Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Κάρμα: 2
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 128
manos84 έγραψε: Το υπογειο βρισκεται στον Βοτανικο ! Αν δεν εχει γινει κονιακ τοσα χρονια σιγουρα θα εχει γινει μιας καλης ποιοτητας ξυδι απο οτι το εψαξα!
αν επιτρέπεται τι εννοείς το έψαξες;
το δοκίμασες; το δοκίμασε κάποιος άλλος;
φιλικά στο λέω, μέχρι να ανοίξεις τα βαρέλια και να δοκιμάσεις εσύ ή κάποιος άλλος το περιεχόμενο, κράτα μικρό καλάθι.
άμα με το καλό τα ανοίξεις (σου εύχομαι τα καλύτερα, και ρίξε και μια γουλιά στο χώμα στη μνήμη του παππού σου...) πες μας και εμάς τι έγινε τελικά, γιατί δεν ξέρω για τον κώστα αλλά εμένα προσωπικά με έχει φάει η περιέργεια.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- κωστας χ
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 460
- stelios1
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 356
NK[/quote]
Καλα τα λετε αλλα εγω αναγκαζομαι να διευκρινησω οτι.. Μιλαω για δικα μου σταφυλια και αναφερομαι ΜΟΝΟΝ στα περι θειωσης στο αποσταγμα.
Θελησα να πω μονον οτι 1)μη θειωνοντας δεν ειχα προβλημα ξυνισματος η οτι αλλο ασχημο στα τσιπουρα και στα κρασια για εναν χρονο και 2) οτι περσι που θειωσα στο πατημα ΔΕΝ ειχα κανενα προβλημα στην αποσταξη και στο τσιπουρο.
Αντιθετως αρκετες φορες (αρκετες στα χρονια που θυμαμαι) εφεραν τσιπουρα που μυριζε και το αποσταγμα και ειχε και χρωμα απο το θειαφισμα στο αμπελι..
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 744
και αγαπητοί φίλοι , γαι να μην αναπαράγουμε
το λάθος , κονιάκ λέμε το απόσταγμα του οίνου .
Πού παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια .
Το οποίο μαλιστα , παράγεται στην περιοχή κονιάκ της Γαλλίας , ότι παρόμοιο παράγεται λέγεται μπράντυ απόσταγμα οίνου , απόσταγμα στεμφύλων κ.α.
Επομένως το κρασί , χωρίς απόσταξη δεν μπορεί να γίνει ΄΄ κονιάκ ΄΄
Πάντως, ότι και αν είναι , δηλώνω και γω
δοκιμαστής !!!!!!!
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
stelios1 έγραψε: Συμφωνώντας τα μέγιστα με τον Ismael να πω με την σειρά μου ότι αυτή η εικόνα είναι εντονώτερη όσο εντονώτερη είναι και η παρεμβατική εντατική καλλιέργεια του αμπελιού σε σημείο μερικές φορές το προϊόν να βρωμάει ακόμα και αν έχουν τηρηθεί αυστηρά οι αποστακτικοί κανόνες όπως αναφέρει και ο Stelios1.
NK
Καλα τα λετε αλλα εγω αναγκαζομαι να διευκρινησω οτι.. Μιλαω για δικα μου σταφυλια και αναφερομαι ΜΟΝΟΝ στα περι θειωσης στο αποσταγμα.
Θελησα να πω μονον οτι 1)μη θειωνοντας δεν ειχα προβλημα ξυνισματος η οτι αλλο ασχημο στα τσιπουρα και στα κρασια για εναν χρονο και 2) οτι περσι που θειωσα στο πατημα ΔΕΝ ειχα κανενα προβλημα στην αποσταξη και στο τσιπουρο.
Αντιθετως αρκετες φορες (αρκετες στα χρονια που θυμαμαι) εφεραν τσιπουρα που μυριζε και το αποσταγμα και ειχε και χρωμα απο το θειαφισμα στο αμπελι..[/quote]
Σαν απάντηση μεταφέρομαι στην καινούργια ενότητα ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.........
Pura vida!
- NICK-OS
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 796
η ζύμωση σε αυτή την φάση είναι αναερόβια.
Μόνο στο ξεκίνημά της θέλει οξυγόνο για την ενεργοποίηση των ζυμών.
Κλείσιμο λοιπόν καλό των βαρελιών αλλά όχι εροστεγώς για να μπορεί το παραγόμενο διοξείδιο να διαφύγει.
Το καπέλο, τα στέμφυλα που επιπλέουν, πρέπει να καταβυθίζονται με ήπιες κινήσεις τουλάχιστον κάθε 2 ημέρες.
οταν βυθιστούν από μόνα τους, τελειώσει η ζύμωση δλδ, σφράγισμα των βαρελιών και γρήγορα για απόσταξη.
ΝΚ
Pura vida!
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
NICK-OS έγραψε: Καλημέρα σε όλους ! Ως μη ειδικός θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Από 700 κιλά σταφύλια (ροδίτη-σαββατιανό και αγιωργίτικο) θα πάρω 200 λίτρα μούστο για κρασί και όλο το υπόλοιπο θα πάει προς τσίπουρο ! Για την ζύμωση των στέμφυλων πρέπει να είναι εκτεθειμένο το μίγμα στο οξυγόνο (με τούλι βέβαια) και για πόσο χρόνο ; στη συνέχεια καλύπτουμε ''αεροστεγώς'' με νάιλον και σφραγίζουμε τα βαρέλια ; και πότε πρέπει να γίνει αυτό ; ισχύει ότι αν ανακατεύω και φροντίζω να είναι βυθισμένα τα στερεά στον εναπομείναντα μούστο δεν ξινίζουν ; Ευχαριστώ .Νίκος.
όπως σου είπε ο νίκος όχι αεροστεγώς γιατί θα σου πεταχτεί το καπάκι στον αέρα με ολέθρια αποτελέσματα, εμένα μου έσκασε ένα μπουκάλι μούστος του 1,5 λίτρου και αναγκάστηκα να βάψω (δύο χερια) όλο το σαλόνι. Με το που θα τα βάλεις στις βούτες/δεξαμενες βάλε απο πάνω ένα ναιλον (αυτά που πουλάνε στα χρωματοπωλεία) και δέστο με σκοινί. αυτό φτάνει, γιατί για να βγει το διοξείδιο θα γεμίσει όλο των υπερκείμενο των στεμφύλων χώρο και θα πρέπει να κάνει και έναν μικρό σιφωνισμό (δηλ. να κατέβει προς τα κάτω) οπότε θα διώχνει όλο το οξυγόνο και θα έχεις και ένα μικρό Dp για να μην ξαναμπαίνει.
Απλά θυμίσου οτι θέλουν ανακάτεμα συνέχεια (κάθε μέρα) και σπάσιμο το καπέλο ωστε να βυθίζονται τα στέμφυλα στο μούστο.. Αν έχεις μίγμα μούστου/στεμφύλων είναι εύκολο (κάρφωσε ένα κομμάτι κοντραπλακε κάθετα σε ένα στειλιάρι, κάντου και μερικές τρύπες και πάτα το καπέλο μεθοδικά προς τα κάτω ωστε να σπάσει και να βυθιστεί). Αν έχεις μόνο στέμφυλα είναι λίγο πιό δύσκολο. Το τούλι προσωπικά δεν καταλαβαίνω σε τί χρειάζεται.
- NICK-OS
-
- Αποσυνδεμένος
- New Member
-
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 0
- ismael
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Ξινισμα σταφυλοπολτου;;