι στις ανόργανες ουσίες που βρίσκονται στα σταφύλια καθώς και μυριάδες όσες άλλες που παράγονται από το φυτό ή ακόμα και παράγονται και περιέχονται από τις ζύμες.
Ακόμα περισσότερο όλες αυτές τις ουσίες που υπάρχουν και δημιουργούνται κατά την διάρκεια αλλά και μετά των ζυμώσεων, και κατά την ωρίμανση και παλαίωση.
Ολες αυτές τις ουσίες καλείται ο αποστάκτης να τις αφήσει έξω από το απόσταγμά του πέρνοντας αυτές που θα του δώσουν ένα ποιοτικό και εύγευστο προϊον.
Συμφωνώντας τα μέγιστα με τον Ismael να πω με την σειρά μου ότι αυτή η εικόνα είναι εντονώτερη όσο εντονώτερη είναι και η παρεμβατική εντατική καλλιέργεια του αμπελιού σε σημείο μερικές φορές το προϊόν να βρωμάει ακόμα και αν έχουν τηρηθεί αυστηρά οι αποστακτικοί κανόνες όπως αναφέρει και ο Stelios1.
NK

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ismael

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 13:51 #22173 από manos84
manos84 απάντησε στο θέμα: απ.
Το υπογειο βρισκεται στον Βοτανικο ! Αν δεν εχει γινει κονιακ τοσα χρονια σιγουρα θα εχει γινει μιας καλης ποιοτητας ξυδι απο οτι το εψαξα!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ismael, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ