file Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

Περισσότερα
14/10/2016 14:50 - 14/10/2016 14:51 #22174 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: απ.

manos84 έγραψε: Το υπογειο βρισκεται στον Βοτανικο ! Αν δεν εχει γινει κονιακ τοσα χρονια σιγουρα θα εχει γινει μιας καλης ποιοτητας ξυδι απο οτι το εψαξα!


αν επιτρέπεται τι εννοείς το έψαξες;
το δοκίμασες; το δοκίμασε κάποιος άλλος;

φιλικά στο λέω, μέχρι να ανοίξεις τα βαρέλια και να δοκιμάσεις εσύ ή κάποιος άλλος το περιεχόμενο, κράτα μικρό καλάθι.

άμα με το καλό τα ανοίξεις (σου εύχομαι τα καλύτερα, και ρίξε και μια γουλιά στο χώμα στη μνήμη του παππού σου...) πες μας και εμάς τι έγινε τελικά, γιατί δεν ξέρω για τον κώστα αλλά εμένα προσωπικά με έχει φάει η περιέργεια.
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 14:51 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": manos84

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 15:37 - 14/10/2016 15:41 #22175 από κωστας χ
κωστας χ απάντησε στο θέμα: απ.
Δεκαετία 80,στο πλατεάκι Σπ.Πάτση-Κοζάνης-Καδμείας υπήρχαν καφενεία και καπηλειά(αγοράζαμε χύμα για το σπίτι),στο γήπεδο του Ρουφ (χωμάτινο)κλωτσάγαμε καμμιά μπάλα,από τη Μ.Βασιλείου πέρναγες απέναντι στην Π.Ράλλη(η γέφυρα έγινε μετά),στη Σπ.Πάτση λίγες πολυκατοικίες και πολλά δυόροφα, στο τρένο ανέβαινα για Αυλώνα(φαντάρος).Να είσαι καλά.
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 15:41 από κωστας χ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": manos84

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 16:05 #22176 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Συμφωνώντας τα μέγιστα με τον Ismael να πω με την σειρά μου ότι αυτή η εικόνα είναι εντονώτερη όσο εντονώτερη είναι και η παρεμβατική εντατική καλλιέργεια του αμπελιού σε σημείο μερικές φορές το προϊόν να βρωμάει ακόμα και αν έχουν τηρηθεί αυστηρά οι αποστακτικοί κανόνες όπως αναφέρει και ο Stelios1.
NK[/quote]



Καλα τα λετε αλλα εγω αναγκαζομαι να διευκρινησω οτι.. Μιλαω για δικα μου σταφυλια και αναφερομαι ΜΟΝΟΝ στα περι θειωσης στο αποσταγμα.
Θελησα να πω μονον οτι 1)μη θειωνοντας δεν ειχα προβλημα ξυνισματος η οτι αλλο ασχημο στα τσιπουρα και στα κρασια για εναν χρονο και 2) οτι περσι που θειωσα στο πατημα ΔΕΝ ειχα κανενα προβλημα στην αποσταξη και στο τσιπουρο.
Αντιθετως αρκετες φορες (αρκετες στα χρονια που θυμαμαι) εφεραν τσιπουρα που μυριζε και το αποσταγμα και ειχε και χρωμα απο το θειαφισμα στο αμπελι..

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 16:30 - 14/10/2016 17:01 #22177 από setoinos
setoinos απάντησε στο θέμα: απ.
Αγαπητέ manos84 ,
και αγαπητοί φίλοι , γαι να μην αναπαράγουμε
το λάθος , κονιάκ λέμε το απόσταγμα του οίνου .
Πού παλαιώνει σε ξύλινα βαρέλια .
Το οποίο μαλιστα , παράγεται στην περιοχή κονιάκ της Γαλλίας , ότι παρόμοιο παράγεται λέγεται μπράντυ απόσταγμα οίνου , απόσταγμα στεμφύλων κ.α.
Επομένως το κρασί , χωρίς απόσταξη δεν μπορεί να γίνει ΄΄ κονιάκ ΄΄
Πάντως, ότι και αν είναι , δηλώνω και γω
δοκιμαστής !!!!!!!
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 17:01 από setoinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, κωστας χ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 17:42 #22179 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

stelios1 έγραψε: Συμφωνώντας τα μέγιστα με τον Ismael να πω με την σειρά μου ότι αυτή η εικόνα είναι εντονώτερη όσο εντονώτερη είναι και η παρεμβατική εντατική καλλιέργεια του αμπελιού σε σημείο μερικές φορές το προϊόν να βρωμάει ακόμα και αν έχουν τηρηθεί αυστηρά οι αποστακτικοί κανόνες όπως αναφέρει και ο Stelios1.
NK




Καλα τα λετε αλλα εγω αναγκαζομαι να διευκρινησω οτι.. Μιλαω για δικα μου σταφυλια και αναφερομαι ΜΟΝΟΝ στα περι θειωσης στο αποσταγμα.
Θελησα να πω μονον οτι 1)μη θειωνοντας δεν ειχα προβλημα ξυνισματος η οτι αλλο ασχημο στα τσιπουρα και στα κρασια για εναν χρονο και 2) οτι περσι που θειωσα στο πατημα ΔΕΝ ειχα κανενα προβλημα στην αποσταξη και στο τσιπουρο.
Αντιθετως αρκετες φορες (αρκετες στα χρονια που θυμαμαι) εφεραν τσιπουρα που μυριζε και το αποσταγμα και ειχε και χρωμα απο το θειαφισμα στο αμπελι..[/quote]

Σαν απάντηση μεταφέρομαι στην καινούργια ενότητα ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.........

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/09/2017 09:35 #23554 από NICK-OS
NICK-OS απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Καλημέρα σε όλους ! Ως μη ειδικός θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Από 700 κιλά σταφύλια (ροδίτη-σαββατιανό και αγιωργίτικο) θα πάρω 200 λίτρα μούστο για κρασί και όλο το υπόλοιπο θα πάει προς τσίπουρο ! Για την ζύμωση των στέμφυλων πρέπει να είναι εκτεθειμένο το μίγμα στο οξυγόνο (με τούλι βέβαια) και για πόσο χρόνο ; στη συνέχεια καλύπτουμε ''αεροστεγώς'' με νάιλον και σφραγίζουμε τα βαρέλια ; και πότε πρέπει να γίνει αυτό ; ισχύει ότι αν ανακατεύω και φροντίζω να είναι βυθισμένα τα στερεά στον εναπομείναντα μούστο δεν ξινίζουν ; Ευχαριστώ .Νίκος.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
04/09/2017 12:34 #23555 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Καλημέρα,
η ζύμωση σε αυτή την φάση είναι αναερόβια.
Μόνο στο ξεκίνημά της θέλει οξυγόνο για την ενεργοποίηση των ζυμών.
Κλείσιμο λοιπόν καλό των βαρελιών αλλά όχι εροστεγώς για να μπορεί το παραγόμενο διοξείδιο να διαφύγει.
Το καπέλο, τα στέμφυλα που επιπλέουν, πρέπει να καταβυθίζονται με ήπιες κινήσεις τουλάχιστον κάθε 2 ημέρες.
οταν βυθιστούν από μόνα τους, τελειώσει η ζύμωση δλδ, σφράγισμα των βαρελιών και γρήγορα για απόσταξη.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": κωστας χ, NICK-OS, Nikosgou

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2017 09:22 - 05/09/2017 09:22 #23556 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;

NICK-OS έγραψε: Καλημέρα σε όλους ! Ως μη ειδικός θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : Από 700 κιλά σταφύλια (ροδίτη-σαββατιανό και αγιωργίτικο) θα πάρω 200 λίτρα μούστο για κρασί και όλο το υπόλοιπο θα πάει προς τσίπουρο ! Για την ζύμωση των στέμφυλων πρέπει να είναι εκτεθειμένο το μίγμα στο οξυγόνο (με τούλι βέβαια) και για πόσο χρόνο ; στη συνέχεια καλύπτουμε ''αεροστεγώς'' με νάιλον και σφραγίζουμε τα βαρέλια ; και πότε πρέπει να γίνει αυτό ; ισχύει ότι αν ανακατεύω και φροντίζω να είναι βυθισμένα τα στερεά στον εναπομείναντα μούστο δεν ξινίζουν ; Ευχαριστώ .Νίκος.


όπως σου είπε ο νίκος όχι αεροστεγώς γιατί θα σου πεταχτεί το καπάκι στον αέρα με ολέθρια αποτελέσματα, εμένα μου έσκασε ένα μπουκάλι μούστος του 1,5 λίτρου και αναγκάστηκα να βάψω (δύο χερια) όλο το σαλόνι. Με το που θα τα βάλεις στις βούτες/δεξαμενες βάλε απο πάνω ένα ναιλον (αυτά που πουλάνε στα χρωματοπωλεία) και δέστο με σκοινί. αυτό φτάνει, γιατί για να βγει το διοξείδιο θα γεμίσει όλο των υπερκείμενο των στεμφύλων χώρο και θα πρέπει να κάνει και έναν μικρό σιφωνισμό (δηλ. να κατέβει προς τα κάτω) οπότε θα διώχνει όλο το οξυγόνο και θα έχεις και ένα μικρό Dp για να μην ξαναμπαίνει.
Απλά θυμίσου οτι θέλουν ανακάτεμα συνέχεια (κάθε μέρα) και σπάσιμο το καπέλο ωστε να βυθίζονται τα στέμφυλα στο μούστο.. Αν έχεις μίγμα μούστου/στεμφύλων είναι εύκολο (κάρφωσε ένα κομμάτι κοντραπλακε κάθετα σε ένα στειλιάρι, κάντου και μερικές τρύπες και πάτα το καπέλο μεθοδικά προς τα κάτω ωστε να σπάσει και να βυθιστεί). Αν έχεις μόνο στέμφυλα είναι λίγο πιό δύσκολο. Το τούλι προσωπικά δεν καταλαβαίνω σε τί χρειάζεται.
Τελευταία διόρθωση: 05/09/2017 09:22 από ismael.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": NICK-OS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/09/2017 09:52 #23557 από NICK-OS
NICK-OS απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
Πιό παλιά έλεγαν για τα στεγνά στέμφυλα χωρίς μούστο ή έστω λίγο,ότι πρέπει να τα κλείσεις αεροστεγώς και σφιχτά σε νάιλον σακούλες και να είναι και πατημένα και μερικοί τα άφηναν στον ήλιο ......! Απορία : πως γινόταν η ζύμωση ; το τούλι για πτερόεντα και έρποντα ζωύφια !

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
06/09/2017 14:15 #23565 από ismael
ismael απάντησε στο θέμα: Ξινισμα σταφυλοπολτου;;
έντομα και έρποντα ζωύφια δεν μπορούν να μπουν γιατί υπάρχει το νάυλον από πάνω. αλλά ούτως ή άλλως μόλις πλησιάσουν πέφτουν κάτω ακαριαία λόγω των αναθυμιάσεων. εγω έτσι έχασα μια γάτα που κοιμήθηκε ανάμεσα στις βούτες και δεν ξύπνησε ποτέ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ